DUBAI - Min reseskildring fortsätter...




Jag vaknade upp till en ny dag. Spenderade morgonen med sol och bad på hotellets takterrass.


Bra början på dagen...

Frukost åt jag på den indiska restaurangen Ravi Restaurant ett hundratal meter från mitt hotell. Restaurangen var full av indiska gästarbetare, jag var den ende västerlänningen. Chicken curry, naanbröd och en flaska mineralvatten gick på sexton dinarer (30 kronor). Jag har inte ätit så gott naanbröd sedan min Indienresa femton år tidigare...
Det går tydligen att äta billigt även i Dubai!

Jag tog tunnelbanan till stationen Mall of the Emirates. Därifrån en taxi till lyxhotellet Burj Al Arab. Taxametern slutade på 16.50 dinarer (drygt 30 kronor). För att ens komma förbi säkerhetspersonalen vid den långa bron som leder till hotellet måste man antingen vara hotellgäst eller som jag, ha en bordsreservering och ett bevis på denna. Jag visade upp min reservation och släpptes igenom. En golfbil modell större erbjöd mig lift över bron till hotellet men då jag ville fotografera avböjde jag.
Alldeles bredvid säkerhetspersonalens vaktkur ligger entrén till vattenparken Wild Wadi Water Park. Jag passerade det enorma vågformade femstjärniga hotellet Jumeirah Beach Hotel på min högra sida. På hotellets privata sandstrand var det fullt med soldyrkare.


Jumeirah Beach Hotel.

Burj Al Arab (Arabernas torn) är ett av världens absolut lyxigaste hotell och har blivit själva symbolen för Dubai. Burj Al Arab är för Dubai vad Empire State Building är för New York, Operahuset är för Sydney, Big Ben för London och Eiffeltornet för Paris.


Det 321 meter höga lyxhotellet Burj Al Arab.

Burj Al Arab anses vara världens enda sjustjärniga hotell (!) men den egentliga klassificeringen lyder i själva verket ”5 Star Deluxe”. Oavsett antal stjärnor så är servicen i absolut världsklass. Om du är hotellgäst eller endast skall besöka någon av hotellets restauranger kommer du mötas av en sådan gästvänlighet och uppassning att du riskerar att känna dig en smula obekväm...
Burj Al Arab har inga hotellrum utan sammanlagt 202 sviter mellan 170 och 780 m². Hotellet är hela 321 meter högt, bara tre meter kortare än Eiffeltornet!
Räkna med drygt 17 000 kronor per natt för den allra minsta sviten. Burj Al Arab är byggt som ett dhow-segel, därav dess annorlunda utseende. Hotellet är beläget ungefär 300 meter ut i havet på en konstgjord ö. Hotellet invigdes i december 1999 och har sedan dess blivit Dubais mest kända byggnad.
Ett sätt att se hotellet inifrån utan att betala en knapp månadslön för ett rum är att boka bord på någon av hotellets restauranger för lunch, middag eller Afternoon Tea.
Utanför hotellentrén stod några av hotellets totalt tio kritvita Rolls-Royce Phantom.


Rolls-Royce Phantom utanför Burj Al Arab.

Innan jag ens hade klivit in i hotellets enorma lobby hade jag hunnit välkomnats av inte mindre än tre uppassare. Lobbyn består av två våningsplan. I den nedre finns en stor fontän byggd som en terrass med rulltrappor på båda sidor. Två enorma akvarieväggar pryder väggarna längs med rulltrapporna.


Två gigantiska akvarier pryder väggarna i lobbyn.

Jag möttes av en kvinnlig uppassare som bjöd mig på söta dadlar på ett silverfat. Här finns även några butiker som sålde klockor, juveler och souvenirer. Jag uppsökte badrummet och fräschare toaletter har jag sällan skådat... Vackert vikta handdukar och skinande rent precis överallt. Oavsett om du behöver eller inte är ett besök på Burj Al Arabs hemlighus ett måste!


Herrarnas i Burj Al Arabs lobby.

Jag åkte rulltrappa upp till lobbyns andra våningsplan och beundrade arkitekturen en lång stund. Takhöjden i lobbyn är otroliga 180 meter och påminde om ett gigantiskt kalejdoskop. Hotellets interiör kan enklast beskrivas som en blandning av smaklös 80-talsinredning och tusen och en natt...


Hotellrestaurangen Sahn Eddar i Burj Al Arabs lobby.


Takhöjden är otroliga 180 meter!

På övre lobbyns våningsplan fanns fler exklusiva små butiker och några restauranger. Jag passerade en glasmonter med en guldpläterad Ipad i 24-karats guld. Prislapp? 31 880 dinarer (lite drygt 60 000 kronor)...


En surfplatta för det nätta priset 31 880 dinarer...

Jag hade bokat Afternoon Tea några veckor i förväg genom hotellets hemsida. Bokningsnumret hade jag skrivit upp och presenterade detta för en kvinna vid en disk. Hon kontrollerade mina uppgifter innan jag släpptes förbi henne och in i en hiss med stora panoramafönster. Expresshissen tog mig upp till Skyview Bar på 27:e våningen.
Jag togs emot av en servitris som tilltalade mig ”Mr. Werner” under hela vistelsen. Jag visades till ett fönsterbord med en fantastisk utsikt över Dubai på ena sidan och de konstgjorda öarna som utgör ”The World” på den andra. Ytterligare en servitris dök upp som delade ut varma handdukar att tvätta händerna med. Jag bläddrade i den utförliga menyn en lång stund innan jag kunde bestämma mig. Det fanns ett tjugotal olika tesorter att välja mellan, bland annat exklusiva tesorter som Royal Gunpowder från Taiwan, Jasmin Pearls, Superior Oolong och Fancy Sencha. Till slut fastnade jag för dadelte.
En servitör dök upp och hällde upp ett glas champagne, Louis Roederer Brut, i ett flûteglas. Servitören hällde upp champagnen med utsträckt arm och på ett sätt så att maximalt med bubblor stannade i glaset. Det märktes att det inte var första gången som han hällde upp champagne.
Jag fick en utförlig beskrivning av varje godsak som serverades. Först serverades jag söta dadlar på ett fat tillsammans med en bakelse dekorerad med bär. Det visade sig passa förträffligt tillsammans med champagne.
Servitrisen kom tillbaka med en stor tekanna med varmt välsmakande dadelte. Under sittningen serveras obegränsat med te och kaffe. Jag blev serverad en liten tallrik med en skiva oxfile och potatismos med torkad pepparrot. Detta var ingen kulinarisk höjdare men det blev bättre...
En kypare ställde fram en hög ställning formad som ett dhow-segel med fyra fat fyllda med snittar och små dubbla smörgåsar. Jag avnjöt mitt te och en utsökt kaffe latte samtidigt som jag åt snittar för glatta livet. Tydligen hade jag fått en av de bästa platserna för flera personer ursäktade sig och ville fotografera utsikten från mitt fönsterbord.


Afternoon Tea på Burj Al Arabs Skyview Bar.

Efter snittarna återkom kyparen med nya fat. Nybakade och fortfarande varma scones serverade med Devonshire clotted cream och olika marmelader. Ytterligare fat ställdes fram, denna gång med små bakverk av finaste choklad. Detta sköljdes ner med en stor iskaffe med macadamianötter. Som avslutning serverades en liten skål med litchisorbet. Fantastiskt gott!
Jag satt i gott och väl i närmare två timmar och skämdes bort...

Hit går man inte för att få en kulinarisk överraskning i sig utan för själva upplevelsen av att bli uppassad i en ofattbart lyxig miljö. Afternoon Tea på Burj Al Arab rekommenderas för den som vill fira något speciellt som exempelvis en födelsedag eller bröllopsdag då detta är en upplevelse långt utöver det vanliga.
Sky Tea på Skyview Bar kostar 460 dirham per person (840 kronor).
Tillsammans med notan fick jag en vacker vit presentask med fyra chokladbitar, en trevlig gest. Jag hade tänkt att spara dem till senare men de smälte så fort jag kom ut i den 31-gradiga värmen...


Fint väder i Dubai...

Det råder en strikt klädkod (smart casual) för att släppas in i Skyview Bar. Män skall bära en tröja eller piké med krage, långbyxor och heltäckande skor. Kvinnor skall bära klänning, kort eller lång kjol eller långbyxor tillsammans med en topp. Shorts, t-shirt, sandaler/flip-flops samt basket-, tennis- och sportskor är inte tillåtet. Enligt lag är personer under 21 år inte tillåtna i barer i Förenade Arabemiraten.

Jag lämnade lyxhotellet bakom mig och gick vidare mot resorten Madinat Jumeirah. Denna femstjärniga hotellanläggning är den största i sitt slag i hela landet och byggd för att föreställa en gammal traditionell arabisk by. I området finns förutom hotell även en arabisk marknad (souk) och över 40 restauranger och barer. I området finns en stor konstgjord sjö med kanaler och för en summa kan man åka abra på vattnet. Här finns också en stor utomhusscen.


Hotellanläggningen Madinat Jumeirah.

Jag passerade genom den stora porten och hamnade i den täckta marknaden Souk Madinat Jumeirah. Här såldes främst kläder, parfymer och souvenirer.


Parfymer i Souk Madinat Jumeirah.

Madinat Jumeirah är konstgjort men välgjort och är värt ett kortare besök, särskilt kvällstid på någon av restaurangernas uteserveringar vid vattnet. Madinat Jumeirah är även en utmärkt plats för att få bra fotografier av Burj Al Arab.


Hotellanläggningen Madinat Jumeirah med Burj Al Arab i bakgrunden.

Från Madinat Jumeirah tog jag en taxi till Dubai Marina. Taxiresan gick längs motorvägen Jumeirah Beach Road (D 94/Al Sufouh Road) vilken löper parallellt med stranden. Chauffören släppte av mig framför några skyskrapor. Jag passerade en halvfärdig skyskrapa och ett hundratal byggarbetare som hade gått av sitt skift och nu stod och väntade på bussen. Det är dessa som bygger det nya Dubai...


Gästarbetare som slutat sitt skift.


Ytterligare en skyskrapa under uppförande...

Jag passerade över Al Emreef Street Bridge som går över vattnet.
Dubai Marina är en stadsdel byggd runt en tre kilometer lång kanal. Detta är världens största konstgjorda marina. Runt vattnet står skyskraporna tätt och hotell trängs med gigantiska bostadskomplex.


Dubai Marina.

En av de mest iögonfallande skyskraporna är det 306 meter höga Cayan Tower (även känt under namnet Infinity Tower). Tornet vrider sig hela 90 grader från basen till dess topp. Cayan Tower påminner om Turning Torso i Malmö dock är Turnin Torso ”endast” 190,4 meter högt. För att få perspektiv är Turning Torso Nordens högsta skyskrapa medan det i Dubai finns över 75 (!) skyskrapor som är högre.


Cayan Tower i Dubai Marina.

Här finns även Princess Tower, Dubais näst högsta skyskrapa med sina 414 meter. Princess Tower är världens högsta bostadshus och har 101 våningar. Sektionen med dessa gigantiska skyskrapor går under namnet ”The Tallest Block”.


The Tallest Block i Dubai Marina.

Jag promenerade längs den sju kilometer långa gångvägen Dubai Marina Walk. Längs med vattnet ligger flera restauranger med inbjudande uteserveringar. I hamnen låg båtar och yachter i alla tänkbara storlekar och prisklasser. Det finns cyklar att hyra i olika betalstationer för den som inte vill promenera.
I marinan passerade båtar och passagerarfärjor och längs promenaden mötte jag joggare, cyklister och flanörer. Dubai Marinas befolkning består till största delen av västerlänningar från USA och Europa. Trots de många skyskraporna var ytterligare höghus under uppförande och gigantiska lyftkranar syntes överallt.
Solen höll på att gå ner bakom skyskraporna och trängseln på uteserveringarna ökade. Jag passerade en uteservering där den söta röken från vattenpiporna låg tät. Jag intog middag på restaurangen Reem Al Bawadi. Jag fick ett bord på den takförsedda uteserveringen med utsikt över marinan och småbåtshamnen. Jag beställde in shawarma och hummus men hoppade över vattenpipan. Maten är något av det bästa med Mellanöstern...
Under middagen försvann solen bakom skyskraporna och hela området lystes upp av neon och lampor. Notan slutade på 40 dinarer (ungefär 75 kronor) inklusive två vattenflaskor. Efter maten fortsatte jag en bra bit längs Dubai Marina Walk. Det finns även en 1,7 kilometer lång strandpromenad i andra änden av Dubai Marina. Promenaden heter kort och gott The Walk och löper längs området Jumeirah Beach Residence (JBR). Några barn lekte och svalkade sig runt en stor fontän. Ur marken sköt belysta vattenstrålar upp vilket var otroligt effektfullt i mörkret.


Vattenlek i Dubai Marina.

Från tunnelbanestationen Dubai Marina åkte jag fyra stationer till Mall of the Emirates.
Denna enorma shoppinggalleria invigdes 2005 och var då det största köpcentret i Förenade Arabemiraten (fram till The Dubai Mall öppnade 2008). I Mall of the Emirates finns över 535 butiker och närmare 100 restauranger och kaféer, biograf med fjorton biodukar, nöjesparken Magic Planet samt de två 5-stjärniga hotellen Kempinski Hotel Mall of the Emirates och Sheraton Dubai Mall of the Emirates Hotel.
The Mall of the Emirates byggdes 2010 ut med The Fasion Dome. Under den 38 meter höga glaskupolen ligger över 40 märkesbutiker som Armani, Cartier, Sephora och Versace.
Gallerian Mall of the Emirates är dock mest känt för inomhusskidbacken Ski Dubai.
I Mall of the Emirates råder klädkod, undvik att visa axlar och knän.


Mall of the Emirates.

Utanför gallerian stod flera lyx- och sportbilar parkerade. Bland annat en silverfärgad Rolls-Royce Phantom, en röd Ferrari 458 Spider och en gul McLaren MP4-12C Spider.


Rolls-Royce Phantom.


McLaren MP4-12C Spider, 0 - 200 km/h på 8,9 sekunder!

Det första som slog mig när jag kom in i gallerian var att den var betydlig vackrare och mer välkomnade än Dubai Mall. Jag plockade på mig en karta över shoppingcentret och styrde sedan stegen mot Ski Dubai.
Den 400 meter långa inomhusskidbacken Ski Dubai är världsberömd och många trodde att det var ett skämt då planerna på bygget avslöjades. Tänk själv, en skidbacke mitt i öknen...


Var annars finner man en skidbacke i öknen om inte i Dubai!?

Genom stora panoramafönster kikade jag in och såg skidåkarna susa ner för backen. Ski Dubai har fem pister i olika svårighetsgrader varav den längsta är 400 meter lång. Temperaturen håller konstant en till två minusgrader och det är riktig snö, inte plastbitar!
Hela konstruktionen är byggd som ett gigantiskt kylskåp och fungerar enligt samma princip med välisolerade väggar och tak och kilometerlånga rör med glykol i golvet.
Två timmars skidåkning kostar 200 dirham (380 kronor) med ett heldagskort kostar 300 dirham (570 kronor). Då ingår kläder, hjälm (ett måste för de under 13 år) samt skidor, stavar och pjäxor. För den som hellre vill åka snowboard går det också att hyra på plats. För den som inte önskar åka skidor eller snowboard kan för 140 dinarer (260 kronor) besöka snölandskapet Ski Dubai Snow Park. I priset ingår lån av jacka och vinterkängor.
Det finns till och med levande pingviner i Ski Dubai!


Ski Dubai i Mall of the Emirates.

Jag gick runt en lång stund och tittade i affärer. I den stora leksaksaffären med det fantasifulla namnet The Toy Store köpte jag julklappar åt mina söner.
Jag fortsatte sedan till sektionen Via Rodeo där märkesbutiker som Bulgari, Burberry, Marc Jacobs och Ralph Lauren ligger vägg i vägg. Jag slank in på Emporio Armani Caffè där en liten iskaffe gick på över 60 kronor...


Emporio Armani Caffè i Mall of the Emirates.

I Mall of the Emirates ligger även den enorma stormarknaden Carrefour på bottenvåningen. I den över 18 000 kvadratmeter stora supermarknaden säljs förutom mat även kläder, möbler, leksaker och elektronik. Carrefour påminde om Ullared med sitt utbud och trängsel men utan de låga priserna...
Här såldes bland annat en LED TV på 90 tum från Sharp för 79 999 dinarer (en bra bit över 150 000 kronor).


En 90-tums LED TV hade passat utmärkt i hallen...

Man behöver inte gå hungrig när man handlar på Mall of the Emirates. Det finns restauranger och kaféer utsprida överallt. Det finns även två restaurangtorg (food courts) med ett trettiotal restauranger. Det var kul och annorlunda att se välkända varumärken som Burger King, KFC, McDonald's, Pizza Hut och Starbucks skrivna på arabiska.

Från Mall of the Emirates tunnelbanestation åkte jag de tio stationerna till ”min” station BurJuman. Att åka tunnelbana på kvällen är en mäktig upplevelse, särskilt då man passerar genom Financial District. Se till att betala extra för att stå längst fram i Gold Class...


Dubai Metro by night...

Tunnelbanestationen BurJuman har fått sitt namn efter shoppinggallerian BurJuman Centre ett femtiotal meter från stationen. BurJuman Centre är en av de mest exklusiva galleriorna i Dubai med modebutiker och lyxmärken som Cartier, Chanel, Dior, Dolce & Gabbana, Fendi, Hermès, Just Cavalli, Lacoste, Louis Vuitton, Prada, Valentino, Van Cleef & Arpels och Versace.

Här finns över 300 butiker och hela gallerian utstrålar lyx och flärd. Tänk inte ens tanken att kliva in här i shorts, linne och Foppatofflor... Det var nästintill folktomt i den stora shoppinggallerian. Jag kikade lite i klockbutikerna TAG Heuer och Omega för att sedan fortsätta runt på de olika våningsplanen.


BurJuman Centre är en av de mest exklusiva
shoppinggalleriorna i Dubai.

I butiken Bateel såldes choklad, tryfflar, bakelser och flera olika sorters dadlar. Dadlarna är odlade i Saudiarabien och finns i flera olika sorter. Jag fick provsmaka två av de allra finaste sorterna däribland Ajwa som är en av de absolut finaste och dyraste dadelsorterna i världen. Dessa extraordinära dadlar är brunsvarta och smaken är mycket söt och påminner svagt om katrinplommon. Ajwadadlar odlas i och omkring staden Medina i Saudiarabien. Ajwadadlarnas förträfflighet omnämns flera gånger i den islamiska hadithlitteraturen och sägs även ha varit profeten Muhammeds favorit. Kilopriset för butikens Ajwadadlar var 250 dirham (över 450 kronor)! Jag köpte en påse med butikens storsäljare, dadlar fyllda med pekannötter, apelsinskal och citronskal, innan jag lämnade gallerian.


BurJuman Centre, Dubai.

Väl tillbaka på hotellet tog jag några kvällskort från hotelltaket...

Följande dag tillbringade jag förmiddagen i hotellpoolen. Frukosten bestod av en stor BLT-sandwich med perfekt friterade pommes frites, en glas nypressad apelsinjuice och en stor kaffe latte.
Efter sol och bad packade jag sedan min ryggsäck och checkade ut.

Från hotellet tog jag sedan tunnelbanan till Terminal 1 och sedan därifrån taxi till den mindre Terminal 2. Denna terminal är främst avsedd för lågprisflygbolag i regionen. Flygbolaget jag skulle resa med var flydubai (namnet skrivs hela tiden med gemener).
Jag klev ombord på flydubais flight FZ 045 till Muscat (Muskat) i grannlandet Oman. Säkerhetsgenomgången skedde med figurer från den animerade TV-serien Freej, Förenade Arabemiratens svar på ”The Simpsons”...


Säkerhetsgenomgång på flydubais flight till Muskat i Oman.

Efter en försening på nästan en timme lyfte så planet till nästa äventyr... Oman!

Dubai är mycket överdrifter och skryt. Hela tiden ekar orden ”störst, först och högst”. Skrytbygget Dubai är arabvärldens svar på Las Vegas. Och jag kan inte låta bli att fullkomligt älska det...
Dubai är en värdig utmanare till semesterparadiset Thailand. Förenade Arabemiraten ligger betydligt närmre vilket innebär kortare och billigare flygresa.
Dubai erbjuder förutom sol och fantastiska badmöjligheter även shopping i absolut världsklass, otroliga restaurangupplevelser och mäktiga sevärdheter som Burj Khalifa, Burj Al Arab, Palm Jumeirah och den brännheta öknen.
Semesterplaner? Varför inte ge Dubai en chans?


Vy från hotelltaket...


En av många i Dubai...


Mr. Cool...


Pizza Hut.


Nära till öknen.


Pakistansk gästarbetare.

 

Några praktiska tips:

Eluttag: I Förenade Arabemiraten använder man sig av eluttag av brittisk typ med tre hål, adapter är således ett måste.
Vatten: Kranvattnet är starkt klorerat men duger till tandborstning. Dricksvatten på flaska finns att köpa överallt. Vattenflaskor köps enklast (och billigast) på supermarkets och är en självklarhet att ha med sig när man är utomhus.
Offentliga toaletter: Enklast att hitta en toalett är att besöka ett köpcentrum, en restaurang eller en hotellanläggning. De flesta har WC men det finns fortfarande toaletter som består av ett mindre trevligt hål i golvet.
Valuta: Valutan i Förenade Arabemiraten är dirham (AED eller DHS). En dirham = 100 fils.
Mynt kommer i valörerna 25 och 50 fils samt 1 dirham.
Sedlarna kommer i valörerna 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 och 1000 dirham.
Taxi: Att åka taxi i Dubai är betydligt billigare än i Sverige. Taxibilarna är beigefärgade medan taket har annan färg beroende på taxibolag. Bli inte förskräckt då många taxichaufförer kör som racerförare och på gränsen till vårdslöst. Startavgiften är fyra dirham förutom från flygplatsen där startavgiften är 20 dirham.
Trafik:
Trafikolyckor är tyvärr vanligt i Dubai och som fotgängare får man noga se sig för då man skall korsa gatan. Bilar stannar inte vid övergångsställen och många områden i Dubai är långt ifrån promenadvänliga.
Märkeskopior: I Dubai kan man hitta piratkopior på allt från kläder, skor och väskor till DVD-filmer, solglasögon och klockor. Jag vill inte uppmana till brott så undvik. Kvalitén är oftast dålig och du får ingen garanti på dina inköp. Och ärligt talat, hur kul är det att gå omkring i något man vet med sig är rent skräp?
Hotell: De allra dyraste hotellen finner man längs sandstranden. I Dubai finns förutom mängder av femstjärniga hotell även världens enda sjustjärniga hotel – Burj Al Arab. Men det finns även billigare och enklare hotellrum i Dubai för dem med tunnare plånbok eller dem som hellre lägger pengar på upplevelser än själva boendet
Rätt uppträdande: Som besökare i Förenade Arabemiraten förväntas man respektera landets seder och regler. Detta med muslimska seder och bruk framställs ibland som betydligt svårare än det är. En grundregel är att hellre bära för mycket kläder än för lite.
Bär absolut inga badkläder eller annan utmanande klädsel utanför strandområdena.
Att bada eller sola topless går bort liksom att kyssas och hångla offentligt. Kortkort och urringat är bara okej på nattklubbar och då tar man taxi dit och tillbaks! Att vara berusad offentlig är straffbart.
Alla sexuella relationer utanför äktenskapet är olagliga liksom homosexualitet. Även pornografiska bilder, medier och webbplatser är förbjudna i Förenade Arabemiraten.
Kandura: Den långa dräkt/skjortklänning som traditionellt bärs av män i Förenade Arabemiraten och länderna kring Persiska viken. Kallas även för dishdasha.
Abaya: Traditionellt klädesplagg, ofta svart, som bärs av muslimska kvinnor. En abaya täcker hela kroppen utom ansiktet. Ofta används abaya tillsammans med en svart niqab som täcker ansiktet (utom ögonen).
Alkohol: Alkohol serveras endast på hotellen och det är även där nattklubbar och barer är belägna. Det är förbjudet att dricka alkohol offentligt och att uppträda berusat är att be om trubbel.
Fläskkött: Då Förenade Arabemiraten är ett muslimskt land och fläskkött enligt islam är tabu (haram) så finns det flera regler kring just fläskkött i landet. Fläskkött serveras på restauranger men köttet måste förvaras och tillredas i separata rum, likaså i matbutiker saluförs det i speciella ”Pork rooms”.
Censur:
I landet råder fortfarande censur (ja, vi har passerat Medeltiden). Detta märks särskilt då man surfar på Internet då vissa sidor är blockerade, inte bara porrsidor vilket är ganska uppenbart utan även mer rumsrena sidor som exempelvis dejtingsidor och sidor med Internetkasinon.


Vissa Internetsidor är blockerade i Förenade Arabemiraten.

Helgdagar: Torsdag och fredag är helgdag medan söndag är arbetsdag i Förenade Arabemiraten. Fredagen motsvarar vår söndag då banker och offentliga inrättningar är stängda. De större köpcentren är öppna men var uppmärksam att tunnelbanan inte öppnar förrän klockan 13:00 på fredagar.
Pass och visum: Se till att ha ett helt och giltigt pass! Passkontrollen i Förenade Arabemiraten accepterar inte provisoriska pass och dessutom måste ditt pass vara giltigt minst sex månader efter inresan. Förr kunde man bli vägrad inresa till landet om man hade israeliska stämplar i passet men detta skall inte längre vara något problem. Däremot släpps inga israeliska medborgare in i landet då Israel ses som fienden. Det finns inga förbud mot judar att besöka landet så länge de inte är israeliska medborgare.
Svenska medborgare som reser till Förenade Arabemiraten behöver inte ansöka om visum i förväg. Vid ankomsten till flygplatsen får man utan kostnad ett turistvisum som gäller i upp till 30 dagar. Detta visum går sedan att förlänga om man önskar stanna längre i landet.
Brottslighet: Dubai har mycket låg brottslighet, men det sker. Straffen för brott är skyhöga och få gästarbetare vågar göra något då de blir utvisade på livstid. Skräpa absolut inte ner då detta leder till höga böter.
Klasskillnader: Dubai är långt ifrån ett demokratiskt samhälle och det här med klasskillnader blir snart otrevligt uppenbart. Högst upp i samhället står den kungliga familjen med Sheikh Mohammed bin Saeed al Makhtoum som överhuvud. Därefter kommer infödda emiratier, andra araber och sedan europeiska och västerländska gästarbetare/turister. Allra lägst kommer gästarbetarna i bygg- och serviceyrkena med främst asiatiskt ursprung. Sorgligt men svidande sant...


Även i Dubai går somliga med trasiga skor...

 

Mat och dryck:

I Dubai finns de flesta av världens kök representerade. Här finner man restauranger som drivs av världsberömda mästerkockar till enkla gatukök och ett brett utbud av snabbmatskedjor. De många gästarbetarna i Dubai har satt en typisk prägel på matutbudet med mängder av indiska, pakistanska och filippinska restauranger som serverar prisvärd och god mat.
Man behöver aldrig gå hungrig (förutom dagtid under ramadan) och det finns matställen i precis alla tänkvärda prisklasser.
Alkohol serveras endast i hotellrestauranger och hotellbarer.
Shawarma, arabvärldens version på turkisk kebaben, serveras överallt och är både billig och god. För den som älskar hamburgare finns den svenska hamburgerkedjan Max (Max Burgers) även etablerad i Förenade Arabemiraten!


Hungriga grabbar på KFC...

Viktiga telefonnummer:

Brandkår: 997
Ambulans: 998/999
Polis: 999

Några nyttiga ord och fraser på arabiska;

ja = na'am
nej = la
hej = marhaba/salam
hej då = ma al salaama
bra = momtaz
tack = shukran
god morgon = saba al keir
god kväll = massau al keir

öppet = maftuh
stängt = maqfoul
höger = yamin
vänster = shemal

toalett/WC = hammam
Lämna mig ifred = Etrokny wahdy
hjälp! = moosaaid!
polis = shurta
Ring polisen! = Etasell bil shurta!
Jag är sjuk = Ana maarid
läkare = tabib
sjukhus = mustashfa
Var ligger närmaste sjukhus? = Wayn aghrab mustashfa?
apotek = saydalee
feber = sukhoona
huvudvärk = suda
diarré = ishaal
smärta/ont = alam/waja
buss = bas
flygplan = teyara
tåg = qetar

pengar = nogod/masari
nota = el hesab
bank = bank
växelkontor = maktab saraf
växel = saraf
bankomat = saraf ali
marknad = souk
torg = deira

idag = al yom
imorgon = baachir
måndag = al elefnein
tisdag = al tholatha
onsdag = al arbia
torsdag = al khamis
fredag = al yoma
lördag = al sabeth
söndag = al ahad

te = chai
kaffe = ghawa
vin = arak
öl = bira
vatten = ma'a
juice = asir

Räkneord;

0 = siffer
1 = wahid
2 = itnan
3 = thalate
4 = arbaa
5 = khamse
6 = sitte
7 = sabaa
8 = thamanie
9 = tisaa
10 = ashra
11 = echta ashar
12 = ethna ashar
13 = thalate ashon
14 = arbaa ashon
15 = khamse ashon
20 = eshron
30 = thalathon
40 = arbaon
50 =khamson
60 = sitton
70 = sabaon
80 = thamanoon
90 = tisoon
100 = mie
1000 = alif

Filmtips inför en resa till Dubai:

  • City Of Life (2009): Denna film kretsar kring tre personer i dagens Dubai. Vi ser den privilegierade emiratiern Faisal (Saoud Al Kaabi) kämpa med sin kulturella och religiösa identitet, den indiske taxichauffören Basu (Sonu Sood) som drömmer om att bli skådespelare och flygvärdinnan Natalia (Alexandra Maria Lara) som söker efter kärleken.
    Deras liv i Dubai blir inte riktigt som de drömt om...
    City Of Life är inspelad i Dubai och i filmen förekommer bland annat Dubai International Airport varifrån Natalia åker taxi till hotellet Millennium Towers på Sheikh Zayed Road. Natalia och Guy (Jason Flemyng) åker båt runt de konstgjorda öarna ”The World”. Taxichauffören Basu släpper av Guy framför Gate Building i The Dubai International Financial Centre (DIFC). Även Dubai Creek förekommer i några scener.
  • Code 46 (2003): Filmen utspelar sig i en nära framtid. All in- och utpassering i de större städerna på Jorden kräver särskilda resetillstånd, så kallad ”papels”, utfärdade av staten.
    Utredaren William Geld (Tim Robbins) skickas till Shanghai då det har dykt upp förfalskade resetillstånd i området. William träffar där Maria (Samantha Morton) som han blir förälskad i. Det visar sig att Maria ligger bakom de förfalska resetillstånden. Trots vetskapen om att Maria är skyldig inleder den gifte William ett förhållande med henne vilket får oanade konsekvenser...
    Filmen utspelar sig i ett framtida Shanghai men är inspelad i London, Dubai, Rajastan och Jaipur i Indien samt i Hongkong och Shanghai. Dubai får i filmen föreställa ökenlandskapet som omger det framtida Shanghai. Dubai får även föreställa staden Jebel Ali där William och Maria i en scen åker båt på Dubai Creek.
  • Killer Elite (2011): Denna actionthriller bygger på romanen The Feather Men från 1991 av Ranulph Fiennes. Filmen utspelar sig i början av 1980-talet där den forne legosoldaten och yrkesmördaren Danny Bryce (Jason Statham) har dragit sig tillbaka. Danny åker till Oman där hans tidigare kollega Hunter (Robert De Niro) hålls fången. Hunter har fått i uppdrag av en shejk att döda tre forna brittiska SAS-soldater som är skyldiga til mordet av shejkens söner. Hunter har misslyckats med sitt uppdrag och om inte Danny slutför uppdraget kommer Hunter att avrättas.
    Killer Elite har flera scener som utspelar sig i Dubai och grannlandet Oman men är till största delen inspelad i Australien.
  • Mission: Impossible – Ghost Protocol (2011): Den fjärde filmen om IMF-agenten Ethan Hunt (Tom Cruise). När stora delar av Kreml i Moskva sprängs i småbitar får Ethan Hunt och IMF skulden. Presidenten ger order om ”Ghost Protocol” vilket innebär att IMF upplöses. Ethan Hunt samlar ihop en skara forna IMF-agenter och ger sig på jakt efter den som ligger bakom sprängningen av Kreml. Jakten går via Moskva till Dubai och Indien.
    En av filmens absolut mest kända scener utspelar sig i och på utsidan av den 828 meter höga Burj Khalifa!
    På en båt i Dubai Creek träffar Ethan Hunt en vapenhandlare som ger honom information.
    Lyxhotellet Jumeirah Zabeel Saray på den konstgjorda ön The Palm Jumeirah får föreställa Brij Nath's (spelad av Anil Kapoor) palats i Indien.
  • Tian ji: Fu chun shan ju tu/Switch (2013): När en känd kinesisk målning stjäls och hamnar på den svarta marknaden får agenten Xiao Jinhan (Andy Lau) i uppgift att ta tillbaka målningen. Jakten på målningen tar honom till bland annat Dubai i Förenade Arabemiraten. I Dubai tvingas Xiao slåss mot både den japanska Yakuzan och legosoldater.
    I filmen förekommer kända landmärken i Dubai som exempelvis The Palm Jumeirah med lyxhotellet Atlantis Resort, SkyView Bar på Burj Al Arab och världens högsta byggnad Burj Khalifa.
    Filmen har blivit totalsågad och trots flera häftiga actionscener är filmen riktigt usel.

 

 

 

Med reservation för förändringar som skett efter november 2013.