Somaliland

Världens minst besökta land...

Somaliland - 

Bland kameler, kat och Kalashnikovs...

Somaliland är inget nytt påhitt av Bert Karlsson utan en självutnämnd stat i norra Somalia. Har du aldrig hört talas om landet tidigare kan bero på att det officiellt inte existerar...

Dagens Somalia består av tre områden; Somalia med huvudstaden Mogadishu som är ett av världens absolut farligaste områden, den självstyrande regionen Puntland som fullkomligt kryllar av gangsters, pirater och sjörövare och slutligen Somaliland. Somaliland är det enda av dessa tre områden där säkerhetsläget är någorlunda stabilt.

I Somalia härjar tungt beväpnade oppositionsgrupper, framför allt al Shabaab och Hizbul Islam, som strider mot regeringstrogna styrkor. I farvattnen utanför Somalia, främst i Adenviken, kapas fartyg och besättningen tas som gisslan. 
Att som turist besöka och vistas i Somalia är förenat med absolut livsfara. Sverige har varken ambassad eller konsulat i området, skulle du råka ut för problem kan du inte räkna med någon hjälp hemifrån....
Med anledning av det rådande säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till Somalia (inklusive Somaliland). Denna resevarning (som gällt sedan 2006) innefattar hela Somalia, inklusive regionerna Somaliland och Puntland i norr.

Utrikesdepartementet avråder tills vidare från alla resor till Somaliland...

Somaliland är Afrikas bäst bevarade hemlighet. Syftet med min resesida är att fler resenärer ska få upp ögonen för denna spännande plats!

Somaliland kännetecknas av politisk stabilitet och demokrati till skillnad från många andra länder i regionen. Samtidigt avråder UD tills vidare från alla resor till Somaliland.
Man måste förstå att säkerhetsläget i denna region snabbt förändras och därför är det viktigt att följa nyhetsrapporteringar och undvika potentiella riskområden. Först och främst måste man som resenär i norra Somalia/Somaliland vara fullt medveten om det aktuella säkerhetsläget.  Det är upp till var och en om man vill resa till denna del av världen men man måste vara medveten om vilka risker och konsekvenser detta kan innebära. 
Åk väl förberedd eller åk inte alls!

HARGEISA

Hargeisa ligger drygt 80 mil norr om Somalias huvudstad Mogadishu. Staden har uppskattningsvis omkring 800 000 invånare och är efter Mogadishu Somalias näst största stad. Staden är en mix av kvinnor i heltäckande skynken, japanska bilar, dromedarer och virvlande ökensand. Hargeisa kan inte skryta med många sevärdheter men dess nyskrivna historia och det politiska läget i regionen gör staden till ett spännande resmål.

I Somaliland är det kontanter som gäller, och då menar jag skottkärror med kontanter! Man får 7 700 Somaliland shilling för 1 US dollar (i december 2015). Den mest förekommande sedeln i landet är 1000 Somaliland shilling vilket motsvarar drygt en krona. Växla en 100-dollarsedel och du får en fin hög bestående av 770 stycken sedlar (770 000 shilling)...
Ta med en egen skottkärra eller byxor med stora fickor.

Att växla på gatan är säkert och man får en bra kurs. Här finns varken tjuvar, rånare eller vapen och valutaväxlarna får sitta helt i fred, och detta är ändå norra Somalia.
Jag växlade 20 US dollar på gatan och fick en rejäl hög på 154 000 Somaliland shilling. Det visade sig vara riktigt svårt att göra sig av med pengarna. Priserna är låga och en middag kostar sällan över femtio kronor.

Valutaväxlare i Hargeisa, Somaliland.

Ett av Somalilands främsta sevärdheter är de 7 000 år gamla grottmålningarna i Laas Geel (även Las Geel och Laas Gaal).
Jag hade bokat en dagsutflykt till grottmålningar. I dagsturen ingick även ett besök i kuststaden Berbera. 
Dagsutflykten organiserades av researrangören Dalmar Tours & Safaris. En dagstripp från Hargeisa till Laas Geel och vidare till Berbera och tillbaka till Hargeisa kostade sammanlagt 214 US dollar (drygt 1 950 kronor), en hel del pengar men det visade sig bli höjdpunkten på hela min resa...
En annan researrangör jag var i kontakt med ville ha närmare 400 dollar för samma arrangemang. I detta sammanhang så tyckte jag att 214 dollar för överkomligt, för hur ofta är man på äventyr i Somalia?
Bil med chaufför tur- och retur och en beväpnad säkerhetsvakt kostade 189 dollar. Själva tillståndet för att besöka Laas Geel kostade ytterligare 25 dollar per person. Det går att få ner kostnaderna om man reser flera personer tillsammans då man kan dela på kostnaderna för transport och chaufför.
Varje resenär måste dock ha en personlig säkerhetsvakt/livvakt, kostnaden ligger på omkring 20 dollar per dag. Är man tre personer krävs alltså tre vakter och så vidare. 

För att locka till sig turister finns flera researrangörer och hotell i Somaliland. Då en attack mot utlänningar och turister skulle innebära dödsstöten för Somalilands turistnäring är det ett krav att man alltid har med sig en beväpnad säkerhetsvakt per resenär då man rör sig utanför huvudstaden Hargeisa. Vakterna tillhör säkerhetsstyrkan SPU (Special Protection Unit), en specialenhet inom Somalilands polismyndighet.

Medlem ur SPU (Special Protection Unit).

Min chaufför hette Abdi och min personlige livvakt hette Daod och satt i baksätet med en skarpladdad Kalashnikov. Minibussen styrde ut på en asfalterad väg och fortsatte mot Laas Geel, drygt 50 kilometer nordöst om Hargeisa. Vi passerade det torra men vackra landskapet.
Vi blev stannade några gånger vid ett par enkla vägspärrar. Endast en gång ville polismännen vid vägspärrarna kika i mitt pass.
Chauffören stannade till vid vägkanten och köpte färsk dromedarmjölk vid ett enkelt skjul. Jag fyllde på min tomma vattenflaska med dromedarmjölk och betalde en dollar. Dromedarmjölk visade sig smaka betydligt godare än det låter...

Dromedarmjölk, godare än du tror...

LAAS GEEL

Laas Geel består av ett område med flera grottor. I dessa grottor upptäckte franska arkeologer så sent som år 2002 välbevarade grottmålningar. Dessa grottmålningar tros vara gjorda någon gång mellan 5 000 och 2 000 år före Kristus. 
Givetvis visste lokalbefolkningen om målningarna långt innan de franska arkeologerna kom till platsen men tack vare fransmännen fick den övriga världen upp ögonen för målningarna. Grottmålningarna hör till de mest välbevarade i hela Afrika och anses som ett av Somalilands och övriga Somalias främsta sevärdheter.

På enkla men informativa plakat kan man läsa om de olika och fascinerande grottmålningarna. Målningarna föreställer både människor och boskap, vilda djur och kor klädda i dekorativa prydnader. Grottorna och avsatserna är urgröpta i granitberget på grund av erosion.

Laas Geel betyder ”Dromedarernas vattenhål” på somaliska och hänvisar till då det fanns gott om sötvatten i området. 

Från det höga granitberget hade man en fantastisk utsikt över den karga busksavannen nedanför. På håll såg vi gaseller som graciöst tog sig fram.

Under hela min vistelse i Somaliland kände jag mig säker och sällskapet av beväpnade SPU-vakter kändes mer som en försäkran om att inge trygghet mer än att de hela tiden var på helspänn för en terroristattack. 
Äventyret och Somaliland väntar på dig!

AK-47 is the tool.
Don't make me act a motherf**king fool.
- Straight Outta Somalia.