LONDON - Vårt magiska besök fortsätter...

 

Vi promenerade ett par hundra meter i regnet. På en tvärgata till Brompton Road åt vi lunch på den libanesiska restaurangen Layalina. Lunchen bestod av olika libanesiska rätter som hummus, friterade bläckfiskringar och stekta lammfärsbiffar. Maten smakade verkligen bra och notan slutade på £34 (408 kronor).


Libanesiska lammfärsbiffar på restaurang Layalina.

Drygt hundra meter från restaurangen ligger varuhuset Harrods. Detta är ett av världens mest kända varuhus efter Öhmans (från den svenska TV-serien från 1987). Harrods utstrålar lyx, elegans och exklusivitet. Att shoppa här är dyrt!


Lyxvaruhuset Harrods på Brompton Road, London.

Varuhuset sägs ha 5 000 anställda och en sammanlagd säljyta på 92 000 kvadratmeter. 1883 brann hela butiken inklusive dess lager ner till grunden. Under andra världskriget slog en bomb ner utanför men orsakade endast skador på ett kontor. Harrods har varit mål för två terroristattacker, båda utförda av IRA;
1983 då en bilbomb utanför en av sidoentréerna dödade sex personer och skadade 93 samt 1993 då en bomb placerad i en papperskorg skadade fyra personer.
Lämna inte varuhuset utan minst en grön plastpåse med Harrods-loggan på! Den gröna påsen är en av världens mest åtråvärda shoppingbagar.

Förutom en gigantisk parfym- och sminkavdelning liksom avdelningar för herr- och damkläder och skor behöver man inte gå hungrig. En enorm mat- och delikatessavdelning finns här liksom flera restauranger.

Här kan man avnjuta sagolika bakelser, nybryggt kaffe, exklusiva tesorter eller vad sägs om ostron och champagne?


Harrods delikatessavdelning är himmelriket!

Här saluförs även delikatesser som gåslever och Belugakaviar men smakar det så kostar det därefter!


500g Belugakaviar för 56 000 kronor!


Gåslever i vackra presentförpackningar.

Bara ett hundratal meter från Harrods ligger ytterligare ett exklusivt varuhus, nämligen Harvey Nichols. Detta varuhus är både mindre till ytan och långt ifrån lika berömt som sin granne Harrods.
Varuhuset grundades 1831 och här kan man hitta modekläder, kosmetika, skönhetsprodukter och heminredning.

På varuhusets femte våning finns flera restauranger och kaféer. Vi besökte varuhusets bar Fifth Floor Café. Denna utsökta bar och restaurang erbjuder enklare maträtter, utsökta drinkar och sagolika efterrätter. Barn är välkomna men får inte sitta vid baren utan i restaurangdelen. Jag beställde in whiskydrinken Penicillin för £13 (156 kronor). Drinken består av whisky (Dewar's 12-årig blended malt), färskpressad citron, honungsvatten och ingefärssirap toppad med Laphroaig single malt whisky.


Caspian på Harvey Nichols Fifth Floor Café.

Caspian beställde in en bägare med glass och kex för £6 (72 kronor).
Varuhuset Harvey Nichols förekommer flitigt i TV-serien ”Helt hysteriskt” (Absolutely Fabulous) från 1992.


Baren Fifth Floor Café i varuhuset Harvey Nichols, London.

På våta trottoarer promenerade vi vidare genom ett regngrått London till Buckingham Palace. Slottet är den brittiska monarkens officiella residens i London. Buckingham Palace var tidigare ett stort privatägt palats med namnet Buckingham House vilket uppfördes 1705. Byggnaden byggdes sedan ut och bland annat tre flyglar skapades i samband med ombyggnationen. I och med drottning Victorias trontillträde 1837 blev Buckingham Palace den brittiska monarkens palats. Buckingham Palace har 775 rum varav 78 är badrum. Slottet är 108 meter långt och 120 meter brett. Vaktavlösningen, som under sommarmånaderna sker dagligen (och varannan dag under vinterhalvåret), är en av stadens mest populära turistattraktioner.


Buckingham Palace i ett regngrått London.

Warner Bros. Studio Tour London - The Making of Harry Potter
Varning för spoilers!

Från järnvägsstationen London Euston åkte vi tåg till slutstationen Watford Junktion i Leavesden. Tågresan tar drygt 45 minuter, 20 minuter med expresståg. Då det inte alltid klart framgår om det är ett expresståg eller ej så rekommenderar jag att man är ute i riktigt god tid. Från tågstationen Watford Junktion går det skyttelbussar till filmstudion. Bussturen tar omkring femton minuter per väg och en tur- och returbiljett kostar £2,50 (30 kronor) per person. Bussbiljetten kan endast betalas kontant ombord! Våra biljetter till studioturen hade jag köpt online vilket alltid blir ett par pund billigare än att köpa på plats i biljettluckan.

En vuxenbiljett kostade £41 (492 kronor) och en barnbiljett (5 - 15 år) kostade £33 (396 kronor).
Barn under 4 år går in gratis.
Var ute i riktigt god tid då biljetterna i regel är fullbokade flera månader i förväg. Inte läge för ett spontanbesök alltså!


Upplev magin på plats!

Efter J.K. Rowlings otroliga succé med sina böcker om den unge trollkarlen Harry Potter från 1997 dröjde det inte länge förrän böckerna filmatiserades. De sju böckerna blev till sist hela åtta filmer, då den sista boken delades upp i två filmer.
Filmbolaget Warner Bros släppte den första filmen Harry Potter och de vises sten (Harry Potter and the Philosopher's Stone) 2001. I filmstudion Warner Bros London i Leavesden spelades de sju efterföljande filmerna in;
Harry Potter och Hemligheternas kammare (Harry Potter and the Chamber of Secrets) från 2002.
Harry Potter och fången från Azkaban (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban) från 2004.
Harry Potter och den flammande bägaren (Harry Potter and the Goblet of Fire) från 2005.
Harry Potter och Fenixorden (Harry Potter and the Order of the Phoenix) från 2007.
Harry Potter och Halvblodsprinsen (Harry Potter and the Half-blood Prince) från 2009.
Harry Potter och dödsrelikerna – Del 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows part 1) från 2010.
Harry Potter och dödsrelikerna – Del 2 (Harry Potter and the Deathly Hallows part 2) från 2011.


Mr H Potter, Skrymslet under trappan, Privet Drive 4.

Under en tioårsperiod spelades Harry Potter-filmerna in i den enorma filmstudion som tidigare var en flygplansfabrik. Idag kan man besöka denna fantastiska och filmhistoriska plats! Då flera av böckerna släpptes allt medan filminspelningarna pågick var filmteamet tvungna att spara viktiga kulisser, modeller, kläder och rekvisita.
I mars 2012 öppnades dörrarna till Warner Bros. Studio Tour London - The Making of Harry Potter så att allmänheten kunde ta del av magin som kretsar kring Harry Potter-filmerna.

Efter att visat upp vår bokningsbekräftelse i en biljettlucka fick vi våra inträdesbiljetter. Biljetter visades sedan upp vid entrén och vi fick kliva in i en otroligt lång korridor. Efter ett par minuters promenad kom vi så fram till turens början. Här finns ett kafé, en garderob där man kan lämna sina ytterkläder, toaletter och en present- och souvenirbutik.
Det var ett par minuters kö innan själva turen började. Efter en kort presentation av Warner Bros Studio och själva studioturen, som denna gång fokuserade mest på filmen Harry Potter och den flammande bägaren, släpptes vi så äntligen in genom en enorm träport.


Porten till Hogwarts!

Bakom porten gömde sig den stora salen i Hogwarts skola för häxkonster och trolldom! Denna sal (Great Hall) känns igen från sju av de åtta filmerna (Stora salen förekommer inte i Harry Potter och dödsrelikerna – Del 1) och detta var en av de första kulisser som byggdes. Stora salen har plats för 400 statister och förutom sköldar från de fyra elevhemmen Gryffindor, Ravenclaw, Slytherin och Hufflepuff kan man beskåda kläder som professor Dumbledore och lärarna på Hogwarts bar i filmerna.


Stora salen i Hogwarts skola för häxkonster och trolldom.

Efter besöket i stora salen kom vi ut i en stor lokal med olika kulisser, exempelvis Harry och Rons sovsal som de delar med Neville Longbottom, Seamus Finnigan och Dean Thomas, professor Dumbledores kontor, Professor Severus Snapes klassrum med mängder av trolldrycker och Rubeus Hagrids stuga.


Harry Potters sovsal i Gryffindors elevhem.


Professor Severus Snapes klassrum med trolldrycker.

En avdelning var helt fokuserad på att ställa ut olika filmrekvisita från filmerna. Här kan man med egna ögon få se Den Flammande Bägaren, De vises sten, professor Dumbledores Deluminator, Hermione Grangers tidvändare från Harry Potter och fången från Azkaban, den gyllene kvicken (The Golden Snitch) från spelet Quidditch och flera flygande kvastar varav en Nimbus 2000!


Dörren till Hemligheternas kammare.

I specialeffekts-sektionen får man se Hagrids blå Royal Enfield med sidovagn från 1960 liksom familjen Weasleys flygande Ford Anglia 105E från Harry Potter och Hemligheternas kammare.
För den modigaste av mugglare kan besöka Förbjudna skogen, och jag kan garantera att du inte behöver känna dig ensam… Enorma håriga varelser med åtta ben kommer göra dig sällskap!


Förutom ett besök i Förbjudna skogen kan man även på nära håll se ormen Nagini.

Efter förbjudna skogen väntar den stora perrongen med självaste Hogwartsexpressen. De flesta scenerna från platform 9 ¾ är inspelade på Kings Cross Station i London men inför inspelningen av Harry Potter och dödsrelikerna – Del 1 byggdes en kopia av stationen. Ångloket är ett GWR 4900 Class 5972 Olton Hall från 1937.


Den världsberömda Hogwartsexpressen.


Godisvagnen på Hogwartsexpressen
känns igen från den första filmen.

Här kan man själv ta plats på den världsberömda Hogwartsexpressen eller fotograferas då man med en bagagevagn tar sig igenom den osynliga ingången till platform 9 ¾.


Caspian på Platform 9 ¾.

Halvvägs in i turen finns en stor restaurangdel, The Backlot Café, där det saluförs hamburgare, smörgåsar, sallader och bakelser till höga priser. Här kan man också köpa sagolikt god honungsöl (butterbeer). Honungsölen är givetvis alkoholfri och delar folk i två läger, vissa älskar den och andra avskyr den. Jag hör till de som tyckte det smakade riktigt gott, men jäklar vad sött!
Varsin hamburgare med pommes frites och två butterbeer kostade över 320 kronor!


Skummande och god butterbeer.

Utomhus har man byggt upp en modell av de ljusa tegelhuset på Privet Drive liksom den långa Hogwarts Bridge. Den 6,7 meter höga lila trevåningsbussen Knight Bus finns här tillsammans med några av de gigantiska schackpjäserna från Harry Potter och de vises sten.


Familjen Dursleys hus på Privet Drive 4.


Trevåningsbussen The Knight Bus.

Inomhus igen passerar man hundratals modeller av alla fantastiska varelser som förekommer i den magiska världen. Här finns den gigantiska spindeln Aragog som mäter hela 5,5 meter i bredd, hippogriffen Vinbfåle (Buckbeak) och fenixen Fawkes.

Min personliga favorit och höjdpunkt under besöket var att promenera längs Diagon Alley (Diagongränd) med alla fantastiska butiker. Här finns bland annat butiken Ollivanders som säljer trollstavar och trollspön, Fred och George Weasleys skämtbutik Weasley Wizard Wheezes och ingånget till Gringotts Bank.


En promenad längs Diagon Alley (Diagongränd)!


Gringotts Bank.

Turen avslutas med en enorm och otroligt detaljerad modell av slottet Hogwarts!


Hogwarts skola för häxkonster och trolldom.

Souvenir- och presentbutiken saluför allt från muggar till trollstavar. Här kan man även köpa godis som förekommer i filmserien, vad sägs om chokladgrodor med trollkarlssamlarkort och Bertie Bott's Every Flavour Beans.
Utbudet med Harry Potter-attiraljer är gigantiskt men priserna är bitvis provocerande höga! Vad sägs om £29 (348 kronor) för en plastig trollstav?


Trollstavar från golv till tak.


Icke fungerande trollstavar för 348 kronor styck!

Jag köpte en officiell guidebok om studion och The Making of Harry Potter för £9.95 (120 kronor). Räkna med att ett besök i genomsnitt tar drygt tre timmar (inklusive matpaus). Till detta får man lägga till restiden till och från London.

Från Leavesden och Watford Junktion hoppade vi ombord expresståget som på en kvart tog oss tillbaka till centrala London och Euston Station. 200 meter österut ligger de två järnvägsstationerna St Pancras International och Kings Cross Station längs Euston Road.
Centralstationen St Pancras International (St Pancras railway station) är inrymt i en otroligt vacker viktoriansk-gotisk byggnad från 1868. Idag används järnvägsstationen för bland annat höghastighetstågen Eurostar till Paris, Bryssel och Lille.


St Pancras International (St Pancras railway station).

Byggnadens vackra exteriör får föreställa Kings Cross Station i bland annat Harry Potter och de vises sten (2001) och Harry Potter och Hemligheternas kammare (2002).
I stationsbyggnaden finns även det femstjärniga hotellet St. Pancras Renaissance London Hotel. Hotellet har använts som inspelningsplats i bland annat Chaplin (1992), Richard III (1995) och From Hell (2001). Musikvideon till Spice Girl's genombrottslåt ”Wannabe” från 1996 filmades också här. 

Missa inte den nio meter höga bronsstatyn “The Meeting Place”. Statyn avtäcktes 2007.


“The Meeting Place”, St Pancras International.

Bokstavligen endast ett stenkast från St Pancras International ligger tågstationen King's Cross railway station (London King's Cross). Stationen öppnade 1852 och är en av Londons mest berömda tågstationer.
London King's Cross förekommer i flera filmer och blev världsberömd i och med böckerna och filmerna om Harry Potter. Det är från perrong 9¾ som Harry Potter tar Hogwartsexpressen.
I filmen Harry Potter och de vises sten (2001) filmades scenerna på King's Cross vid perrong 4 och 5.
Perrong 9¾ finns tyvärr inte i verkligen men idag finns en skylt på stationen där hängivna Harry Potter-fans kan bli fotograferade.


Platform 9¾, Kings Cross Station.

Detta blev en perfekt och naturlig avslutning på vår dag med Harry Potter-tema.

 

 

Fortsättningen på min reseskildring