ISRAEL - Resan fortsätter...

DÖDA HAVET

Följande morgon började vi med en stadig hotellfrukost. Vi packade våra väskor och checkade sedan ut. Vårt bagage fick med enkelhet plats i hyrbilens bagageutrymme och i det för Jerusalem typiska marsvädret med duggregn styrde jag sedan bilen österut mot Döda havet. Det var bra skyltat och inte många minuter senare var vi på Road 90, som med sina 480 kilometer är Israels längsta. Vägen sträcker sig från gränsen mot Libanon i norr till Eilat i söder. Efter bara några kilometer började omgivningen skifta från gröna kullar till bruna klippor och landskap med knappt någon vegetation. Vägen sluttade brant neråt och ett monument längs vägen markerade havsnivån som vi passerade. På håll såg vi nu Döda havet, som med sina 429 meter under havsytan, är jordens lägsta plats.


Döda havet.

På ett större marknadsområde, där det även fanns en bensinstation, handlade vi proviant att ha med i bilen. Duggregnet hade sedan länge avtagit och nu sken solen ordentligt starkt från en klarblå himmel. Solglasögon på! Nu fortsatte vi färden genom Juda öken (Judea öken) med Döda havet på vår vänstra sida. Vi befann oss på Västbanken, där israeliska hyrbilar inte får köras, men just Road 90 är undantagen denna regel då vägen inte kontrolleras av de palestinska myndigheterna. Två vägspärrar åtskiljer den norra och södra sektionen som är belägen inom den gröna linjen (gränslinjen mellan Israels internationellt erkända territorium och Västbanken, Gaza och Golanhöjderna).

Efter en dryg kilometer passerade vi ruinen Qumran. Qumran antas ha varit en esséisk bosättning och det var i ett par närliggande grottor som en ung herdepojke fann de så kallade Dödahavsrullarna 1947, då området fortfarande tillhörde Jordanien.


Grotta i Qumran.

Vi gjorde endast ett kortare stopp här för att fotografera grottorna innan vi fortsatte vår road trip längs sektionen på Road 90 som heter Dead Sea Highway och som är världens lägst belägna väg. Denna asfalterade väg, med enbart ett körfält i vardera riktningen, är tyvärr olycksdrabbad då den bitvis täta trafiken inbjuder till farliga omkörningar.


429 meter under havsytan...

Vi passerade oasen och nationalparken Ein Gedi och inte många kilometer längre söderut svängde jag av mot Masada. Denna befästning på en 441 meter hög klipplatå är mest känt som platsen där 967 judar år 73 e.Kr. begick kollektivt självmord för att slippa tillfångatas av romarna. Judarna stod emot romarna i två år innan de insåg att de inte längre kunde försvara platsen och istället tog sina liv. Masada är än idag en symbol för judiskt motstånd. Fram till mitten av 1980-talet svor vissa soldater ur IDF (Israel Defense Forces) en ed vid foten av berget; "Masada skall aldrig falla igen..."


Masada i Juda öken.

På platsen finns idag resterna av Herodes palats. Masada är sedan 2001 uppsatt på UNESCO:s världsarvslista.
För att komma upp till toppen kan man antingen promenera längs den smala och branta stigen som fått namnet ”Snake Path" eller åka med en toppmodern linbana.


The Snake Path som leder upp till Masada.

När jag kom fram till den stora parkeringen var det fullt med bussar och parkeringshuset var även det i det närmaste fullbelagt. Vi insåg att köa och sedan promenera runt i den stekande ökensolen med barn i en eller två timmar var uteslutet. Vi beslutade enhälligt att hoppa över att utforska Masada. Istället fortsatte jag en mil söderut till hotellområdet och resorten Ein Bokek. Här finner man sammanlagt fjorton mer eller mindre lyxiga hotellkomplex som erbjuder bad och spabehandlingar.


Ein Bokek vid Döda havet.


Daniel Dead Sea Hotel, Ein Bokek.

Ett hotell där jag frågade om priserna hade ett paket som innefattade lunchbuffé, utlåning av handdukar och tillgång till deras privata strand för 160 shekel per person, det vill säga 1 600 kronor för oss fyra! Om man istället gick runt hotellet kom vi till en allmän sektion där det fanns omklädningshytter, sötvattenduschar och solstolar att nyttja utan att det kostade en endaste shekel.


Döda havet med Jordanien i bakgrunden.

Döda havet är en 65 kilometer lång saltsjö belägen på gränsen mellan Israel och Jordanien. Det största djup som uppmätts är 378 meter. Döda havet är känt för att vara en av världens mest salta sjöar och dess salthalt är över 33 procent. Trots att Döda havets salthalt är 8,6 gånger högre än i vanligt havsvatten är detta inte världens saltaste sjö.
Vi bytte om i en liten hytt och jag och Caspian var först i det salta vattnet.


Caspian i Döda havet.

På grund av den höga salthalten och vattnets densitet går det alldeles utmärkt att bara luta sig tillbaka och flyta. Att vada ut i vattnet är omöjligt, man tappar balansen och faller i, så salt är det! Men det gäller att vara försiktig för hur konstigt det än låter så går det faktiskt att drunkna i Döda havet! Då vattnet är så salt är det svårt att få ner fötterna på botten och det har hänt att människor druknat då de inte kunnat vända sig om i vattnet. Det är även farligt att bada på magen då det är stor risk att man sväljer det salta vattnet vilket även i små mängder kan orsaka saltförgiftning. Småbarn bör hållas borta från vattnet då några få droppar i ögonen kan svida riktigt ordentligt!

Det finns några enkla regler för att få en trevlig stund i Döda havet;

Skvätt inte vatten!
Doppa inte huvudet under vattnet.
Undvik att få vatten i ögonen och i munnen. Ha inte öppna sår.
Raka dig inte samma dag som du tänkt bada i Döda havet.
Sist men inte minst, fis inte under vattnet!

Ta med badkläder, handduk, tvål och schampo för att kunna tvätta bort allt salt. Sötvattenduschar finns på alla större badområden.

På grund av osynliga slukhål längs stränderna är det är absolut förbjudet (och farligt) att bada utanför de badområden som finns längs Döda havets stränder.
Just doppet i Döda havet var en av resans höjdpunkter för vår äldste son Caspian. Efter att ha duschat av oss saltvattnet och saltresterna på kroppen styrde vi tillbaka till Jerusalem. Se till att tanka då det finns ytterst få bensinstationer längs motorvägen som går längs Döda havet. Riktigt tråkigt och onödigt att få bensinstopp i en stekhet öken...


Vår hyrbil i Juda öken.

Väl tillbaka i Jerusalem lämnade jag tillbaka hyrbilen. Trippmätaren visade att vi tillryggalagt ytterligare 26 mil på de israeliska vägarna. Att hyra bil visade sig vara ett utmärkt sätt att upptäcka Israel med familjen. Och efter att ha klarat av att köra bil i rusningstrafik i Jerusalem finns det inget som skrämmer mig längre...


Rusningstrafik i Jerusalem.

En taxi körde oss sedan till Jerusalem Central Bus Station. Vi åt en sen lunch på busstationen innan vi klev ombord buss 405 till Tel Aviv.

TEL AVIV

Bussen stannade och släppte av oss på New Central Bus Station i Tel Aviv. En taxi körde oss och vårt bagage till hotellet Liber Seashore Suites på Allenby Street. Det var samma hotell som vi tidigare bodde på. Denna gång fick vi rum 9. Havet lockade och vi gick en promenad längs strandpromenaden, Tel Aviv promenade. Vi hade blivit rekommenderade en restaurang av killen i hotellreceptionen men det visade sig inte vidare barnvänligt med mängder av mycket berusade personer och högljutt coverband. Vi fortsatte till restaurangen Jessica Restro Bar på Herbert Samuel Street. Jag vet inte om det var namnet eller läget som gjorde att vi föll för denna restaurang.

Det visade sig vara nästan fullsatt men den trevliga servitrisen visade oss till ett ledigt bord. Servitrisen rekommenderade deras kycklingsallad och restaurangens specialitet, Jessica Burger, som bestod av tre små hamburgare med tillbehör. Middagen smakade bra och fick bli avslutningen på kvällen.


Caspian var populär bland de israeliska servitriserna...

Följande morgon gick vi upp tidigt till den väntande taxin som körde oss till flygplatsen för 180 shekel (450 kronor). Taxiresan tog ungefär 25 minuter till Ben Gurion Internation Airport. På grund av den ibland riktigt noggranna säkerhetskontrollen rekommenderas att man är på flygplatsen minst tre timmar innan avgång. Innan incheckningen blev vi utfrågade om vårt bagage av en kvinnlig säkerhetsvakt. Jag har hört historier om nitiska och även riktigt otrevliga säkerhetsvakter på Ben Gurion men ”vår” säkerhetsvakt var både trevlig och professionell. Vi checkade sedan in på Turkish Airlines flight 785 med destination Istanbul, där vi skulle byta plan för att komma hem till Sverige igen. Efter säkerhetskontrollen skannade vi våra pass i en maskin som sedan skrev ut exitlappar. Dessa exitlappar skall sedan läsas av i en spärr för att komma vidare till gaterna. Vi köpte frukost och kaffe på Ilan's House of Coffee och sedan kikade runt i butiker innan det var dags att kliva på planet.

Israel är kanske inte det första land man tänker på när man planerar en semester med fru och barn. Men trots att landets bitvis skakas av politiska oroligheter gömmer sig otroliga sevärdheter och äventyr. Sol och bad kan varvas med historiska och religiösa platser. För den som vill festa så är Tel Avivs uteliv oslagbart och för barnfamiljer kan man besöka resorten Eilat vid Röda havet. Jag kanske sticker ut hakan men jäklar vad jag gillar Israel!


Daniel i Tel Aviv, 2016.

Några praktiska tips:

Eluttag: De allra flesta vägguttagen i Israel är av samma typ som de vi har i Sverige, Type C (Europlug).
Israel och på Västbanken samt Gaza är de enda platserna i världen som använder vägguttag av Type H (SI 32). Dessa har tre hål men börjar bli ovanliga. Nyare hotell och byggnader har endast Europlug-uttag.
Vatten: Kranvattnet går att dricka men är starkt klorerat och smakar inte gott. Dricksvatten på flaska finns att köpa överallt. Vattenflaskor köps enklast (och billigast) på supermarkets.
Valuta: Valutan i Israel heter shekel och har valutakoden ILS. 
1 Shekel (pluralform sheqalim) = 100 agorot (singularform agora).
Mynt finns i valörerna 10 och 50 agorot (½ shekel) samt 1, 2, 5 och 10 shekel. 
Sedlar finns i valörerna 20, 50, 100 och 200 sheqalim.


20 sheqalim.


50 sheqalim.

Dricks: Står det inte på notan att dricks och serviceavgift är inkluderat så lämna mellan 10 och 15 %.
Kostnader: Israel är långt ifrån ett budgetresemål. Kostnaderna i landet är ungefär de samma som i exempelvis Stockholm, New York och Paris. Hotell och vandrarhem liksom restauranger kostar i regel som i Sverige men det går att hitta budgetalternativ och specialerbjudande. Då landet har mängder av gatukök och matmarknader går det att bli mätt för ett par tior. Även taxi är förhållandevis dyrt men lämpar sig för kortare sträckor, särskilt sent på kvällarna eller under sabbaten då bussar inte går.
Säkerhetskontroll: Säkerheten är extremt rigorös på Ben Gurion-flygplatsen i Tel Aviv. Säkerhetskontrollen här hör till en av de hårdaste i världen. Du gör klokt i att komma i riktigt god tid, gärna tre timmar innan avresa. Förbered dig på att bli utfrågad om din vistelse och att visa upp ditt bagage där varje tillhörighet kontrolleras i detalj, även den allra minsta pinal.
Språk: De officiella språken i Israel är hebreiska och arabiska. Gatuskyltarna i landet är skrivna på hebreiska, arabiska samt med latinska bokstäver. Hebreiskan är ett semitiskt språk och läses liksom arabiskan från höger till vänster. Hebreiska och arabiska liknar varandra ungefär som spanska och italienska.
Hebreiskan har 22 bokstäver, dock endast konsonanter. Hebreiskan var på väg att glömmas bort och försvinna men i och med den ökade judiska invandringen till Palestina återupplivades språket. Eliezer Ben-Yehuda (1852 – 1922) moderniserade bibelhebreiskan till dagens talspråk. Hebreiska talas idag av uppskattningsvis nio miljoner människor, främst judar.
De allra flesta israeler, oavsett om de är judar eller araber, talar bra engelska. Andra språk som pratas i landet är ryska samt jiddish.
Öppettider: Då de tre huvudreligionerna i landet har olika helgdagar skiljer sig öppettiderna åt. Butiker och restauranger i de judiska områdena har stängt under sabbaten (från fredag skymning till lördag skymning). I de muslimska områdena är det mesta stängt på fredag förmiddag och under fredagsbönen. De kristna har stängt på söndagar. Däremot är de flesta butiker öppna betydligt senare än hemma i Sverige.
Klädkod: I Tel Aviv kan du klä dig precis hur du vill medan i Jerusalems gamla stadsdelar och på Västbanken är det god idé att bära för mycket kläder än för lite. Att promenera omkring i shorts och linne i Jerusalems gamla stad bör undvikas då det dels kommer höjas på ögonbryn men även göra att du inte släpps in i kyrkor och moskéer. Bär långbyxor/lång klänning och icke urringade tröjor. T-shirt är däremot inga problem så länge inte axlarna är bara.
Souvenirer:
Även i Israel kan man köpa billiga piratkopior och annat skräp men jag kan rekommendera skönhets- och spaprodukter med mineraler från Döda havet liksom färska kryddor och israeliskt vin. Är du ute efter 2000-åriga mynt är det till butikerna i Jerusalems gamla stad du skall gå till, se till att butikernas varor har officiella äkthetsintyg och var beredd att få betala rejält för antikviteter.

Sabbat (även Shabbat): Detta är den judiska vilodagen som firas varje vecka, från solnedgången fredag kväll till lördag kväll. Enligt traditionell judisk uppfattning får inget arbete utföras under sabbaten, därför är de flesta butiker stängda i de områdensom domineras av judar.
Taxi: Taxibilar i Israel är vita med en gul taxiskylt på taket. Är skylten tänd är taxin ledig. Kräv att taxametern är påslagen, annars kliv ur och ta en annan. Det är inte ovanligt att chaufförerna trissar upp priset då du är turist. Föreslår de en fast summa kan du räkna med att det är alldeles för mycket. Se istället till att chauffören använder taxameter och inte kör onödiga omvägar för att öka notan.
Sherut: Minibussar med plats för upptill tio passagerare. Avgår då de är fullsatta.
Buss: Bussnätet i Israel är otroligt bra med bussförbindelser mellan i stort sätt varje stad. Det är både billigt och smidigt att åka buss i Israel.
Matkot: Strandtennis som blivit något av Israels nationalsport och som spelas på stränderna i Tel Aviv. 
Mezuzah: Dessa små judiska bönbehållare sitter i var och varannan dörrpost i landet. Du kommer se dem i butiker, på hotell och i privata judiska hem.
Svärord: Israelerna tillsammans med araberna kan svära på riktigt! De blandar gärna in familjemedlemmar som din stackars mamma i sina förolämpningar tillsammans med riktigt fula könsord...
Ockuperad mark: Enligt FN (och Sverige) räknas Västbanken, östra Jerusalem, Gaza och Golanhöjderna som ockuperad mark.
Säkerhet: Då detta är en del av världens mest oroliga hörn och staten Israel varit i krig med flera av sina grannar sedan 1948 kan säkerhetsläget snabbt ändras i regionen. Följ nyhetssändningar och var uppdaterad på det aktuella inrikespolitiska läget.
Poliser, säkerhetsvakter och tungt beväpnade israeliska soldater syns precis överallt. De är där för att upprätthålla ordningen och säkerheten så du behöver inte vara orolig. På begäran skall du uppvisa ditt pass samt ditt turistvisum. Som utländsk turist är du inte ett primärt mål för terrorhandlingar.


Tungt beväpnade militärer och säkerhetsvakter
syns överallt i Israel.

Mat och dryck:

Maten är en upplevelse i Israel. Här blandas flera olika matkulturer från hela världen vilket ger en spännande och underbar mix av smaker och kryddor. Här kan du dricka arabiskt kaffe, äta traditionella judiska maträtter och avnjuta världens bästa falafel och shawarma. Är du vegetarian har du kommit till himmelriket då landet fullkomligt dinglar av färska frukter, grönsaker och här hittar du fantastiska vegetariska alternativ.
Här är några saker du bör pröva på;

Shawarma: Kebab av marinerat lammkött. Serveras i pitabröd med sallad och sås. Mellanösterns svar på kebabrulle. Shashlik (shashlyk): Israels svar på turkisk shish kebab och iransk kabab koobideh. Helt enkelt grillspett med marinerat kött eller kryddad köttfärs.
Sabich (sabikh): Pitabröd med stekt aubergine (äggplanta), hårdkokta ägg, hummus, tahini och sallad. Maträtten har sitt ursprung i Irak.
Shakshuka: Populär maträtt som vanligtvis serveras till frukost. Förlorade (pocherade) ägg serverade i stark tomatsås med bland annat chilipeppar och lök.
Merguez: En korv gjord på nöt-, lamm- eller fårkött och kryddad med bland annat spiskummin och chilipeppar, vilket ger den sin karakteristiska röda färg, samt fänkål och vitlök. Merguez härstammar från Tunisien och Algeriet i Nordafrika.
Falafel: Den absolut mest populära och ultimata snabbmaten i landet. Både prisvärt och mättande. Vegetariska bollar av kikärtor och/eller bönor som friterats. Serveras liksom shawarma i pitabröd med sallad, coleslaw och hummus. Pröva även med amba, en söt mangosås. De bästa hittar du i Östra Jerusalem. Se till att få dem nyfriterade!
Zhug (skhug): Denna starka dippsås är gjord på chilipeppar (röd eller grön), koriander, vitlök, kummin och salt och heter sahawiq på arabiska. Även kardemumma och nejlika kan användas som ingrediens. Denna dippsås finner man i regel där det serveras shawarma och falafel.
Kneidlach (Matzah ball): Judisk maträtt som är det samma som knödel. Smet av mannagryn, vispat ägg, salt, peppar och ibland persilja släpps ner i vatten som hålls precis under kokpunkten.
Hackad lever: Traditionell judisk maträtt. Oftast bryner man levern tillsammans med lök och tillsätter sedan hårdkokta ägg, salt och peppar. Lever från kalv, ko och kyckling är vanligast.
Jerusalem mixed grill (Me'orav Yerushalmi): Kötträtt som består av kycklinginälvor som hjärta, mjälte och lever blandat med lammkött, lök, vitlök, peppar, kummin, gurkmeja och koriander. Det sägs att Jerusalem mixed grill har sitt ursprung i Mahane Yehuda-marknaden i Jerusalem och flera restauranger påstår att det var just de som uppfann maträtten.
Hummus (stavas även hommus och houmous):
 Dipp bestående av kikärtspasta och sesamfröpasta (tahini) som äts med pitabröd. Innehåller även olivolja, vitlök, kryddor och citronjuice. Finns i flera olika varianter. Det går inte att besöka Israel utan att äta hummus!


Hummus.

Tahini (sesampasta): Tjock och segrinnande ljusbrun pasta av mosade sesamfrön. Tahini används främst i matlagning i Mellanöstern och är exempelvis en viktig ingrediens i hummus.
Matza (matzo/matzah): Osyrat (det vill säga ojäst) bröd av vete som äts vid den judiska högtiden pesach. Detta som minne av att israeliterna vid uttåget ur Egypten hade en sådan brådska att man inte hade tid att låta sitt bröd jäsa.
Malawach (malawah):
Friterat bröd som kom till Israel från judiska immigranter från Jemen. Malawach påminner om pannkaka. Serveras ofta tillsammans med stekt ägg och zhug (chilisås) eller om man önskar en sötare variant med lite honung.
Ptitim: Israelisk pasta formad som små bollar eller avlånga korn (inte helt olikt ris). Ptitim kallas även för israelisk couscous. Ptitim kom till då man försökte få fram ett vetebaserat livsmedel som alternativ till ris. Vetemjölet rostas i ugnar vilket ger ptitim dess säregna smak och konsistens. Det finns även ptitim gjord på fullkornsvete och andra sädesslag. För att locka barn att äta ptitim finns den även formad som stjärnor, ringar och hjärtan.
Gefilte fisch: Dessa fiskbullar är ursprungligen en ashkenazisk judisk fiskrätt. Gefilte fisch gör i regel på karp, gädda och sik men även nilabborre och lax har börjat användas. Man mal fiskfiléer tillsammans med ägg, lök och bröd samt kryddor och blandar till en färs. Denna färs kokas sedan i fiskbuljong och sedan skivas. Skivorna serveras ofta med en skiva morot på toppen tillsammans med khreyn, en pepparrotspuré. Gefilte fisch är jiddisch och betyder "fylld fisk". Israelisk sallad: Sallad med finhackad tomat, lök, gurka och chilipeppar. Ofta serveras denna sallad som frukost i Israel.

Pomelit (Sweetie): Detta är en israelisk frukt som är en hybrid mellan grapefrukt och pomelo. Fruktköttet är saftigt och helt kärnfritt. Då frukten saknar grapefruktens surhet utan istället är söt exporteras frukten under namnet ”Sweetie”. Skalet är grönt även då frukten är mogen. Pomelit odlas i norra Israel och finns tillgänglig i Israel från oktober till december.
Sharonfrukt: Kärnfri förädling av kakifrukt (kakiplommon) som odlas i Israel. Den söta frukten är uppkallad efter Sharonslätten i Israel där den först odlades. Även skalet kan ätas på sharonfrukten. Anses av många som världens godaste frukt!


Sharonfrukt - kungen av frukt!

Apple-banana: Detta är helt enkelt en banan med äpplesmak! Något mindre än en ”vanlig” banan så är denna lilla bananhybrid framtagen på kibbutz Rosh HaNikra i norra Israel. Priset är det bubbla jämnfört med sin större kusin men är väl värt ett par extra shekel.

Silan: Honung/sirap gjort på dadlar. Silan förekommer i flera israeliska recept och har en mildare smak än honung. Se till att köpa 100 % ren silan istället för de som är utblandade med socker. I andra Mosebok 3:e kapitlet 8:e versen refereras det till just silan; ”Därför har jag stigit ned för att rädda dem ur egyptiernas våld och föra dem från det landet upp till ett gott och rymligt land, ett land som flyter av mjölk och honung, det land där kananéer, hetiter, amoréer, perisséer, hivéer och jebuséer bo”.
Hamantash (hamentasch): Trekantig kaka som främst äta under den judiska högtiden purim. Kakan har traditionellt en fyllning gjord på vallmofrö. Det förekommer även hamantash med chokladfyllning eller sylt gjord på plommon, dadlar eller aprikos.
Knafeh/knafe: Arabiskt bakverk som består av deg fylld med hårdost. Knafe smaksätts sedan med sirap gjord av bland annat rosvatten.
Sufganiot: Söta bullar med sylt. Äts framförallt under högtiden Hanukka (Chanukah).
Halva (halvah): Detta är en traditionell efterrätt/sötsak i länderna kring Medelhavet. Består av bl.a. sesampasta, sesamfrön och sirap. Konsistensen är som packad sand (!) men smakar mycket sött och gott. De vanligaste smakerna är vanilj, choklad och ibland innehåller de nötter såsom pistasch och mandel.
Halva ice cream: Glass gjord på halva. Består av förutom halva även tahini (sesamfröpasta), ägg, socker och grädde. Glassen toppas vanligtvis med silan (dadelsirap) och pistagenötter.

Kif kef: Israels svar på Kit Kat.


Kit kef, Israels svar på Kit Kat.

Pesek Zman: Populär chokladkaka som tillverkas i Israel. Namnet betyder ungefär ”paus” på hebreiska.


Pesek Zman.

Hashachar Ha'ole: Israeliskt bredbart nougatpålägg gjord på hasselnötter. Kan enklast beskrivas som israelisk Nutella.


Hashachar Ha'ole.

Bamba: Majssnacks med jordnötssmak. Otroligt populärt i Israel. Kan enklast beskrivas som ”ostbågar med jordnötssmak istället för ostsmak”... Det finns även Bamba i andra smaker, som exempelvis jordgubb och choklad, men de med jordnötter är mest populära. Perfekt till fredagsmyset på sabbaten.


Majssnack med jordnötssmak...

Bissli (Bisli): Detta israeliska snack är gjort av vete och kommer i flera olika former och smaker. Bissli kan enklast beskrivas som krispig och friterad pasta.


Bissli.

Krembo: Skumbollar med kexbotten och chokladöverdrag liknande våra svenska kokostoppar/kokosmunkar. Krembo är paketerade med färggrann aluminiumfolie. Krembo med kaffesmak (mocha) är en personlig favorit.

Lemonad (Limonada): Görs av pressad citron och socker. Serveras på de flesta restauranger tillsammans med mynta. Pröva även rimonana som är gjord av pressade granatäpplen. I regel görs lemonaden på restaurangen vilket gör att varje restaurang har sitt egna recept.
Mintte: De arabiska restaurangerna och butikerna serverar gärna ett eller flera glas mintte.
Kaffe: Här finns moderna kaffekedjor som serverar kaffe latte och cappuccino men befinner du dig i Jerusalems gamla stad ska du pröva arabiskt kaffe. Starkt, sött och så tjockt att du kan ställa skeden rakt upp...
Sahlab/salep: Vällingliknande dryck som består av salep (finmalet mjöl av orkidérötter) utblandat med vatten och/eller mjölk och smaksätts med rosenvatten. I Israel toppas sahlab vanligtvis med krossade pistagenötter.
Fizzy Bubblech: Denna läskedryck som förekommer flitigt i Adam Sandler-komedin "Jiddra inte med Zohan" finns tyvärr inte i verkligheten.
Goldstar: Israels bästsäljande öl. Denna ljusa lageröl med en alkoholhalt på 4,9 % bryggs av bryggeriet Tempo i Netanya. På de flaskor med engelsk etikett (avsedda för export) står det ”Dark lager” fast ölet i själva verket är en ljus lager. Under min tid i Israel på 90-talet slank det ner mängder av Goldstar...


Goldstar Lager Beer.

Maccabee: Nummer två på listan över de populäraste ölsorterna i landet. Finns i två sorter, en med en alkoholhalt på 5 % och en starkare med en alkoholhalt på hela 7,9 %. 
Vin: Det lilla landet Israel har flera bra vinproducenter och små lokala vingårdar. Barkan och Carmel Winery hör till de största och mest kända vinproducenterna i landet, deras viner hittar du i de flesta matbutiker. Pröva även Ella Valley Wineries röda viner som är mycket bra och otroligt prisvärda. Köp hem ett par flaskor israeliskt vin och återupplev dina resminnen hemma i soffan.
Arrak (Arak): Sött brännvin med anissmak.

Viktiga telefonnummer:

SOS: 112 (fungerar endast från mobiltelefon).
Polis: 100
Ambulans: 101
Brandkåren: 102

Några nyttiga ord och fraser på hebreiska;

hej = shalom
på återseende = l'hitraot
godmorgon = boker tov
god eftermiddag = tzohoraim tovim
god kväll = erev tov
god natt = laila tov
ursäkta = slicha
var snäll och… = bevakasha (jämför engelskans please).
Tack (så mycket) = toda (raba)
ja = ken
nej = lo

buss = autobus
taxi = monit
bil = auto

toalett = sherutim
pengar = kessef
hotel = bet malon
hur mycket kostar det? = kama ze oleh?

Idag = haiom
imorgon = machar
igår = etmol

hur mycket är klockan? = ma ha'sha'a?
Öppet = patuakh
stängt = sagur
höger = yamin
vänster = smol

frukost = arukhat boker
lunch = arukhat tzohoryim
middag = arukhat erev
bröd = lechem
kaffe = kafeh
mjölk = chalav
ost = gevina
vatten = mayim

hjälp! = hatzilu!
Ring efter ambulans! = Azminu ambulans!
Ring polisen! = Tzaltzelu lamishtara!
Var ligger närmaste sjukhus? = Efo bet hakolim hakhi karov?

söndag = Yom Rishon
måndag = Yom Sham
tisdag = Yom Shlishi
onsdag = Yom Revii
torsdag = Yom Chamishi
fredag = Yom Shishi
lördag = Shabbat

Räkneord;

0 = efes
1 = achat
2 = shtayim
3 = shalosh
4 = arba
5 = chamesh
6 = shesh
7 = sheva
8 = shmona
9 = tesha
10 = eser
11 = anad esrei
12 = shtayim esrei
20 = esrim
30 = shloshim
40 = arbaim
50 = chamishim
60 = shishim
70 = shivim
80 = shmonim
90 = tishim
100 = mea
200 = mataim
300 = shalosh maot
1 000 = elef
2 000 = alpaim
3 000 = shaloshet elefim

Filmtips inför en resa till Israel:

  • The Assignment/Dödlig fälla (1997): En amerikansk marinofficer (Aidan Quinn) rekryteras mot sin vilja av den israeliska underrättelsetjänsten Mossad. Han övertalas att delta i en operation för att eliminera dennes dubbelgångare, den ökände terroristen Carlos "Schakalen".
  • The Attack (2012): Denna film bygger på Yasmina Khadras bok med samma namn.  Kirurgen Amin Jaafari (Ali Suliman) arbetar på ett sjukhus i Tel Aviv. När en självmordsbombare slår till i staden drabbas Amin personligen då hans älskade hustru Siham (Reymond Amsalem) finns bland dödsoffren. Det visar sig att personen som sprängde bomben var Siham... 
    The Attack är bland annat inspelad i Tel Aviv.
  • Beaufort (2007): Om israeliska soldater stationerade i en utpost i Libanon innan Israels tillbakadragande år 2000.
    Filmen utspelar sig i Libanon men är i själva verket inspelad i Israel.
  • Ben-Hur (1959): Den judiske prinsen Judah Ben-Hur (Charlton Heston) blir falskt anklagad för mordförsök och döms till slaveri av sin romerske vän. Utspelar sig i Israel kring första århundradet men är inspelad i Italien och i studio i Hollywood. Filmen är ett mästerverk än idag.
  • Bikur Ha-Tizmoret/Polisorkestern som kom bort (2007): Om en egyptisk polisorkester som kommer till fel stad i Israel. Ett lågmält drama med fantastiska personporträtt.
  • The Beast of War/Odjuret (1988): Utspelar sig under Sovjetunionens ockupation av Afghanistan 1981. En sovjetisk stridsvagn kör vilse och hamnar i strid med en liten grupp mujahedinkrigare. Filmen är inspelad i Israel.
  • The Body (2001): En korsfäst kropp från det första århundradet hittas i Jerusalem och snart uppstår problem då ryktet sprider sig att det är Jesus kropp som man funnit.  Filmen utspelar sig i och är inspelad i Jerusalem.
  • Etz Limon/Lemon Tree/Citronlunden (2008): Historien om en palestinsk änka som livnär sig på sin lilla citronodling. När den nyutnämnde israeliske försvarsministern flyttar in bredvid henne hotas hennes citronodling att förstöras.
  • Ha-hov/The Debt (2007): Om tre unga israeliska Mossadagenter som kidnappar "Kirurgen från Birkenau”, en nazist som aldrig dömdes för sina brott. Den officiella rapporten är att han tog livet av sig under fångenskapen men 35 år senare visar det sig att kirurgen fortfarande är i livet...  2010 kom en amerikansk remake av filmen som bjuder på lite mer action än originalet.
  • JeruZalem (2015): De två amerikanska tjejerna Sarah (Danielle Jadelyn) och Rachel (Yael Grobglas) är i Israel på semester. På planet träffar de Kevin (Yon Tumarkin) som övertalar dem att följa med honom till Jerusalem. De tre hamnar sedan i en apokalyptisk mardröm instängda bakom Jerusalems gamla murar... Filmen är filmad genom Sarahs Google Glasses vilket gör att man som åskådare hela tiden är närvarande. Denna israeliska skräckfilm var en positiv överraskning och bjuder på mängder av kända platser i Jerusalem. De tre huvudpersonerna kliver in i Jerusalems Gamla stad genom Damaskusporten. Vandrarhemmet Fauzi Azar Inn, som de tre checkar in på, ligger i själva verket i Nasaret och är ett mycket populärt vandrarhem. Andra kända platser som förekommer i filmen är bland annat Heliga gravens kyrka, Västra muren (Klagomuren) och Zedekiah’s Cave (King Solomon’s Quarries). Flera scener som skall föreställa Jerusalem är i själva verket filmade i Nasaret, exempelvis flera gatuscener, Lejonporten och Via Dolorosa.
  • Miral (2010): Filmen kretsar kring Miral (Freida Pinto från Slumdog Millionaire ) som växer upp på ett barnhem. Miral förälskar sig i en militant palestinier och hamnar mitt i den första Intifadan.  Filmen är inspelad i Tel Aviv och Jerusalem.
  • Mivtsa Yonatan/Operation Thunderbolt (1977): En israelisk film om "Operation Entebbe", som genomfördes av israeliska specialförband på Entebbes flygplats i Uganda den 4 juli 1976.  Filmen är inspelad i Israel och staden Eilat får föreställa Uganda.
  • O Jerusalem (2006): En film baserad på boken med samma namn skriven av Dominique Lapierre och Larry Collins. Handlar om striderna om staden Jerusalem och skapandet av staten Israel.  Filmen är mestadels inspelad på Rhodos i Grekland.
  • Omar/Muren (2013): Den unge palestinske bagaren Omar (Adam Bakri) bor i Israel. Han riskerar ofta livet genom att klättra över Israels åtta meter höga separationsmur för att träffa sin kärlek Nadia (Leem Lubany) som bor i Västbanken. Omar genomför en attack mot en israelisk militärpostering tillsammans med Nadias storebror Tarek och deras gemensamma vän Amjad. Efter att ha gripits av polis efter mordet på en israelisk soldat blir Omar angivare åt israelerna...  Filmen är inspelad i staden Nasaret i norra Israel och i Nablus på Västbanken.
  • Paradise Now (2005): Denna film skildrar de två barndomsvännerna Said (Kais Nashif) och Khaled (Ali Suliman) i Nablus på Västbanken. De rekryteras till en självmordsattack de ska utföra tillsammans i Tel Aviv. De båda huvudrollsinnehavarna förekommer även i filmen Body of Lies från 2008 med bland annat Leonardo DiCaprio och Russell Crowe. Filmen är inspelad i Nablus och Tel Aviv.
  • The Passion of the Christ (2004): Filmen är inspelad i Italien men utspelar sig i och omkring Jerusalem för drygt 2000 år sedan.
  • Rambo III (1988): Filmen utspelar sig främst i Afghanistan men är till största delen inspelad i Israel.
  • Vals Im Bashir/Waltz With Bashir (2008): Denna animerade dokumentärfilm handlar om Ari Folman som efter ett samtal med en gammal vän inser att han inte har några som helst minnen kvar av sin delaktighet i invasionen av Libanon 1982. Han beslutar sig för att leta upp och intervjua sina gamla stridskamrater som liksom Ari deltog i invasionen.  Sakta kommer Aris smärtsamma och skuldfyllda minnesbilder tillbaka...
  • Walk On Water (2004): Mossadagenten Eyal (Lior Ashkenazi) får efter att hans fru begått självmord i uppdrag att leta upp en gammal nazistförbrytare. Eyal utger sig för att vara resguide åt nazistens barnbarn Axel (Knut Berger) under ett besök i Israel då Axel ska hälsa på sin syster Pia (Caroline Peters) som bor på en kibbutz. Den hårde agenten Eyal kommer under resans gång både Axel och Pia närmare än han först räknade med vilket leder honom till självinsikt och förlåtelse...  I filmen förekommer bland annat Tel Aviv, Gennesaretsjön (Yam Kinneret), klagomuren i Jerusalem och Döda havet.
  • You Don't Mess with the Zohan/Jiddra inte med Zohan (2008): Komedi med Adam Sandler med scener från bland annat Tel Aviv.
  • Zaytoun (2012): Denna israeliska film utspelar sig i Libanon 1982. Inbördeskriget rasar mellan olika politiska och religiösa falanger. Grannlandet Israel, som på grund av PLO:s raketattacker mot landet, planerar en invasion.  Den palestinske flyktingpojken Fahed (Abdallah El Akal) livnär sig på att sälja tuggummi och cigaretter på Beiruts gator. Yoni (Stephen Dorff) är en israelisk stridspilot. Under ett uppdrag skjuts Yonis F-16 ner över Beirut och Yoni tas tillfånga...  Fahed hjälper Yoni att fly och tillsammans ska de båda försöka ta sig över gränsen till Israel.  Filmen är helt och hållet inspelad i Israel. I en scen förekommer Rosh Hanikra i norra Israel med sina kritvita kalkstensklippor.
  • Zero Motivation (2014): Denna mörka komedi handlar om en grupp kvinnliga soldater på en militärbas i södra Israel.  

 


Danger of Death!


Caspian hittade en fotboll...


Brud i Tel Aviv.


Israelisk stoppskylt.


HMMWV (Humvee) vid gränsen mot Libanon.


Nubisk stenbock i ökenoasen Ein Gedi.


Äldre herrar i Jerusalem.


McDonald's på hebreiska.

 

 

 

 

Med reservation för förändringar som skett efter mars 2016.