USA (United States of America)


Statsskick:
Förbundsrepublik.
Yta: Huvudstad: Washington, DC.
Invånarantal: Ca 309 miljoner.
Språk: Engelska och hawaiiska är officiella språk men spanska kommer på andra plats efter engelskan.
Religion: Protestantism, romersk katolicism och judendom.
Valuta: 1 U.S. dollar = 100 cents.
Visumtvång för svenska medborgare: Visum behövs inte för vanliga turister däremot måste man
fylla i ett elektronsikt inresetillstånd. Mer fakta finns längre ner i texten.
Tidsskillnad (svensk vintertid): -6h (östkusten) till -9h (västkusten) då landet ligger i flera tidszoner.



USA - En resa till New York och Washington, DC.

Nu hade äntligen dagen kommit då jag skulle besöka det stora landet på andra sidan Atlanten; USA.
Få länder hade lockat mig så mycket som USA och då främst storstaden New York men andra resmål och planer hade under årens lopp kommit emellan. Men nu var flygbiljetter och hotell bokade och betalda. Jag skulle besöka New York och huvudstaden Washington, DC. Jag hade fått för mig att landet kändes mer inbjudande att besöka nu när Barack Obama är president istället för tokstollen George W. Bush.
Inget annat land har haft och har ett sådant inflytande på världen och Sverige både politiskt och ekonomiskt som USA. Min resa till USA kändes extra spännande för mig som är exceptionellt filmintresserad och som tycker om att besöka filminspelningsplatser från mina favoritfilmer. USA blir också det 50:e land jag besöker.

New York är en stad och en plats som jag flera gånger besökt genom filmer och TV-spel. Flera av mina favoritfilmer utspelar sig i just New York; exempelvis Léon (The Professional), The Bourne Ultimatum, Carlito's Way, Requiem For a Dream, Gudfadern och Gudfadern del 2. Ingen annan stad i filmens värld har drabbats av fler naturkatastrofer, monster, utomjordingar och meteoriter som just New York… Staden förstörs helt eller delvis i bland annat King Kong (1933), The Day Earth Stood Still (2008), Armageddon (1998), Independence Day (1996), Godzilla (1998), The Day After Tomorrow (2004), Knowing (2009) och Cloverfield (2008).


Vy över New Yorks Manhattan. Kortet är taget från 86:e våningen på Empire State Building.

New York, the Big Apple, The Capital of the World... Kärt barn har många namn, i TV-spelet Grand Theft Auto IV heter staden “Liberty City” och flera av stadens landmärken finns med, dock med några små ändringar. Exempelvis håller Frihetsgudinnan en Starbucksmugg istället för en fackla, Metlife Building har texten ”Getalife”, berg- och dalbanan Cyclone i Cooney Island heter ”Scream” och så vidare.
I Batman-filmerna heter staden Gotham City. New York är precis som på film – fast bättre!

På grund av de stränga säkerhets- och inresereglerna som infördes efter terroristattackerna 11 september 2001 är det inte bara att köpa en flygbiljett till USA och ha passet och pengar med sig. För att som svensk medborgare kunna besöka USA som turist har man möjlighet att resa utan ett visum under det så kallade ”Visa waiver-programmet”.
För att man ska bli godkänd för en visumfri inresa krävs dock följande;

  • Ha ett giltigt svenskt pass och vara svensk medborgare.
  • Endast uppehålla sig i USA maximalt 90 dagar.
  • Om man anländer till USA via båt eller flyg måste man ha en tur- och returbiljett.
  • Ha ett godkänt elektroniskt resegodkännande (ESTA).

För att ens kunna checka in på flygplatsen hemma i Sverige krävs att man fyllt i en ESTA-ansökan i förväg (senast 72 timmar innan avresan). Ett tips är att göra detta i anslutning till att man köper flygbiljetterna.
ESTA-ansökan finner man på följande adress: https://esta.cbp.dhs.gov och kostar 14 dollar (90 kronor i oktober 2011).

Många frågor har dykt upp kring det här med ESTA och jag var också osäker på flera punkter. Men det
här är vad som gäller:

  • Om ditt namn har någon eller några av bokstäverna å, ä eller ö, skall de skrivas som aa (å), ae (ä) och oe (ö).
  • I rutan "Förnamn" ska du skriva första namnet i passet OAVSETT VAD DITT TILLTALSNAMN ÄR OCH OAVSETT VAD SOM STÅR PÅ DIN BILJETT.

Mer information om visa waiver-programmet, ESTA och vilka regler som gäller för inresa till USA finns på den amerikanska ambassadens hemsida: http://stockholm.usembassy.gov/index.html

Det hade nu blivit onsdagen den 19 oktober 2011 och jag körde ut till Landvetter flygplats. Bilen parkerade jag på långtidsparkeringen och promenerade till avgångshallen och checkade in på Brussels Airlines flight SN2324 som skulle ta mig till Bryssel där jag skulle byta plan. Planet jag flög med var en Avro RJ85. Väl på plats på Brussels flygplats (Luchthaven Brussel-Nationaal/Aéroport de Bruxelles-National) styrde jag stegen mot gaten där Jet Airways flight 9W226 mot New York skulle avgå ifrån. Jet Airways är Indiens största flygbolag och flygplanet som tog mig över Atlanten var en av deras Airbus A330-200. Maten ombord på flygplan är sällan något att jubla över och indisk flygplansmat var verkligen ingen höjdare. Jag spenderade de över åtta timmarna ombord genom att peta i maten, kolla på film och försöka sova vilket inte gick något vidare.

En dryg timme innan landning delades det ut två olika blanketter av besättningen ombord. Det första är ett vitt tullformulär där man ska fylla i om man har något att förtulla. Har man dyra presenter eller elektronik som ska ges bort eller stanna kvar i USA ska detta deklareras, annars behöver man inte fylla i någon summa på vad sakerna man har med sig är värda. Den gröna blanketten (I-94W) är ett visumformulär men har man ett korrekt ifyllt ESTA-formulär och är svensk medborgare som ska turista i USA ersätter ESTA den gröna ankomst-/utreseblanketten I-94W.

Planet landade några minuter i 13 lokal tid (19 svensk tid) på John F. Kennedy International Airport och Terminal 8. Flygplatsen är New York Citys största och ligger i stadsdelen Queens knappt två och en halv mil sydost om Manhattan.
Jag kom fram till pass- och gränskontrollen (U.S. Customs and Border Protection) och hamnade i en 35 minuter lång kö. Det blev min tur och jag lämnade fram mitt pass och min korrekt ifyllda I-94W-blankett men den hade jag inte behövt fylla i informerade den barske passpolisen. Jag fotograferades och fick lämna fingeravtryck innan jag fick fortsätta till bagagebandet. Jag hämtade upp min ryggsäck och passerade en tulltjänsteman som snabbt kikade på mitt vita formulär som jag fyllde i på planet. Han vinkade förbi mig och jag var nu i USA på riktigt!

Utanför terminalbyggnaden stod flera personer som erbjöd mig att bli skjutsad i deras svarttaxi. Jag hade tidigare fått berättat för mig att den fasta avgiften för taxibilar från JFK till Manhattan var 45 dollar (cirka 300 kronor). Det som tillkommer är vägtull på fem dollar samt dricks på mellan 15 och 20 %.
Jag gick till taxistoppet utanför terminalbyggnaden och blev visad till en taxi då jag berättade vart jag önskade åka. Min haitiske taxichaufför styrde bilen mot Manhattan och Times Square där jag skulle kliva av. Alla licensierade taxibilar är gula i New York (Yellow cabs). Lyser taxiskylten på taket är den ledig och det är bara att vinka in den. Det finns över 12 000 yellow cabs i New York och det är betydligt billigare och smidigare att åka taxi i New York än i Sverige. Glöm inte att betala dricks på taxinotan, minst 15 procent är en grundregel.


Yellow cabs.

Det var molnigt och regnet hängde i luften. Taxin körde genom stadsdelen Queens och fortsatte genom Queens Midtown Tunnel. Helt plötsligt befann jag mig på Manhattan omgiven av skyskrapor. Det var som att vakna upp i en film där New York var huvudperson och jag bara hade en simpel biroll. Jag såg gula taxibilar längs långa avenyer och taxin passerade den vackra skyskrapan Chrysler Building på håll. Taxin stannade vid Times Square några få stenkast ifrån mitt hotell och jag betalade 65 dollar för taxiresan. Jag var som förtrollad och kastade mig ut ur taxin för att utforska staden, underverket och fenomenet New York.


Times Square, Manhattan, New York.

År 1609 seglade den engelske sjöfararen och upptäcksresanden Henry Hudson in i New Yorkbukten och vidare på den flod som senare skulle få hans namn, Hudsonfloden. Holländarna började intressera sig för området och 1626 köpte de vad som nu är södra Manhattan av indianer för glaspärlor av ett värde av 24 dollar. Holländarna grundade kolonin Nieuw Amsterdam (Nya Amsterdam).
När engelsmännen erövrade staden 1664 fick den namnet New York efter Hertigen av York. Efter det amerikanska frihetskriget (1776 – 1783) blev New York huvudstad i det nybildade Förenta staterna fram till 1790 då Philadelphia blev huvudstad.
Under andra hälften av 1800-talet strömmade immigranter från Europa som hoppades på ett bättre liv i Amerika. Immigranterna som anlände New York var främst irländare och tyskar för att senare följas av italienare, polacker och ungrare. Allt fler och fler immigranter kom till New York och snart följde våld och oroligheter bland de nyanlända som tvingades att slå sig ner i slumområden. Konflikten mellan de nyanlända och de redan bofasta eskalerade och blodiga gatustrider utbröt i de så kallade Draft riots i juli 1863 som varade i fyra dagar och minst 120 människor dog. Filmen Gangs of New York av Martin Scorsese från 2002 med Leonardo DiCaprio och Daniel Day-Lewis i huvudrollerna skildrar dessa händelser.
År 1870 hade staden en miljon invånare. På 1880-talet kom den första vågen av judiska immigranter som flydde förföljelser, mord och trakasserier i Ryssland och övriga Östeuropa.
Man beräknar att mellan 1800- och tidiga 1900-talet lämnade ungefär 1,3 miljoner svenskar Sverige och korsade Atlanten i båt för att starta ett nytt liv i Amerika. Många svenskar idag, däribland jag själv, har släktingar i USA som är ättlingar efter svenskar som emigrerade från Sverige.
Idag har staden New York över åtta och en halv miljon invånare.
Det är lätt att smälta in i New York, nästan alla kommer från något annat land. Här bor det fler italienare än i Venedig, fler irländare än i Dublin och fler judar än i Jerusalem. Manhattans Chinatown är ett av de största kinesiska samhällena utanför Asien.

Glöm vad du sett från TV-serier och på film från 1970 och 1980-talet, New York har lägst brottsligheten bland USA:s tio största städer. Över 36 000 poliser enbart i New York City bidrar till den låga brottsligheten.


Poliser och polisbilar syns överallt i New York City.


My friends at the NYPD.

New York City består av fem så kallade boroughs; Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens och Staten Island vilka år 1898 slogs ihop till en stad – New York City. Manhattan är den mest kända av New Yorks boroughs men New York är så mycket mer än Manhattan och man bör inte missa de andra delarna.
Om man skulle beskriva Manhattan som en kropp är Central Park dess gröna lungor och Times Square dess pulserande hjärta. Times Square är turistigt, neonskyltar överallt, trångt, brötigt, dyrt och alldeles alldeles underbart…

Namnet Times Square kommer ifrån att tidningen The New York Times hade sitt huvudkontor här. Times Square kallas även för ”Crossroads of the World”. Enligt Forbes Traveler Magazine är Times Square världens mest besökta sevärdhet.
Jag vet att jag aldrig tidigare satt mina fötter på denna plats tidigare men jag kände igen mig och har varit här förut. Jag kände igen flera av de enorma reklamskyltarna från några Broadwayföreställningar och butikerna och byggnaderna som omgav mig och som sträcker sig en bra bit över hundra meter rakt upp i luften. Detta är platsen som aldrig blir mörk utom då det är strömavbrott i staden som aldrig sover...

Jag njöt över känslan av att återigen vara på resande fot och att befinna mig i New York och Manhattan. Jag gick runt med min stora ryggsäck på ryggen och tittade på spektaklet. En stor reklamskylt för Budweiser med texten ”Great times are waiting” fick mig att både le och känna mig välkommen…


Framme i ett regnigt New York...

Jag hämtade ut mitt förbeställda New York Pass i restaurangen Planet Hollywoods presentbutik.
New York Pass kan jag rekommendera för den som vill pricka av några av stadens största sevärdheter och attraktioner. Passet finns för 1, 2, 3 och 7 dagar och kostar från 80 – 200 dollar. Se till att verkligen planera att utnyttja kortet innan du slår till. Jag använde mig av ett 3 Day Adult Pass för 132 dollar men jag sparade bara in några få dollar då jag inte utnyttjade kortet i så stor utsträckning som jag trodde att jag skulle göra. En stor fördel med kortet är att det ger företräde vid flera attraktioner där det ofta är långa köer.


Det är alltid liv och rörelse på Times Square...

Jag gick till mitt hotell på 43rd Street (43:e gatan). Hotel Carter på 250 W 43rd Street ligger knappt hundra meter (ett halvt kvarter) från Times Square och nära tunnelbanestationen Times Square – 42nd Street Station. Hotel Carter har ungefär 700 rum fördelade på 24 våningar.
Jag checkade in och tilldelades rum 629 på sjätte våningen. Jag betalade drygt 600 kronor per natt vilket i New York får anses som riktigt billigt då det finns få hotellrum på Manhattan för under tusenlappen.


Hotel Carter, centralt och billigt boende på Manhattan.

Men som med allt annat här i livet så får man vad man betalar för. Då Hotel Carter är ett av de billigaste hotellen på Manhattan och med ett så centralt läge är standarden låg och rummen små. Hotellet är ökänt på reseforum på Internet och har fått många negativa betyg och recensioner som konstaterar allt från skitiga och ostäda rum till otrevlig personal och i vissa fall även vägglöss! Mina förväntningar på Hotel Carter var mycket små och det kanske underlättade då jag till sist fick mitt rum. Rummet var litet med en queensize-säng som faktiskt var riktigt skön, en TV och ett badrum med WC och dusch. Heltäckningsmattan hade börjat släppa i hörnen och var fläckig och det var nog ingen som hade dammsugit den på minst en vecka. Bakom sängbordet hittade jag en tom deodorant och ett linne. Städerskan ska inte få någon dricks! Däremot var sängkläderna fräscha och nytvättade.
Trots alla negativa betyg och recensioner så underlättar det om man tänker på följande;
Det heter Hotel Carter men se det mer som ett enklare hostel/vandrarhem. Läget är helt oslagbart liksom priset och många gånger är det just priset som får styra. Om nu rummet är ofräscht och något ostädat, bit ihop för du ska bara sova där och resten av tiden tillbringar du i världens bästa stad!
Jag packade upp och byggde upp mitt lilla basläger. Jag gick sedan ut för att utforska Manhattan lite närmare.

Manhattan är det som nästan alla tror är ”New York”. Manhattan är bara en del av New York City men för de allra flesta är Manhattan lika med New York. Det är här man finner de flesta och mest kända sevärdheterna och de mest kända adresserna. Det är här man hör polissirenerna dygnet runt, ser de gula taxibilarna och trängs med andra nyanlända besökare på Times Square.
Den drygt två mil långa och knappt fyra kilometer breda ön har ungefär 1,5 miljoner invånare. Centrala Manhattan är indelat i ett rutnät med kvadratiska kvarter och spikraka gator. Alla stora gator som löper horisontellt i öst-västlig riktning heter streets och är numrerade med början i söder som 1st Street, 2nd Street, 3rd Street och så vidare. I adresserna finner man ofta ett W (West) eller ett E (East) framför numret på gatan (Street) och detta anger om adressen ligger väster eller öster om Fifth Avenue som delar ön i en östlig och en västlig halva.
Avenyerna går vertikalt i nord-sydlig riktning och korsar gatorna (Streets). Avenyerna är numrerade från First Avenue i öst till Twelfth Avenue i väst. Den stora avenyn Broadway däremot följer inte detta rutmönster utan korsar Manhattan diagonalt.
En adress som exempelvis 223 W 23rd Street (Chelsea Hotel) innebär att man ska ta sig till nummer 223 på 23:e gatan på Manhattans västra sidan.
Manhattan delas in i Uptown (från 59th Street/Central Park och norrut), Midtown (från 14th Street upp till 59th Street/Central Park) och Downtown (söder om 14th Street).

Jag gick runt en stund på Times Square och insöp atmosfären. Jag plockade på mig gratiskuponger och erbjudanden från de många reklamutdelarna som rörde sig i området.
Det hade börjat regna och min mage kurrade högt. Den indiska maten på flyget var ju inte det godaste jag ätit precis. Jag besökte skaldjursrestaurangen Bubba Gump Shrimp Company på Times Square. Restaurangkedjan bygger på en del av handlingen i filmen Forrest Gump där Benjamin Buford "Bubba" Blue (Mykelti Williamson) berättar för Forrest Gump (Tom Hanks) att de borde ge sig in i räkfiskarbranschen ihop.

Jag gick upp en våning till restaurangdelen och blev tilldelad ett fönsterbord med utsikt över Times Square. Jag beställde in en ”Shrimper's Heaven” med fyra olika sorters räkor med pommes frites och tre olika dippsåser. Jag läste i menyn att måltiden innehöll smått fantastiska 1420 kalorier!
Servitrisen frågade mig om jag möjligtvis sett filmen ”Forrest Gump” och jag fick berätta att jag sett filmen två gånger på bio samt sett den åtskilliga gånger under årens lopp på både VHS, DVD och Blu-ray…
Mitt i maten sa min kropp ifrån. Jetlagen gjorde sig påmind och jag fick kraftig huvudvärk samtidigt som jag började må illa. Jag hade sovit dåligt natten innan liksom på planet och för kroppen var det nu mitt i natten.
Jag hade planerat att hinna med några av stadens sevärdheter innan jag skulle lägga mig men jag fick kapitulera. Jag betalade notan och då servitrisen såg att jag hade mer än hälften av maten kvar frågade hon om jag ville ta med mig resten som den självklaraste sak i världen och återkom med en frigolitlåda och en plastpåse. I USA är det vanligt och helt okej att ta med sig maten som man inte orkar äta upp.
Jag återvände till mitt hotellrum och somnade på en gång. Jag vaknade klockan 03:00 lokal tid pigg och utvilad. Jag insåg att även i metropolen New York finns det inte så mycket att se och göra vid denna tidpunkt så jag sov några timmar till…

Efter en dusch och efter att jag packat min lilla ryggsäck med vattenflaska, kamera och guidebok gav jag mig ut på New Yorks gator. Jag styrde stegen mot Empire State Building som efter 11 september, 2001 återigen är stadens högsta byggnad och den näst högsta byggnaden i USA efter Willis Tower (tidigare känt som Sears Tower) i Chicago.

På tunnelbanestationen Times Square – 42nd Street, vilket är New Yorks mest trafikerade tunnelbanestation, köpte jag ett MetroCard (7-Day Unlimited Pass) för 29 dollar (cirka 200 kronor). Ett Unlimited MetroCard gäller för obegränsade resor med tunnelbana och buss inom New York (undantaget expressbussar) och ska man utforska storstaden New York sparar man snabbt in kostnaden för kortet. En enkelresa med tunnelbana eller buss kostar 2,50 dollar.
New Yorks tunnelbana (subway) är ett utmärkt transportmedel i denna storstad. Tunnelbanan invigdes redan 1904 och består idag av 468 stationer.


MetroCard till New Yorks tunnelbana köps enklast i dessa automater.

Jag åt en typisk New York-frukost bestående av en hot dog från en av stadens otaliga korvförsäljare som står i var och vartannat gathörn. En korv med bröd kostade en dollar och jag sköljde ner den med en fem dollars fruktsmoothie från försäljningsvagnen bredvid. Man behöver aldrig gå hungrig i New York och många av dem man möter på trottoarerna har antingen en Starbucksmugg eller något att äta i handen.


Man behöver aldrig gå hungrig i New York City.

Jag såg Empire State Building på håll och dess toppspira var omsluten av tät gråaktig morgondimma. Tornet med dess observationsdäck öppnade klockan 08:00 och jag var där tjugo minuter innan. Ett tips är att vara där så tidigt som möjligt då köerna senare på dagen kan bli timslånga. Det var inte mer än ett trettiotal personer framför mig i kön i den pampiga entrén. Efter att ha passerat en säkerhetskontroll liknande de som finns på flygplatser fick jag fortsätta. Jag kom fram till biljettkassorna och aktiverade mitt New York Pass som sedan gav mig fri entré. Biljettpriset ligger annars på 22 dollar för vuxna och 16 dollar för barn.


Empire State Building är en av New Yorks mest kända byggnader.

Jag fortsatte sedan till hissarna som tog mig till observationsdäcket på 86:e våningen, 320 meter upp i luften. Jäklar, vilken utsikt! Solen hade precis gått upp och morgonsolstrålarna smekte nu lätt byggnaderna hundratals meter nedanför innan de reflekterades i East River.

Jag pratade med en av vakterna uppe på observationsdäcket och han instämde med att detta är en vy som man aldrig tröttnar på. Sen tyckte vakten även att det var helt okej att få lön för att njuta av denna fantastiska utsikt...
Man kan för ytterligare femton dollar åka upp till 102:a våningen men utsikten ska tydligen inte vara så värst mycket bättre därifrån. Däremot brukar trängseln vara betydligt mindre där uppe så det kan vara något att fundera över om det är mycket folk.


Utsikt från Empire State Buildings observationsdäck.

Empire State Building stod klart 1931 i hörnet Fifth Avenue och 34th Street och var världens högsta byggnad i hela 41 år tills World Trade Centers norra torn stod klart 1972. Empire State Building kommer snart att passeras av den nya skyskrapan One World Trade Center som håller på att uppföras. Empire State Building är 381 meter hög (ej medräknat spiran), består av 102 våningar och är ett av New Yorks mest populära och kända landmärken. Namnet kommer från smeknamnet på staten New York som brukar kallas ”The Empire State”.
Empire State Building förekommer i flera filmer, de mest kända är givetvis King Kong från 1933 och remaken från 2005 då King Kong klättrar på byggnaden samt filmen Sömnlös i Seattle från 1993 med Tom Hanks och Meg Ryan.

Jag åkte ner till gatunivå igen och gick till Flatiron Building inte många hundra meter därifrån. Flatiron Building är ett av Manhattans många landmärken. Namnet (som betyder strykjärn) kommer från dess ovanliga trekantiga form och står där Broadway korsar Fifth Avenue.


Flatiron Building, New York.

Flatiron Building stod klart 1902 och är 87 meter högt. Byggnaden förekommer i många filmer då den är en så känd och typisk symbol för staden; Det mest kända exemplet är som the Daily Bugle i Spider-Manfilmerna.

Ett stenkast från Flatiron Building ligger Madison Square Park. Jag satt en stund och tittade på de orädda ekorrarna som nyfiket började rota i min ryggsäck. Det är i Madison Square Park som den vansinniga slutstridsscenen mellan de olika nyhetsteamen utspelar sig i filmen Anchorman 2: The Legend Continues från 2013.


Ekorre i Madison Square Park.

Ungefär en kilometers promenad längs Broadway kom jag fram till varuhuskedjan Macy's flaggskepp som ligger på hörnet av 34th Street och Broadway, alldeles vid Herald Square. Jag gick in vad som sägs vara världens största butik. En New York-variant av ett NK på steroider är en ganska passande beskrivning av detta varuhus.
Jag fortsatte sedan norrut till hörnet Broadway och W 51st Street där jag skulle åka på en guidad rundtur med buss och se kända inspelningsplatser. On Locations New York TV and Movie Sites Tour kostade 38 dollar (ungefär 250 kronor) och hela rundturen tar sammanlagt tre och en halv timme.
Rundturen kör förbi flera byggnader som är kända från TV-serier och filmer. Det gjordes även flera stopp så att man kan hoppa ut och fotografera. Det första stoppet gjordes framför triumfbågen Washington Square Arch i Washington Square Park i stadsdelen Greenwich Village. Denna park ligger i direkt anslutning till New York University och är populär bland dess studenter.
Min guide, Bianca, berättade en kort stund om Washington Square Park och vilka filmer som spelats in här. Jag kände igen triumfbågen från filmen När Harry träffade Sally… från 1989 när Sally (Meg Ryan) släpper av Harry (Billy Crystal) framför Washington Square Arch.


Washington Square Arch.

Ett stenkast därifrån, på 11 Washington Square Park North ligger det röda tegelhuset där Robert Neville (Will Smith) bor i filmen I Am Legend från 2007. Andra filmer som är inspelade i Washington Square Park är bland andra Kids (1995), Enchanted/Förtrollad (2007) och Ghostbusters II (1989).


11 Washington Square Park North.

Vi hoppade på bussen igen som nu styrde söderut till Lower East Side och till Chrystie Street där den gjorde ett kort stopp framför porten på nummer 187. Detta hus fick föreställa Peter Parkers (Tobey Maguire) lägenhet i Spider-Man 2 (2004). Lunchpaus hade vi i SoHo (South of Houston). Jag följde guiden Biancas råd och ställde mig i kön till det rullande gatuköket Tribeca Taco Bus, inrymt i en turkos minibuss. Trots namnet Tribeca Taco Bus står den alltså i stadsdelen SoHo, längs Broadway och nära hörnet till Spring Street. De säljer fantastiska tacos för tre dollar styck och då ingår två olika såser. Jag beställde en taco asado bestående av kyckling med avocado crema och chipotle crema. Tre dollar var en struntsumma och med facit i hand skulle jag beställt två.


Det är alltid kö till Tribeca Taco Truck...

Jag hann precis äta upp då vi var framme vid turens tredje stopp, brandstationen Hook & Ladder 8 på North Moore Street i stadsdelen Tribeca. Denna lilla brandstation med bara en brandbil är en fullt fungerande brandstation och fick föreställa högkvarteret i kultfilmen Ghostbusters från 1984 och dess uppföljare Ghostbusters II som kom 1989. Kikar man genom glaset i porten kan man faktiskt se Ghostbusterskylten som hängde utanför brandstationen i Ghostbusters II.


Ghostbusters högkvarter.

Ett kort fotostopp och sedan bar det av till West Village och brownstonehuset på 10 Leroy Street/10 Street Luke's Place som fick föreställa familjen Huxtables hus i TV-serien The Cosby Show. I TV-serien ligger huset i Brooklyn men i verkligheten ligger det alltså på Manhattan. Interiörerna i TV-serien är givetvis inspelade i studio.


Familjen Huxtables hus i The Cosby Show.

Bara några stenkast därifrån ligger huset där våra vänner Rachel, Monica, Chandler, Joey, Ross och Phoebe bor i TV-serien Vänner (Friends). Adressen är hörnet av Grove Street och Bedford Street och i husets gatuplan ligger inte kaféet "Central Perk" som i TV-serien utan en mycket populär och dyr restaurang, The Little Owl. Mittemot ”Vännerhuset” ligger 19-21 Grove Street där ”Ugly Naked Guy” bor i serien.
Detta var det sista stoppet på bussturen och jag och de övriga passagerarna släpptes av på 57:e gatan.


Film Shoot. Håll utkik efter filminspelningar!


Huset ifrån TV-serien "Vänner".

Jag var fortfarande hungrig och besökte ett av stadens otaliga McDonald's. För den som sett filmen Super Size Me från 2004 om de gigantiska portioner som serverades på McDonald's och som är sugen på dessa kommer att bli besviken. Två månader efter filmens premiär försvann möjligheten att beställa pommes frites och dricka i "Super Size" på McDonald's (där läskmuggarna innehöll över 1,2 liter!).
Jag beställde en Big Mac med deras största Coca-Cola och deras största pommes frites vilket kostade 8,15 dollar (55 kronor). Detta för att ta död på ryktet att på McDonald's i USA är allt så mycket större än hemma i Sverige...
De hade gratis wi-fi så jag surfade en stund på min mobil och ringde även hem.


Big Mac & Co i New York.

Termometern visade på +18 grader och solen sken från den blå himlen som var smyckad med några få små vita moln, perfekt oktoberväder alltså! Jag promenerade norrut två kvarter tills jag kom fram till Columbus Circle precis vid Central Parks sydvästra hörn. Columbus Circle är uppkallat efter Christofer Columbus som också står staty på en 21 meter hög pelare mitt i cirkelns centrum. Det är från denna punkt som alla officiella avstånd från New York mäts.

Flera kända och höga byggnader omger Columbus Circle. På den västra sidan tronar Time Warner Centers två tvillingtorn upp sig. Tornen inrymmer Time Warner Corporation och sträcker sig 229 meter upp i skyn. Time Warner Center rymmer även en stor galleria, The Shops at Columbus Circle där man finner dyra märkes- och designbutiker som Armani, Davidoff, Hugo Boss, Tourneau och Stuart Weitzman. Här ligger också två av stadens restauranger med hela tre stjärnor i Michelinguiden; Per Se och Masa (som är en av de dyraste restaurangerna i världen).
Time Warner Center förekommer bland annat i filmerna Enchanted/Förtrollad (2007) och Cloverfield (2008).


Time Warner Center omger Columbus Circle.

Norr om Columbus Circle står det 207 meter höga Trump International Hotel and Tower med sin fasad i mörkt glas. Framför entrén står en stor jordglob i stål. En stor del av handlingen i filmen Tower Heist från 2011 med Ben Stiller och Eddie Murphy utspelar sig i byggnaden.


Trump International Hotel and Tower.

Nordöst om Columbus Circle ligger Merchant's Gate som utgör huvudingången till Central Parks sydvästra hörn. Området domineras av USS Maine National Monument som restes till minne av de 261 sjömän som omkom då USS Maine (ACR-1) sjönk efter en explosion i Havannas hamn 1898.

Jag väntade med att besöka Central Park och fortsatte istället västerut längs gatan Central Park South. Jag hade Central Park på min vänstra sida och exklusiva fastigheter på min högra. Jag kom fram till lyxhotellet the Plaza Hotel i hörnet Fifth Avenue och Central Park South. Huvudentrén är belägen mot Fifth Avenue och torget Grand Army Plaza varifrån hotellet har fått sitt namn. Det 20 våningar höga och vita Plaza Hotel är en ikon i New York och är en av de mest förekommande byggnaderna i filmer från New York. Här har filmer som Hitchcockfilmen I sista minuten (1959) spelats in liksom Arthur (originalet med Dudley Moore från 1981 och inte den helt meningslösa nyinspelningen från 2011 med pajasen Russel Brand), Brewsters miljoner (1985), Crocodile Dundee (1986), Crocodile Dundee II (1988), En kvinnas doft (1991), Ensam hemma 2: Vilse i New York (1992), Sömnlös i Seattle (1993) och Almost Famous (2000).


Plaza Hotel sett från Central Park och The Pond.

Mittemot Plaza Hotel och Grand Army Plaza ligger the Apple Store med sin vackra glasentré formad som en kub. Nu var glaskuben täckt med vita spånskivor då de höll på att förändra både in- och utsidan. Utanför ringlade en lång kö och vakter såg till att inte släppa in för många åt gången i butiken. Människor stod tydligen i kö i timmar för iPhone 4S som började säljas förra veckan…


Apple Store Fifth Avenue.

Precis bredvid the Apple Store ligger den stora och kända leksaksaffären F.A.O. Schwartz. Leksaksaffären är mest känd för sina mjuka gosedjur och sin medverkan i filmen Big från 1988 då Tom Hanks och Robert Loggia spelar på ett gigantiskt piano. En modell av pianot som användes i filmen finns nu på översta våningen. Originalpianot finns att beskåda på the Please Touch Museum i Philadelphia.


En kopia av pianot från filmen BIG.

Detta är varje barns paradis och många vuxnas också för den delen. Här finns mängder av olika leksaker men priserna är riktigt höga och fynda får man göra på andra ställen. Hit går man främst för upplevelsen och för att titta på allt häftigt på de tre våningarna och sedan önska att man var sju år igen...
Jag köpte några plastfigurer föreställande smurfarna till min son. Filmen Smurfarna från 2011 har några roliga scener som utspelar sig i just F.A.O. Schwartz.
En halv trappa ner ligger F.A.O. Schweetz som säljer godis i alla tänkbara smaker och storlekar. Också här är det riktigt dyrt.


Leksaksaffären F.A.O. Schwartz.

Några kvarter österut i hörnet 59th Street och Lexington Avenue ligger New Yorks mest kända varuhus, Bloomingdale's. Varuhuset är känt för sitt stora sortiment av de senaste designkläderna och deras världsberömda kassar med texten ”little brown bag”. Jag besökte de olika våningarna och shoppade lite, bland annat presenter till min nygifte lillebror och hans fru. Det är på Bloomingdale's som sjöjungfrun Madison (Daryl Hannah) shoppar i filmen Splash (1984). Inledningsscenen i Serendipity/Om ödet får bestämma (2001) är inspelad i varuhuset och det är här som Vladimir Ivanov (Robin Williams) begär asyl i filmen Moscow on the Hudson/En ryss i New York (1984).


Varuhuset Bloomingdale's, New York.

Bara några minuters promenad från Bloomingdale's ligger den lilla och alltid välbesökta restaurangen Serendipity 3 på 225 E 60th Street. Denna restaurang är omåttligt populär bland både New Yorkare, turister och många kändisar. Restaurangen är berömd för sina varmkorvar som är en fot långa och deras specialitet, Frozzzen Hot Chocolate.
Jag klev in i den nästan fullsatta restaurangdelen men då jag var ensam fick jag snabbt ett ledigt bord.


Mysfaktorn är hög på Serendipity 3.

Jag beställde in en Frozzzen Hot Chocolate som serveras i en glasbägare toppad med vispgrädde och riven choklad. 8,95 dollar (cirka 60 kronor) kostade den och gav mig en rejäl ”brain freeze” men den var riktigt god.


Frrrozen Hot chocolate på restaurangen
Serendipity 3, New York.

För den som har råd (och antagligen är en smula dum i huvudet) kan beställa in en Frrrozen Haute Chocolate för den nätta summan av 25 000 dollar (drygt 170 000 svenska kronor!). Frrrozen Haute Chocolate är enligt Guinness rekordbok världens dyraste dessert och är gjord på flera sorter av de finaste och dyraste kakaobönorna serverad med tryffel och ätliga 23 karats guldflingor. Skeden i rent guld får man behålla...
En Golden Opulence Sundae på Serendipity 3 däremot kostar ”bara” 1000 dollar men måste beställas 48 timmar i förväg. Personligen tycker jag att det är idiotiskt att lägga så mycket pengar på en jävla efterrätt.
En scen i filmen Serendipity/Om ödet får bestämma från 2001 med John Cusack och Kate Beckinsale utspelar sig på denna restaurang. Serendipity 3 förekommer även i filmen One Fine Day/En underbar dag från 1996.


Den mycket populära restaurangen Serendipity 3.

Några kvarters promenad österut ligger kabinbanan Roosevelt Island Tramway. Jag blev positivt överraskad då mitt MetroCard även gällde för kabinbanan! Roosevelt Island Tramway passerade längs med Queensboro Bridge och bjöd på en fantastisk utsikt och vackra vyer över East River. Överfarten tog inte mer än tre minuter och jag stannade en liten stund på Roosevelt Island och beundrade den vackra Queensboro Bridge innan jag åkte kabinbanan tillbaka till Manhattan igen.

Kabinbanan Roosevelt Island Tramway förekommer exempelvis i filmerna Dark Water (2005), Léon (1994) och Nighthawks (1981).

Den mäktiga Queensboro Bridge ser man i flera filmer, exempelvis Almost Famous (2000), Columbus Circle (2012), Conspiracy Theory/Sammansvärjningen (1997), The Dark Knight Rises (2012), Death Wish/Death Wish - våldets fiende nr 1 (1974), The Great Gatsby (2013), King of New York (1990), Mr. Popper's Penguins/Poppers pingviner (2011), Salt (2010) och Scarface (1983).


Queensboro Bridge med kabinbanan Roosevelt Island Tramway.

Mörka moln tonade upp sig på himlen och en knapp halvtimme senare gick solen ner. Det blev mörkt redan klockan 18:00. Jag åkte tunnelbana (subway) till restaurang Churrascaria Plataforma på 316 W 49th Street (nära Eighth Avenue).
Detta brasilianska steakhouse hade jag blivit rekommenderad och är ett himmelrike för köttälskare, men det finns sallad också. Här betalar man ett fast pris (cirka 40 dollar under lunchtid mellan 12:00 och 16:00 och runt 60 dollar under middagstid från 16:00 till stängning). Det är samma mat och koncept på lunchen som middagen men prisskillnaden är ungefär 140 kronor. Churrascaria Plataforma är ett brasilianskt steakhouse vars specialitet är Rodízio vilket innebär att man betalar ett fast pris sedan serveras man nygrillad mat tills man säger att man är nöjd.

Jag hade bokat bord i förväg vilket är en god idé då restaurangen är välbesökt och oerhört populär. Jag kikade i den imponerande vinlistan men det var få viner som såldes per glas. Jag beställde in en flaska mineralvatten och ett glas rött chilenskt vin som kyparen rekommenderade. Kyparen informerade mig sedan hur det fungerade med serveringen och gav mig ett kort med en grön framsida och en röd baksida. Grön betyder att du vill ha påfyllning och när du är sprickfärdig vänder du fram den röda sidan och då stoppas serveringen.
Kyparen visade mig till den enorma buffén bestod av mängder av olika sorters grönsaker, sallader, dressingar, ostar, sushi och även skaldjur. Så fort jag satte mig vid bordet och vände mitt kort med den gröna sidan upp som signalerade ”ge mig kött” och det dröjde inte många sekunder förrän den förste servitören dök upp och skar upp en köttbit från ett stort nygrillat köttstycke på ett spett. Efter en stund kom nästa kypare med en annan sorts nygrillat kött och skar upp en stor bit åt mig. Glöm inte att då och då vända upp den röda sidan på kortet annars kommer du bli överöst av grillat kött. Det är bara att vända tillbaka till grönt då man önskar mera kött...
Det serverades bland annat grillad fläskfilé, lamm, ryggbiff, kyckling och revbensspjäll men även fisk och spädgris. Allt kött var grillat till perfektion och jag befann mig i paradiset.
Efter en dryg timmes köttorgie vände jag över kortet med den röda cirkeln och signalerade tydligt att jag kapitulerar. Efterrätt var det inte ens tal om. En Rodizio style Dinner kostade 59,95 dollar (ungefär 400 kronor) och då var varken mineralvattnet, rödvinet eller dricks inräknat. Jag betalade sammanlagt 100 dollar (knappt 650 kronor) för hela kalaset och då betalade jag bra med dricks.


Restaurangen Churrascaria Plataforma i New York.

Det här med dricks är något jag måste ta upp. I USA betalar man dricks, punkt slut! Många svenskar tycker det är svårt att veta hur mycket man ska betala och att dricks är ett irriterande och onödigt påslag på notan. Som besökare i USA är det bara att acceptera att det är så det fungerar i landet. De flesta anställda i serviceyrken har en låg lön vilken uppvägs av den dricks deras kunder lämnar. Nu gäller runt 15 – 20% i dricks på restauranger. Ett enkelt sätt att göra så att det blir rätt är att ta summan av skatten som står på restaurangnotan och dubbla den summan. Bartendern ger man en dollar extra per drink.
Ett annat bra tips är att alltid se till att man har några 1-dollarsedlar nära till hands.
På många snabbmatskedjor och närbutiker finns burkar vid kassan där man kan lägga dricks, vanligast växelpengarna. Inget måste men det uppskattas.


Se alltid till att ha några småsedlar i fickan när du reser i USA.

Efter den fantastiska middagen gick jag på New Yorks trottoarer i kvällsmörkret tills jag kom fram till affärs- och kontorskomplexet Rockefeller Center. Sammanlagt består Rockefeller Center av nitton byggnader mellan 48th och 51st Street i Midtown. Den 259 meter och 70 våningar höga GE Building i Art déco är den största och högsta byggnaden i Rockefeller Center. GE Building kallas också för ”30 Rock” efter dess adress som är 30 Rockefeller Plaza. 30 Rock är även namnet på en amerikansk sitcom som utspelar sig i denna byggnad. Det berömda fotot (Lunch atop a Skyscraper) från 1932 med byggarbetarna som äter lunch på en stålbjälke ett par hundra meter upp i luften är tagen i samband med byggandet av GE Building (som fram till 1988 hette RCA Building).


GE Building a.k.a. ”30 Rock”.

Jag åkte upp till observationsdäcket Top of the Rock på 70:e våningen. Inträdet kostade inget med mitt New York Pass, annars kostar det 25 dollar per vuxen. Utsikten från 70:e våningen är verkligen storslagen och trängseln här är betydligt mindre än i Empire State Building. H ärifrån har man en fantastisk utsikt över New York med Central Park och just Empire State Building. Det var otroligt mäktigt att blicka ut över ett upplyst Manhattan.


New York by night.

Efter en lång stund och en mängd kort senare åkte jag ner till marknivå igen. Jag kom fram till Rockefeller Plaza framför GE Building med den välkända isrinken och den förgyllda bronsstatyn Prometheus. Det var många personer på Rockefeller Plaza och även på skridskobanan var det full rörelse. Det är här som den stora julgranen placeras varje jul och pryds med närmare 30 000 lampor.


Rockefeller Plaza med sin skridskobana.

En dryg tiominuters promenad senare var jag framme på Times Square där jag besökte flera butiker i någon dryg timme. Den gigantiska godisbutiken M&M's World lockade mig med sina jättelika reklamskyltar utanför. Detta är den största godisbutiken i New York och består av tre våningar fördelade på sammanlagt 2200 kvadratmeter! Här kan man köpa allt som har med M&M-godis att göra som kläder, muggar, leksaker, mjukisfigurer, pennor med mera. Här kan man även köpa M&M i lösvikt från den 15 meter breda och två våningar höga ”Wall of Chocolate”. Dock är priserna skyhöga och det går att köpa betydligt billigare M&M-påsar i närmaste matbutik.


Godisbutiken M&M's World på Times Square.

På andra sidan gatan ligger chokladtillverkaren Hershey's Times Square-butik och dess gigantiska reklamskylt med ljus och rök påminde om Willy Wonka's fabrik och syns på långt håll. Trots den enorma reklamskylten på utsidan är själva butiken riktigt liten och trång. Hershey's chokladkakor och godis är inte så kända i Sverige så här finns mycket nytt för godissugna svenskar. Men som det mesta annat runt Times Square är priserna betydligt högre här än i matbutikerna som också har Hershey's sortiment.


Hershey's Chocolate World Times Square.

Jag återvände till mitt hotellrum och efter en varm dusch somnade jag gott.

Fortsättning på min reseskildring