BERLIN - Resan fortsätter...

Från U-bahnhof Platz der Luftbrücke tog vi oss till Potsdamer Platz. Detta stora och betydande torg fungerar som en viktig kollektivtrafikknutpunkt och ligger centralt i Berlin i stadsdelen Mitte. I och med uppförandet av Berlinmuren 1961 delades torget i två delar. Sedan muren föll 1989 har området moderniserats med nybyggda skyskrapor och futuristiska byggnader i stål och glas.


Potsdamer Platz, Berlin.

Under uppbyggnaden av Potsdamer Platz i början av 1990-talet var detta Europas största byggarbetsplats. Idag finns två av Berlins största shoppinggallerior (Potsdamer Platz Arkaden och Mall of Berlin) i anslutning till torget, mängder av restauranger och den enorma biografen CinemaxX med 19 biodukar, varav två IMAX. Potsdamer Platz utgör det centrala festivalområdet under Berlins årliga filmfestival (Internationale Filmfestspiele Berlin/Berlinale). Det gigantiska Sony Center innefattar Sonys europeiska huvudkontor. I byggnaden finns även restauranger, biografer, ett filmmuseum och en av Sonys konceptbutiker.


Sony Center i Berlin.

Här ligger också LEGOLAND Discovery Centre Berlin. Charlie sprang mot ingången när han fick syn på Legofigurerna i skyltfönstret.


LEGOLAND Discovery Centre Berlin.

Denna familjeattraktion består av flera olika avdelningar riktade till barn i alla åldrar. Här finns lekland, olika experiment man kan utföra, åkattraktioner, miniatyrland med byggnader av Legoklossar, berg- och dalbana, biograf, café och en butik som säljer Legobitar i lösvikt!


Reichstag i legoklossar.

I och med att jag tidigare inhandlat ett Berlin CityTourCard fick vi rabatt, inträdet för oss båda kostade 22,40 euro istället för 32 euro. Charlie tittade storögt på alla legomodeller. Roligast var den lilla Legofabriken där en ur personalen visade hur man förvandlade plastpellets till Legoklossar. Charlie fick en legokloss med sig som souvenir!


Lego Miniland!

Trots att Charlie inte kan tyska så var 4D-biografen som visade Nexo Knights uppskattad. Med dolda fläktar, lampor och vattenslangar kände man vinden, regn och starka blixtar samtidigt som filmen visades i 3D. Jämför man LEGOLAND Discovery Centre Berlin med Legoland i Billund, Danmark, blir man garanterat besviken. Men som ett mindre alternativ för Lego-tokiga barn är det ett garanterat uppskattat nöje.


Charlie med sina idoler C-3PO och R2-D2.

Att besöka Berlin utan att bokstavligen snubbla över eller nämna dess bitvis våldsamma men samtidigt spännande historia är omöjligt. Vi kom fram till gatan Stauffenbergstrasse och Gedenkstätte Deutscher Widerstand. Denna byggnad är ett informationscentrum om de tyska motståndsrörelserna i dåvarande Nazityskland.
Det var i denna byggnad som statskuppsförsöket ”Operation Valkyria” leddes från och där flera av männen involverade i 20 juli-attentatet hade sina kontor. 20 juli-attentatet är det mest kända attentatet mot Adolf Hitler och skedde just 20 juli 1944.
På innergården står idag en staty och en minnestavla över de kuppledare som arkebuserades på platsen.


Gedenkstätte Deutscher Widerstand.

Gatan utanför, Stauffenbergstrasse, är uppkallad efter överste Claus von Stauffenberg, en av de avrättade kuppledarna och den som utförde själva attentatet mot Adolf Hitler 20 juli 1944.
20 juli-attentatet och operation Valkyria (Unternehmen Walküre) förekommer i filmen Valkyria från 2008, Tom Cruise spelar huvudrollen som Claus von Stauffenberg.

Granne med Gedenkstätte Deutscher Widerstand ligger ett stort kontorskomplex som tillhör det tyska försvarsministeriet (Bundesministerium der Verteidigung).
Ett par hundra meter västerut längs kanalen Landwehrkanal ligger Bauhaus-museet Bauhaus-Archiv (Bauhaus-Archiv Museum für Gestaltung Berlin). Museet ställer inte ut byggvaror från den tyska byggvarukedjan med samma namn utan har en samling av arbeten, dokument och litteratur rörande Bauhaus och Bauhausskolan (1919 - 1933). Bauhaus sammanfogade arkitektur, konsthantverk och formgivning och var en föregångare till funktionalismen. Museets huvudbyggnad är en sevärdhet i sig och stod klar 1979.


Bauhaus-Archiv.

Sedan 1997 är Bauhaus-Archiv byggnadsminnesmärkt.
Bauhaus-Archiv förekommer i bland annat science fiction-filmen Aeon Flux från 2005.

Charlie och jag unnade oss lyxfika på Café Einstein Stammhaus, som av många anses vara Berlins finaste och bästa kafé. Café Einstein Stammhaus ligger i en ståtlig 1800-tals villa på adressen Kurfürstenstraße 58 i Tiergarten. Huset undkom i stort sett oskadd under andra världskrigets flygbombningar. Sedan 1978 finns Café Einstein Stammhaus inrymt i villan och har blivit ett av Berlins populäraste kaféer.


Café Einstein Stammhaus, Kurfürstenstraße 58.

Café Einstein Stammhaus förekommer i en av de mest nervkittlande scenerna i Quentin Tarantinos mästerverk Inglourious Basterds (2009). Att kliva in i villan är som att förflytta sig 100 år tillbaka i tiden. Vi slog oss ned vid ett kafébord med vit duk. Charlie önskade svartvinbärssorbet medan jag gjorde som otäckingen Standartenführer Hans Landa (Christoph Waltz) i Inglourious Basterds och beställde in strudel (Hausgemachter Apfelstrudel mit Vanillesauce, hemmagjord äppelstrudel med vaniljsås) för 7,20 euro. Jag beställde även in en Einspänner, espresso toppad med rikligt med vispad grädde. Hit går man för att skämma bort sig!


Charlie med sorbet på Café Einstein Stammhaus.

För den som önskar starkare dryck än kaffe kan jag föreslå ett besök på övervåningen och baren Lebensstern. Baren hör till en av Berlins allra bästa cocktailbarer och de serverar över 600 sorters rom och 150 olika sorters gin och andra spritdrycker. Café Einstein Stammhaus är öppet dagligen från 08:00 till midnatt.


Apfelstrudel und Einspänner, Café Einstein Stammhaus.

För att spara på våra krafter tog vi tunnelbanan från Nollendorfplatz till Wittenbergplatz. Detta är Berlins äldsta tunnelbanestation och invigdes 1902. Den vackra och pampiga stationsbyggnaden från 1913 ritades av den svenska arkitekten Alfred Grenander (född i Skövde 1863), som även var med och skapade ett 70-tal av Berlins tunnelbanestationer.


Wittenbergplatz U-Bahn Station.

Alldeles i närheten finner man Berlins mest kända varuhus, KaDeWe (Kaufhaus des Westens). Varuhuset grundades redan 1907. Byggnaden skadades under de allierades bombningar av Berlin under andra världskriget. 1943 störtade ett nedskjutet amerikansk bombflygplan rakt in i byggnaden. Efter kriget byggdes varuhuset upp igen och invigdes 1950. Dagens byggnad har en yta på 60 000 m² fördelade på sju våningar. Våning sex saluför endast matvaror.
Missa inte den enorma gourmetavdelningen med fantastiska delikatesser. Här finns även små bardiskar och restaurangavdelning för den som blir hungrig.


Varuhuset KaDeWe (Kaufhaus des Westens).

Längs shoppinggatan Tauentzienstrasse passerade vi sevärdheter och butiker. Vi besökte The LEGO Store Berlin där man kan köpa alla tänkbara legoaskar och även klossar i lösvikt. Charlie stannade en lång stund framför de olika hyllorna med legoaskar.


LEGO Store Berlin.

Den stora skulpturen ”Berlin” ligger drygt 50 meter därifrån. Skulpturen är formad som en trasig kedja för att symbolisera de brutna banden mellan Öst- och Västberlin i och med uppförandet av Berlinmuren.


Skulpturen "Berlin" på Tauentzienstrasse.

En av Berlins mest berömda sevärdheter är kyrkan Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche (Kejsar Wilhelms minneskyrka). Kyrkan uppfördes 1891 – 1895. Kyrkan skadades allvarligt under ett bombanfall 1943 och idag återstår endast ruinerna av den forna kyrkobyggnaden.


Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, Berlin.

Den öppna platsen alldeles i anslutning till Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche har fått namnet Breitscheidplatz. Här hålls årligen en populär julmarknad. Det var just julmarknaden på Breitscheidplatz som drabbades av en terroristattack den 19 december 2016. En terrorist rammade en folkmassa med en kapad lastbil. Attacken krävde tolv dödsoffer och skadade 48 personer. På platsen låg nu ett berg av blommor...


Blommor och ljus på Breitscheidplatz, mars 2017.

På promenadavstånd därifrån ligger tågstationen Bahnhof Berlin Zoologischer Garten (Bahnhof Zoo). Denna tågstation blev ökänd i och med den tyska filmen Christiane F. - Wir Kinder vom Bahnhof Zoo (Vi barn från Bahnhof Zoo) från 1981.


Bahnhof Berlin Zoologischer Garten (Bahnhof Zoo).

Vi tog tunnelbanan från Bahnhof Zoo Metro till Potzdamer Platz. Därifrån var det en kort promenad till shoppingcentret LP12 (Leipziger Platz 12) Mall of Berlin. Mall of Berlin invigdes 2014 och är en av Berlins och Europas största gallerior. Här finner man 270 butiker fördelade på 135 000 kvadratmeter.
Vi besökte den tyska matvarukedjan Aldi där vi handlade fredagsmys.


Mall of Berlin.

Under promenaden tillbaka till vårt hotell kom vi fram till platsen där nazistledaren Adolf Hitlers bunker låg och där han tog sitt liv under andra världskrigets slutskede.
Idag är platsen en enkel parkeringsplats. Det enda som skvallrar om platsens historiska värde är en enkel informationstavla.

Bunkern går inte att besöka då den förstördes efter andra världskriget. Führerbunkern förekommer flitigt i filmen Downfall/Undergången från 2004. Man finner platsen där Hitlers bunker låg vid gatukorsningen Gertrud-Kolmar-Straße och In den Ministergärten, inte långt ifrån Förintelsemonumentet Holocaust-Mahnmal.


Platsen där ingången till Hitlers bunker låg.

Vi promenerade i Berlinkvällen till vårt hotell. På rummet provsmakade vårt tyska godis och hade fredagsmys framför TV:n.


Godnatt från Berlin!

 

 

 

Fortsättning på min reseskildring