ROM - Min reseskildring fortsätter...



ROM

Jag följde Via di San Giovanni in Laterano till torget Piazza San Giovanni in Laterano. På torget står Roms vackra domkyrka Lateranbasilikan (San Giovanni in Laterano). Domkyrkan som invigdes redan år 324 kallas även för ”kyrkornas kyrka”. Utsmyckningarna på både fasaden och kyrkans inre är en fröjd för ögat.


Roms domkyrka San Giovanni in Laterano.

Metrostationen San Giovanni ligger endast 150 meter därifrån. Jag köpte en enkelbiljett som gällde i 100 minuter för 1,50 euro. Från San Giovanni på linje A åkte jag tre stationer till stationen Termini där jag gjorde ett byte till linje B. Åtta stationer senare klev jag av på metrostationen EUR Magliana.
Så fort jag kom upp på marknivå öppnades himlen ovanför mig och ett otroligt kraftigt störtregn började. Jag köpte ett paraply i en kiosk för fem euro och promenerade i ösregnet.

Det fascistiska skrytbygget Palazzo della Civiltà Italiana syntes på långt håll och påminner mest om en futuristisk kub.


Palazzo della Civiltà Italiana.

Byggnaden uppfördes 1943 på order av Benito Mussolini. Den ikoniska byggnaden är 50 meter hög men står på ett arton meter högt fundament vilket får byggnaden att se betydligt högre ut.

Palazzo della Civiltà Italiana förekommer i flera filmer, bland annat i Hudson Hawk (1991), Cubic/Equilibrium (2002) och som modedesignern Alexanya Atoz (Kristen Wiig) högkvarter i Zoolander 2 (2016).  

Ett par hundra meter längre österut gömmer sig ytterligare en inspelningsplats. Museet Museo della Civiltà Romana förekommer i James Bond-filmen Spectre. Mellan de vita marmorpelarna spelades filmens begravningsscen in.


Begravningsscenen från James Bond-filmen "Spectre" filmades här...

Museet var stängt för restaurering men till själva inspelningsplatsen hade man full tillgång. Efter en tunnelbaneresa tillbaka mot Roms stadskärna klev jag av på stationen Circo Massimo. Jag promenerade längs den långa och bitvis branta gatan Via del Circo Massimo. På vänster sida ligger den antika rännarbanan Circus Maximus. Banan anlades redan på 500-talet f.Kr. Uppemot 190 000 åskådare kunde bevittna hästkapplöpningar, gladiatorspel och offentliga avrättningar på den 620 meter långa och 120 meter breda arenan. I modern tid har storband som Genesis och Rolling Stones haft konserter här.

Det lilla torget Piazza Bocca della Verità pryds av basilikan Santa Maria in Cosmedin med sin sju våningar höga klocktorn. Kyrkan invigdes på 700-talet och ligger endast ett stenkast från floden Tibern.


Basilica di Santa Maria in Cosmedin.

Men det är det som gömmer sig i kyrkans portik (den pelarburna och takförsedda förhallen) som lockar besökare - Bocca della Verità.
Marmorplattan med ett ansikte kallas för Bocca della Verità (”Sanningens mun”) och enligt sägnen skall man stoppa in sin hand i munnen. Den som begått mened får handen avbiten. I en scen i filmen Prinsessa på vift (1953) låtsas Joe (Gregory Peck) få handen avbiten till prinsessan Anns (Audrey Hepburn) förskräckelse.
Kön till att få stoppa in sin hand i Sanningens mun ringlade lång...


Bocca della Verità - ”Sanningens mun”.

Efter att ha passerat över floden Tibern (med min hand i behåll) befann jag mig nu i stadsdelen Trastevere. Detta är en charmig och historisk del av Rom och att promenera längs de smala kullerstensbelagda gränderna är själva sinnebilden för Rom. Runt varje hörn gömmer sig vackra gamla byggnader, små kyrkor och ännu mindre torg och inbjudande tavernor med bord som hur man än gör inte slutar vingla. Namnet Trastevere betyder ”På andra sidan Tibern” på latin (Trans Tiberim).


Floden Tibern skär genom Rom.

En av stadsdelens mest kända byggnader är den medeltida kyrkan Santa Maria in Trastevere. Grunden lades redan på 200-talet av påven Calixtus I, som även är begravd på platsen. Kyrkan har genom åren genomgått flera ombyggnationer varav de största skedde på 1100- och 1800-talet.

Det blev mat- och vindags och restaurangen Ombre Rosse visade sig vara ett perfekt matställe några få meter från Piazza Santa Maria. Restaurangen har tagit namn från den amerikanska westernfilmen Diligensen (Ombre rosse på italienska) från 1939.


Ombre Rosse i gemytliga Trastevere.

Den trevliga servitrisen Alina visade mig till ett bord inne i restaurangen då uteserveringen var fullsatt. Jag beställde in en pizza med parmaskinka och mozzarella och till detta ett glas italienskt Amaronevin. Innan maten kom bjöds jag på två skålar tilltugg och en flaska bordsvatten som kom i en enliters Absolut Vodkaflaska. Jag avnjöt min nybakade pizza och Amaronevin hör till mina absoluta favoriter och ingenstans smakar den så ljuvligt som i just Italien. Efter maten bjöds jag på ett shotsglas med citronbrännvin. Notan slutade på 20,50 euro vilket i sammanhanget var riktigt prisvärt.


Pizza och ett glas Amaronevin för under 200 kronor!

Jag promenerade omkring en lång stund i Travestere och njöt av omgivningen, vädret och den behagliga känslan av att vara på resa. Att promenera i skymning i romantiska Travestere bjuds man på en äkta Lady & Lufsen-känsla.


Rom är som mest magiskt kvällstid...

De många kilometernas promenad under dagen och kvällen gjorde sig påminda. Från bron Ponte Sisto tog jag en taxi tillbaka till området runt mitt hotell. I en matbutik granne med hotellet inhandlade jag italienskt godis att ta med hem till mina söner. Stora ark informerade att då det var matchdag imorgon så skulle det som en säkerhetsåtgärd inte säljas någon alkohol i butiken.


Matchdag = Ingen alkoholförsäljning.

Jag klev upp samtidigt som de första solstrålarna letade sig fram i morgondiset utanför. Jag promenerade över den 110 meter långa stenbron Ponte Cavour från 1901. På andra sidan Tibern avnjöt jag italiensk frukost på Antico Cafè Ruschena bestående av espresso och cornetto.


Frukost i Rom; Espresso e cornetto.

Jag följde längs med Tibern och kom fram till den stora försvarsanläggningen Castel Sant'Angelo (Änglaborgen). Den stora runda borgen uppfördes under 100-talet av kejsar Hadrianus. Ursprungligen var byggnaden ett mausoleum men gjordes om till försvarsanläggning på 500-talet. Castel Sant'Angelo har genom åren fungerat som fängelse komplett med tortyrkammare men är nu ett museum, Museo Nazionale di Castel Sant'Angelo. Toppen av Castel Sant'Angelo pryds av en staty föreställandes ärkeängeln Mikael.
I David Browns roman Änglar och demoner liksom i filmatiseringen av romanen förekommer Castel Sant'Angelo som organisationen Illuminatis högkvarter.


Museo Nazionale di Castel Sant'Angelo.

VATIKANSTATEN

Utan någon synlig gräns befann jag mig nu i mikrostaten Vatikanstaten. Denna självständiga stat ligger som en enklav i hjärtat av Rom och är världens minsta land. Vatikanstatens totala yta är blott 0,44 km² (440 x 440 meter!).
Runt Vatikanstaten löper en 3 200 meter lång försvarsmur.

Vatikanstaten upprättades 1929 genom Lateranfördraget som gav påven och ledningen för den romersk-katolska kyrkan oberoende från det italienska kungariket.
Vatikanstaten är inte medlem i EU men använder euro som valuta.
Landet styrs av påven. Både landet och påven skyddas av Vatikanstatens egna armé, det så kallade Schweizergardet.


Medlem ur Schweizergardet.

Jag hamnade på den enorma Petersplatsen (Piazza di San Pietro), uppkallad efter aposteln Petrus. Detta torg mäter hela 340 x 240 meter och invigdes 1667. Torget samlar hundratusentals åhörare var gång påven visar sig och välsignar de närvarande. På torget står en egyptisk obelisk som påstås innehålla en flisa av det kors som aposteln Petrus blev korsfäst på.


Petersplatsen (Piazza di San Pietro) med Peterskyrkan.

Peterskyrkan (Basilica di San Pietro) är världens största kyrka och det är få byggnader som kan jämföras med detta underverk. Peterskyrkan är uppförd på platsen där aposteln Petrus och andra kristna led martyrdöden. Här stod sedan 320-talet en kristen basilika uppförd på order av Konstantin den store. Peterskyrkan påbörjades 1506 och kunde invigas först 120 år senare 1626. Stora arkitekter som Rafael och främst Michelangelo har bidragit med uppförandet.
Den gigantiska kyrkobyggnaden är hela 218 meter lång och 136 meter hög med sin enorma kupol. Den 46 meter höga fasaden är dekorerad med sex meter höga statyer av Jesus och apostlarna.


Världens största kyrka; Peterskyrkan (Basilica di San Pietro).

Jag bestämde mig för att ta mig upp till utsiktsplatsen belägen på Peterskyrkans kupol. Innan man får tillträde till Peterskyrkan och dess kupol måste man gå igenom en säkerhetskontroll. Klä dig så att knän och axlar är täckta, annars kommer du varken in i Peterskyrkan eller kupolen.
Det kostade sex euro att ta trapporna upp till utsiktsplatsen. För ytterligare två euro kan man ta hissen. Hissen går inte hela vägen upp utan det är ändå över 300 trappsteg upp till toppen! Inget för höjdrädda! Under promenaden uppför går man längs kupolens insida och kan blicka ner i Peterskyrkan samtidigt som trappstegen lutar inåt.
Belöningen efter de många trappstegen är den fantastiska utsikten över Petersplatsen och Rom från 111 meters höjd.


Vy över Petersplatsen.

Fördelen med att först besöka kupolen är att efter besöket och väl nere på markplan igen kliver man direkt in i självaste Peterskyrkan! Peterskyrkan har plats för 60 000 besökare. Kyrkan anses som en av världens största skattkammare med ovärderliga konst- och religiösa skatter. Här är allt som glimmar guld!


I Peterskyrkan är allt som glimmar guld.

Missa inte Michelangelos skulptur Pietá från 1499 som föreställer Maria med den döde Jesus i sitt knä.


Michelangelos skulptur Pietá från 1499.

I kyrkan ligger ett stort antal påvar begravna liksom vår drottning Kristina (död 1689 i Rom).


Peterskyrkan (Basilica di San Pietro).

Om inte alla fantastiska och ovärderliga konstskatter i Peterskyrkan skulle vara nog ligger även det gigantiska museikomplexet Vatikanmuseerna på promenadavstånd. Följ bara muren och skyltarna så hittar du rätt efter en promenad på mellan fem och tio minuter. Då kön ringlade sig flera hundra meter rekommenderar jag att inhandla förköpsbiljett online innan besöket. Det är värt de extra eurona att kunna glida förbi kön.


Vatikanstatens svar på kön till Gekås Ullared.

Vatikanmuseerna (Musei Vaticani) är enormt stort och det är omöjligt att se alla konstskatter på en dag. Sikta istället in dig på det du verkligen vill se. Här finner man en nästintill oändlig samling målningar, skulpturer och gobelänger.


Musei Vaticani.

Efter att ha visat upp min förköpta biljett (16 euro per vuxen plus ytterligare fyra euro i förköpsavgift) släpptes jag in. Här är hela väggar och även stora delar av taket täckta med målningar.


En av tusentals fantastiska målningar i Musei Vaticani.

En av höjdpunkterna under mitt besök var Galleria delle Carte Geografiche som innehåller otroligt detaljrika kartmålningar som målades 1580 - 1583.


Galleria delle Carte Geografiche.

Det var fullt med folk och guidade grupper i korridorerna och råkade man stanna upp så trycktes man på bakifrån. Som ett lämmeltåg gled man genom konstmuseet...


Varning för nackspärr!

Sixtinska kapellet är påvens privata kapell och det är här konklaven hålls då en ny påve skall utses. I Sixtinska kapellet finner man några av världens mest berömda målningar, bland annat Michelangelos Adams skapelse (Creazione di Adamo, 1512) målad i kapellets tak liksom Yttersta domen (Giudizio universale, 1536 – 1541). Det råder fotoförbud i kapellet vilket många trotsade...


Michelangelos målning Adams skapelse från 1512.

Efter besöket i Vatikanstaten promenerade jag in i Italien igen och över bron Ponte Sant'Angelo. Den 135 meter långa stenbron Ponte Sant'Angelo ligger mittemot Castel Sant'Angelo. På platsen har det stått en bro sedan år 134. Ponte Sant'Angelo är smyckad med tio änglastatyer av Bernini. Denna vackra bro förekommer bland annat i filmerna Gudfaden del 3 (1998) och Spectre (2015).  


Ponte Sant'Angelo.

De smala gränderna i Trastevere avlöste varandra. De små restaurangerna lockade med handmålade skyltar. Jag fastande för den minimala restaurangen Casa & Bottega som erbjöd prisvärd lunch för 10 euro. Bruschetta med tomat avlöstes med en Gnocchi Amatriciana (Gnocchi med bacon och tjock tomatsås).

Jag vet inte hur många kilometer jag promenerade runt i denna fantastiska stad men åtskilliga blev det.
Den palatsliknande shoppinggallerian Alberto Sorti vid Piazza Colonna är uppkallad efter den italienske skådespelaren med samma namn. Tidigare hette gallerian Galleria Colonna men bytte namn 2003 i och med att Alberto Sorti avled samma år. Gallerian invigdes 1922 och är väl värt ett besök för dess vackra insida.


Shoppinggallerian Alberto Sorti, Piazza Colonna, Rom.

Resten av eftermiddagen tillbringade jag med att promenera längs Roms gator och unnade mig att gå vilse med flit ett par gånger.

Jag åt en stadig middag på vinbaren Antica Enoteca, bara ett stenkast från mitt hotell på Via della Croce.


Vinbaren Antica Enoteca.

Det blev återigen middag på italienskt vis, nygräddad pizza med Diavolasalami (salami med chili) och ett stort glas Amaronevin. Jag beställde även in ett fat med sagolikt goda ostar och kallskuret som passade utmärkt till vinet. Jag njöt av maten och det smakrika vinet och laddade upp för kvällens fotbollsmatch.
Notan slutade på 400 kronor.


Amaronevin och kallskuret, när Italien är som bäst...

Efter middagen promenerade jag över Piazza del Popolo till spårvagnshållplatsen Piazzale Flaminio. Jag åkte spårvagn till ändhållplatsen Piazza Mancini, en tur på ungefär 20 min. Det var sedan att följa alla Romafansen mot Roms Olympiastadion, Stadio Olimpico. Jag skulle på plats få avnjuta gruppspelsmatchen mellan Roma och FK Austria Wien i Uefa Europa League.
Innan jag släpptes in på arenan behövde jag vid tre tillfällen uppvisa både min biljett samt fotolegitimation samt bli visiterad.

Stadio Olimpico är Roms största och mest kända idrottsarena och är hemmaarena för de två topplagen AS Roma och SS Lazio. Här spelades finalen i fotbolls-VM 1990 (Västtyskland mot Argentina, 1- 0) samt finalen i UEFA Champions League 2008/2009 (Barcelona mot Manchester United, 2 - 0).
Arenan har en publikkapacitet på 72 708 åskådare.

Jag hade köpt sittplatsbiljett på Stadio Olimpicos södra kortsida, Curva sud, mitt i Romaklacken med de mest passionerade fansen.


Innan avspark mellan AS Roma - FK Austria Vienna,
Stadio Olimpico.

AS Roma grundades redan 1927 och hör till ett av de klassiska och mest kända topplagen i den italienska fotbollsligan Serie A. Roma har vunnit Serie A tre gånger, senast 2001.


- Forza Roma Forza Lupi!

Det var en mäktig känsla när Romas startelva klev ut på gräset med storspelare som Radja Nainggolan, Stephan El Shaarawy, Alessandro Florenzi och lagkapten Francesco Totti i spetsen. När Tottis namn ropades ut i högtalarna skrek hemmapubliken sig hesa.
Matchen slutade 3 - 3 och blev ett perfekt avslut på mitt besök i Rom.


- Arrivederci! På återseende, du underbara stad!



Några praktiska tips:


Eluttag: I Italien har man samma eluttag och spänning som i Sverige, en adapter behövs alltså inte.  Vatten: Kranvattnet är starkt klorerat men duger till tandborstning. Dricksvatten på flaska finns att köpa överallt. Ett tips är att fylla på din flaska i någon av gatubrunnarna eller fontänerna i staden, rent friskt vatten som inte ger dig magsjuka... Gratis och svalkande!


When in Rome...

Valuta: Euro sedan 1 januari 1999. I Italien och Rom är det fortfarande främst kontanter som är mest gångbart. De större butikskedjorna och restaurangerna tar kort men mindre pubar, kaféer och butiker tar endast kontanter.
Språk: De allra flesta italienare kan tala engelska. Oavsett språkkunskaper vill de ofta hjälpa till, så det brukar ordna sig. Man kommer långt med ett leende, tålamod och kroppsspråk. Lär dig några italienska glosor och du har kommit halvvägs.
Bekväma skor: Rom är en stad att promenera i. Trots att de flesta sevärdheterna i staden går att nå till fots kommer man gå många kilometer per dag.
Fotboll: I Italien och Rom är fotboll blodigt allvar. Att se något av Roms två topplag AS Roma och SS Lazio är en mäktig upplevelse och ett skådespel som bäst avnjuts på plats på Roms Stadio Olimpico.

Mat och dryck:

Det italienska köket kännetecknas främst av sin enkelhet men med stor betoning på färska råvaror av hög kvalitet. Ingredienser och maträtter varierar från region till region varav flera har blivit internationellt kända, som den italienska olivoljan, ostsorter som exempelvis gorgonzola, mascarpone, mozzarella och parmesan (parmigiano), korv- och charkuteriprodukter som salami och parmaskinka. Till den italienska matkulturen hör även givetvis både pasta och pizza och landets förträffliga vinproduktion. Är du en kaffeälskare så har du kommit helt rätt...

I Rom ska du unna dig att äta och dricka gott! Halva nöjet med att befinna sig i Rom är att besöka stadens restauranger och kaféer. Det går att hitta turistfällor och bottennapp även här men leta runt och fråga dig fram så hittar du garanterat bra matställen.

En middag i Italien skall ta tid och bestå av minst tre rätter (undantag finns givetvis);
Antipasto – liten förrätt som kan bestå av exempelvis ost, parmaskinka, sallad, oliver och bröd.
Primi piatti – första huvudrätten. Ofta olika sorters pastarätter som exempelvis Carbonara, Ravioli eller Tortellini. Secondi piatto – andra huvudrätten och den egentliga huvudrätten.
Ibland kan menyn delas upp i två kategorier. Secondi di pesce innebär fisk och skaldjur och Seconid di carne är kötträtter. Glöm inte att beställa in tillbehör som sallad, grönsaker, bröd och potatis/ris annars är risken stor att du enbart får en tallrik med en köttbit eller en fisk! Tillbehören hittar du under ”contorni” på menyn.
Dolci – efterrätt, om det finns plats...

Pasta: Detta är det italienska samlingsnamnet på exempelvis makaroner och spaghetti och betyder ungefär ”deg” eller ”gröt”. Pasta görs vanligen på durumvetemjöl, ägg och vatten, medan billigare sorter i regel tillverkas utan ägg och av vetemjöl. Pasta finns som torkad (pasta secca) och färsk (pasta fresca). Pasta är idag Italiens största exportvara, efter marmor.

Några olika sorters pasta;

Bucati: Spiralformade pastarör.
Cannelloni: Rörformade hoprullade pastastycken med fyllning som exempelvis bacon, köttfärs eller spenat. Farfalle (fjäril): Fjärilsformade pastabitar.
Fettuccine: Långa och platta till formen. Ordet förekommer mest i Italiens norra delar.
Fusilli (spiraler): Korta och spiralformad pasta.
Maccheroni/maccaroni (makaroner): Korta eller långa rörformade pastabitar. De korta kan vara lätt krökta.
Penne: Fingertjocka rörformade pastabitar.
Ravioli: Små pastakuddar fyllda med köttfärsstuvning och tomatsås.
Spaghetti: Behöver ingen närmare förklaring, långa smala pastatrådar.
Tagliatelle: Samma som fettucine. Ordet förekommer mest i södra Italien.
Tortellini: Små pastahattar fyllda med ingredienser som ost, spenat eller kött. Tortelloni: Detsamma som tortellini men är större.

Pizza: Sveriges populäraste maträtt (efter tacos) behöver ingen närmare förklaring. Pizzans ursprung är omtvistat men de flesta är överens att maträtten har sitt ursprung i Neapel (Napoli). Tillsammans med pasta är detta Italiens mest kända och spridda maträtt.
Trots att du befinner dig i pizzans hemland är det förvånansvärt lätt att bli besviken. I Rom finns mängder av dåliga och rent av urusla pizzerior, detta undviker man enklast genom att fråga hotellpersonalen om bra pizzerior.
I Italien finns ingredienser på pizzan som är ovanliga i Sverige, exempelvis spenat och potatis.
Lasagne: Ugnsgratinerad maträtt som i huvudsak består av pastaplattor varvade med bechamelsås, ost och köttfärssås.
Risotto: Italiensk maträtt vars huvudingrediens är ris. Med en bas av lök och ris tillsätter man sedan allt från grönsaker, svamp, fisk och kött som kokas med vin. Risotto är en av Italiens mest kända rätter.
Carpaccio: En maträtt som oftast serveras som förrätt (antipasto). Tunt skivad rå oxfilé som man sedan häller balsamvinäger och olivolja över. Man tillsätter sedan basilika, havssalt, citron och rostade pinjenötter.
Polette: Italiensk köttbulle.
Pecorino: Lagrad fårost som härstammar från Italien.
Minestrone: Soppa som oftast innehåller pasta, lök, tomat, fänkål, selleri och vita bönor. Minestrone har sitt ursprung i det italienska köket och betyder "stor soppa".

Cannolo: Ett italienskt bakverk som härstammar från Sicilien. Cannolon utgörs av ett rörformat skal av friterad deg som fylls med exempelvis vanilj, choklad, pistasch, marsalavin, rosenvatten eller andra smaksättare. Ordet härstammar från latinets canna som betyder litet rör. Pluralformen av cannolo är cannoli. I Gudfadern del III dödar Connie Corleone (Talia Shire) Don Altobello (Eli Wallach) med förgiftad cannoli.
Tiramisu: Sagolikt god dessert från Italien. Den görs traditionellt på savoiardi (kex), espresso, ägg, socker, kakao och mascarponeost. Tira mi sù är italienska och betyder ungefär ”dra mig upp/pigga upp mig” vilket kommer av att rätten innehåller uppiggande kaffe.
Gelato: Italiensk glass hör till den bästa i världen! Gelato är kompaktare och krämigare än "vanlig" glass.


Italiensk gelato.

Bröd;

Bruschetta: Serveras vanligtvis som antipasto eller tilltugg. Grillat bröd med gnuggad vitlök  samt olivolja och salt. Bruschetta kan ätas som den är eller med olika pålägg som hackade tomater, parmaskinka, olivpasta med mera. Ciabatta: Ett ljust luftigt italienskt bröd med stora håligheter. Brödet är bakat på vatten, mjöl, jäst och salt. Ciabatta är italienska för ”toffel”.
Focaccia: Ett platt italienskt bröd som påminner om en klassisk pizzadeg. Brödet kan smaksättas med allt från olivolja, havssalt och örter men även ost, kött eller grönsaker.
Cornetto: Italienarnas svar på croissant och inte, som i Sverige, en glass från GB Glace. Brukar ätas som frukost på stående fot tillsammans med en kopp espresso.

Dryck;

Vin:Italien är idag världens största vinproducent näst efter Frankrike. De italienska rödvinerna är de mest dominerande men även flera sorter vita viner produceras. Generellt kommer de flesta kvalitetsvinerna från Italiens norra delar.
Missa inte rödvinerna från Valpolicella, norr om Verona, där de söta och starka vinerna Amarone och Recioto tillverkas. Kaffe:I Italien är kaffe minst lika viktigt som fotboll. Espresso är den vanligaste kaffesorten och är främst gjord på mörkrostade kaffebönor.
Kaffe i Italien finns i flera olika varianter;

Caffé/espresso: Starkt kaffe serverat i löjligt små koppar. På toppen skall det finnas ett tunt lager skum kallat crema.
Cappuccino: En espresso med ångad mjölk och mjölkskum. Dricks ofta stående i ett kafé som frukost. Ibland tillsammans med en cornetto (inte glassen), utan ett frasigt bakverk gjort på filodeg. Beställer du in cappuccino efter klockan 11 gör du bort dig, ingen sann italienare skulle ens komma på ofoget.
Caffè con panna: Espresso med vispad grädde på toppen.
Caffè macchiato: Espresso med endast lite ångad mjölk på toppen.
Caffè latte: Espresso med varm mjölk. Säger du enbart ”latte” när du beställer är risken stor att du får just det, ett glas med mjölk...
Caffè freddo: Iskaffe, kallt kaffe serverad med is och vispgrädde eller skummjölk. Otroligt gott och svalkande under sommarmånaderna.

Italienskt godis;

Galatine: Dessa hårda karameller introducerades redan 1958 och hör till det mest sålda godiset i Italien. Karamellerna består av 80 % mjölk men finns även i en version med chokladsmak.


Galatine - Ej för laktosintoleranta!

Kinderägg (Kinder Sorpresa): Detta chokladägg bestående av mjölkchoklad och vit choklad innehåller en plastbehållare med en leksak. I USA är Kinderägg (Kinder Surprise) totalförbjudna då de innehåller smådelar som kan innebära livsfara för småbarn.
Ferrero Rocher: Denna lyxiga chokladkonfektyr består av en rostad hasselnöt omgiven av ett skal av kex fyllt med Nutella och hackade hasselnötter. Ferrero Rocher kommer inslagna i gyllene folie.
Nutella: Krämigt nougatpålägg gjort på hasselnötter, socker, palmolja och kakao. Tillverkas av det italienska företaget Ferrero. Det är så här riktig kärlek smakar!
Nutella & GO!: Liten förpackning med krämig Nutella och små brödpinnar att doppa i nötkrämen. Perfekt som mellanmål eller på utflykten. Finns även i en större förpackning som även innehåller en separat behållare med iste och ett sugrör, en hel fika som får plats i en hand!
Pastiglie Leone: Denna italienska godisproducent har tillverkat pastiller sedan 1857. Deras pastiller säljs i kartonger eller i plåtburkar och finns i smaker som bland annat absint, apelsin, blåbär, jordgubb, kaffe, kanel, vanilj och viol.


Pastiglie Leone.

Pocket Coffee: Kaffe och choklad är två av mina tre absoluta favoriter (vin är den tredje) och här kommer de i samma förpackning. Sagolikt god choklad med en fyllning av espressokaffe.
Finns även i en koffeinfri version som saluförs i blå askar.
Ett tips är att förvara dem i kylskåpet...


Pocket Coffee - Världens bästa blandning!

Rossana: Hårda karameller med en mjuk fyllning av mandel- och hasselnötskräm. Tillverkas av Perguina och är företagets populäraste produkt.

Viktiga telefonnummer:

SOS: 112.


Polisbil i Rom.

Några nyttiga ord och fraser på italienska;

hej! = buongiorno
hej då! = arrivederci
god kväll! = buonasera
ja = Si
nej = No
okej = va bene
tack! = Grazie!
inga problem/ingen fara = nessun problema/nessun pericolo
ursäkta! = Mi scusi/Permesso
Jag förstår inte. = Non capisco.
Jag heter … = Mi chiamo …

Hjälp! = Aiuto!
Jag är sjuk = Sono ammalato (m)/ammalata (k).
Jag behöver en doktor = Ho bisogno di un medico.
Ring efter ambulans = Chiama un' ambulanza!
Ring efter polis = Chiama la polizia!
Lämna mig ifred! = Lasciami in pace!
Ta fast tjuven! = Al ladro! Al ladro!
Jag har förlorat min väska/handväska = Ho perso la mia borsa.
Jag har förlorat min plånbok = Ho perso il mio portafoglio.
Har ni en toalett här? = Avete una toilette qui?

Räkneord;

0 = zero
1 = uno
2 = due
3 = tre
4 = quattro
5 = cinque
6 = sei
7 = sette
8 = otto
9 = nove
10 = dieci
11 = undici
12 = dodici
13 = tredici
14 = quattrodici
15 = quindici
16 = sedici
17 = diciassette
18 = diciotto
19 = diciannove
20 = venti
21 = ventiuno
22 = ventidue
30 = trenta
40 = quaranta
50 =cinquanta
60 = sessanta
70 = settanta
80 = ottanta
90 = novanta
100 = cento
1000 = mille

Filmtips inför en resa till Rom och Vatikanstaten:

  • The American: Denna thriller med George Clooney väckte visst intresse i Sverige då inledningen spelades in utanför Östersund.
    George Clooney spelar en lönnmördare som efter ett misslyckat uppdrag i Sverige flyr till Italien. I filmen anländer George Clooneys rollfigur järnvägsstationen Roma Termini.
  • Angels and Demons/Änglar och demoner (2009): Denna uppföljare till Da Vinci-koden bygger på Dan Browns roman med samma namn. Dock skiljer sig filmen från boken på flera punkter.
    Harvard-professorn Robert Langdon (Tom Hanks) får i uppdrag att koda en symbol på ett mordoffer i Schweiz. Symbolen visar sig vara en ledtråd som leder till Illuminati, den mäktigaste underjordiska organisation som någonsin existerat.
    I samband med att man skall rösta fram en ny påve i Vatikanen kidnappas fyra kardinaler. Kidnapparen hotar med att avrätta dem en efter en på offentliga platser i Rom och sedan spränga Peterskyrkan i luften. Det blir en jakt mot klockan för att stoppa kidnapparens planer.
    Filmteamet fick inte tillåtelse att filma i Vatikanstaten, däremot i Rom. I filmen förekommer flera kända platser i både Rom och Vatikanstaten, bland annat Petersplatsen och Peterskyrkan, Sixtinska kapellet och Colosseum. 
    I Pantheon i Rom letar professor Langdon efter konstnären Rafaels grav. Därifrån leder den första ledtråden till torget Piazza del Popolo och kyrkan Santa Maria del Popolo. Under Chigikapellet i kyrkan gömmer sig en underjordisk krypta (givetvis filmat i en studio) där den första kardinalen hittas mördad och brännmärkt med ordet ”Earth”.
    Statyn Habackuk och ängeln av Bernini leder Langdon till Petersplatsen i Vatikanstaten. Nedanför den egyptiska obelisken mitt på torget finner Langdon den andre kardinalen mördad med punkterade lungor och brännmärkt med ordet ”Air”.
    Robert Langdons jakt tar honom vidare till kyrkan Santa Maria della Vittoria. I kyrkan hittas den tredje kardinalen fastbunden och stå i lågor. Kroppen är denna gången brännmärkt med texten ”Fire”.
    Statyn Den heliga Teresas extas av Bernini leder Langdon till det stora torget Piazza Navona. I fontänen De fyra flodernas fontän (Fontana dei Quattro Fiumi) mitt på torget dumpas den fjärde kardinalen.
    Illuminatis hemliga högkvarter är i filmen inrymt i Castel Sant'Angelo.
  • Eat Pray Love/Lyckan, kärleken och meningen med livet (2010): Filmen är baserad på Elizabeth Gilberts bästsäljande biografi med samma namn. Elizabeth ”Liz” Gilbert (Julia Roberts) besöker bl.a. Rom på sin resa…
    I filmen förekommer Piazza Navona och Chiesa di Sant'Agnese in Agone där Elizabeth sitter på en bänk och äter glass. Restaurangen Santa Lucia, ett stenkast från Piazza Navona, förekommer i en scen.
  • European Vacation/Ett päron till farsa på semester i Europa (1985): Vi återser familjen Griswold med pappa Clark (Chevy Chase) i spetsen. Denna gång besöker de Europa...
    Under familjen Griswolds besök i Rom förekommer käna landmärken som exempelvis Piazza Navona, spanska trappan, Colosseum och Pantheon.
  • Eurotrip (2004): Denna film har några av de roligaste filmscener som någonsin gjorts!
    Vatikanen förekommer i filmen men är av förklarliga själ inte filmad på plats utan i Prag istället.
  • The Gladiator/Gladiator (2000): Ridley Scotts mästerverk om den romerske generalen Maximus Decimus Meridius (Russell Crowe) som efter att hans familj mördats blir slav och sedan en skicklig gladiator. Han kämpar med ett enda mål i sikte, att hämnas på kejsaren Commodus (Joaquin Phoenix) som ligger bakom mordet på hans familj.
    Russell Crowe belönades med en Oscar i kategorin bästa manliga huvudroll.
    Gladiator är en film man kan se hur många gånger som helst...


Colosseum förekommer i filmen Gladiator med Russell Crowe i huvudrollen.

  • The Godfather: Part III/Gudfadern del III (1990): Francis Ford Coppolas tredje och avslutande del om maffiafamiljen Corleone. I filmen följer vi en åldrande don Michael Corleone (Al Pacino) som försöker hålla ihop sin splittrade familj.
    Några scener i filmen utspelar sig i just Rom och Vatikanstaten. Bland annat är en scen inspelad på Ponte Sant'Angelo där bankiren Frederick Keinszigs kropp hänger fullt synlig under bron.
    Peterskyrkan (Basilica di San Pietro in Vaticano) i Vatikanstaten förekommer i filmen.
  • Hudson Hawk/Höken är lös (1991): Efter ett tioårigt fängelsestraff släpps yrkestjuven Eddie "The Hawk" Hawkins (Bruce Willis) ut. Hans planer på ett hederligt liv grusas då både maffian och CIA går ihop och tvingar honom att stjäla verk av Leonardo da Vinci från välbevakade museer. Filmen är mest känd som Bruce Willis rejäla magplask till actionfilm.
    Några scener i filmen utspelar sig i Rom. Bland annat förekommer torget Piazza Navona och Palazzo della Civiltà Italiana får i filmen föreställa Mayflower Industries högkvarter.
  • Jumper (2008): Av en slump upptäcker David Rice (Hayden Christensen) att han kan teleportera sig till vilken plats som helst på jordklotet. Efter att ha förfinat sin förmåga och använt den till att bygga upp en mindre förmögenhet upptäcker David att han inte är den ende med denna unika egenskap. Snart är han involverad i en jakt på liv och död.
    I filmen teleporterar sig David över stora delar av världen varav flera scener är inspelade i Rom.
    David och Millie (Rachel Bilson) anländer till det femstjärniga lyxhotellet Boscolo Exedra Roma på Piazza della Repubblica. I en scen sitter de på en uteservering framför Pantheon.
    Arco di Costantino (Konstantinbågen) förekommer i en scen där Griffin (Jamie Bell) sitter och ser ner på huvudrollsinnehavarna.
    En av filmens mest actionfyllda scener är inspelade på självaste Colosseum. Filmteamet fick endast tillstånd att filma inne på Colosseum i tre dagar, från 06:30 – 08:30 samt mellan 15:30 och 17:30.
  • La Dolce Vita/Det ljuva livet (1960): Denna italienska film regisserad av Federico Fellini har blivit en klassiker. Vi följer skvallerjournalisten Marcello Rubini (Marcello Mastroianni) i Rom. Filmens mest berömda scen är när filmstjärnan Sylvia (Anita Ekberg) badar i Fontana de Trevi i Rom.
    Filmen vann Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes 1960.
  • Meng long guo jiang/Drakens väg (1972): Denna actionfyllda Hongkong-film är skriven och regisserad av Bruce Lee som även spelar huvudrollen.
    Tang Lung (Bruce Lee) besöker sina släktingar i Rom som äger en restaurang. Släktingarna blir trakasserade av gangsters och Tang Lung ser ingen annan utväg än att bekämpa dem.
    Den berömda fighten mellan Bruce Lee och Chuck Norris är faktiskt inspelad i självaste Colosseum!
    Filmen inleds med att Bruce Lee väntar i ankomsthallen på Fiumicino-flygplatsen utanför Rom.
  • Spectre (2015): Den 24:e filmen om den brittiske spionen James Bond. I denna actionfilm återser vi Daniel Craig som för fjärde gången spelar den brittiske spionen 007 med rätt att döda.
    Flera scener utspelar sig i Rom. James Bond anländer till Rom i en silvrig Aston Martin DB10 och passerar Colloseum. Marco Sciarras (Alessandro Cremona) begravning är inspelad på Museo della Civiltà Romana (Museum of Roman Civilization). Delar av videon till filmens ledmotiv “Writing’s on the Wall” med Sam Smith är filmade här. Filmens obligatoriska biljakt mellan James Bond i en silvrig Aston Martin DB10 och Mr. Hinx (Dave Bautista) i en röd Jaguar C-X75 går längs Roms gator. Bilarna passerar över Sankt Peterstorget och fortsätter nerför trapporna Scalo De Pinedo till Lungotevere. Jakten fortsätter sedan längs floden Tibern där James Bond testar sig fram bland bilen alla tekniska funktioner...
    Bonds Aston Martin hamnar i floden Tibern vid bron Ponte Sisto i kvarteret Trastevere.


Höst i Rom.


Gammalt möter nytt.


Buongiorno poliziotto!


Ponte Vittorio Emanuele II.

 

 

Med reservation för förändringar som skett efter oktober 2016.