SERBIEN (Republic of Serbia/Republika Srbija)


Statsskick:
Republik.
Yta: 77 474 km².
Huvudstad: Belgrad.
Invånarantal: Ca 7,2 miljoner.
Språk: Serbiska.
Religion: Kristendom (85% tillhör den Serbisk-ortodoxa kyrkan).
Valuta: 1 serbisk dinar = 100 para.
Visumtvång för svenska medborgare: Nej.
Tidsskillnad (svensk vintertid): Ingen.


BELGRAD - En ny europeisk favoritstad.

Jag hade varit föräldraledig i ett par månader med min dotter Isolde då reslusten återigen gjorde sig påmind. Då jag skulle resa med en sexton månaders bebis var kravet att det skulle vara en barn- och promenadvänlig storstad som bjöd på bra väder, ligga endast en kortare flygresa bort, erbjuda bra boende och spännande sevärdheter. Valet föll på Belgrad som snabbt blev en ny favoritstad.

Förr Jugoslavien, en kort period Serbien & Montenegro och idag kort och gott Serbien.
Serbien och främst staden Belgrad är ett av Europas mest underskattade resmål och var under senare delen av 1990-talet ansett som Balkans största buse och bråkstake.
Landet har blivit mindre och mindre till ytan men som resmål har Serbien vuxit till sig.

Serbien gränsar till Ungern i norr, Rumänien i nordöst, Bulgarien i sydöst, Kosovo, Makedonien och Albanien i söder, Montenegro i sydväst, Bosnien och Hercegovina i väst och Kroatien i nordväst.
Det officiella språket är serbiska men staden utgörs av en blandning av förutom majoriteten serber även albaner, montenegriner, ungrare, kroater och rumäner.
Staden ligger strategiskt vid de två floderna Donau och Sava som möts här.


De två floderna Donau och Sava möts i Belgrad.

Staden blev huvudstad redan 1284 och hör till en av de äldsta storstäderna i Europa. Belgrads nattliv är i världsklass och anses som ett av Europas bästa. Här finns allt från enkla gatukök till lyxrestauranger som håller internationell klass, oavsett vart du väljer att gå kommer du inte bli besviken. Enbart maten är ett skäl att åka hit!
Att sedan stadens priser ligger på en helt rimlig nivå för oss svenskar är ingen nackdel.
Och att besöka de båda storstäderna Belgrad och Novi Sad med en ettåring visade sig vara “nema problema” (“inga problem” på bosniska, kroatiska och serbiska).


Den populära shoppinggatan Ulica Knez Mihailova i centrala Belgrad.

Det går inte att skriva en reseskildring om Serbien och Belgrad utan att nämna det blodiga inbördeskriget som rasade mellan 1991 och 1995 och de väpnade konflikterna i Kosovo och södra Serbien som pågick fram till 2001.
Den våldsamma, blodiga och tragiska perioden under Slobodan Milosevic tid är sedan länge förbi men fortfarande finns öppna oläkta sår…


Spår efter NATO:s flygbombningar av Belgrad 1999.

Vi flög till Belgrad från Landvetter flygplats med en kortare mellanlandning och byte av plan i München. Vi klev på planet som skulle ta oss ner till München. Detta var första gången som Isolde flög men flygresan gick bra och hon somnade efter knappt fem minuter.


Tröttsamt att resa med pappa.

Efter ett smidigt byte av plan fortsatte vi färden mot Belgrad. Vi landade på Nikola Tesla-flygplatsen och jag tog ut färska serbiska dinarer i en bankomat.
Att ta sig in till centrala Belgrad med taxi är mycket enkelt och smidigt. I en enkel disk i ankomsthallen talar man om vart man skall åka och får då betala ett fast pris för taxiresan. Man får ett kvitto och visar upp detta för taxichauffören som står längst fram i kön med taxibilar utanför ankomsthallen.
Taxiresan in till centrum kostade 1 800 serbiska dinarer (knappt 160 kronor). Glöm inte att betala dricks till chauffören! Så med dricks räkna med 2 000 dinarer (ungefär 175 kronor).


Att åka taxi i Belgrad är billigt.

Chauffören styrde över den mäktiga Brankovbron (Brankov most) över floden Sava och efter bara några få minuter var vi framme vid vårt hotell, Hotel Moskva. Det fyrstjärniga Hotel Moskva är ett av serbiens äldsta och stadens mest berömda hotell. Den vackra och ikoniska byggnaden belägen vid torget Terazije öppnade redan 1908. Under andra världskriget använde Gestapo hotellet som sitt högkvarter. Innan Röda armén befriade staden i oktober 1944 plundrades hotellet på de flesta värdesaker.
Hotel Moskva skulle bli vårt boende de kommande tre nätterna.


Hotel Moskva, Belgrad.

Jag valde hotellet främst på grund av dess centrala läge men också för dess unika charm och så vill jag bo bra (och en smula flott) när jag reser med mina barn. Jag checkade in och fick nyckelkortet till rum 122.
Rummet var en Superior Duplex Suite i två våningar. Sviten bestod av ett rymligt vardagsrum och WC på bottenplan och sovrum och badrum med både WC, dusch och badkar på övervåningen.


Superior Duplex Suite Hotel Moskva, Belgrad.

Efter att ha slängt in vår packning på rummet så var det dags att äntligen få upptäcka Belgrad. Isolde satt bekvämt bakåtlutad i hennes smidiga och lätta sulky.

Belgrad bjöd på behagligt aprilväder med strålande solsken.
Vi fortsatte längs med Belgrads breda shoppinggata Knez Mihailova uppkallad efter den serbiske fursten Mihajlo Obrenovic III. Det är här man finner Belgrads bästa shopping.


Shoppinggatan Knez Mihailova.

Huvudgatan sträcker sig genom Stari Grad, Belgrads Gamla stad, och kantas av imponerande byggnader från 1870-talet.


Belgrade Banking Academy.

Stora och tydliga informationstavlor visar till stadens många sevärdheter.

Torget Trg Republike är Belgrads hjärta och kantas av sevärdheter som Nationalteatern och Nationalmuseet. Framför Nationalmuseet står en staty av fursten Mihajlo Obrenovic III. Det trevliga och bohemiska kvarteret Skadarlija i Gamla stan är ett absolut måste att besöka. Här ligger små krogar, restauranger som serverar serbisk husmanskost, gallerier och små antikaffärer. Längs den drygt 300 meter långa kullerstensgatan Skadarska ligger restauranger med trevliga uteserveringar på rad. Inkastarna utanför restaurangerna var trevliga och långt ifrån påflugna.

Längs gatan står under högsäsongen försäljare som säljer den inhemska fruktspriten rakija i små shotsglas. Se upp, glasen kostar inte mer än 100 dinarer (nio kronor) styck och spriten är stark som raketbränsle!


Rakija för nio kronor glaset, Skadarskagatan i Belgrad.

Middag åt vi på den populära restaurangen Dva Jelena (De två hjortarna). Här serveras bland annat serbisk husmanskost. Jag beställde in den serbiska nationalrätten cevapcici, små avlånga grillade köttfärsbiffar serverade med stekt potatis. Till maten drack jag en serbisk Jelena-öl samt ett glas rött serbiskt vin (Regent). Jag beställde även in en flaska mineralvatten.


Cevapcici, Serbiens nationalrätt.

På bordet ställdes det fram flera olika sorters nybakat bröd och servitören skojade en lång stund med Isolde. Maten smakade fantastiskt! Notan slutade på blygsamma 1910 serbiska dinarer (knappt 170 kronor). Vinet kostade 65 kronor glaset medan en 33 cl flaska öl inte kostade mer än sjutton kronor!


En öl kostar 17 kronor på restaurang!

Restaurang Dva Jelena förekommer i actionthrillern November Man från 2014 med Pierce Brosnan och Olga Kurylenko. Jag gick en lång omväg tillbaka mot hotellet. Isolde tittade storögt på alla gatuartister och musiker som underhöll längs Knez Mihailova.

Då Isolde var för liten för att besöka hotellets pool- och spaavdelning fick hon nöja sig med att bada i badkaret på hotellrummet. Detta blev en perfekt avslutning på vår första dag i Belgrad.


Isolde badar badkar, Hotel Moskva Belgrade.

Isolde vaknade först och ville se på TV. De visade barnprogram, Pippi Långstrump dubbad på engelska och med serbisk undertext. Isolde var dock hur nöjd som helst.


Pipi Duga Carapa letar efter en spunk...

Frukosten serverades nere i den stora och vackra matsalen som hör till Café Moskva. En pianist underhöll matgästerna. En servitör ställde fram en barnstol åt Isolde medan jag hämtade mat.


Isolde kikar in Café Moskvas gigantiska utbud.

Här finns allt som hör till en bra hotellfrukost som flera sorters bröd med mängder av olika pålägg, färsk frukt och grönsaker, ägg, omelett, korvar, bacon och kallskuret liksom yoghurt, müsli och flingor. Förutom kaffe och te serveras även olika sorters juice.
Isolde åt burek (paj gjord av filodeg) och skämdes samtidigt bort av servitriserna.

Från hotellet promenerade vi söderut längs med Terazije Boulevard som efter bara hundra meter bytte namn till Kralja Milana. Här står de två historiska byggnaderna Stari Dvor (Gamla palatset) och Novi Dvor (Nya palatset). De två byggnaderna ligger bredvid varandra med endast en liten park mellan.
Stari Dvor stod klart 1884 och var residens åt den kungliga familjen Obrenovic.
Novi Dvor stod klart 1922 och är idag presidentens palats.


Isolde redo att utforska Belgrad.

Vi svängde sedan västerut på Nemanjina. I korsningen Nemanjina och Kneza Milosa stod flera administrativa byggnader, bland annat försvarsdepartementets högkvarter och Jugoslaviska generalstaben som bombades av NATO 1999. Idag står några av husen kvar i ruiner som en symbol över förödelsen. Det är ingenting som skyltas med i turistguiderna, men ändå värt ett besök.


Ruiner efter NATO:s bombningar 1999.

Bara ett fåtal stenkast därifrån ligger den lummiga lilla stadsparken Manjez. Jag slog mig ned på en parkbänk medan Isolde sprang runt och tjöt av förtjusning åt alla gulliga hundar, som trots stora förbudsskyltar, rastades i parken. Isolde försökte sig även på att fånga duvor utan större lyckat resultat...


Den gröna oasen Manjez.

Vi passerade den gigantiska och futuristiska byggnaden i glas och metall som inrymmer Serbiens nationalbank.


National Bank of Serbia.

Inte långt därifrån ligger torget Trg Slavija som fungerar som knutpunkt åt flera gator. Hela sju gator strålar samman vid just Trg Slavija. Från Trg Slavija är det en kort promenad till en av stadens mest kända museer, Nikola Tesla Museum. Inrymt i en ståtlig 1920-talsvilla ligger detta lilla museum över den kände serbisk-amerikanske uppfinnaren och elektroingenjören Nikola Tesla (1856 - 1943).


Nikola Tesla Museum, Krunska 51 Belgrade.

Tesla anses som en sin tids största vetenskapsmän och hans patent och forskning ligger till grund för bland annat växelströmstekniken. Redan 1898 tillverkade Nikola Tesla en radiostyrd båt. Nikola Tesla ligger bakom uppfinningar som bland annat fjärrkontrollen, radion (mycket omtvistat då även italienaren Guglielmo Marconi lär ligga bakom uppfinningen), elmotorn och Teslaspolen.
Släkten Tesla är idag mest kända för att ligga bakom elbilstillverkningen av bilmärket med samma namn.

Nikola Tesla-museet ligger på adressen Krunska 51 och är öppet tisdagar - söndagar 10:00 - 20:00.
Inträdet kostade 500 serbiska dinarer (44 kronor). I biljettpriset ingår en engelskspråkig guidning vid vissa klockslag. Här finns varken WC eller handikappanpassad entré.


Nikola Tesla Museum, Belgrad.

Här finns flera av Nikola Teslas uppfinningar liksom hans personliga ägodelar och kläder. I museet kan man beskåda en kopia av Nikola Teslas asynkronmotor (induktionsmotor), Teslas radiostyrda båt samt en Teslaspole. På grund av att Teslaspolen avger höga ljud rådde mannen i biljettkassan att jag inte skulle stanna kvar med Isolde då de skulle demonstrera Teslaspolen.


En fullt fungerande Teslaspole!

Nikola Tesla-museet hör till ett av de minsta museer jag besökt och efter knappt tio minuter hade jag kikat klart.


Nikola Teslas urna.

I Belgrad ligger stadens största sevärdheter på behagligt gångavstånd från varann. Drygt 400 meters promenad ligger Sveti Sava (Sankt Savas tempel). Detta är världens största ortodoxa kyrka vars takhöjd är hela 80 meter!


Sveti Sava (Sankt Savas tempel) i Belgrad.

Kyrkan är uppkallad efter Serbiens nationalhelgon Sankt Sava (1169 - 1236). Den vita kyrkobyggnaden med dess gröna kupoler syns på långt håll och är Belgrads främsta landmärke. Uppförandet inleddes 1935 och först 2018 stod kyrkan färdig. Idag har kyrkan en kapacitet på över 10 000 besökare! Att besöka Sankt Savas tempel är kostnadsfritt.


Sveti Savas gigantiska kupol.

Framför Sveti Sava finns ett mindre grönområde och en promenadväg dekorerad med stora fontäner.

Att åka taxi i Belgrad är verkligen prisvärt, en taxiresa tillbaka till hotellet kostade inte mer än 500 serbiska dinarer (knappt 45 kronor).

Väl tillbaka på hotellet slog vi oss ner i ett par sköna fåtöljer i Café Moskvas vackra matsal. Jag beställde in kaféets signaturbakverk Moskva Šnit, tårta gjord på bland annat körsbär, ananas och persika dekorerad med mandel och valnötter.


Exklusiva Café Moskva beläget i hotellets gatuplan.

Till detta en Ice Moskva Coffee bestående av espresso, Kahlua, Baileys, glass, mjölk och vispgrädde. Till Isolde beställde jag in en Banana split med glass och jordgubbar.


35 kronor för en Banana split!

Notan för denna lyxfika gick inte på mer än 1250 dinarer, det vill säga 110 svenska kronor!


Lyxfika på Café Moskva!

Efter denna mättande och kaloririka fika gav vi oss åter ut på stan. Vi fortsatte längs huvudgatan Knez Mihailova till stadens stolthet, borgen Kalemegdan (Beogradska tvrdava).


Borgen Kalemegdan (Beogradska tvrdava) är stadens främsta sevärdhet.

Borgen är uppförd på en 125 meter hög kulle vid floderna Sava och Donau. En befästning har funnits här sedan år 279 f. Kr. Fortet och dess tillhörande park är en av Belgrads främsta sevärdheter.


Kalemegdanparken bjuder på grönska och vacker utsikt över Donau och Sava.

Från Kalemegdan har man en perfekt utsikt över stora delar av staden. Missa inte sammanflödet där de två floderna Sava och Donau möts. Här finns kafeer, en restaurang och några souvenirbutiker.

Innanför de tjocka murarna finner man även Belgrads militärmuseum (Vojni muzej) som grundades redan 1878. Museet har en stor samling militära vapen, rustningar och stridsfordon från romersk tid till nutid. En avdelning handlar om NATO:s bombningar av Serbien 1999 (Operation Allied Force) och dess kontroversiella användning av bland annat klusterbomber och projektiler med utarmat uran.
Utanför museet står flera äldre stridsvagnar, pansarfordon och kanoner. Här står även ett sovjetiskt luftvärnsrobotsystem (S-125 Neva) som användes för att skjuta ner ett amerikanskt F-117 Nighthawk (Stealth) 1999. Detta var första gången i historien som ett F-117 blev nedskjutet.


Luftvärnsrobotsystemet S-125 "Neva".

Nedanför Kalemegdanborgen ligger Belgrads Zoo (Beo zoo vrt). Djurparken öppnade för allmänheten redan 1936. Inträdet är endast 500 dinarer (knappt 45 kronor).


Ingången till Belgrads Zoo (Beo zoo vrt).

Isolde som älskar djur blev helt till sig av alla spännande djur. Här finns mängder av exotiska fåglar, tigrar, lejon, flodhästar, krokodiler och tapirer. En indisk elefant fångade Isoldes uppmärksamhet en lång stund liksom burarna med busiga apor.

Vi fastnade en lång stund framför en glasbur med nyfikna surikater. Denna djurpark är ganska nedgången och många burar är på tok för trånga. Jag hoppas att fler besökare upptäcker denna djurpark och biljettintäkterna gör att djurens levnadsvillkor förbättras.

En kortare taxiresa över floden till den nyare stadsdelen Novi Beograd (Nya Belgrad) och det stora hotellet Jugoslavija kostade inte mer än 550 dinarer (knappt 50 kronor). Detta stora hotellkomplex öppnade 1969 och ligger längs floden Donau på adressen Boulevard Nikola Tesla 3. Hotellet var länge ett av de lyxigaste hotellen i staden och var det största hotellet i hela Balkan.


Det gigantiska Hotel Jugoslavija, Belgrad.

Jugoslavien finns inte längre men namnet på hotellet lever kvar. Under NATO:s bombningar av staden 1999 träffades hotellet av två missiler vilka skadade hotellets västra del. Den serbiske paramilitära ledaren Arkan (Zeljko Raznatovic) bodde tidvis i en del av hotellet och användes även som baracker åt han soldater (de så kallade “Tigrarna”).


Lobbyn på Hotel Jugoslavija.

Hotel Jugoslavija förekommer i flera scener i actionfilmen Three Days to Kill (2014) där Kevin Costner hamnar i skottväxling utanför hotellets entré. I en scen sprängs större delen av den översta våningen av hotellet.
Idag finns storslagna planer att bygga ut hotellet och uppföra ett shoppingcenter tillsammans med en 33 våningar hög skyskrapa på platsen. Alldeles bakom Hotel Jugoslavija sträcker sig en lång cykel- och gångväg längs floden Donau.
Här finner man på våren och sommaren de för staden typiska restaurang- och pubpråmar, så kallade “Splavs”. Dessa flytande nattklubbar har blivit en symbol för Belgrad och staden är känd som en av de bästa partystäderna i hela Europa.


"Splavs", flytande nattklubbar och restauranger på floden Donau.

Det blev dags för middag och från Novi Beograd åkte vi taxi till en av Belgrads och Serbiens finaste och bästa restauranger, Restoran Franš. Restaurangen Franš ligger på adressen Bulevar oslobodenja 18a, ett par hundra meter söder om Sveti Sava. Här kan man antingen äta inomhus i en vacker matsal eller ännu hellre, och om vädret tillåter, ute i en lummig innergård.


Restaurangens trevliga och lummiga innergård.

Redan på parkeringen välkomnades vi av ett par restauranganställda. En av dem erbjöd sig att hjälpa mig med Isolde och sulkyn nedför en brant trappa. En servitris visade oss till ett ledigt bord på innergården. Det var mycket folk utan att kännas trångt.
Barn är välkomna och det finns en särskild barnmeny. Innan maten bars ut ställdes fram en korg med olika sorters bröd tillsammans med smör och en skål nötter. Detta är inte gratis utan kommer sedan på notan tillsammans med en så kallad kuvertavgift så räkna med en femtiolapp extra på notan.

Jag beställde in oxfilé i vittryffelsås serverad med ris. Till maten blev jag rekommenderad ett glas serbisk rödvin från vinproducenten Podrum Radovanovic, gjord på Cabernet Sauvignon (lagrad, Reserve). Trots att detta är deras dyraste rödvin på vinlistan kostar ett glas inte mer än 65 kronor och en hel flaska knappt 300 kronor. Jag beställde även in en flaska mineralvatten.
Köket trollade fram ett fat med olika frukter och bär till Isolde, oxfilén föll dock inte den unga fröken i smaken.


Isolde på Restoran Franš, Belgrad.

Jag älskar att äta god och vällagad mat och särskild då jag är utomlands. Maten tillsammans med det goda vinet och den gemytliga omgivningen gjorde att jag blev varm inombords. Oxfilé tillsammans med vittryffelsås visade sig vara en kulinarisk fullträff!


Sagolikt goda och välsmakande rätter på Restoran Franš.

Servitrisen försäkrade sig flera gånger om att allt var till belåtenhet och busade med Isolde. När Isolde hade ätit klart fick hon en klubba och en ballong av serveringspersonalen, en gest som verkligen uppskattades.
Även om Restoran Franš hör till en av stadens exklusivaste restauranger och är dyrare än genomsnittet får man som svensk ingen chock när notan kommer in. Notan för vårt besök slutade på 5 110 dinarer (450 kronor).

Jag kan verkligen rekommendera ett besök på Restoran Franš. Ett tips är att boka bord och sitta ute om vädret tillåter. Observera att restaurangen är stängd på söndagar.
Restaurangbesöket blev en utmärkt avslutning på kvällen.


Pappa och Isolde i Belgrad.

Efter en stärkande och smakrik frukost på hotellet begav vi oss ut i det vackra vårvädret. Planeringen för dagen innefattade ett besök i Serbiens näst största stad, Novi Sad. Hotellreceptionisten snudd på idiotförklarade mig då jag frågade vägen till tågstationen. Hon menade på att buss var snabbare och smidigare. Jag tänkte tvärtom, att det är betydligt smidigare att resa med tåg då man har en sexton månaders dotter med mycket spring i benen.

Inte många hundra meter från Hotel Moskva ligger saluhallen Zeleni Venac, i kvarteret med samma namn.
Det har funnits en marknad på platsen sedan 1847 och idag är Zeleni Venac en av Belgrads största grönsaksmarknader.


Gumma på grönsaksmarknaden Zeleni Venac, Belgrad.

Kommersen var i full gång och här såldes färska grönsaker, frukt, svamp, hemmagjord sylt och marmelad, nötter, serbiska kryddstarka korvar och gigantiska jordgubbar för en struntsumma.
Här handlade vi mellanmål inför tågresan till Novi Sad.


Jordgubbar (jagode) kostar inte många kronor per liter i Belgrad.

Belgrads Centralstation (Železnicka stanica Beograd Glavna) består av en stor gul byggnad från 1884. Jag gick fram till biljettluckan och köpte en enkel tågbiljett till Novi Sad. Kvinnan i biljettkassan förklarade på utmärkt engelska vilket spår och vilken tid tåget skulle avgå. Tågbiljetten kostade inte mer än 388 dinarer (knappt 33 kronor), Isolde åkte gratis. Motsvarande sträcka med buss kostade 750 serbiska dinarer (65 kronor) och skulle ta omkring 1,5 h (en halvtimme snabbare än tåget).


Belgrads Centralstation (Železnicka stanica Beograd Glavna) stängde 2018.

Sedan den 1 juli 2018 är stationen stängd. Istället används den nybyggda Centralstationen Beograd-Centar (Prokop), en dryg kilometer söderut. Tågresan tog nästan exakt två timmar. Trots att tågvagnarna var från sent 1970-tal eller tidigt 1980-tal var tågresan bekväm.


Tåg visade sig vara ett utmärkt och löjligt billigt transportmedel i Serbien.

 

 

 

Fortsättning på min reseskildring