USA - Min reseskildring från Los Angeles fortsätter...


Det är en speciell känsla att vakna upp i Kalifornien. Min jetlag var som bortblåst och pigg och förväntansfull skyndade jag mig ut. Solen sken som sig bör i Sunny California...

Jag hade bokat en plats i hotellets skyttelbuss som körde mig till restaurangen Bob’s Big Boy i Burbank. Bob’s Big Boy är en amerikanska restaurangkedja. Detta är den ursprungliga och första restaurangen som byggdes redan 1949 och är idag ett historiskt landmärke. Denna berömda och populär diner serverar hamburgare dygnet runt.
The Beatles besökte restaurangen under deras USA-turné 1965.


Bob's Big Boy är en äkta amerikansk diner.

Att stiga in i denna historiska plats var som att resa tillbaka till 1950-talet. Man sitter på lädersoffor och väggarna är fulla med fotografier. Jag beställde in belgiska våfflor med jordgubbar och vispgrädde.


Breakfast for a Champ!

Till våfflorna serverades även vispat smör och sirap. Till detta nybryggt kaffe och min kopp fylldes på minst tre gånger. Glöm alla skräckhistorier om hur svagt kaffet är i USA.
Nota slutade på knappt 14 dollar (130 kronor).

Efter denna goda och stadiga frukost begav jag mig mot Warner Bros. Studios, Burbank.
Warner Bros. Studios grundades år 1923 av de fyra judiska bröderna Harry, Albert Sam och Jack Warner. 1927 tog bröderna en stor ekonomisk risk när de investerade i ljudfilmen "Jazzsångaren" (The Jazz Singer) med Al Jolson i huvudrollen. Filmen, som anses som den första ljudfilmen, blev en otrolig succé och innebar slutet för stumfilmen. Bröderna Warnes investering kom att betala sig många gånger om och Warner Bros. blev ett av de största filmbolagen i Hollywood.

Warner Bros. ligger bakom filmsuccéer som exempelvis;

 • Ace Ventura: Pet Detective (1994)
 • The Accountant (2016)
 • American Sniper (2014)
 • Argo (2012)
 • A Star Is Born (2018)
 • Aquaman (2018)
 • Batman Begins (2005)
 • Casablanca (1942)
 • Cobra (1986)
 • The Dark Knight (2008)
 • The Dark Knight Rises (2012)
 • The Departed (2006)
 • Edge of Tomorrow (2014)
 • Falling Down (1993)
 • Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016)
 • Full Metal Jacket (1987)
 • Gravity (2013)
 • The Green Mile (1999)
 • Gremlins (1984)
 • The Hangover/Baksmällan (2009)
 • Harry Potter-filmerna (2001 - 2011)
 • Hobbit-trilogin (2012 - 2014)
 • I Am Legend (2007)
 • Inception (2010)
 • It/Det (2017)
 • Mad Max: Fury Road (2015)
 • The Matrix-trilogin (1999 - 2003)
 • Mystic River (2003)
 • Natural Born Killers (1994)
 • Robin Hood: Prince of Thieves (1991)
 • Wonder Woman (2017)

Warner Bros. Studios erbjuder guidade rundturer på området. Warner Bros. Studio Tour Hollywood är en rundtur på ungefär två timmar där man får se kulisser, filmrekvisita och filmstudios och får med egna ögon se hur det ser ut i en av världens äldsta och mest populära filmstudio.
Biljetterna till Warner Bros. Studio Tour Hollywood kostar 69 dollar (642 kronor) per person. Barn under åtta år får ej delta i rundturen. Då detta är en fullt fungerande filmstudio så är vissa sektioner och delar avstängda.


Warner Bros. Studio Tour Hollywood.

Efter att ha visat upp min förköpta biljett och passerat en säkerhetskontroll släpptes jag in i ett väntrum. En kortare introduktionsfilm visades och sedan fick jag och de andra deltagarna kliva på en liten eldriven minibuss.
Vi körde in i vad som skulle föreställa en gata i New York, komplett med butiker och lägenheter. Allt är givetvis kulisser och guiden förklarade hur de fuskar då det ska föreställa olika årstider med höstlöv eller snö på trottoarerna.
Gatorna har fått föreställa New York i TV-serien Vänner (Friends) och Chicago i Cityakuten (ER).
Dessa kulisser förekommer i bland annat Gremlins (1984), Batman Forever (1995), Batman & Robin (1997), Minority Report (2002), musikalen Rent (2005) och The Mask (1994).


New York Street, Warner Bros. Studios.

Vi fick se Humphrey Bogarts lägenhet från Riddarfalken från Malta/The Maltese Falcon (1941), kaféet där Emma Stones rollfigur arbetar i La La Land (2016), Rick och Ingas lägenhet i Paris från filmen Casablanca (1942) och flera inspelningsplatser från The Big Bang Theory, Vänner och Young Sheldon.


Lägenheten från Casablanca (1942).

Det finns ett område med en konstgjord sjö och stugor. Området kallas “The Jungle” och förekommer i några scener i Cityakuten, The Last Samurai, True Blood (Merlotte’s Bar and Grill) och Pretty Little Liers (the Lost Woods Resort).
Vi fick vid flera tillfällen kliva av bussen och på egen hand utforska vissa kulisser och inspelningsplatser. Flera av husen har olika fasader på sidorna och baksidan så samma byggnad då kan föreställa helt andra byggnader. Dörrar, fönster och fasader kan snabbt ändras beroende på tidsepok och efter filmproducenternas önskemål.  


Kaféet där Emma Stones rollfigur arbetar i filmen La La Land (2016).

Vi fick besöka ett hus som fått föreställa James Deans hus i Öster om Eden (1955), Sookie St. James (Melissa McCarthy) hus i TV-serien Gilmore girls och Monas (Janel Parrish) hus i TV-serien Pretty Little Liars. Det är endast i undantagsfall som man filmar inne i husen då det är lättare att filma i en studio.

Andra byggnader och inspelningsplatser som vi passerade var bland annat kyrkan från den ursprungliga Ocean's Eleven (1960) med Frank Sinatra, Dean Martin och Sammy Davis Jr. och The Lost Boys (1987) samt familjen Tanners hus i TV-serien Fullt hus (som i serien ligger i San Francisco).


Warner Bros. Studios, Burbank.

Ett kortare stopp gjordes på The Warner Archive där vi besökte en utställning med kostymer och filmrekvisita från Warner Bros. storfilmer Aquaman från 2018 med Jason Mamoa och Amber Heard, Wonder Woman från 2017 med Gal Gadot och Fantastiska vidunder och var man hittar dem (2016).


Jason Mamoas dräkt och annan rekvisita från "Aquaman".


Gal Gadots dräkt från "Wonder Woman".

Nästa stopp på turen var studion Stage 1 där talkshowen Ellen DeGeneres Show spelas in.


Stage 1, Ellen DeGeneres Show.


Werner på Ellen DeGeneres Show.

I den enorm lagerlokalen the Prop House trängs filmrekvisita som möbler, kläder och attiraljer från 1920-talet till nutid. Här hittar man de ikoniska fåtöljerna från The Matrix, tidningsställ från Batman och lampor som förekommit i Casablanca.


De ikoniska fåtöljerna från The Matrix (1999).

Inte långt därifrån ligger Batcave där man kan se ett tiotal fordon från de olika Batman-filmerna.


Batpod från Batman Rises (2008) och The Dark Knight Rises (2012).


Tumbler från Batman Begins (2005) och Batman Rises (2008).


Statyn från The Dark Knight Rises (2012).

Rundturen avslutas i Stage 48. Här kan man fika på kaféet Central Perk från TV-serien Vänner. Här kan man se filmrekvisita och kläder från storfilmer som A Star Is Born (2018), Mars Attacks! (1996), Gravity (2013), Michael Keatons mask från Batman Returns (1992), Humphrey Bogart och Ingrid Bergmans kläder från Casablanca (1942), James Dean och Natalie Woods kläder från Ung rebell (1955), krucifixet från skräckfilmen Exorcisten (1973) och Keanu Reeves och Carrie-Anne Moss dräkter från Matrix (1998).


Bradley Cooper och Lady Gagas kläder från
A Star Is Born (2018).


Michael Keatons mask från
Batman Returns (1992).


Exosuit från Edge of Tomorrow (2014).

För den som är ett Harry Potter-fan kan man få flyga på en Nimbus 2000-kvast framför en green screen.
Ett måste är att ta ett foto i soffan på Central Perk från TV-serien Vänner...


Obligatoriskt fototillfälle, soffan på Central Perk från TV-serien "Vänner".

Är man bara en smula filmintresserad så är ett besök på Warner Bros. Studio Tour Hollywood ett måste.

Så otroligt nöjd med mitt tidigare besök gjorde att jag gick tillbaka till Bob’s Big Boy för lunch. Det var drygt en kvarts väntetid vid entrén. Om jag valde att sitta vid bardisken så fanns en ledig plats blev jag informerad om.
Jag beställde in deras special “Original” Big Boy Combo bestående av en dubbelhamburgare med sallad, majonnäs och sås serverad med pommes frites. Till detta drack jag en fantastisk jordgubbsmilkshake.


Famous Bob's Big Boy Burgers.

Jag samtalade med min trevlige bordsgranne samtidigt som jag njöt av denna utsökta måltid. Min bordsgranne hette Matthew och arbetade som producent på ett mediebolag i närheten. Han berättade att han brukade äta lunch här. Då det var dags att betala så hade redan min bordsgranne Matthew betalat min nota på 17 dollar.
Thank you, Matthew!!!


Ett favoritställe i Burbank!

Jag tog mig tillbaka till hotellet Safari Inn och checkade ut.
Inte många kilometer från hotellet ligger några inspelningsplatser som jag ville se. Den lilla närbutiken Retro Dairy Mart längs Magnolia Boulevard i Burbank har en egen drive thru!
Retro Dairy Mart förekommer i en scen i filmen La La Land där Sebastian (Ryan Gosling) sitter på uteserveringen. Den vackra väggmålningen i filmen finns tyvärr inte i verkligheten.

Snett mittemot Retro Daily Mart ligger musikstudion La Sound Gallery. I filmen La La Land får lokalen föreställa Van Beek Tapas & Tunes.


"Van Beek Tapas & Tunes" från La La Land (2016).

Resten av eftermiddagen och kvällen skulle gå åt till att pricka av filminspelningsplatser och hus från flera av mina favoritfilmer...
Drygt 500 meter från Universal Studios ligger Jimmie Dimmick’s (Quentin Tarantinos) hus från kultfilmen Pulp Fiction. Det är till huset på 4145 Kraft Avenue som Vincent (John Travolta) och Jules (Samuel L. Jackson) åker till med stackars Marvin i baksätet. Och nej, det finns fortfarande ingen skylt med texten “Dead Nigger Storage”.


Jimmie Dimmick's (Quentin Tarantinos) hus från kultfilmen Pulp Fiction.

På adressen 14329 Victory Boulevard i Van Nuys ligger bilaffären Valley Car Planet. Byggnaden förekommer i kultfilmen Terminator (1984) som vapenbutiken där Arnold Schwarzenegger ser till att butiksinnehavaren verkligen får stänga tidigare...


Vapenaffären från The Terminator (1984).

I området Canoga Park i Winnetka ligger John Connors (Edward Furlong) fosterföräldrars hus i Terminator 2 - Judgment Day från 1991. Då det bor människor i huset och i flera av de kommande inspelningsplatserna så visa hänsyn och beträd inga trädgårdar eller hustomter!


Todd och Janelles hus i Terminator 2 - Domedagen från 1991.

På adressen 7105 Texhoma Ave i Van Nuys ligger huset där Wayne Campbell (Mike Myers) bor i filmerna Wayne’s World (1992) och Wayne's World 2 (1993). Han bästa kompis Garth Algar (Dana Carvey) bor i huset mitt emot på adressen 7102 men huset går knappt att känna igen från filmerna. Det är på gatan mellan husen som Wayne och Garth spelar hockey. Båda husen ligger i soliga Kalifornien och inte i Aurora, Illinois som i filmerna!


Wayne Campbells hus i Wayne's World (1992) och Wayne's World 2 (1993).


På denna gata spelar Wayne och Garth hockey i Waynes World.

För alla Karate Kid-fans därute så är ju lägenhetshuset där huvudpersonen Daniel LaRusso (Ralph Macchio) bor ett måste. Lägenhetshuset förekommer förutom i kultfilmen Karate Kid från 1984 även i den första säsongen av den fantastiska TV-serien Cobra Kai (2018).
Missa inte parkeringsplatsen och garaget till höger om byggnaden, förekommer också i Karate Kid där de bland annat byggde upp Mr. Miyagis hus.


Här bor Daniel LaRusso (Ralph Macchio) i kultfilmen Karate Kid från 1984.

Bara en kilometer därifrån på 20933 Roscoe Boulevard, Canoga Park ligger pantbanken Crown Pawn Shop. Det är här som Marsellus Wallace tar ut sin hämnd på våldtäktsmannen Zed i kultfilmen Pulp Fiction från 1994.


Pantbanken från Pulp Fiction.

Köpcentret Northridge Fashion Centers parkeringshus är där John Connor (Edward Furlong) flyr på sin cross från en springande T-1000 (Robert Patrick) i Terminator 2 - Judgment Day från 1991.
Gatan som jakten fortsätter på och där T-1000 får tag på en långtradare är Shirley Ave.


Köpcentret Northridge Fashion Center och gatan utanför förekommer i Terminator 2 (1991).

Jag fortsatte sedan längs Plummer Street till jag kom fram till viadukten i korsningen Plummer Street & Hayvenhurst Avenue som förekommer i Terminator 2 - Judgment Day. Det är här som roboten T-1000 kraschar med långtradaren i jakten på John Connor i en av de mest minnesvärda scenerna i denna fantastiska actionfilm.


Det är här som roboten T-1000 kraschar med långtradaren i Terminator 2.

En av mina absoluta favoritfilmer från min barndom är Tillbaka till framtiden från 1985. Huset där huvudpersonen Marty McFly (Michael J. Fox) bor i har adressen 9303 Roslyndale Avenue, Pacoima.


Marty McFlys (Michael J. Fox) hus i filmklassikern Tillbaka till framtiden från 1984.

På gatan framför huset på Roslyndale Avenue är den klassiska scenen i Tillbaka till framtiden filmad där "Doc" Brown säger den klassiska filmrepliken; Roads? Where we're going we don't need roads!


- "Roads? Where we're going We don't need Roads!"

Inom en knapp kvadratkilometer i North Hollywood finns flera filminspelningsplatser från Pulp Fiction och TV-serien Sons of Anarchy.
Jag parkerade bilen på Valerio Street, en tvärgata till Radford Avenue. Det är här som Butch (Bruce Willis) parkerar sin bil i Pulp Fiction för att hämta sin klocka.
Ett stenkast därifrån på Runnymede Street ligger Butch lägenhet och där Vincent Vega (John Travolta) möter sitt öde i form av en MAC-10.


Butch (Bruce Willis) lägenhet i Pulp Fiction.

Byggnaden som fick föreställa verkstaden Teller-Morrow Automotive Repair Shop och MC-klubbens högkvarter i TV-serien Sons of Anarchy ligger på adressen 7333 Radford Avenue, North Hollywood.


Här låg Teller-Morrow Automotive Repair Shop i TV-serien Sons of Anarchy.

Solen hade sedan länge gått ner och jag parkerade hyrbilen på trottoaren. När jag stod utanför den låsta grinden och fotograferade kom en säkerhetsvakt fram till mig och undrade vad jag gjorde. Jag förklarade vem jag var, varifrån jag kom och att jag var en stor fan av TV-serien Sons of Anarchy. Vakten sa att jag verkade vara "a nice guy" så han släppte in mig och jag fick promenera omkring och ta kort hur mycket jag ville!
Så jäkla häftigt att ha hela området för mig själv! Min kamera gick varm…


Sons of Anarchy!

Bara ett hundratal meter norrut ligger Taras (Maggie Siff) hus på adressen 11906 Covello Street, North Hollywood. Polisstationen i den charmiga småstaden Charming, vars exteriör flitigt förekommer i TV-serien Sons of Anarchy, ligger alldeles om hörnet från verkstaden, på adressen 11949 Sherman Road, North Hollywood.
En vresig vakt kom ut från byggnaden och lös på mig med en stark ficklampa då jag vände min hyrbil utanför entrén. Jag frågade om det var okej om jag fotograferade byggnaden men då behövde jag ett intyg från ägaren, sa vakten. Jag ställde mig istället på gatan utanför och fotograferade byggnaden.


Denna byggnad får föreställa polishuset i Charming i TV-serien Sons of Anarchy.

I samma sekund jag tog kortet hördes skottlossning bara några hundra meter därifrån! Det var bara att hoppa in i hyrbilen igen. På väg därifrån såg jag ett tiotal polisbilar på väg mot platsen. Enligt lokalnyheterna senare på kvällen var det en säkerhetsvakt som öppnat eld mot en misstänkt inbrottstjuv. Inbrottstjuven avled på platsen. Skottlossningen skedde endast ett par hundra meter från där jag befunnit mig…

På vägen till mitt hotell stannade jag till utanför den berömda sportarenan Rose Bowl i Pasadena. Det var här som Sverige vann med 4 – 0 mot Bulgarien 16 juli 1994 vilket gav Sverige ett VM-brons i fotboll!
Målskyttar i det svenska laget var Tomas Brolin (i åttonde minuten), Håkan Mild (i 30:e minuten), Henrik Larsson (i 37:e minuten) och Kennet Andersson (i 40:e matchminuten). Historisk mark med andra ord!


Sportarenan Rose Bowl i Pasadena.

Även finalmatchen mellan Brasilien och Italien spelades här.

Jag parkerade min hyrbil i hotellets parkeringsgarage och checkade in på hotellet Titta Inn. Det var namnet som fick mig att välja just detta hotell! Titta Inn är ett prisvärt tvåstjärnigt budgethotell i Pasadena.
Hotellet har gratis parkering och enkla men bra rum.
Jag fick rum 208 och i receptionen fanns gratis kaffe, te, snacks och godis för hotellgästerna.


Hotel Titta Inn, Pasadena.

Det blev middagsdags och på grund av den sena timmen och att det var lördagkväll var de intilliggande snabbmatsrestaurangerna och kaféerna stängda. Jag promenerade vidare och kom fram till restaurangen Charlie’s Trio på Huntington Dr North. Denna italienska restaurang serverar förutom pastarätter och pizza även skaldjur och grillade huvudrätter. Det fick bli en Truffle Pig Pizza med sås gjord på San Marzano-tomater, Fontinaost, Fresnopeppar, champinjoner och penslad med tryffelolja.
Pizzorna kan beställas i fyra olika storlekar, från 9 tum (ca 23 cm) till familjepizzor på hela 16 tum (drygt 40 cm) för fem till sex personer. Jag beställde en pizza i storlek 12 tum (30 cm) men orkade inte äta upp hela...
Maten smakade utmärkt och jag kan varmt rekommendera Charlie’s Trio för den som har vägarna förbi. Restaurangbesöket avslutade denna händelserika dag.

Lyckan av att vakna upp till ytterligare en ny dag i underbara Kalifornien är obeskrivbar. Jag fixade take away-kaffe i receptionen och plockade på mig lite snacks och tilltugg innan jag checkade ut. Hyrbilen väntade på mig och det var dags för nya äventyr och sevärdheter.
Endast några få hundratals meter från hotellet Titta Inn ligger huset där Vernita Green (Vivica A. Fox) bor med sin dotter Nikkia i filmen Kill Bill: Vol. 1 (2003).


Vernita Greens (Vivica A. Fox) hus i filmen Kill Bill: Vol. 1 (2003).

Inte många minuters bilfärd därifrån ligger ytterligare några kända filminspelningsplatser;
På adressen 1800 Bushnell Avenue, South Pasadena ligger George McFlys hus från Tillbaka till framtiden (1985). Trädet står kvar än idag där George McFly (Crispin Glover) tjuvkikar på Lorraine (Lea Thompson).


George McFlys (Crispin Glover) hus i Tillbaka till framtiden (1985).

Lorraines hus är huset mitt emot, på adressen 1727 Bushnell Avenue. Samma hus förekommer i Teen Wolf (1985) där huvudpersonen Scott Howard (Michael J. Fox) bor.


Lorraines (Lea Thompson) hus i Tillbaka till framtiden (1985).

På samma gata men några husnummer därifrån på adressen 1809 Bushnell Avenue ligger Biff Tannens (Thomas F. Wilson) hus i Tillbaka till framtiden (1985) och i uppföljaren Tillbaka till framtiden del II (1989).


Filmbusen Biff Tannens hus.

500 meter norrut ligger Pee-Wee Hermans (Paul Reubens) hus i filmen Pee-Wees stora äventyr (1985). Adressen är 1848 Oxley Street, South Pasadena.


Pee-Wee Hermans hus i filmen Pee-Wees stora äventyr (1985).

Endast ett femtiotal meter därifrån finner man på adressen 1019 Montrose Avenue, South Pasadena den kända “Michael Myers Bush”. Det är här den kända scenen i Halloween/Alla helgons blodiga natt (1978) är inspelad där Michael Myers kommer fram bakom en buske. Gatan och de närmaste husen förekommer i filmen Halloween.
I huset på 1017 Montrose Ave bor Annie (Nancy Kyes) och på adressen 1027 Montrose Ave bor Lynda (P.J. Soles).


Annies hus från skräckfilmen Halloween (1978).

När jag fotograferade husen dök det upp en familj som också började fotografera husen. Det visade sig att pappan i familjen var självaste Chas Demster, mannen som ligger bakom hemsidan www.itsfilmedthere.com.
Denna hemsida har jag besökt ett flertal gånger, särskilt inför denna resan, för att hitta adresser till olika filminspelningsplatser.


Chas från Itsfilmedthere.com!

Jag körde vidare till nästa filminspelningsplats i området. På adressen 1565 San Pasqual Street, Pasadena står det pampiga vita huset där John och Jane Smith (Brad Pitt och Angelina Jolie) bor i filmen Mr. & Mrs. Smith från 2005.


Mr. & Mrs. Smiths hus från filmen med samma namn.

Drygt en och en halv kilometer fågelvägen ligger the Gamble House. Denna historiska byggnad får föreställa Dr. Emmett Browns (Christopher Lloyd) hus i Tillbaka till framtiden (1985).
Gamble House uppfördes mellan 1908 och 1909 och är idag ett historiskt minnesmärke.


The Gamble House får föreställa Dr. Emmett Browns (Christopher Lloyd) hus i Tillbaka till framtiden (1985).

Jag åt en stadig amerikansk frukost på Pat & Lorraines Coffee Shop. Denna lilla diner längs Eagle Rock Boulevard har öppet för frukost och lunch och stänger redan 14:00!


Welcome to Pat & Lorraines Coffee Shop.

Jag beställde frukost av den trevliga servitrisen Jenny som kallade mig honey och sweetheart under hela besöket. Ja, jag är lättflörtad. Jag beställde en Business Person Special som bestod av bacon, äggröra, stekt potatis och rostat bröd. Till detta nybryggt kaffe som fylldes på mer än en gång av servitrisen Jenny.


Pat & Lorraines är en perfekt diner för frukost och lunch.

Pat & Lorraines förekommer i den berömda inledningsscenen till filmen Reservoir Dogs (De hänsynslösa) från 1992. Gör inte som Mr. Pink (Steve Buscemi) utan ge dricks!
På väggen sitter ett foto från filmen där hela gänget sitter på just Pat & Lorraines Coffee Shop. Notan slutade på 15 dollar (140 kronor).


Pat & Lorraines Coffee Shop förekommer i Reservoir Dogs.

Jag tankade upp hyrbilen och styrde sedan längs med Interstate 5 söderut mot San Diego.
Sträckan är ungefär 20 mil och tar ungefär tre timmar längs motorvägen. Lägg till minst 30 minuter för toalettbesök och eventuell bensträckare.


Interstate 5 mot San Diego...

 

Mitt äventyr i USA fortsätter inom kort...