BAKU - Äventyret fortsätter...

I receptionen mötte jag upp min guide Elnur. Hemifrån hade jag bokat en halvdagstur till Gobustans statsreservat. Elnur var en 23 årig student som visade sig vara otroligt kunnig och talade utmärkt engelska. Vi hoppade in i en taxi och chauffören styrde mot Gobustan, drygt 60 kilometer sydväst om Baku.
Från motorvägen som gick längs med kusten passerade vi otaliga oljefält med oräkneliga oljeborrtorn.


Oljefält utanför Baku.

Ute i havet stod resterna av enorma oljeplattformar från Sovjettiden.


Rostiga och övergivna oljeplattformar i Kaspiska havet.

Små samhällen med gigantiska gråa betonghus i Sovjetstil avlöstes med inhägnade lyxvillor.
Elnur berättade om Azerbajdzjans historia och om de platser vi passerade. Elnur förklarade hur man påbörjat gigantiska byggprojekt längs kusten men som nu helt avstannat då investerare har hoppat av och pengarna tagit slut.


Avstannat byggprojekt utanför Baku.

Jag och Elnur bytte fordon och chaufför då vi skulle köra ut till ett område med aktiva lervulkaner!
Vår nye chaufför pratade inte ett ord engelska men det han saknade i språkkunskaper tog han igen i bilkörning. Utan större svårighet styrde han bilen i den djupa leran utan att vi en enda gång fastnade, till skillnad från ett par andra bilar vi passerade.
Lervulkanerna i Gobustan hör till ett av de märkligaste naturfenomenen på vårt jordklot. En lervulkan uppstår då underjordiska gaser pressas upp ur jordskorpan tillsammans med vatten och lera. I regel håller en lervulkan betydligt lägre temperatur än andra sorters vulkaner då dessa inte för med sig lava utan lera och vatten.
I Azerbajdzjan finns över 400 lervulkaner! Mer än hälften av alla lervulkaner på jordklotet är belägna i landet.


Aktiv lervulkan i Gobustan.

Vi kom fram till ett område täckt med flera centimeter lera. I området fanns ett stort antal lervulkaner. Höjden varierade från ett par decimeter till flera meter. Det bubblade och skvätte lera från lervulkanerna i området.


Lervulkaner i Azerbajdzjan.

Det gällde att gå försiktigt annars halkade man i den sliriga leran. Elnur berättade glatt hur flera av hans tidigare gäster halkat... Vi lämnade det kladdiga månlandskapet bakom oss.

På väg ut till motorvägen passerade vi en naturlig oljekälla där råolja trängde upp ur marken.


Naturlig oljekälla i Gobustan, Azerbajdzjan.

Vi bytte tillbaka till vår ursprungliga London-taxi med tillhörande chaufför och styrde mot Gobustans statsreservat. Området är sedan 1966 förklarat som ett historiskt och nationellt landmärke. I reservatet utanför Gobustan har man funnit mer än 6 000 hällristningar och klippmålningar som är mellan 5 000 och 20 000 år gamla.


Hällristningar i Gobustan.

Taxin parkerade utanför Gobustan Rock Art Museum. Här finns en detaljerad och informativ utställning om områdets historiska betydelse. Den berömde etnologen och äventyraren Thor Heyerdahl reste flera gånger till Gobustan. Efter en guidad rundtur i museet fortsatte vi ut i det vackra bergsområdet. Små varningsskyltar varnade för giftormar.


Varning för giftormar!

Elnur berättade om de olika hällristningarna som föreställde dansande människor, krigare, båtar och otaliga sorters djur som hästar, kor och getter men även lejon!


Människor som utför en rituell dans.


Hällristning i Gobustan.

Min guide Elnur berättade att området användes som ett stenbrott under Kommunisttiden och otaliga hällristningar förstördes. Att besöka Gobustan och med egna ögon se de historiska hällristningarna blev höjdpunkten på mitt besök i Azerbajdzjan.


- Här kan man va!

Gobustan är sedan 2007 uppsatt på Unescos världsarvslista. 


Eat, Sleep, Travel, Repeat...

Taxichauffören släppte av mig utanför köpcentret Park Bulvar belägen längs Baku Boulevard. Park Bulvar består av sex våningar varav två under jord. Här finns butiker, biograf, kaféer, restauranger och en bowlinghall fördelade på 17 000 kvadratmeter. Jag besökte den stora matbutiken belägen på nedersta våningen.
Jag köpte lite azerbajdzjansk läsk och godis jag blivit rekommenderad. På en ledig parkbänk längs Baku Boulevard provsmakade jag mina inköpta varor.


Läsk med smak av berberis (sutrorn).

Utan något egentligt mål promenerade jag vidare i denna underbara stad. Dolma Restaurant, belägen i källaren på ett hus norr om shoppinggatan Aziz Aliyev Street, lockade med sin spännande meny med främst azerbajdzjanska maträtter. Jag visades till ett ledigt bord i en av de många små matsalarna i den mysigt inredda källarlokalen med välvt stentak. Restaurangens specialitet är vinblads- och kåldolmar (dolma). Alla de olika dolmarna upptar en helsida i menyn. Till förrätt beställde jag in vinbladsdolmar fyllda med lammkött och ris kryddade med mynta, koriander och dill. Ett fat med vinbladsdolmar kostade inte mer än sex manat (30 kronor).


Vinbladsdolmar och granatäpplevin.

Dolmarna smakade utsökt men det gällde att lämna plats till huvudrätt. Det visade sig vara svårt att välja huvudrätt bland alla spännande alternativ. Då priserna visade sig vara riktigt låga så blev det helt enkelt två huvudrätter! Sabzi plov, lammpilaff med koriander, dill, spenat, lök och ängssyra serverad med saffransris.
Jag blev rekommenderad maträtten sadj av min kypare. Namnet kommer från den för Azerbajdzjan traditionella stekpanna som maträtten tillagas på. Sadj består av en utsökt blandning av lammkött, potatis, aubergine och mängder av grönsaker och örter. Maten kom ihop med stekpannan sadj med brinnande kol under pannan för att hålla värmen. Till maträtten serverades nybakat tunnbröd.


Huvudrätt för 40 kronor.

Till de två huvudrätterna drack jag två glas vin. Valet föll på ett torrt rött georgiskt vin (Mukuzani) och ett vin gjort på granatäpple som smakade syrligt men gott.
De båda huvudrätterna smakade båda fantastiskt men klar vinnare blev sadj. Trots både förrätt och två huvudrätter beställde jag in ett glas kokhett te tillsammans med jordgubbssylt. Sylten blandas med teet vilket är en Azerbajdzjansk sed som jag tog med mig hem, pröva!
När notan kom in gick det inte annat än att älska Baku. Detta fulländade restaurangbesök med förrätt, två huvudrätter samt två glas vin och te kostade inte mer än 42 manat (210 kronor)!
Dolma Restaurant ligger drygt 50 meter norr om Hard Rock Café Baku och får inte missas under ett besök i Baku!


Been there, got the T-shirt...

Efter maten promenerade jag över det vackra Fountains Square (Favvaralar Meydany). Torget med dess otaliga fontäner är en populär mötesplats som samlar mängder av besökare kvällstid. Området kantas av kaféer, restauranger och butiker.
Jag fortsatte sedan promenaden längs Bakus främsta shoppinggata Nizami Street (Nizami küchesi). Gatan kantas av ståtliga byggnader med fantastiskt vackra fasader.


Shoppinggatan Nizami Street ((Nizami küchesi), Baku.

Efter att ha fönstershoppat och besökt ett flertal butiker gled jag in på kaféet Coffeaphora. Kaféet är modernt inrett och serverar förutom kaffe och te även enklare maträtter. Jag avnjöt en stor kopp kaffe och njöt av känslan av att åter vara på resande fot och befinna mig mitt i äventyret.


Coffeaphora, Nizami Street.

Jag tog en taxi tillbaka till hotellet och utnyttjade hotellets faciliteter till max innan det var dags att säga godnatt till Baku. Följande morgon unnande jag mig sovmorgon innan jag klev ner till hotellfrukosten. Hotellet ordnade en taxi åt mig, hade blivit 50 kronor billigare om jag själv stoppade en bil på gatan men i sammanhanget var det en struntsumma.

Glöm inte att spara visumet! Det måste uppvisas tillsammans med passet vid passkontrollen på flygplatsen innan avresa. Jag lämnade Baku bakom mig och såg fram emot nästa destination på min resa, fantastiska Istanbul. Azerbajdzjan och Baku visade sig vara ett billigt, säkert och perfekt resmål för ett kortare besök. Baku visade sig vara en värdig utmanare till många klassiska storstäder och destinationer.
Varför inte ge Baku en chans nästa gång du planerar en resa?

ISTANBUL

Jag klev på Turkish Airlines flight TK333 med destination Istanbul där jag skulle träffa min vän Efren som jag träffade i irakiska Kurdistan 2015.
Utanför ankomsthallen på Istanbul Atatürk Airport mötte jag upp Efren. Denna underbara vän träffade jag första gången i den lilla byn Halabja i norra Irak då vi delade en taxi.


Efren och jag i fantastiska Istanbul.

Detta var mitt fjärde besök i Istanbul under de senaste fem åren och jag fullkomligt älskar staden. Efren som bor och arbetar i Istanbul tog med mig till en enkel fiskrestaurang i stadsdelen Besiktas. I detta populära område var det fullt av liv och rörelse. Restaurangen såg inte mycket ut för världen men det var fullkomligt fullsatt.


Fiskrestaurangen Balikca i stadsdelen Besiktas, Istanbul.

Efter en stunds väntan fick vi ett ledigt bord. Efren som var stammis beställde in friterad småfisk (Istavrit) som äts hela tillsammans med bröd, rödlök och citron. Detta är Istanbuls svar på New Yorks “hot dog” och smakar fantastiskt.


Balik ekmek, en festmåltid för 35 kronor.

Efren och jag promenerade runt i denna trevliga och livliga del av Istanbul en lång stund. Från Besiktas tog vi buss till en utsiktsplats där vi drack te samtidigt som vi hade en fantastik utsikt över 15 juli-martyrernas bro (tidigare Bosporenbron). Bron är uppkallad efter de som dog då en fraktion ur den turkiska armén öppnade eld och dödade civila på bron under kuppförsöket i juli 2016.


15 juli-martyrernas bro (Bosporenbron).

Det blev dags att ta farväl av Efren och Istanbul för denna gång. Då Istanbul hör till en av mina absoluta favoritstäder så lär det inte dröja länge innan jag återvänder… 


Några praktiska tips:

Eluttag: I Azerbajdzjan har man samma eluttag och spänning som i Sverige, en adapter behövs alltså inte.
Vatten: Dricksvatten på flaska finns att köpa överallt. Vattenflaskor köps enklast (och billigast) på supermarkets.
På vissa platser i Baku, bland annat längs strandpromenaden, finns kranar med rent dricksvatten från källan i Shollar. Vattnet leds i en 177 kilometer lång pipeline från Shollar till huvudstaden Baku.


Rent källvatten i Baku.

Toaletter: Allmänna toaletter finns längs de större avenyerna och affärsgatorna. Ett alternativ är att besöka närmaste kafé eller restaurang och låna deras gästtoalett.
Valuta: Valutan i Azerbajdzjan heter manat och har valutakoden AZN. 1 manat = 100 gepik.
Mynt finns i valörerna 1, 3, 5, 10, 20 och 50 gepik.
Sedlar finns i valörerna 1, 5, 10, 20, 50 & 100 manat.
Taxi: I Baku finns flera taxibilar av Londonmodell. Gör upp om priset i förväg då bilarna saknar taxameter. Be hotellet/restaurangen att ringa en taxi åt dig vilket garanterat blir billigast.
Säkerhet: Normal försiktighet och sunt förnuft rekommenderas. Ha alltid ditt pass och/eller identitetshandlingar på dig. Det händer att polisen stoppar personer på gatan och då krävs att du kan uppvisa någon form av identitetshandling. Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från icke nödvändiga resor till Nagorno-Karabach och de av Armenien ockuperade angränsande områdena i Azerbajdzjan.
Nard: Ett brädspel som spelas över hela Azerbajdzjan. Även på gatan kan man se, oftast män, spela spelet. Nard påminner om backgammon och använder sig av samma bräda men sedan skiljer sig spelen åt genom att de har olika startpositioner för pjäserna och andra regler.


Nard.

Mat och dryck:

Det azerbajdzjanska köket är en härlig mix av turkiska, iranska och centralasiatiska influenser. Kött är basen i stort sätt alla maträtter. Är man vegetarian får man i Azerbajdzjan hålla sig till sallad, bröd och linssoppa.
Även om det vimlar av internationella restauranger i Baku som serverar allt från japansk sushi till franska och italienska lyxrestauranger som serverar La haute cuisine är kvarterskrogarna och de lokala restaurangerna i de allra flesta fall riktiga fullträffar.

Kebab: Gillar du kebab så har du hamnat i himmelriket! Köttet som serveras i Azerbajdzjan är oftast kryddat och marinerat lammkött.
Lamm: Det särklass vanligaste köttet som serveras i Baku. Lammkött serveras i form av kebab, grillspett och i grytor precis överallt.
Piti: Lammgryta som tillreds i lerkärl tillsammans med kikärtor, kastanj och potatis. Innehållet i lerkärlet skall hällas över brödbitar i en skål. Börja försiktigt med att hälla över spadet över brödet. Sedan hälls resten av lammgrytan över brödet. Var försiktigt, innehållet är bokstavligen kokhett!
Plov (Pilaff): Pilaff är en orientalisk risrätt gjord på ris som brynts i olja och sedan kokats i buljong. Pilaff serveras med olika ingredienser beroende på olika länders kök och recept. I Azerbajdzjan finns över 40 olika recept på pilaff. I landet serveras pilaff vanligtvis med saffransris, lammkött, kastanjer, pinjenötter, aprikos och plommon.
Sabzi Plov: Mycket omtyckt rätt som i regel serveras vid högtider eller fester i Azerbajdzjan. Sabzi Plov betyder örtpilaff och rätten består av ris och lammkött kryddat med kinesisk gräslök (vitlöksgräslök), spenat, koriander, dill och persilja.


Örtpilaff (Sabzi Plov).

Dolma: Lammköttfärs och ris smaksatt med mynta, fänkål och kanel som sedan rullas in i vinblad (yarpaq dolmasy), i vissa fall kålblad (kalam dolmasy).


Vinbladsdolmar.

Badimjan Dolmasy: Aubergine fylld med stekt köttfärs och kryddor.
Sadj: Mat som tillretts på traditionellt vis på en för Azerbajdzjansk typisk stekpanna. Allt som stekts i denna traditionella stekpanna som grönsaker, lamm eller kyckling kallas helt enkelt för ”sadj”.
Sumac: Pulver av torkade bär. Används som smaksättning och ger en citronaktig smak.
Kaviar: Så kallad ”rysk kaviar” har sitt ursprung i området kring Kaspiska havet. Kaspisk kaviar är fiskrom från olika arter störfiskar i Kaspiska havet. Merparten av all kaspisk kaviar produceras i Azerbajdzjan, Iran och Ryssland. Kaviaren indelas efter kornstorlek och störart. Kaviar är en lyxvara och de allra dyraste sorterna är beluga, ossetra, imperial och sevruga. I butik kan kilopriset på belugakaviar överstiga 100 000 kronor!
Gutab/Qutab: Små pannkakor/crêpes fyllda med exempelvis spenat, örter och/eler köttfärs. Mycket populär rätt i Azerbajdzjan. Brukar gå att beställa som förrätt på de flesta restauranger i baku.


Gutab med kött- och pumpafyllning.

Badambura: Ett traditionellt azerbajdzjanskt sött bakverk med mandel gjort på smördeg och smaksatt med konjak.
Shekerbura: Azerbajdzjanskt bakverk fyllt med krossade nötter (vanligtvis mandel, hasselnöt eller valnötter), socker och kardemumma. Så gott att man köper med sig ett par hem!


Shekerbura.

Pakhlava: Azerbajdzjans svar på baklava. Små bakverk av filodeg med honung och nötter. Smakar utsökt tillsammans med starkt kaffe.

Även om fläsk och alkohol är förbjudet inom islam så flödar faktiskt alkoholen i det muslimska Azerbajdzjan.
Landet har egna ölmärken, vodka kan ses som nationaldryck och här finns flera vindistrikt som erbjuder prisvärda viner.

Te: I Azerbajdzjan dricks det främst te. För en genuin och trevlig stund rekommenderar jag ett besök i ett tehus, så kallat chaykhana. Te serveras alltid nybryggt, kokhett och starkt i små vackra päronformade glas (armudu). Sockerbitarna skall inte läggas i glaset utan placeras mellan tänderna och sedan silar man teet genom sockerbiten. På vissa tehus ställs det fram jordgubbssylt tillsammans med teet, pröva! Smakar otroligt gott i teet. Pröva även darchin chai, te smaksatt med kanel.
Sharbat/sherbet: Saft/lemonad gjord på olika bär eller frukter. Mycket populär och vanlig dryck i Azerbajdzjan. Tarxun (Tarxun limonady): Kolsyrad läskedryck smaksatt med dragon.


Läsk smaksatt med dragon (!).

Su: Vatten. Rent och friskt källvatten från bergsområdena norr om Baku, finns på flaska antingen naturligt eller kolsyrat.
Öl: I Azerbajdzjan är Xirdalan det största ölmärket. På restaurang går det att finna större internationella märken, vanligast är turkiska Efes.


Xirdalan, kostar en tia på krogen.

Vin: Landet har flera vinproducenter och det går att hitta prisvärda viner på de flesta restauranger. Missa inte att pröva ett glas eller två på inhemskt vin gjort på granatäpple!

Viktiga telefonnummer:

SOS: 112
Brandkåren/räddningstjänsten: 101
Polis: 102
Ambulans: 103


Polisbil i centrala Baku.

Några nyttiga ord och fraser på azeriska;

Azeriska är besläktat med turkiskan. Flera av de azerbajdzjanska bokstäverna skiljer sig både i utseende och uttal från det svenska alfabetet. Jag har transkriberat orden till det svenska alfabetet så gott jag kunnat;

hej = salam
hej då = halalik
godmorgon = sabahuniz xeyir
god kväll = günortaniz xeyir (günortanuz xeyir)
god natt = geceniz xeyira galsen
ursäkta = bagslyen
tack = Sag olun!
Tack så mycket = T?shekkür edirem.
ja = bali
nej = xeir

buss = avtobus
taxi = taksi
bil = mashin

toalett = tualet
Var ligger toaletten? = Tualet haradadyr?

Idag = bu gün
imorgon = sabah
igår = dünan
höger = saga
vänster = sola
vatten = su
skål (ordagrannt ”för hälsan”) = sizin sarlurunuza!

hjälp! = kömak
tjuv! = ogru!
Stopp! = dayan!
Stick/försvinn! = Get burdan
Ring efter ambulans! = Tacili yardim xidmatina zang vur!
Ring polisen! = Polis carurun

måndag = bazar ertesi
tisdag = chershembe axshamy
onsdag = chershmbe
torsdag = cüme axshamy
fredag = cüme
lördag = shenbe
söndag = bazar

Räkneord;

0 = zifir
1 = bir
2 = itchi
3 = utch
4 = dörd
5 = besh
6 = altu
7 = yedde
8 = sakkis
9 = doqqus
10 = on
11 = on bir
12 = on iki
20 = iyirme
30 = otuz
40 = gurch
50 = alle
60 = altmuch
70 = yetmich
80 = seksen
90 = doxsan
100 = yüz
1 000 = minn


Filmtips inför en resa till Azerbajdzjan och Baku;

  • Brilliantovaya ruka/The Diamond Arm (1969): Sovjetisk komedifilm som nått kultstatus.
    Filmen handlar om ett gäng smugglare som skall föra in juveler i Sovjetunionen. Juvelerna är gömda i ett gipsbandage. Kuriren med bandagen blandas ihop med en intet ont anande man.
    Filmen är till stor del inspelad i Baku.
  • Chelovek-Amfibiya/The Amphibian Man (1962): Filmatisering av sciende fiction-romanen med samma namn av Alexander Beljajev publicerad 1928.
    Filmen utspelar sig i Argentina och handlar om Ichtyandr Salvator (Vladimir Korenev) som fått fiskgälar transplanterade av sin adoptivfar. Ichtyandr kan andas både på land och under vatten men en dag avslöjas hans hemlighet.
    The Ambhibian Man har blivit en kultklassiker i Ryssland och är en av de mest inkomstbringade filmerna i landet. Filmen är inspelad i Baku, Azerbajdzjan.
  • The World Is Not Enough/Världen räcker inte till (1999): Den 19:e filmen om den brittiske agenten James Bond. Detta är också den tredje filmen med Pierce Brosnan som Agent 007.
    Terroristen Renard (Robert Carlyle) har stulit en atombomb och hotar spränga en oljepipeline i Istanbul.
    Oljefälten utanför Baku förekommer i filmen.

 


Bagar-babushka i Baku.


Lada 1600.


Flame Towers, Baku.


Om du inte vill ta flyget hem.


Moské, Baku.

 

 

 

 

Med reservation för förändringar som skett efter november 2017.