Reseapotek och IFAK

Ditt egna reseapotek kommer givetvis att se olika ut beroende på om du ska resa jorden runt ett halvår eller besöka en storstad i fyra dagar. Här nedan följer ett exempel på vad jag rekommendarar att man packar ned. Man behöver inte packa ner allt på listan nedan men ett gott förråd av sjukvårdsartiklar är A och O när man reser, särskilt om man ska resa i utvecklingsländer eller med barn.


Personlig sjukvårdsutrustning/IFAK (Individual First Aid Kit): 

Inte att blanda ihop med ditt reseapotek. Ditt personliga förstahjälpen-kit skall innehålla det som kan komma att behövas vid en olycka eller vid större skador.
Beroende på restyp och reslängd så ser mitt förstahjälpen-kit olika ut. Jag använder mig av "Personlig Traumaficka 12" till försvarets Stridsväst 12. 
Traumafickan rymmer det jag behöver för varje enskild resa samt är lätt att flytta från exempelvis min stridsväst till min ryggsäck eller helt enkelt packa ner i en resväska.

"Personlig Traumaficka 12"

Exempel på vad mitt IFAK innehåller;

För vissa resor och äventyr rymmer även mitt IFAK en eller två tourniqueter;
CAT (Combat Application Tourniquet) och SWAT-T samt självventilerande förband (HyFin Chest Seal). 
Jag förväntar mig inte att få skottskador eller träffas av granatsplitter när jag reser då den största risken utomlands är trafikolyckor och magsjuka. Men om jag eller mitt resesällskap skulle råka ut för en trafikolycka eller få en allvarlig och större sårskada så är det bra att kunna åtgärda dessa skador fram till att räddnings- eller sjukvårdspersonal anländer.

Första förband och plåster bör även bäras i ena byxfickan eller lätt tillgängligt i ryggsäcken. För den som tjänstgör eller gjort militärtjänst inom Försvarmakten finns det bara ett ställe att förvara förbandet på - i höger benficka.

Mitt personliga förstahjälpen-kit/IFAK.