USA - Min reseskildring fortsätter...


WASHINGTON, DC

USA:s huvudstad Washington, DC (District of Columbia) är inklämt mellan de båda delstaterna Maryland och Virginia. Bussresan från New York till Washington, DC tog fyra timmar inklusive en kvarts kiss- och matpaus efter halva resan.

USA:s grundandes 1776 och tolv år senare, 1788, bestämde den amerikanska kongressen att man skulle grundlägga landets huvudstad i ett eget distrikt vilket var helt frigjort och som skulle vara neutralt gentemot landets delstater. Distriktet fick namnet District of Columbia. USA:s förste president, George Washington, valde personligen ut ett område mellan Maryland och Virginia som platsen för den nya huvudstaden.

Bussens slutstation var centralstationen Washington Union Station. Den vackra byggnaden i romersk-klassisk stil uppfördes 1907. Man bör inte missa den vackert utsmyckade stationshallen som är en verklig sevärdhet. Det finns flera kaféer och butiker i Union Station. Union Station förekommer bland annat i följande filmer; Along Came a Spider/I spindelns nät (2001), Collateral Damage (2002), Hannibal (2001), The Recruit/Uppdraget (2003), The Sentinel/Hotet inifrån (2006) och Wedding Crashers (2005).


Washington Union Station.

Jag sökte upp en informationsdisk där jag fick en gratiskarta över staden Washington, DC och även en tunnelbanekarta. Jag köpte ett dagskort på tunnelbanan för nio dollar (knappt 60 kronor) och åkte med den röda linjen från Union Station de fyra stationerna till tunnelbanestationen Farragut North. Därifrån var det en kort promenad till mitt hotell Club Quarters på 17th Street NW i Downtown. Hotellet ligger centralt och bara 400 meter från Vita huset och det var läget som fick mig att välja just detta hotell. En natt i ett dubbelrum kostade 1 275 kronor. Jag checkade in och tilldelades rum 801. Rummet var utmärkt och det stora badrummet var mycket fräscht. Jag slängde min stora ryggsäck på sängen och gick ut för att utforska Washington, DC. Jag promenerade söderut och styrde stegen mot Vita huset.
Vita huset, som först gick under namnet President's House, uppfördes mellan åren 1792 och 1800. Vita huset är USA:s äldsta offentliga byggnad. USA:s 2:a president John Adams var den förste att bosätta sig i byggnaden. Först 1818 började man kalla byggnaden för ”Vita huset” och sedan dess är namnet officiellt vedertaget.

Jag passerade några parkerade Secret Service-bilar innan jag kom fram till Vita husets framsida på adressen 1600 Pennsylvania Avenue. Vita huset är faktiskt mindre än det ser ut på TV och film. Utanför det svarta metallstaketet trängdes turister med aktivister och säkerhetspersonal ur Secret Service. Jag tog lite kort genom stängslet men att få se en skymt av president Obama var tydligen obefintlig. På taket såg jag prickskyttar ur Secret Service Countersniper Team. Säkerheten kring Vita huset är enorm och det sägs att det till och med finns luftvärnsmissiler på taket!


Vita huset i Washington, DC.

Bredvid Vita huset ligger The Treasury Building som inrymmer USA:s finansdepartement. Jag promenerade söderut och passerade genom den lilla parken Sherman Square och fortsatte så jag kunde beskåda Vita husets baksida och stora trädgård. Alldeles söder om Vita huset ligger den stora parken Ellipse (President's Park South).

Jag köpte lite lunch från en försäljningsvagn i anslutning till det enorma grönområdet National Mall. De flesta av stadens sevärdheter är koncentrerade inom National Mall och på gångavstånd från varandra. National Mall är cirka tre kilometer lång från dess östra ände till dess västra.
Det går inte att undgå den enorma fallossymbolen som går under namnet Washington Monument (Washingtonmonumentet). Washington Monument är världens högsta obelisk med sina 169 meter och uppfördes mellan åren 1848-1884. Detta var under en kort period världens högsta byggnad fram till Eiffeltornet i Paris uppfördes 1889. Washington Monument är världens högsta stenbyggnad (till och med 30 meter högre än Cheopspyramiden i Giza, Egypten) och står på Capitol Hill i National Mall.


Det 169 meter höga Washington Monument.


Secret Service-polisbil med Washington Monument i bakgrunden.

I parkens östra ände ligger regeringsbyggnaden Kapitolium (United States Capitol) där den amerikanska kongressen sitter. Uppförandet av Kapitolium påbörjades 1793 och byggnaden var i stort sätt klar då engelsmännen brände ner den 1814. Den enorma kupolen restes mellan 1855 och 1866. Kupolen mäter hela 29 meter i diameter. Inga byggnader får vara högre än Kapitolium (enda undantaget är Washington Monument) vilket gör att Washington, DC inte har några skyskrapor.

Jag fortsatte söderut på 17th Street NW fram till National World War II Memorial, ett minnemärke över de amerikanska soldater och civila som tjänstgjorde i den amerikanska armén under Andra världskriget. Minnesmärket invigdes så sent som 2004.
Jag promenerade längs den 618 meter långa Lincoln Memorial Reflecting Pool som vid mitt besök tyvärr höll på att restaureras och mest påminde om en gigantisk sandlåda. Det är i Reflecting Pool som Forrest Gump (Tom Hanks) och Jenny (Robin Wright) återförenas i filmen Forrest Gump från 1994.


Vy över Reflecting Pool som var under restaurering.

Jag kom fram till marmortemplet som utgör Lincoln Memorial (Lincolnmonumentet) som stod klart 1922. Lincoln memorial inrymmer en jättestaty i marmor föreställande den amerikanske presidenten Abraham Lincoln (1809-1865). Marmorstatyn som föreställer den sittande Abraham Lincoln är 5,8 meter hög.


Marmorstatyn över Abraham Lincoln i Lincoln Memorial.

Nedanför Lincoln Memorial finns en minneplatta där Martin Luther King Jr. (1929-1968) stod då han sa de bevingade orden ”I have a dream” i sitt tal 1963 inför 200 000 åhörare.


"I Have A Dream...".

Lincoln Memorial syns bland annat i filmerna Apornas planet (2001 ), Natt på museet 2 (2011) då statyn av Abraham Lincoln väcks till liv, i Transformers: Dark of the Moon (2011) där Megatron spränger bort statyn föreställande Lincoln och sätter sig själv i marmorstolen och i X-Men: First Class (2011) där Charles Xavier (James McAvoy) och Erik Lensherr/Magneto (Michael Fassbender) sitter på trappan som leder till the Lincoln Memorial och spelar schack.


The Lincoln Memorial i National Mall.

Jag satt en stund på trappan till Lincoln Memorial och vilade fötterna och blickade ut över The Mall. Vädret var strålande och jag kikade på min karta och planerade hur jag skulle lägga upp resten av dagens sightseeing. Några stenkast från Lincoln Memorial ligger Vietnam Veterans Memorial med den välkända Vietnam Veterans Memorial Wall som består av två 75 meter långa spegelblanka svarta väggar bestående av bergarten gabbro. På de tre meter höga väggarna står namnen på de 58 272 amerikaner som antingen dödats eller rapporterats saknade i Vietnamkriget.


Vietnam Veterans Memorial Wall med namnen på 58 272 stupade soldater.

I närheten står bronsskulpturen The Three Soldiers föreställandes tre unga amerikanska soldater i uniform och med full stridsutrustning som var tidstypisk under Vietnamkriget. Skulpturen är gjord av Frederick Hart och den avtäcktes 1984.


Skulpturen Three Soldiers.

Jag fortsatte sedan min sightseeing genom att promenera upp till stadsdelen Foggy Bottom. Jag fotograferade kontorskomplexet Watergate på Virginia Avenue. Kontorskomplexet var scenen för den politiska skandal 1972-74 som fick namnet Watergateaffären och som innebar att president Nixon tvingades avgå. Jag promenerade vidare och passerade George Washington University (GWU). Jag hamnade efter en stund i det pittoreska och historiska området Foggy Bottom Historic District med vackra hus från sent 1870-tal.


Kontorskomplexet Watergate som var skådeplatsen för Watergateskandalen 1972.

Efter en stunds fortsatt promenad befann jag mig i stadsdelen Georgetown. Stadsdelen har blivit Washingtons populäraste bostadsområde och lockar både turister och Washingtonbor. Jag passerade flera vackra och idylliska 1800-talshus och mysiga bostadsområden. Det var bara en dryg vecka kvar till Halloween (som firas 31 oktober) och på de flesta hus syntes Halloweenpynt i form av spindelväv, spökdockor, Jack-o'-lanterns och skelett.


Halloween närmar sig...

Det går ingen tunnelbana till Georgetown utan man får antingen promenera eller åka taxi hit.
Jag hade promenerat omkring en lång stund i Georgetown och kom fram till adressen 3600 Prospect Street. Det bruna tegelhuset fick föreställa den besatta flickan Regans (Linda Blair) hem i den kultförklarade skräckfilmen Exorcisten från 1973. Bara några få meter därifrån ligger den branta stentrappan som också förekommer i filmen och som i folkmun kallas ”The Exorcist Steps”. Trappan leder från Prospect Street ner till M Street. Det är i denna stentrappa som fader Karras (Jason Miller) trillar. Mittemot huset på 3600 Prospect Street ligger baren The Tombs som också förekommer i filmen.


Huset från skräckklassikern Exorcisten från 1973.


Denna trappa förekommer också i Exorcisten.

Jag gick nerför den branta trappan (utan att trilla och bryta nacken) till M Street och fortsatte sedan längs gatan österut. Jag passerade ett litet bageri med en kö som sträckte sig långt ut på gatan och runt hörnet. Bageriet heter Georgetown Cupcake och ligger på hörnet av M Street NW och 33rd Street. En säkerhetsvakt skötte insläppet till bageriet! Jag struntade i att handla cupcakes och vinkade istället in en taxi. Mitt skoskav höll på att ta kål på mig så en fortsatt promenad var uteslutet. Det visade sig vara svårare att vinka in en taxi i Georgetown till skillnad från på Manhattan. Efter en stund stannade dock en taxi. Den pakistanske taxichauffören körde över Key Bridge till kyrkogården Arlington. Key Bridge leder över Potomacfloden och nu befann jag mig i delstaten Virginia! Taxichauffören släppte av mig utanför huvudingången till Arlingtonkyrkogården. En vresig vakt sa att det var stängt (jag hade kommit fem minuter efter stängningsdags) och jag fick nöja mig med att ta några kort från utsidan.


Arlington National Cemetery, Virginia.

Arlington National Cemetery är USA:s största militärkyrkogård och den har blivit en av områdets främsta sevärdheter. Här finns över 250 000 gravar och det är här som John F. Kennedy (1917-1963) ligger begravd.
Arlingtonkyrkogården förekommer ibland annat filmerna Clear and Present Danger/Påtaglig fara (1994), JFK (1991) och The Recruit/Uppdraget (2003).

Jag tog tunnelbanan en station från Arlington Cemetery till tunnelbanestationen Pentagon. När jag kom upp till markytan igen hamnade jag utanför försvarshögkvarteret Pentagon och informationsskyltar informerade att det var strängeligen förbjudet att fotografera på området. Det femhörniga försvarshögkvarteret Pentagon stod klart 1943 och är världens största kontorsbyggnad. Här arbetar omkring 25 000 personer, både militärer och civilanställda. Pentagon förstördes delvis i en terroristattack när ett kapat flygplan störtade den 11 september 2001 och dödade 189 personer, varav 125 personer i själva byggnaden.

Jag åkte ytterligare en station till Pentagon City. Denna förort består främst av kontorsbyggnader, gallerior och dyrare bostäder. Jag besökte den gigantiska gallerian Fashion Centre (Pentagon City Mall) med sina 170 butiker, restauranger och kaféer. Jag gick runt i några butiker fram till stängningsdags. Jag åkte med tunnelbanans gula linje tillbaka till Washington, DC och hoppade av på tunnelbanestationen med det långa namnet U Street/African American Civil War Memorial/Cardozo men i vardagligt tal säger man enbart ”U Street Station”. Alldeles mittemot tunnelbanestation ligger restaurangen Ben's Chili Bowl på U Street. Restaurangen startade 1958 och har blivit ett landmärke i Washington, DC. Ben's Chili Bowl är berömda för sina varmkorvar som går under namnet Chili half-smokes (en kryddstark varmkorv i bröd toppad med stark chili con carne).


Ben's Chili Bowl i Washington, DC.

Jag klev in i den nästintill fullsatta restaurangen och beställde en Chili half-smoke, chili cheese fries (pommes frites dränkta i stark chili con carne och smält ost) och en milkshake. Maten smakade helt okej trots att chili con carnen såg mer ut som någon magsjuk skitit över varmkorven. Notan gick på 15,50 dollar (drygt 105 kronor). Ben's Chili Bowl är känt från filmerna Pelikanfallet (1993) och State of Play (2009) samt att celebriteter som Bill Cosby, Bono och president Barack Obama har besökt restaurangen.


Chili half-smoke, chili cheese fries och Strawberry milkshake.

Solen hade gått ner och jag gjorde ett kort stopp i Chinatown för att ta lite bilder. Chinatown består främst av restauranger och är en relativt liten stadsdel mellan H och I Streets samt 5th och 8th Streets. 1986 restes den stora "Friendship Archway", en kinesisk paifang, över H Street.


Chinatown i Washington, DC.

Jag åkte tillbaka till mitt hotell och promenerade en liten stund i området. Det var mörkt och då kvarteret mestadels bestod av kontorsbyggnader var det nästintill öde. Jag mötte två kvinnor som var ute och rastade sin hund och de sa att jag borde undvika att promenera omkring ensam i området då det inte var säkert kvällstid. Jag gick tillbaka till mitt hotell och kröp sedan ner i den fantastiskt sköna sängen i mitt hotellrum.

Jag unnade mig lite sovmorgon innan jag gav mig ut på Washingtons gator igen. Jag passerade Vita huset igen och fortsatte österut på Pennsylvania Avenue och kom fram till Freedom Plaza (ursprungligen Western Plaza). Freedom Plaza är ett torg som är upphöjt från marknivån. Torget har fått namnet Freedom Plaza för att hedra minnet av Martin Luther King Jr. Nu är Freedom Plaza en populär plats för demonstrationer och protesttåg.

Inte många hundra meter från Freedom Plaza ligger den federala polisen FBI:s högkvarter. J. Edgar Hoover FBI Building stod klar 1975 och byggnaden har fått sitt namn efter den forne FBI-chefen som satt på sin post i otroliga 44 år (1928-1972). FBI (Federal Bureau of Investigation) bekämpar bland annat organiserad brottslighet, terrorism, industrispionage och knarklangning. Det arbetar omkring 8000 personer i byggnaden.
Här kan man gå på en av stadens mest populära rundvandringar och man guidas av en riktig FBI-agent. Under rundturen får man exempelvis en inblick i FBI:s historia, se vapen som burits av kända brottslingar, de mest kända brottsfallen som FBI har löst, en genomgång av personerna på FBI:s berömda ”Ten Most Wanted"-lista med de tio mest eftersökta personerna i landet med mera.
J. Edgar Hoover FBI Building ligger på adressen 935 Pennsylvania Avenue, på hörnet av 10th Street.


J. Edgar Hoover FBI Building.

Jag åt frukost på kaféet Au Bon Pain bredvid FBI Building. Det var kul att sitta och gissa hur många av gästerna som var FBI-agenter.

Längre upp på 10th Street ligger Ford's Theatre. Den ursprungliga byggnaden uppfördes 1833 som en baptistkyrka men gjordes om till teater 1861. Ford's Theater är mest känd för att det var här som Abraham Lincoln sköts på långfredagen den 14 april 1865. Dådet utfördes av den då kände skådespelaren John Wilkes Booth som sköt Lincoln, som satt på en balkong, i bakhuvudet på nära håll för att sedan hoppa ner på scenen och utropa "Sic semper tyrannis" (latin för "Så må det alltid gå tyrannerna"). Abraham Lincoln fördes svårt skadad till Petersen House tvärs över gatan där han dog morgonen därpå. Booth lyckades fly, trots att han bröt foten då han hoppade ner på scenen. Booth sköts ihjäl då han skulle gripas tolv dagar senare.
Byggnaden har under åren inrymt både ett armémuseum och varit kontorsbyggnad för att återigen 1970 börja användas som teater. Ford's Theatre är idag ett nationellt minnesmärke.


Ford's Theatre på 10th Street.

Jag gjorde ett besök på The Old Post Office Pavilion (Old Post Office and Clock Tower), snett mittemot J. Edgar Hoover FBI Building på adressen 1100 Pennsylvania Avenue. Denna vackra stenbyggnad uppfördes mellan åren 1892-1899. Byggnadens 96 meter höga klocktorn syns på långt håll och är stadens tredje högsta byggnad. Efter att jag passerat en säkerhetskontroll med metalldetektorbågar och röntgenapparat för min ryggsäck fick jag åka upp i tornet och dess utsiktsplats 82 meter upp. Inträdet är gratis och man bjuds på en fantastisk utsikt över staden och dess omgivningar. På markplan finner man några butiker och flera restauranger.


The Old Post Office Pavilion.

Efteråt gick jag söderut till National Mall och USA:s nationalmuseum Smithsonian Institution, ett komplex bestående av sammanlagt 19 museer varav flertalet är belägna i just National Mall.
Smithsonian Institution grundades med hjälp av pengar som testamenterades av den brittiske vetenskapsmannen James Smithson (1765-1829). Institutets huvudbyggnad i National Mall stod färdig 1855 och kallas för Smithsonian Castle. I en krypta under byggnaden ligger James Smithson begravd.
I National Mall finner man bland annat National Museum of American Art, National Museum of American History, National Museum of Natural History, National Museum of African Art, National Museum of the American Indian med flera.
Världens näst mest besökta museum (efter Louvren i Paris) är National Air and Space Museum. Museet lockar över åtta miljoner besökare varje år.


National Air and Space Museum i National Mall.

National Air and Space Museum öppnades på nationens 200-årsdag den 4 juli 1976. Museet omfattar det mesta som har med flyg och rymden att göra. Här finns exempelvis kommandomodulen från Apollo 11, månlandaren LM-2 (som aldrig användes), Amelia Earharts knallröda flygplan ”Lockheed Vega 5B” som tog henne över Atlanten 1932, bröderna Wrights flygmaskin ”Flyer” från 1903 som är världens första motordrivna flygplan, en version av spionplanet Lockheed U-2, Charles Lindberghs ”Spirit of Saint Louis” som tog honom från New York till Paris 1927, en bit från månen samt astronauterna Neil Armstrongs och Buzz Aldrins rymddräkter. Dessutom rymmer museet en IMAX-biograf, en souvenirbutik och flera flygsimulatorer.


Innanför entrén till National Air and Space Museum.


Flygplan högt och lågt...

För att få komma in var jag tvungen att passera en säkerhetskontroll och min ryggsäck fick passera en röntgenmaskin. Detta museum är verkligen häftigt med exempelvis riktiga flygplan hängandes i taken och världsberömda flygplan och raketer. Jag besökte de båda våningsplanen och såg allt från tidiga stridsflygplan från första världskriget och propellerplan till månlandare och de senaste obemannade spionplanen som används i modern krigsföring.


Månlandaren LM-2.

National Air and Space Museum förekommer i filmen Night at the Museum: Battle of the Smithsonian från 2009.

Tunnelbanan tog mig sedan tillbaka till Downtown och området runt mitt hotell. Jag åt lunch på Eye Street Grill på I Street (därav namnet Eye). Denna restaurang är mycket populär i området, särskilt kring lunchtid. Man plockar åt sig en tom frigolitlåda (finns i olika storlekar) och fyller den sedan med det man vill ha från buffén. Frigolitlådan vägs sedan vid kassan och vikten avgör priset. Revbensspjällen kan jag rekommendera. Det går även att beställa smörgåsar och hamburgare för den som önskar. Eye Street Grill förekommer i filmen The Sentinel/Hotet inifrån från 2006.


Eye Street Grille på I Street.

Jag passerade genom Farragut Square Park med statyn över amiralen David G. Farragut innan jag återvände till mitt hotellrum för att packa inför tillbakaresan till New York City. Jag åkte tunnelbanan till Union Station där jag hoppade på bussen som tog mig tillbaka till New York. Jag åkte med samma bussbolag (BoltBus) som tog mig från New York till Washington, DC. Det är samma bussbolag som Angelina Jolies rollfigur Evelyn Salt åker med till New York i filmen Salt från 2010.
Bussresan var tråkig men jag fördrev tiden med att kika på film på min surfplatta. Bussen gjorde ett stopp på vägen så att de som vill kunde fylla på eller tömma blåsan. På avstånd såg jag Manhattans upplysta skyline i kvällsmörkret, en fantastisk syn som man aldrig kan tröttna på!


NEW YORK CITY

Bussen släppte av mig i hörnet av 33:e gatan och 7:e avenyn på Manhattan några minuter efter 19:00. Jag promenerade till Hotel Carter där jag checkade in en andra gång. Nu tilldelades jag rum 1604 på sextonde våningen i den 24 våningar höga byggnaden. Även detta rum hade städerskan glömt bort men det hade bättre utsikt och ett badkar.
New Yorks uteliv lockade mig och jag skyndade mig ut. De flesta av butikerna i området var öppna och jag var på shoppinghumör. Det är extra roligt att handla när ett par Converse All-Stars kostar 40 dollar (cirka 280 kronor i oktober 2011) mot närmare 700 kronor i Sverige och ett par Levi's 501:or går på 66 dollar (450 kronor) i den stora Levi's-butiken på Times Square...


För knappt 40 dollar blir de dina...

Jag hade blivit rekommenderad restaurangen The View på New York Marriott Marquis Hotel på adressen 1535 Broadway i hjärtat av Times Square. Jag klev in i detta fyrstjärniga hotell och åkte med en av hotellets supersnabba hissar upp till 48:e våningen där restaurangen The View är belägen. Jag hade tur och behövde inte vänta på ett ledigt bord. Jag fick ett bord vid de stora panoramafönstren som omger hela restaurangen. The View är New Yorks enda roterande restaurang och hela restaurangdelen svänger 360 grader på en timme.
Jag blev sugen på deras dessert- och ostbuffé för 19 dollar. Jag beställde in ett stort glas rött vin. Kyparen informerade mig att för icke hotellgäster tillkommer en extraavgift på notan efter klockan 20:00 och han bad om mitt kreditkort även då jag skulle betala kontant. På många finare restauranger och de flesta hotell drar de kreditkortet för att reservera en summa som ska täcka extra kostnader.


Dessert- och ostbuffén på The View.

Jag högg in på buffén som bestod av tårtor, bakelser, kakor, kex och flera olika sorters ostar. Mitt på buffébordet stod en chokladfontän där man kunde doppa jordgubbar och marshmallows. Jag avnjöt delikatesserna och mitt vin samtidigt som restaurangen sakta snurrade. Utsikten var otrolig! När jag skulle fylla på min tallrik för sista gången sprang det en liten kackerlacka bland tårtbitarna…
The View är i mångas ögon en turistfälla men jag gillade stället. Notan slutade på knappt 45 dollar (drygt 300 kronor). Mätt och belåten och med mina många shoppingkassar i händerna traskade jag tillbaka till mitt hotell.


På shoppingrunda, Times Square, NYC.

Jag klev upp nästa morgon innan solen reste sig mellan skyskraporna. Jag tog tunnelbanelinjen ut till Queens. Mitt mål i Queens var hamburgerrestaurangen Wendy's på 85-07 Queens Boulevard. Restaurangen får föreställa den påhittade McDonald's-kopian ”McDowell's” där prins Akeem (Eddie Murphy) får jobb i filmen En prins i New York från 1988.


McDowell's i "En Prins i New York".

Jag hade tänkt mig att äta frukost här men de öppnade inte förrän om två timmar så jag fick ändra mina planer. Jag tog tunnelbanan till Brooklyn och begav mig till fots till Brooklyn Bridge Park mellan Brooklyn Bridge och Manhattan Bridge. Området har fått namnet DUMBO (Down Under the Manhattan Bridge Overpass).


Manhattan Bridge i området DUMBO.

Jag fotograferade Manhattan Bridge och Brooklyn Bridge en lång stund och njöt av den mäktiga vyn över Manhattan samtidigt som Beastie Boys ”No Sleep Till Brooklyn” spelades på min mp3-spelare.


Brooklyn Bridge med Manhattans skyskrapor i bakgrunden.

Jag promenerade sedan över Brooklyn Bridge till Manhattan. Brooklyn Bridge stod färdig 1883 och var fram till 1903 världens längsta hängbro. Huvudspannet är hela 486 meter och de två bropelarna är 84 meter höga. 27 arbetare dog i samband med uppförandet av bron som tog fjorton år. Brooklyn Bridge är över 1,8 kilometer lång men belöningen av Manhattan som sakta tornade upp sig framför mig var oslagbar. Mina kameror gick varma.


Jag framför Brooklyn Bridge.

Brooklyn Bridge är en välkänd ikon och en av stadens mest kända sevärdheter och förekommer i mängder av filmer, exempelvis 16 Blocks (2006), 187 (1997), The Adjustment Bureau (2011), Belägringen (1998), Black Rain (1989), Captain America: The First Avenger (2011), Cloverfield (2008), En underbar dag (1996), Fantastic Four (2005), French Connection - Lagens våldsamma män (1971), Friends with Benefits (2011), Förtrollad (2007), Godzilla (1998), Hudson Hawk (1991), I Am Legend (2007), Limitless (2011), New York, I Love You (2009), Super Mario Bros. (1993), Transformers: Revenge of the Fallen (2009) och We Own the Night (2007).


Halvvägs över Brooklyn Bridge.

När jag hade kommit över bron till området Civic Center på Manhattansidan satte jag mig en stund och vilade fötterna i City Hall Park. Jag hade utsikt över den majestätiska Manhattan Municipal Building med sina 40 våningar. Manhattan Municipal Building byggdes mellan åren 1907 och 1914 och är en av världens största statliga byggnader. Med sina 177 meter sträcker den sig högt över de andra byggnaderna i dess närhet. Bara den förgyllda statyn på toppen är åtta meter hög. I byggnaden finns kontor för flera av stadens myndigheter.
Manhattan Municipal Building syns i flera kända filmer, exempelvis Ghostbusters från 1984, i The Taking of Pelham One Two Three från 1974 då polisen ska överlämna lösensumman och i Leon (The Professional) från 1994 där den korrupte DEA-agenten Stansfield (Gary Oldman) har sitt kontor.

Jag skulle i vanliga fall kunnat promenera men jag hade ont i fötterna och valde istället att ta tunnelbanan de få stationerna söderut till stationen Bowling Green. Jag promenerade till den stora parken Battery Park på Manhattans södra spets. Det är härifrån som färjorna ut till Frihetsgudinnan och Ellis Island avgår. Köerna till färjorna sträckte sig flera hundra meter och jag nöjde mig med att istället se Frihetsgudinnan på avstånd.
I parken står skulpturen The Sphere av Fritz Koenig som tidigare stod mellan de två tvillingtornen World Trade Center men som förstördes då byggnaderna rasade i terrorattacken 11 september 2001. Skulpturen flyttades till sin nuvarande plats och återinvigdes den 11 september 2002 tillsammans med en evighetslåga för att hedra offren efter terrorattackerna året innan.


The Sphere i Battery Park.

Ett stenkast därifrån står en av de enorma ventilationsfläktarna till Brooklyn-Battery Tunnel. Denna höga och fyrkantiga byggnad föreställer den hemliga ingången till högkvarteret i filmen Men In Black från 1997.


Den hemliga ingången till högkvarteret i Men In Black.

Efter att gått runt i Battery Park en stund tog jag tunnelbanan upp till stadsdelen Chelsea. Chelsea består till större delen av bostadshus och området är trevligt att promenera i. Jag åt en sen frukost på det hemtrevliga kaféet The Grey Dog's Coffee på 242 West 16th Street bestående av amerikanska blåbärspannkakor och apelsinjuice. Till mina tre tjocka pannkakor serverades jag lönnsirap och smör. Efter denna energikick fortsatte jag sedan min sightseeing i gemytliga Chelsea.


Blåbärspannkakor med sirap är en bra start på dagen...

Jag styrde stegen mot The High Line, en tidigare upphöjd tågbana som nu har förvandlats till ett trevligt parkområde. Tågbanan var i bruk från 1934 till 1980 för att sedan hamna i glömska och förfalla. Två boende i området kämpade för att bevara The High Line och omvandla området till en park. De fick alltmer stöd och till sist beslutades att The High Line skulle bevaras och bli till en allmän park. Den första sträckan öppnades för allmänheten i juni 2009 och i juni 2011 öppnades ytterligare en sträcka av den tidigare tågbanan. I dagsläget är 1,6 kilometer av den 2,3 kilometer långa tågbanan omvandlad till parkområde. The High Line sträcker sig från Gansevoort Street i söder till 30th Street i norr.


The High Line Park.

Att promenera längs High Line är en trevlig sysselsättning som bjuder på annorlunda vyer av New York och fantastiska fotomöjligheter. Parkbänkar är utplacerade längs promenadstråket och det var mycket folk som besökte parken i det vackra vädret. Jag promenerade hela sträckan upp till 30th Street.


The High Line Park bjuder på annorlunda vyer av staden.

Jag tog mig ner till marknivån igen och gick till 23rd Street och det världsberömda hotellet Chelsea Hotel. Detta är ett av världens mest berömda hotell och är både omsjunget och förekommer i mängder av filmer. Den vackra hotellbyggnaden i rött tegel och vackert dekorerade balkonger i smidesjärn ligger på adressen 222 West 23rd Street. Byggnaden uppfördes 1884 och 1905 blev det hotell. Hotel Chelsea (vanligast är att man säger Chelsea Hotel) har genom åren lockat mängder av konstnärer, författare och musiker. Chelsea Hotel har skrivit in sig i historieböckerna och i popkulturen då det var här som författaren Arthur C. Clarke (1917-2008) skrev roman 2001 - Ett rymdäventyr och Sid Vicious i punkbandet Sex Pistols påstås ha mördat sin flickvän Nancy Spungen den 12 oktober 1978 i ett av hotellrummen. Bod Dylan har skrivit sin låt “ Sad-Eyed Lady of the Lowlands” enligt hans textrad från sången “Sara” ; ” Stayin' up for days in the Chelsea Hotel, writin' ´Sad-Eyed Lady of the Lowlands´ for you” och Leonard Cohen sjunger hur han blev avsugen av Janis Joplin i sången ” Chelsea Hotel #2 ”...
Andra celebra gäster på hotellet inkluderar Ethan Hawke, Jimi Hendrix, Jack Kerouac , Stanley Kubrick, Madonna, Edith Piaf, Dee Dee Ramone, Mark Twain och Salvador Dalí.
Chelsea Hotel förekommer förutom i flera låttexter och romaner även i filmer som exempelvis 9½ Weeks/9 ½ vecka (1986) och The Professional/Léon (1994).
Ett anslag på entrédörren informerade att hotellet var stängt för restaurering och att det endast var de som var långtidsboende på hotellet som hade tillträde. Jag smög in i hotellobbyn och då det bara var några få byggarbetare i närheten tog jag hissen upp ett par våningar och fotograferade den vackra trappan som syns ibland annat filmen Léon där Matilda (Nathalie Portman) och Léon (Jean Reno). Det är endast interiören från hotellet som förekommer i filmen.


Det berömda Hotel Chelsea på 222 West 23rd Street.

När jag kommit ut från hotellet igen tog jag tunnelbanan till stadens stora bussterminal, Port Authority Bus Terminal på 42nd Street och Eight Avenue. Port Authority Bus Terminal ligger bara ett kvarter från Times Square och ett halvt kvarter från mitt hotell. Detta är USA:s största och världens mest trafikerade bussterminal. Port Authority Bus Terminal är i mitt tycke en av stadens fulaste byggnader. Port Authority Bus Terminal förekommer bland annat i Bad Lieutenant/Den korrumperade snuten från 1992 och Desperately Seeking Susan/Susan var är du? från 1985.

Filmnörden i mig gjorde sig åter påmind och jag hade bestämt mig hemifrån för att besöka en inspelningsplats i New Jersey. Jag köpte tur- och returbiljetter till Leonardo i New Jersey från bussbolagets Academys biljettlucka i Port Authority Bus Terminal. Biljetterna kostade 14 dollar styck (ca 95 kronor). Jag klev ombord på bussen som skulle ta mig till det lilla samhället Leonardo i New Jersey. Bussens slutdestination var Long Branch och bussresan till Leonardo tog ungefär en timme och tjugo minuter. Tvåhundra meter från busshållplatsen på New Jersey Route 36, på tvärgatan Leonardo Avenue ligger snabbköpet Quick Stop Groceries som förekommer i kultfilmen Clerks från 1994 samt dess uppföljare Clerks II från 2006.
Större delen av filmen utspelar sig i och utanför snabbköpet. Regissören Kevin Smith arbetade i snabbköpet då han gjorde filmen och de fick filma på kvällarna och nätterna då snabbköpet var stängt. Då de inte kunde filma under dagsljus lades det till i manuset att de inte får upp metalljalusinerna till snabbköpet för att någon har lagt tuggummi i låset. I filmen ligger Quick Stop Groceries granne med RST Video men videobutiken är sedan länge nerlagd. Och Jay & Silent Bob syntes inte till dom heller…


Quick Stop Groceries, Leonardo, New Jersey.
Förekommer i filmerna "Clerks" och "Clerks II".

Jag klev in i snabbköpet och förvånades hur oförändrat det var. Jag kände genast igen mig från filmen Clerks. De trevliga affärsinnehavarna hade inget emot att jag fotograferade där inne och som tack köpte jag lite godis och kex inför bussresan tillbaka till New York.
Det var kul att ha sett filminspelningsplatsen på riktigt. Bruce Springsteen fansen fortsätter vidare till Long Branch där ”The Boss” föddes medan cineaster som jag själv nöjer sig med Leonardo och deras lilla snabbköp. Det fanns inte mycket annat att se och göra i Leonardo utan jag gick och väntade på bussen till New York City.

Bussen passerade små trevliga bostadsområden och överallt syntes Halloweendekorationer i trädgårdarna och framför husen. Det var kul att se en annan sida av USA än bara Manhattan och Washington, DC. Återigen fick jag se Manhattans vackra skyline uppenbara sig framför mig då bussen närmade sig slutstationen Port Authority Bus Terminal. Bussen passerade genom Holland Tunnel det var en fantastisk känsla att återigen befinna sig på Manhattan.

Jag gillar att besöka mataffärer när jag är utomlands. Många gånger är sortimentet de samma med varor från multinationella företag och producenter men det är ändå varor som skiljer sig. Jag brukar ofta fastna bland godishyllorna. Jag besökte några livsmedelaffärer och handlade på mig amerikanskt godis och läsk som är kul souvenirer och utmärkta presenter. Flera godissorter är svåra att få tag på i Sverige och i de fall de dyker upp i Sverige är priserna betydligt billigare i USA. Några typiska läsk- och godissorter jag köpte på mig var bland annat:

Root Beer: Amerika på burk, som att dricka bubblegum! Root beer är en dryck med smak av sarsaparill (Smilax regelii) och sassafras. Att den smakar som tuggummit Jenka är ingen tillfällighet då de innehåller samma smaksättare.
Dr. Pepper: En amerikansk läskedryck som introducerades 1885, ett år före Coca-Cola! Smaken är unik, vissa känner en svag smak av körsbär, andra mandel… Forrest Gump (Tom Hanks) drack femton Dr. Peppers i filmen Forrest Gump.
Mountain Dew: Mountain Dew (även Mtn Dew) är en amerikansk läskedryck med smak av citrus, tillverkad av PepsiCo.
Hawaiian Punch: En amerikansk sötsliskig läskedryck gjord på sju olika sorters fruktsmaker, är illröd till färgen.
Voss: Norskt kranvatten som säljs i svindyra flaskor i USA. Voss omnämns flera gånger i filmen Grown Up's (2010) och syns i restaurangscenen i filmen Date Night (2010).


Coke, Coke Light, Coke Zero, Coca-Cola Vanilla, Coca-Cola Cherry och så vidare...

Hershey's 5th Avenue: En krispig chokladbit med jordnötssmör. I filmen Stargate (1994) tar James Spaders rollfigur med sig en 5th Avenue som fredsgåva.
Butterfinger: Lanserades av Curtiss Candy Company 1923. Denna chokladbit innehåller krispigt jordnötssmör med ett täcke av mjölkchoklad.

Skittles: Små runda godisbitar med fruktsmak, bland annat jordgubb, citron, vindruva och apelsin. I filmen Baksmällan utbrister Alan (Zach Galifianakis) “Hey, there's Skittles in there!” när Mr. Chow (Ken Jeong) stampar på Alans handväska. Över 150 000 Skittles användes i scenen när "Gadgetmobilen" krockar i filmen Inspector Gadget/Gadget från 1999.
Reese's Peanut Butter Cups: Små kakor med jordnötssmör.
Reese's Pieces: Detta godis påminner om chokladlinserna Non-Stop men innehåller jordnötssmör istället för choklad. Förekommer i filmen E.T. från 1982 då Elliott lockar in E.T. i huset med just Reese's Pieces.


Populärt även bland utomjordingar...

Baby Ruth: Chokladbit med smörkola, jordnötssmör och choklad. Baby Ruth förekommer i filmen Tom i bollen (Caddyschack) där en Baby Ruth hamnat i en pool och misstas för en bajskorv.
Junior Mints: Chokladöverdragna mintlinser som smakar som After Eight. Godiset är mest känt från Seinfeld-avsnittet ”The Junior Mint" från den fjärde säsongen. I avsnittet tappar Kramer en Junior Mint i en patients kropp när denne opereras.


Junior Mints blev min son Caspians favorit.

Jelly Beans: Mjuka gelegodisar som finns i över 50 olika fantastiska smaker.
Twinkies: Små avlånga kakor med vaniljfyllning. I filmen Zombieland (2009) letar Tallahassee (Woody Harrelson) efter en Twinkie.
En Twinkie förekommer även i filmen Ghostbusters från 1984 och i kultfilmen Bill & Teds galna äventyr (Bill & Ted's 's Excellent Adventure) från 1989 där Djingis Khan lockas in i tidsmaskinen med just en Twinkie...
Hot Tamales: Små sega röda godisbitar med smak av kanel. Mycket starka!

Swedish Fish: Smakar precis som Malacos godisfiskar. I USA har de texten ”Swedish” på sidan och kommer i en trevlig ask.

Med halva ryggsäcken full med godis gick jag runt utan något egentligt mål. Proviant hade jag ju så jag skulle klara mig om jag gick vilse…
Jag passerade en liten pizzeria med stora skyltar med texten $1 Pizza! Priset är per pizzaslice och de för en dollar har i regel ingen fyllning förutom tomat och ost. Jag köpte två pizzaslices och en läsk för 4,50 dollar (knappt 30 kronor). Pizzan smakade utsökt och mättade för en billig peng. Vem sa att det inte går att hitta billigt käk i New York?
Jag var trött både i kroppen och i fötterna och orkade inte se en stand up-föreställning som jag hade planerat. Istället gick jag och lade mig.

Jag vaknade upp till min sista dag i New York. Jag checkade ut och lämnade min ryggsäck i hotellets bagageförvaring vilket kostade två dollar. Jag tog mig sedan till Central Park för att se parken i dagsljus. Vädret var grått och mulet men inget regn i sikte. Jag åt en panini till frukost som jag köpte i parken.


The Mall i Central Park.


Bethesda Terrace i Central Park.

Mitt besök i parken varade knappt en timme innan jag promenerade söderut till Park Avenue. Större sträckan av Park Avenue har planteringar i mitten av avenyn. Denna 47 meter breda aveny är känd för sina höga fastighetspriser, särskilt sträckan som passerar Upper East Side. Fastighetspriserna på Park Avenue är tillsammans med Fifth Avenue de högsta på Manhattan. På adressen 301 Park Avenue ligger lyxhotellet Waldorf-Astoria som var nästa sevärdhet jag passerade. Detta lyxhotell var först inrymt på samma adress där sedan Empire State Building uppfördes. Sin nuvarande adress på Park Avenue fick hotellet 1931 i den 190 meter höga art déco-byggnaden. Detta hotell har gett namn till Waldorfsallad som första gången serverades just på Waldorf-Astoria.
Lyxhotellet Waldorf-Astoria förekommer bland annat i följande filmer: Analysera mera! (1999), Catch Me If You Can (2002), En kvinnas doft (1992), En prins i New York (1988), Gudfadern del III (1990), Kärleken checkar in (2002), Om ödet får bestämma (2001), The Royal Tenenbaums (2001), Two Lovers (2008) och Små och stora brott (1989).


Lyxhotellet Waldorf-Astoria.

När jag kom fram till korsningen Park Avenue och East 45th Street svängde jag in på East 45th Street och hamnade framför Roosevelt Hotel. Det är detta hotell som får föreställa ”Dolphin Hotel” i thrillern 1408 från 2007 och regisserad av Mikael Håfström. Roosevelt Hotel förekommer även i filmerna Boiler Room (2000), The Dictator (2012), The French Connection (1971), Kärleken checkar in (2002) och Man on a Ledge (2012).


The Roosevelt Hotel.

Jag fortsatte sedan min promenad söderut längs Park Avenue och framför mig tornade de båda byggnaderna Helmsley Building och MetLife Building upp sig. Det 34 våningar höga Helmsley Building uppfördes 1929 mitt på Park Avenue. Bakom Helmsley Building står det 246 meter höga MetLife Building som en gigantisk koloss mitt på avenyn. Denna berömda kontorsbyggnad stod klart 1963 och inrymde bland annat huvudkontoret för det amerikanska flygbolaget PanAmerican Flight (Pan Am) som hade en gigantisk företagslogga på fasaden. Byggnaden övertogs senare av Metropolitan Life Insurance Company och PanAm-loggan byttes ut mot den nuvarnade MetLife-loggan. Många New York-bor avskyr byggnaden som pesten då den skymmer utsikten längs Park Avenue. MetLife Building ligger granne med Grand Central Terminal. I TV-spelet Grand Theft Auto IV parodieras byggnaden där det står ”GetaLife” istället för MetLife.


The Helmsley Building och MetLife Building.

På min karta såg jag att flera intressanta sevärdheter låg längs East 42nd Street och styrde stegen österut längs denna gata. På håll såg jag skyskrapan Chrysler Building med sina 77 våningar. Chrysler Building var världens högsta byggnad då den stod klar. Mindre än ett år senare förlorade Chrysler Building titeln som världens högsta byggnad då Empire State Building färdigställdes 1931. Höjden med dess spira når 319 meter och Chrysler Building är långt ifrån den högsta skyskrapan i världen men förmodligen den vackraste.


Den vackra Chrysler Building.

Några hundra meter längre österut på 220 E 42nd Street ligger the Daily News Building. Byggnaden uppfördes 1929 och var fram till 1995 huvudkontor åt tidningen New York Daily News. Det är här som Stålmannens alter ego Clark Kent (Christopher Reeve) arbetar på tidningen the Daily Planet i filmen Superman från 1978. Den stora jordgloben i entrélobbyn förekommer förutom i Superman även i Arthur från 2011 och The Bounty Hunter från 2010.


The News Building på 42nd Street.


Jordgloben i entrélobbyn i The News Building.

Längst österut på East 42nd Street ligger Förenta nationernas högkvarter (United Nations). FN-högkvarteret uppfördes längs East River mellan 1949 och 1950. FN-skrapan (Secretariat Building) är den högsta och mest kända byggnaden i hela byggnadskomplexet med sina 154 meter. Det går att gå guidade visningar där man bland annat får se generalförsamlingens sal och få en inblick i FN:s arbete.
Jag nöjde mig med att se byggnaden utifrån då kön till besökscentret var lång och jag inte riktigt hade tiden att gå en guidad rundtur.
Filmen The Interpreter/Tolken från 2005 med Nicole Kidman och Sean Penn är faktiskt filmad inne i FN-högkvarteret. I den tecknade Disneyfilmen The Rescuers/Bernard och Bianca från 1974 är Internationella räddningskåren belägen i FN-högvarteret.


FN-högkvarteret i New York.

Jag promenerade tillbaka längs 42nd Street och passerade bostadsområdet Tudor City. Tudor City består av höga lägenhetskomplex i tegel och stod klara 1928. Några filmer som Tudor City är med i är bland annat The Bourne Ultimatum (2007), Gudfadern del III (1990), The Peacemaker/Fredsmäklaren (1997), Scarface (1983), Splash (1984), Taxi Driver (1976) och U.S. Marshals (1998).

När jag kom fram till hörnet Fifth Avenue och 42nd Street såg jag New Yorks stadsbibliotek, New York Public Library (NYPL). Biblioteket praktfulla vita huvudbyggnad uppfördes mellan åren 1902 och 1911. Den breda stentrappan kantas av de två vita stenlejonen Patience och Fortitude (Tålmodighet och Tapperhet).


New York Public Library på hörnet av Fifth Avenue och 42nd Street.

Den stora vita stenbyggnaden känns igen från öppningsscenen i filmen Ghostbusters från 1984, The Day After Tomorrow från 2004 samt från Spider-Man från 2002.
Jag gick in i den palatsliknande byggnaden och besökte en av de stora läsesalarna. Det fanns gratis wi-fi på några platser i byggnaden.


En av bibliotekets vackra läsesalar.

Jag fortsatte sedan längs 42nd Street till Times Square. Jag åt lunch på Planet Hollywood Times Square. Här kan man se rekvisita från flera kända filmer och även handla i deras souvenirbutik i anslutning till restaurangen. Jag fick vänta en stund innan en servitris visade mig till ett ledigt bord i den nästan fullsatta restaurangdelen. Jag beställde in en Celebrity BBQ Bacon Cheeseburger och en milkshake gjord på Oreokex och grädde toppad med ett körsbär. Maten var helt okej och notan slutade på 24 dollar inklusive skatt. Mätt och belåten återvände jag till Hotel Carter och hämtade ut min ryggsäck. Jag promenerade de få hundra metrarna till Port Authority Bus Terminal varifrån jag tog en flygbuss till Newarkflygplatsen. Flygbussarna ut till Newark avgick var 15:e minut och kostade femton dollar per enkelresa. En tur- och returbiljett (round trip ticket) kostade 27 dollar. Biljett köper man av föraren. Newark Liberty International Airport (EWR) ligger ungefär 20 kilometer från New York i delstaten New Jersey.
Newark Liberty International Airport förekommer exempelvis i följande filmer: Crocodile Dundee - En storviltjägare i New York (1986), En fiende ibland oss (1997), En kvinnas doft (1992), Jiddra inte med Zohan (2008), Om ödet får bestämma (2001) och United 93 (2006).

Jag checkade in på Jet Airways flight 227 till Bryssel där jag efter nästan åtta timmars flygning fick byta plan till Landvetter och Göteborg. Jag stod och väntade vid bagagebandet på Landvetter flygplats men min ryggsäck var kvar i Bryssel. Jag hämtade ut min bil på långtidsparkeringen och styrde hemåt för att hämta min son Caspian på dagis…

Innan min resa till USA och då främst New York var Tokyo en stad som låg mig varmast om hjärtat. Nu har New York övertagit den placeringen. Ingen plats på jorden har så många sevärdheter, hippa kvarter, bra shopping och härlig atmosfär samlad på en sådan liten yta. I New York kan man äta frukost i Chinatown, lunch i Little Italy och avnjuta kaffe och kanelbulle på ett svenskt fik för att sedan avsluta med middag på en brasiliansk grillrestaurang, allt på samma dag och varvat med sightseeing i absolut världsklass. Jag kan bara instämma med de otaliga T-shirtarna, kepsarna och muggarna jag såg i souveniraffärerna – I LOVE NY!


Gatuscen ifrån New York.



Staden är vacker även i svartvitt.


Skyskrapan brinner (nästan)...


Lågsäsong längs Coney Island Boardwalk.


Werner med kamera och karta.






Vattentorn på taken är en vanlig syn i New York City.


Liten men tuff, Interceptor III.


Taxibil på Brooklyn Bridge.



NYPD på Times Square,New York.



Empire State Building.


Brandstegar på en husfasad.


Södra delen av Fifth Avenue.


Radio City Music Hall.


Brandstationen Hook & Ladder 8 i Tribeca.

 

 


Peter Parkers port i "Spider-Man 2".


Empire State Building.


Brooklyn Bridge och Old Fulton Street.


Det bor ninjasköldpaddor i kloakerna...

 


Några praktiska tips:

Eluttag: Både eluttagen och spänningen skiljer sig från uttagen i Sverige. Ta med en adapter hemifrån.
Hotell: Kostnaden för ett hotellrum kommer troligtvis vara den största utgiften för en besökare till New York.
När du bokar ett hotellrum i New York tillkommer en försäljningsskatt på 14,25 % och sedan tillkommer ytterligare en skatt på 3,50 dollar/rum och natt (dessa siffror var aktuella i oktober 2011).
Bokar man via de större hotellbokningssajterna på nätet (exempelvis hotels.com) ingår skatten i totalsumman. Men för dem som bokar ett rum direkt via hotellet är det mycket sällan skatten är inräknad i priset utan kan komma som en obehaglig överraskning på räkningen.

Mitt personliga tips är att boka ett rum där frukost inte ingår. Det är betydligt trevligare (och oftast billigare) att äta frukost ute på stan. Kanske blir du halvstammis på det lokala fiket…

Ett annat tips för att få mer pengar över i reskassan är att bo i New Jersey eller i Brooklyn. Det tar inte mer än femton minuter in till Manhattan och hotellrummen kostar hälften så mycket för högre kvalitet. Ett annat tips är att hyra en möblerad lägenhet för ett par dar eller någon vecka. Är man några stycken som reser tillsammans blir det i regel billigare än hotell.
Vatten: Kranvattnet i USA är fullt drickbart utan att ge magsjuka men då det smakar klor rekommenderas att man köper vatten på flaska. Vattenflaskor i matbutikerna är billigast. Vatten serveras gratis och med is på de flesta restauranger men ofta är det kranvatten och ogillar man den svaga klorsmaken kan man alltid beställa in vatten på flaska
Valuta: Dollar ($ eller USD). Mynt finns i valörerna 1 cent (penny), 5 cent (nickel), 10 cent (dime), 25 cent (quarter), 50 cent (half a dollar) och 100 cent (1 dollar). Sedlar finns i valörerna $ 1, $ 2, $ 5, $ 10, $ 20, $ 50 och $ 100.
Skatt: I New York får man betala skatt (VAT, Value Added Tax) på det man handlar. Skatten ligger för närvarande på 8,375 %. Denna skatt tillkommer även på restaurangnotan. Förutom denna omsättningsskatt tillkommer givetvis dricks. Så för en sandwich och en Coca-Cola för 5,50 dollar får man till sist betala ungefär 7 dollar (5,50 dollar + 8,375 % skatt + minst 15 % i dricks)…
Dricks: Ska betalas om inte servicen varit riktigt usel. 15 % av summan är mer regel än undantag. Enklast är att ta summan av skatten som står på kvittot och dubbla den.
Kollektivtrafik: Tunnelbanan är både billig, säker och effektiv och täcker större delen av New York City och i stort sätt hela Manhattan.
Taxi: Betydligt billigare och smidigare än i Sverige, det är bara att vinka in en gul taxibil. Lyser lampan på taket är den ledig. Glöm inte att betala dricks!
Toaletter: Säg inte att du vill låna ”the toilett”, det är själva toalettstolen och du kommer få konstiga blickar. Säg istället "bath room", "ladies room" eller "mens room". Toalettstolarna i USA skiljer sig en del från de vi är vana vid i Sverige, de är väldigt låga och är fulla med vatten nästan hela vägen upp…
Åldersgränser: I USA är man stenhård med åldersgränser. Har du inte ID-kort eller pass så kommer du inte in, inga undantag. Alla ska visa ID-kort oavsett om du är och ser ut som 50 och ska in på ett ställe med åldersgräns 23.
Kaffe: Kaffet i USA kan enklast beskrivas som brunt vatten… Kaffet är svagare är grodan Kermit och man får leta efter koffeinet med förstoringsglas.
Diet Coke: Vad som i Sverige säljs som Coca-Cola Light. Ingen amerikan vet vad en Coca-Cola Light är!
French fries: Pommes frites. Beställer du in ”pommes frites” kommer du få konstiga blickar då de antagligen inte har en aning om vad du menar.
Rykande gatubrunnar: New Yorks fjärrvärme består av het vattenånga till skillnad från varmvatten som i Sverige. Vattenångan transporteras under marken i tjocka rör. Detta gör att vattenånga ibland stiger upp ur gatubrunnarna, precis som på film man sett från staden. Det bor även gröna muterade ninjasköldpaddor i kloakerna, det har jag sett på TV…


Rykande gatubrunnar är vanliga i New York.

Shopping: Kläder är billigt i New York och snygga skor är alltid rätt. I New York får man betala skatt (VAT, Value Added Tax) på det man handlar. Skatten ligger för närvarande på 8,875 %. Denna omsättningsskatt behöver man dock inte betala för kläder som kostar under 110 dollar.
Mått: I USA envisas man med att mäta temperaturen i Fahrenheit. För att räkna om Fahrenheit till Celsius, gör så här; Ta bort 32 och multiplicera sedan summan med 0,55. Klart! 80 grader Fahrenheit blir alltså 26,5 grader Celsius…
Gallon: En gallon i USA är 3,79 liter. Bra att veta när man hyr bil och ska tanka.
Mile: Avstånd i USA anges i regel i ”miles”. En mile är 1609 meter.
Oz och pound: Ounze (förkortas oz) anges ofta på livsmedelsförpackningar. En oz är 28 gram. Sedan går det 16 oz på ett pound, vilket är ungefär 450 gram.


Viktiga telefonnummer:

Nödnummer (SOS): 911




Filmtips inför en resa till New York City:

  • 15 Minutes (2001): Efter att ha avtjänat sina fängelsestraff kommer de två östeuropeiska brottslingarna Emil (Karel Roden) och Oleg (Oleg Taktarov) till New York, de båda anländer till John F. Kennedy International Airport. Times Square förekommer i filmen liksom Central Park där brandutredaren Jordy Warsaw (Edward Burns) springer på en rånare. Filmens upplösning är filmad i Battery Park på södra Manhattan.
  • 25th Hour (2002): Filmen kretsar kring knarklangaren Montgomery ”Monty” Brogans (Edward Norton) sista dygn innan han skall avtjäna ett sjuårigt fängelsestraff. Han försöker under sina sista timmar i frihet lista ut vem i hans närhet som har angivit honom för narkotikapolisen.
    Carl Schurz Park längs East River i Upper East Side. Ground Zero och Washington Bridge förekommer i denna film.
  • 1408 (2007): Filmen är baserad på novellen av Stephen King med samma namn och regisserad av svensken Mikael Håfström. En dag får författaren Mike Enslin (John Cusack) ett vykort från en anonym avsändare med en bild på Dolphin Hotel med texten ”Don't enter room 1408”. Han lyckas efter många påtryckningar att boka rum 1408 trots hotellägaren Gerald Olins (Samuel L. Jackson) förklaring att det skett 56 dödsfall i just rum 1408 och att ingen överlevt mer än en timme i rummet. När Mike träder in i rum 1408 börjar mardrömmen...
    Roosevelt Hotel på 45th Street får föreställa "The Dolphin Hotel" i filmen, däremot är lobbyscenen inspelad i the Reform Club i London.
    Roosevelt Hotel förekommer även i filmerna Pappa på burk (2010), Boiler Room (2000), French Connection (1971), Kärleken checkar in (2002) och Hanky Panky/Hett om öronen (1982).
  • The Adjustment Bureau (2011): Många scener från New York. Brooklyn Bridge, Pier 17 i South Street Seaport, på Waldorf Astoria Hotel på 301 Park Avenue träffar David (Matt Damon) Elise (Emeli Blunt) för första gången, Madison Square Park, New York Public Library, Circle Line Ferry från New York Harbour, David lämnar sin port på MetLife Building 1 på Madison Avenue och East 24th Street. Även Frihetsgudinnan syns i en av filmens scener.
    Slutscenen föreställer observationsdäcket "Top of the Rock" på taket till GE Building i Rockefeller Center.
  • The Amazing Spider-Man 2 (2014): I denna actionfyllda uppföljare återser vi Andrew Garfield som Peter Parker/Spindelmannen. Peter Parker har fullt upp med att fånga skurkar i New York och umgås med sin flickvän Gwen (Emma Stone). Peters gamle vän Harry Osborn (Dane DeHaan) dyker upp liksom en ny fiende, Electro (Jamie Foxx)...
    The Amazing Spider-Man 2 är den största filmproduktion som filmat i storstaden New York och delstaten med samma namn.
    Filmens inledande biljaktsscen är till största delen inspelad i staden Rochester i delstaten New York men en sträcka är inspelad längs Madison Street som går genom Manhattans Chinatown. Spindelmannen avväpnar och gör Aleksei Sytsevich (Paul Giamatti) byxlös på Plymouth Street i området DUMBO (Down Under the Manhattan Bridge Overpass) i Brooklyn. I samma scen förekommer Manhattan Bridge.
    I en scen ses Peter och Gwen framför restaurangen Nom Wah Tea Parlor på Doyers Street i Chinatown. I filmen förekommer även High Line Park.
    Spindelmannen träffar Max (Jamie Foxx) för första gången på 8th Avenue (mellan West 56th och 57th Streets) på Manhattan. Electros och Spindelmannens sammandrabbning utspelar sig på Times Square.
    En känd scen utspelar sig på den röda trappan på Duffy Square på Times Square. Det mesta filmades i en studio men vissa scener är inspelade på Times Square.
    Peter Parker och Harry Osborn samtalar längs Empire-Fulton Ferry i Brooklyn Bridge Park. Spindelmannen lämnar ett romantiskt meddelande skrivet i spindelnät på Brooklyn Bridge. Spindelmannen och Gwen ses på toppen av en av pelarna på Manhattan Bridge.
    Den mäktiga Oscorp Building är i själva verket det 182 meter höga Hearst Tower i hörnet av 8th Avenue och 57th Street några stenkast från Columbus Circle på Manhattan.
    I filmens slutscen ser vi återigen Aleksei Sytsevich (Paul Giamatti) i skepnaden av Rhino rusa fram mot Spindelmannen längs Park Avenue.
  • Anchorman 2: The Legend Continues (2013): Will Ferrell är tillbaka som nyhetsuppläsaren Ron Burgundy i denna efterlängtade uppföljare till Anchorman - Legenden om Ron Burgundy från 2004.  Filmens klassiska och vansinniga slutstridsscen mellan de olika nyhetsteamen utspelar sig i Madison Square Park i New York men är till större delen inspelad i Liberty State Park i Jersey City, New Jersey.
  • Armageddon (1998): Denna katastroffilm regisserad av Michael Bay handlar om en asteriod som är på väg att kollidera med Jorden. För att förhindra en katastrof skickar NASA upp några oljeborrare (!) i rymden för att placera en kärnvapenladdning i asterioden. Flera kända skådespelare som exempelvis Bruce Willis, Billy Bob Thornton, Ben Affleck, Peter Stormare, Owen Wilson, Steve Buscemi och Michael Clarke Duncan har roller i filmen.
    Grand Central Terminal i New York träffas av asteroider i filmens inledning. The Flatiron Building förekommer i en scen och Chrysler Building träffas av en meteorit och störtar till marken.
  • Arthur (2011): Totalt meningslös nyinspelning av originalet från 1981. Arthur (Russell Brand) krockar sin Batmobile med bronsstatyn Charging Bull på Wall Street. The News Building förekommer som Susan's (Jennifer Garners) arbetsplats. Grand Central Terminal där Arthur träffar Naomi. New York Public Library förekommer i filmens slutscener.
  • The Avengers (2012): Nick Fury (Samuel L. Jackson) är chef för organisationen S.H.I.E.L.D. (Strategic Hazard Intervention, Espionage and Logistics Directorate) och sammankallar Tony Stark/Iron Man (Robert Downey Jr.), Steve Rogers/Captain America (Chris Evans), Dr. Bruce Banner/Hulken (Mark Ruffalo), Thor (Chris Hemsworth), Natasha Romanoff/Black Widow (Scarlett Johansson) och Clint Barnton/Hawkeye (Jeremy Renner) för att under namnet the Avengers rädda Jorden mot det annalkande hotet från guden Loki/Loke (Tom Hiddleston) och hans armé av utomjordingar.
    MetLife Building förekommer i filmen som Stark Tower. Det mesta av tornet är givetvis datoranimerat men sedan bjuder filmen på flera scener från verkliga platser i New York. Restaurangen Pershing Square Café mittemot Grand Central Terminal förekommer och på Pershing Square Viaduct slåss våra hjältar mot en armé av utomjordingar.
    Captain America, Black Widow och Hawkeye krashlandar framför 101 Park Avenue.
    Vi ser åskguden Thor på toppen av Chrysler Building och i en scen störtar en utomjording genom väggen till Grand Central Terminal och landar i Main Concourse. I en av filmens slutscener förekommer Bethesda Terrace i Central Park.


Pershing Square Viaduct och Grand Central Terminal
förekommer i filmen "The Avengers".

  • Bad Lieutenant/Den korrumperade snuten (1992): Harvey Keitel spelar en korrupt polis med ett stort spel- och drogmissbruk. Port Authority Bus Terminal syns i slutet av filmen.
  • Big (1988): Tolvårige Josh Baskin (David Moscow) befinner sig på ett nöjesfält där han hamnar framför önskemaskinen "Zoltar the Magnificent". Josh önskar att han var stor för att nästa morgon vakna upp som en vuxen man (spelad av Tom Hanks). FAO Schwartz (767 Fifth Avenue) är där den berömda pianoscenen är inspelad. Även George Washington Bridge, Yankee Stadium och Times Square förekommer som inspelningsplatser.
  • Big Business/Två systrar för mycket (1988): Förväxlingskomedi med Bette Midler (x2) och Lily Tomlin (x2). JFK International Airport, Plaza Hotel (endast exteriörer då filmteamet inte fick tillåtelse att filma inne i hotellbyggnaden), FAO Schwartz och Times Square.
  • Black Swan (2010): Nina Sayers (Natalie Portman) är en ballerina på New York City Ballet beläget i Lincoln Center for the Performing Arts i Upper West Side. Nina ses gå upp från tunnelbanestationen 66th Street – Lincoln Center på väg till New York City Ballet.
  • The Bourne Ultimatum (2007): Den tredje och bästa filmen om Jason Bourne (Matt Damon) bjuder på non-stop action och spöar vilken James Bondfilm som helst. Många scener utspelar sig och är inspelade i New York City. Queensboro Bridge förekommer i scenen då Jason Bourne anländer till New York City och sedan sker en fantastisk biljakt genom centrala Manhattan.
  • The Brave One/The Stranger Inside (2007): Radioprataren Erica Bain (Jodie Foster) och hennes fästman planerar sitt kommande bröllop. Paret utsätts för ett brutalt överfall i Central Park där Erica skadas allvarligt och fästmannen dör. Erica spenderar nätterna på New Yorks gator i jakt på förövarna. Några av filmens inspelningsplatser är bland annat Times Square och Central Park. I New Yorks Chinatown köper Erica en Kahr K9-pistol vilken sedan kommer väl till användning.
  • Breakfast at Tiffany's/Frukost på Tiffany's (1961): Butiken Tiffany's ligger på Fifth Avenue. New York Public Library förekommer också.
  • Captain America: The First Avenger (2011): Brooklyn Bridge syns i flera scener, berg- och dalbanan The Cyclone på Coney Island omnämns. Times Square förekommer i slutscenen.
  • Carlito's Way (1993): Utspelar sig i New York 1975. Carlito "Charlie" Brigante (Al Pacino) är precis släppt från fängelset och har lovat sig själv att förbli hederlig på utsidan. Hans gamla vänner påminner honom om hans förflutna och snart dras han in i den kriminella världen igen. Carlito ses lämna New York Supreme Court tillsammans med sin advokat David Kleinfeld (Sean Penn). Från David Kleinfelds lägenhet syns Queensboro Bridge. Carlito jagas och hamnar i skottlossning på Grand Central Terminal.
  • C'era una volta in America/Once Upon A Time In America (1984): Sergio Leones knappt fyra timmar långa episka mästerverk om några judiska ungdomar som växer upp till gangsters i New York. Robert De Niro och James Woods spelar dem i vuxen ålder. Många vyer och scener från Brooklyn och i synnerhet Manhattan Bridge som förekommer flera gånger i filmen samt på filmaffischen/DVD-omslaget. Filmen är ett mästerverk i nästan samma klass som Gudfaderntrilogin och rekommenderas varmt.
  • Cloverfield (2008): Rob (Michael Stahl-David) och hans närmaste vänner har avskedsfest i New York då Rob skall flytta till Japan. Festen skakas av en kraftig jordbävning och efter en stund landar Frihetsudinnans huvud på gatan utanför, New York är under attack men frågan är av vem eller vad?
    Woolworth Building och Brooklyn Bridge förstörs i filmen. I varuhuset Bloomingdale's har några soldater byggt upp ett provisoriskt fältsjukhus och ledningscentral. I filmen har Time Warner Centers ena torn rasat och i en scen försöker de överlevande att ta sig över det raserade tornet. Filmens slutscener är filmade i Central Park (under stenbron Greyshot Arch) och Coney Island i stadsdelen Brooklyn.
  • Cocktail (1988): Baren som Tom Cruise blir upplärd på var TGI Friday's, nu är det Baker Street Pub på First Avenue. Interiörerna är dock filmade i en studio (i Kanada!).
  • Coming To America/En prins i New York (1988): Wendy's-restaurangen på Queens Boulevard i Elmhurst, Queens, får föreställa den påhittade McDonald'skopian ”McDowell's”. Kung Jaffe Joffer av Zamunda (James Earl Jones) med familj och tjänare bor på lyxhotellet Waldorf-Astoria på Manhattan.
  • Cop Land (1997): Öppningsscenen är inspelad på George Washington Bridge. Edgewater och Fort Lee i New Jersey får föreställa det lilla påhittade samhället Garrison. Manhattans skyline och Times Square förekommer i denna thriller där Sylvester Stallone visar att han kan agera riktigt bra.
  • 'Crocodile' Dundee/Crocodile Dundee - En storviltjägare i New York (1986): Den amerikanske journalisten Sue Charlton (Linda Kozlowski) befinner sig i Australien och intervjuar Michael J. (Mick) 'Crocodile' Dundee (Paul Hogan). Sue bjuder sedan med Mick till storstadsdjungeln New York. Mick Dundee bor på Plaza Hotel där han stiftar bekantskapen med en bidé, Mick och Sue besöker observatoriet “Top of the Rock” på toppen av GE Building och Mick ger sig på upptäcksfärd i New York och hamnar på Times Square och upptäcker att killar kan se ut som tjejer på Vazac's Bar.
  • The Dark Knight Rises (2012): New York får föreställa Gotham City (tillsammans med scener filmade i Pittsburgh och Los Angeles) i Christopher Nolans mästerverk som får avsluta trilogin med Christian Bale som Batman.
    Flera platser och byggnader i New York förekommer i filmen, exempelvis Trump Tower på Fifth Avenue som får föreställa Wayne Enterprises. JP Morgan Building på Wall Street, ett stenkast från New York Stock Exchange får i filmen föreställa ”Gotham City Stock Exchange” där Bane (Tom Hardy) tillsammans med sina legosoldater tar gisslan.
    En av filmens mest minnsesvärda scener utspelar sig på Wall Street då poliser ur Gotham Citys poliskår drabbar samman med hundratals tungt beväpnade skurkar. Batman och Bane slåss nedanför trappstegen som leder upp till Federal Hall på Wall Street (samma trappa som Patrick Swayze och Whoopi Goldberg passerar i filmen ”Ghost” från 1990). När Batman och Bane sedan fortsätter slagsmålet på trappstegen är resten av scenen inspelad utanför Mellon Institute of Industrial Research i Pittsburgh.
    Flera scener utspelar sig på Queensboro Bridge, bland annat ser vi Batman på toppen av en av bropelarna och blickar ut över Gotham City (New York). Det är på samma bro som amerikanska soldater möter Banes legosoldater.
    Williamsburg Bridge, Manhattan Bridge och Brooklyn Bridge sprängs i filmen. Brooklyn Bridge förekommer även i scenerna där folk tvingas gå på den tunna isen på East River och scenen med det brinnande Batman-märket.
  • Date Night (2010): Phil & Claire Foster (Steve Carell och Tina Fey) behöver söka skydd från skurkar på en plats där det är mycket folk, vad passar då bättre än självaste Times Square?
  • The Day After Tomorrow (2004): I denna katastroffilm drabbas New York av extrema naturkatastrofer och väderförhållanden. Trinity Church i Financial District på Lower Manhattan syns i scenen med de enorma fågelflockarna. I en av filmens mest berömda scener förekommer Frihetsgudinnan. Battery Park och finansdistriktet krossas av en gigantisk tsunami. Folk söker skydd för vattenmassorna och tsunamin i New York Public Library. Empire State Building förekommer i scenen där isen fryser skyskrapan på nolltid.
  • Desperately Seeking Susan/Susan var är du? (1985): Hemmafrun Roberta Glass (Rosanna Arquette) misstas för den småkriminella Susan (Madonna) som är på flykt undan maffian. Filmen är en kul återblick i 80-tals musik och mode. Filmen är inspelad i flera av Manhattans stadsdelar, bl.a. Chelsea, East Village, Greenwich Village, Harlem och Lower East Side. På bussterminalen Port Authority Bus Terminal har Susan sitt förvaringsskåp. I Battery Park spionerar Roberta på Susan.
    Filmen är ett bevis på att Madonna ska sjunga och göra musik istället för att försöka vara skådespelerska.
  • The Devil's Advocate/Djävulen advokat (1997): John Milton (Al Pacino) går ner för trapporna till Chamber St. Station, Kevin Lomax (Keanu Reeves) njuter av utsikten över Brooklyn Bridge och Manhattan Bridge från fönstret på sitt nya arbete i skyskrapan Penta Plaza (verklighetens Continental Plaza) i Wall Street. Andra inspelningsplatser är Chinatown (bland annat Mott Street), Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir i Central Park och Kevin promenerar längs ett öde och folktomt Fifth Avenue.
  • The Devil's Own/En fiende ibland oss (1997): IRA terroristen Frankie McGuire (Brad Pitt) flyr till New York och använder sig av falsk identitet som Rory Devaney. Han får bo hos den irländska polisen Tom O'Meara (Harrison Ford). Tom misstänker snart att Rory inte talar sanning om vem han är… Frankie blickar ut över Manhattan Harbour från en Staten Island Ferry och passerar Frihetsgudinnan. Wollman Rink i Central Park förekommer i filmen.
  • The Dictator (2012): Diktatorn General Aladeen (Sacha Baron Cohen) gör en storstilad entré då han anländer till New York. Paraden då han rider dromedar eskorterad av sina kvinnliga livvakter och turkosa Lamborghini Murciélagobilar är filmad på Fifth Avenue.
    General Aladeen bor storstilat på Roosevelt Hotel ("The Lancaster" i filmen). Andra platser som förekommer i denna komedi är bland annat Förenta Nationernas högkvarter, Times Square och Queensboro Bridge.
  • Die Hard: With a Vengeance/Die Hard - hämningslöst (1995): Den tredje Die Hard-filmen. Den första explosionen (under förtexterna) sker på Femte avenyn i den då nedlagda butiken Bonwit Teller. Terroisten Simon (Jeremy Irons) säger åt polisinspektör John McClane (Bruce Willis) att stå i hörnet av Lenox Avenue och West 138th Street i Harlem med skylten med texten som definitivt retar upp stadsdelens svarta invånare. Entrén till tunnelbanestationen vid 72th Street och Broadway förekommer då John McClane (Bruce Willis) och Zeus (Samuel Jackson) skyndar sig till för att förhindra att Simon utlöser ytterligare en bomb i New York. Tompkins Square Park på Avenue A och 7th Street i Greenwich får John och Zeus lösa gåtan framför fontänen. John McClane tar sig sedan 90 kvarter till tunnelbanestationen Wall Street Station i Finansdistriktet genom att köra taxi genom Central Park. Federal Reserve Bank på Liberty Street i finanskvaren förekommer liksom Yankee Stadium i Queens.


72th Street Station förekommer i filmen "Die Hard - hämningslöst".

  • Donnie Brasco (1997: Johnny Depp och Al Pacinos rollfigurer träffas på Mulberry Street Bar i Little Italy. Johnny Depp (Brasco) träffar sin FBI-kontakt på Katz's Delicatessen.
  • Elf (2003): Empire State Building är där Buddys pappa har sitt kontor, Buddy besöker Macy's ”Santaland”, på Rockefeller Center där Buddy får se den enorma julgranen och slutscenerna är filmade i Central Parks Bethesda Terrace.
  • Enchanted/Förtrollad (2007): Giselle (Amy Adams) lever i en animerad värld och drömmer om prins Edward (James Marsden). Giselle faller i en brunn och hamnar i den verkliga icke animerade världen och dagens New York: Times Square, Time Warner Center (10 Columbus Circle) där Robert har sitt kontor, Katz's Delicatessen där Prins Edward möter Nathaniel, flera scener från Central Park (bland annat det stora dansnummret) och Brooklyn Bridge.
  • Escape from New York/Flykten från New York (1981): Utspelar sig i och omkring New York City år 1997 (som var långt in i framtiden när filmen gjordes). Hela Manhattan har förvandlats till ett fängelse för världens grövsta brottslingar. När USA:s president krachlandar på Manhattan får Snake Plissken (Kurt Russel) i uppdrag att få ut honom därifrån… Det är endast inledningsscenen med Manhattans skyline och Frihetsgudinnan på Liberty Island som är inspelade i New York City, resten är filmat ibland annat Los Angeles och St. Louis. I en av filmens mest kända scener landar Snake Plissken på taket till World Trade Centers ena tvillingtorn.
  • Extremely Loud & Incredibly Close/Extremt högt och otroligt nära (2011): Filmen utspelar sig i New York ett år efter terrorattackerna mot World Trade Center 2001. Nioårige Oskar Schell (Thomas Horn) försöker lösa en gåta som han tror att hans far (Tom Hanks) lämnat efter sig efter faderns död under terroristattackerna 11 september 2001. Oskar börjar sin jakt på gåtans lösning i Central Park. I en scen springer Oskar över Manhattan Bridge med sin tamburin. Oskar besöker New Yorks fem boroughs (Queens, Manhattan, Bronx, Brooklyn och Staten Island) i sitt försök att hitta ett svar på gåtan.
  • The Fisher King (1991): Den populären men självgode och arrogante radioprataren Jack Lucas (Jeff Bridges) driver oavsiktligen en av hans lyssnare till att begå ett massmord. Jacks liv rasar samman och en natt försöker han att ta sitt men träffar då uteliggaren Parry (Robin Williams) som får Jack att komma på fötter igen.
    101 Park Avenue, Central Park, Manhattan Bridge och Grand Central Terminal syns i filmen.
  • The French Connection/French Connection - Lagens våldsamma män (1971): Gene Hackman spelar Polisen Jimmy "Popeye" Doyle (Gene Hackman) som är på jakt efter den franske knarkkungen Alain Charnier (Fernando Rey). Filmen blev stilbildande och bjuder på en av de bästa biljaktscener som gjorts. Filmen vann fem Oscars bland annat för bästa film. Den berömda biljaktscenen är filmad längs 86th Street i Brooklyn. Brooklyn Bridge och Roosevelt Hotel (som även förekommer i filmen 1408) syns i några scener.
  • Friends with Benefits (2011): Mila Kunis och Justin Timberlake. Som filmen No Strings Attached fast tio gånger roligare. Empire State Building, Rockefeller Plaza, Brooklyn Bridge, Times Square, Bethesda Terrace i Central Park och slutscenen är inspelad i Grand Central Terminal och Pershing Square Café.
  • Gangs of New York (2002): Utspelar sig i New York men är inspelad i Italien och i studio i New York.
  • Ghost (1990): Mollys (Demi Moore) och Sams (Patrick Swayze) lägenhet ligger på 104 Prince Street, mellan Greene och Mercer St. i Tribeca, New York.
  • Ghostbusters/Ghostbusters - Spökligan (1984): Spökjakten i inledningen sker på New York Public Library i hörnet Fifth Avenue vid 42nd Street. Vi ser Ecto 1 på Manhattan Bridge, Times Square, Rockefeller Center och Tavern on the Green i Central Park. Den lilla brandstationen Hook & Ladder 8 på North Moore Street får föreställa Ghostbusters högkvarter, dock är interiörscenerna filmde i studio. Brandstationen förekommer även i uppföljaren Ghostbusters 2 från 1989.
    Columbus Circle är där Stay Puft Marshmallow-gubben dyker upp.
  • Gudfadern (1972): Don Emilio Barzini (Richard Conte) mördas på trappstegen till New York Supreme Court. Även St Patrick's Cathedral på 5th Avenue förekommer i filmen.
  • The Godfather Part 3/Gudfadern 3 (1990): Mulberry Street Bar i Little Italy och lyxhotellet Waldorf-Astoria.
  • Godzilla (1998): Matthew Broderick och Jean Reno jagar monsterödlan Godzilla på Manhattan. Wall Street, Chrysler Building och Flatiron Building. Madison Square Garden förstörs efter att Godzilla har lagt sina ägg där. Brooklyn Bridge förekommer i slutscenerna.
  • Gremlins 2: The New Batch/Gremlins 2 - Det nya gänget (1990): Vyn över södra Manhattan och de två tvillingtornen som utgjorde World Trade Center förekommer i filmens inledning. Vi ser Billy (Zach Galligan) och Kate (Phoebe Cates) passera Times Square och Pershing Square Viaduct på väg till jobbet på "Clamp Tower" (101 Park Avenue). En flygande gremlin passerar förbi MetLife-Building som på denna tid hette PanAm-Building. St Patrick's Cathedral får föreställa “Cathedral of Saint Eva-Marie” (en homage till skådespelerskan Eva Marie Saint).
  • The Happening (2008): Plötsligt och utan förvarning börjar människor att begå självmord. Allt fler och fler tar livet av sig och panik utbryter. Fenomenet börjar i The Mall i Central Park och sprider sig sedan blixtsnabbt...
  • He Got Game (1998): Filmen handlar om baskettalangen Jesus Shuttlesworth (Ray Allen) och hans far Jake (Denzel Washington) som sitter i fängelse för att ha dödat Jesus mamma.
    Filmen både utspelar sig i och är till större delen inspelad i Coney Island. Jesus och hans flickvän Lala Bonilla (Rosario Dawson) åker berg- och dalbanan ”the Cyclone” och har sex i pariserhjulet “Wonder Wheel” på nöjesfältet Astroland i Coney Island i Brooklyn.
    Coney Island Boardwalk/Riegelman Boardwalk, Pat Auletta Steeplechase Pier, Parachute Jump och Nathan's Famous Hot Dog förekommer också i några av filmens scener.
  • Highlander (1986): Madison Square Garden (endast exteriörerna) förekommer i filmens inledningsscener. Även Bow Bridge i Central Park förekommer i denna kultfilm.
  • Hitch (2005): Hitch (Will Smith) lär ut sina bästa raggningstips på brandstationen Hook & Ladder 8 i Tribeca, ja samma brandstation som fungerar som högkvarter åt spökjägarna i Ghostbusters 1 och 2. Charging Bull på Wall Street och Battery Park förekommer i andra scener i filmen.
  • Home Alone 2: Lost in New York/Ensam hemma 2 - Vilse i New York (1992): När Kevin McCallister (Macaulay Culkin) återigen glöms bort tar han taxi över Queensboro Bridge till manhattan och checkar in på The Plaza Hotel. Kevin träffar "Pigeon Lady" nära Gapstow Bridge i Central Park. Även Bethesda Fountain och Wollman Rink i Central park förekommer. Kevin besöker även World Trade Center.
  • I Am Legend (2007): Robert Neville (Will Smith) är den enda människan i ett öde New York. Flatiron Building, FN-högkvarteret och Union Square syns i filmens inledning. ”The Fresh Prince” kör bil genom Madison Square Park och jagar hjortar på ett gräsbevuxet Times Square. Robert Neville bor på 11 Washington Square Park North, ett stenkast från Washington Square Park. Washington Square Arch syns i flera scener. South Street Seaport förekommer liksom Manhattan Bridge och Brooklyn Bridge. Hangarfartyget Intrepid (Intrepid Sea-Air-Space Museum) är inspelningsplatsen då Robert Neville över på sin golfsving. Det är utanför Grand Central Terminal som Robert fastnar i en fälla och hunden Sam attackeras av zombiehundar.
  • The International (2009): Guggenheim Museum förekommer i en av filmens mest kända och påkostade scener. Museet användes endast för exteriörscener då interiörerna byggdes upp i en enorm studio.
  • King Kong (1933): Denna filmklassiker bjuder på en av världens mest kända filmscener - scenen där jättegorillan King Kong attackeras av militärflygplan på toppen av Empire State Building. Trots att filmen har så många år på nacken är den fortfarande en filmklassiker.
  • King Kong (1976): Meningslös men inte helt värdelös remake av originalfilmen från 1933. I rollen som Jack Prescott ser vi Jeff Bridges och Jessica Lange slog igenom i denna film som Dwan. I stället som i originalet där King Kong klättrar upp i Empire State Building ser vi honom nu på toppen av tvillingtornen som utgjorde World Trade Center.
  • King Kong (2005): Mycket lyckad remake av originalfilmen från 1933, regisserad av Peter Jackson. Precis som i originalet ser vi King Kong på toppen av Empire State Building på Manhattan i New York. Andra kända landmärken i New York som förekommer i filmen är Gapstow Bridge i Central Park och Manhattan Bridge.
  • King of New York (1990): Kriminaldrama med Christopher Walken, Laurence Fishburne, David Caruso, Wesley Snipes, Victor Argo, Steve Buscemi och Giancarlo Esposito. The Plaza Hotel och Queensboro Bridge förekommer i filmen.
  • Kramer vs. Kramer/Kramer mot Kramer (1979): Filmen handlar om skilsmässan och vårdnadstvisten mellan Ted (Dustin Hoffman) och Joanna Kramer (Meryl Streep). Filmen är inspelad i och utspelar sig i New York. Central Park förekommer i några scener. Filmen belönades med hela fem Oscars, bland annat för bästa film, bästa manliga huvudroll (Dustin Hoffman) och bästa kvinnliga biroll (Meryl Streep).
  • Limitless (2011) : Riktigt snygg inledningsscen med kameraåkning längs New Yorks gator. Eddie Morra (Bradley Cooper) har sin lägenhet i Chinatown, Eddie joggar med Manhattan Bridge och Brooklyn Bridge i bakgrunden, Eddie och Carl Von Loon (Robert De Niro) åker limousine på Park Avenue. Andra inspelningsplatser är Brooklyn Bridge och Wollman Skating Rink i Central Park.
  • Loosies (2012): Bobby (Peter Facinelli, mest känd som Dr. Carlisle Cullen i Twilight-filmerna) är en ficktjuv i New York. En dag konfronteras han av Lucy (Jaimie Alexander), en tjej som han har haft en kort romans med och som berättar att hon är gravid. Bobby måste nu välja om han ska fortsätta med sitt kriminella liv eller bli hederlig och ta hand om sitt barn.
    Denna film bjuder på mängder av kända sevärdheter från New York som exempelvis Wall Street med New York Stock Exchange, Grand Central Terminal, Brooklyn Bridge, Flatiron Building, Manhattan Bridge, Central Park, High Line Park och Columbus Circle. Vi ser Bobby gå ner för trapporna till Bowery Station och sedan förekommer även tunnelbanestationerna Wall Street Station och Union Square Station i filmen.
  • Lord of War (2005): Filmen handlar om en skrupelfri vapenhandlare som säljer vapen till terrorister, gerillagrupper och regeringar i krigsdrabbade områden.
    Efter filmens sevärda inledning ser vi Yuri Orlov (Nicholas Cage) på Pat Auletta Steeplechase Pier i Coney Island, Brooklyn. Scenen med skönhetsmissen Ava Fontaine (Bridget Moynahan) är inspelad på Coney Island Boardwalk och nöjesfältet Astroland med berg- och dalbanan ”the Cyclone” syns i bakgrunden.
  • Man on a Ledge (2012): Nick Cassidy (Sam Worthington) är en före detta polis som är oskyldigt dömd för en diamantstöld. Nick lyckas rymma och har bestämmt sig för att göra allt för att rentvå sitt namn. Detta tar honom till en avsats högt upp på fasaden till Roosevelt Hotel i New York...
    Filmen är inspelad i New York och i inledningsscenen ser vi Nick Cassidy komma upp för trappan till tunnelbanestationen 47 – 50 Street Rockefeller Center Station. Sedan förekommer Hotel Roosevelt i större delen av filmen.


Roosevelt Hotel som bl.a. förekommer i filmen "Man on a Ledge".

  • Men In Black (1997): Den hemliga ingången till Men In Blacks högkvarter är Brooklyn-Battery Tunnel Ventilator Building i Battery Park. Agent J (Will Smith) träffar på sin första utomjording utanför Grand Central Terminal och jagar denne till fots ända till Guggenheim Museet (en sträcka på över 3,5 kilometer fågelvägen i verkligheten) men jakten tar inte många sekunder i filmen.
  • Men In Black II (2002): I denna mycket svaga uppföljare får vi förutom Brooklyn-Battery Tunnel Ventilator Building även se Central Park, Grand Central Terminal och American Museum Of Natural History.
  • Men In Black 3 (2012): Agent J (Will Smith) åker tillbaka i tiden till 1969 för att rädda livet på sin partner Agent K (Tommy Lee Jones). I filmen ser vi Agent J och Agent K i bilen då de passerar förbi Times Square. Brooklyn-Battery Tunnel Ventilator Building i Battery Park får återigen föreställa ingången till Men In Blacks högkvarter och vi får även se en skymt av metallskulpturen The Sphere. Vi ser Agent J på huvudet på en av stålörnar på skyskrapan Chrysler Buildings fasad innan han reser tillbaka i tiden. Utanför Roosevelt Hotel stjäl Agent J en bil (men inte för att han är svart). En viktig del i handlingen sker på Coney Island i Brooklyn och kända landmärken därifrån är exempelvis Coney Island Boardwalk, det röda tornet Parachute Jump, pariserhjulet Wonder Wheel och berg- och dalbanan The Cyclone.
  • Miracle on 34th Street/Det hände i New York (1947): En äldre man (Edmund Gwenn) får anställning som varuhuset Macy's jultomte. När han hävdar att han är den riktige jultomten anses han som sinnessjuk. En ung försvarsadvokat hjälper honom att inför en domstol bevisa att mannen är den riktige jultomten. Detta är den bästa julfilmen som gjorts! Det har gjorts flera bleka remakes men ingen av dem slår originalfilmen från 1947. Macy's varuhus i New York förekommer i flera scener och har en stor del i filmens handling.
  • Mr. Popper's Penguins/Poppers pingviner (2011): Jim Carrey tar hand om sex pingviner i sin lägenhet i New York. Flatiron Building, Empire State Building, Tavern of the Green i Central Park, Thomas Popper bor på Park Avenue (MetLife Building syns i slutet av gatan), de spelar fotboll med pingvinerna i Central Park, pingvinerna tar sig in i Guggenheimmuseet, Popper och hans fru åker skridskor på Wollman's Rink i Central Park. Andra inspelningsplatser är Queensboro Bridge och New York Zoo.
  • Music and Lyrics (2007): Nedgången till tunnelbanestationen 72nd Street syns i flera scener då Alex Fletcher (Hugh Grant) har sin lägenhet på 201 West 72nd Street. Alex Fletcher och Sophie Fisher (Drew Barrymore) träffar Cora Corman (Haley Bennett) på Downtown Manhattan Heliport. Cora och Alex framträder tillsammans på Madison Square Garden (endast exteriörerna är Madison Square Garden då interiörerna filmades på annan plats) .
  • National Treasure (2004): Arkeologen Ben Gates (Nicolas Cage) är på jakt efter tempelriddarnas skatt. I New York förekommer kända platser som USS Intrepid och Trinity Church i finanskvarteren.
  • New York'ta Bes Minare/Five Minarets In New York (2010): Inspelad i bland annat Istanbul och New York. I New York syns föruton New Yorks skyline även Brooklyn Bridge, Times Square och Pier 17.
  • New York, I Love You (2009): En hyllning till “städernas stad”. Williamsburg i Brooklyn, Strawberry Fields Memorial i Central Park, The Dakota Building, Grand Central Terminal, Brooklyn Bridge, Tavern on the Green och Bethesda Fountain i Central Park, Chinatown och Coney Island Boardwalk.
  • Nick and Norah's Infinite Playlist (2008): Katz's Delicatessen, Williamsburg Bridge och Port Authority Bus Terminal.
  • Night At The Museum/Natt på museet (2006): Larry Daley (Ben Stiller) får jobb som nattvakt på Museum of Natural History i New York City. Det är endast exteriörerna som tillhör Museum of Natural History, interiörerna är helt och hållet filmade i studio. Larry har sin lägenhet på Old Fulton Street i Brooklyn (samma byggnad förekommer även i What Happens In Vegas) med Brooklyn Bridge i bakgrunden. Inledningsscenen där Larrys bil har försetts med ett hjullås är dock filmad på en helt annan gata. Larry ser sin son Nick spela ishockey på Wollman Skating Rink i Central Park. Larry tar en promenad med Rebecca (Carla Gugino) i Central Park som ligger mittemot museet.
  • Night at the Museum: Battle of the Smithsonia/Natt på museet 2 (2009): Central Park med Bethesda Terrace och Fountain samt återigen the Museum of Natural History.
  • Nighthawks (1981): Denna actionfilm är sevärd främst för att Sylvester Stallone är klädd i kjol i öppningsscenen samt att Rutger Hauer och Billy Dee Williams (mest känd som Lando Calrissian i Rymdimperiet slår tillbaka och Jedins återkomst) är med. Central Park och FN:s huvudbyggnad förekommer i filmen. Filmens klimax utspelar sig ombord på kabinbanan Roosevelt Island Tramway.
  • Now You See Me (2013): Under en förställning med magikergruppen The Four Horsemen i Las Vegas genomför magikerna ett bankrån i Paris för att sedan dela ut bytet till den förbluffande publiken. Polisen blir genast intresserade av magikerna och FBI-agenten Dylan Hobbs (Mark Ruffalo) tillsammans med den franske Interpol-agent Alma Dray (Mélanie Laurent) får i uppdrag att stoppa dem...
    Flera scener i filmen är inspelade i New York. Bland annat förekommer Brooklyn Bridge och färjeläget Fulton Ferry Landing när Jack Wilder (Dave Franco) trollar på den gula passagerarfärjan på East River. I samma scen syns Pier 17 och One Trade Center i bakgrunden. Biljakten på Manhattan går genom China Town och fortsätter sedan längs FDR Drive (Franklin D. Roosevelt East River Drive) och över Ed Koch Queensboro Bridge (även kallad 59th Street Bridge). Även Times Square förekommer som inspelningsplats i filmen.
  • Oblivion (2013): Denna science fiction-film utspelar sig på Jorden år 2077 efter ett krig mot utomjordingar. Dessa utomjordingar, Scavengers, har förstört månen vilket orsakade enorma jordbävningar och tsunamis som ödelade stora delar av Jorden. När utomjordingarna sedan attackerade Jorden svarade de överlevande människorna med att bekämpa dem med kärnvapen vilket har gjort Jorden obeboelig. De få överlevande människorna har nu startat en koloni på Titan, en av Saturnus månar. Kvar på Jorden arbetar Jack Harper (Tom Cruise) och hans partner Victoria Olsen (Andrea Riseborough) med att underhålla bestyckade drönare som skyddar kraftverken som driver kolonin på Titan mot de få återstående utomjordingarna. Jack har återkommande minnesbilder om en mystisk kvinna trots att han fick sina minnen raderade fem år tidigare av säkerhetsskäl. Fler och fler frågetecken dyker upp och Jack börjar ifrågasätta sitt uppdrag...
    I filmen förekommer Empire State Building och dess observationsdäck på 86:e våningen där Jack i sina drömmar träffar den mystiska kvinnan (Olga Kurylenko).
    Jack kör motorcykel över resterna av Manhattan Bridge och några scener utspelar sig i New York Public Library. I några korta ögonblick i en scen förekommer även Frihetsgudinnan fackla och i en annan scen syns One World Trade Center.
    Islands och Hawaiis vulkaniska landskap får föreställa Jorden år 2077.
  • One Fine Day/En underbar dag (1996): Romantisk komedi med Michelle Pfeiffer och George Clooney. Circle Line Tours vid Pier 85, Brooklyn Bridge, Bethesda Terrace i Central Park, Rockefeller Center och restaurangen Serendipity 3.
  • The Other Guys (2010): Denna actionkomedi handlar om den kriminaltekniske revisorn Allen Gamble (Will Ferrell) och detektiven Terry Hoitz (Mark Wahlberg) som båda tröttnar på skrivbordsarbetet på polisstationen och bestämmer sig för att fånga bovar på riktigt…
    Flera scener är inspelade i New York, bland annat förekommer Chinatown där Allen krockar med sin röda Toyota Prius. Samma röda Toyota syns på George Washington Bridge. Andra inspelningsplatser i New York är New York Supreme Court, The Plaza Hotel, Park Avenue, Time Warner Center på Columbus Circle där David Ershon (Steve Coogan) har sitt kontor och slutscenen är filmad i restaurangen Nathan's Famous Hot Dog i Coney Island.
  • Panic Room (2002): En kvinna (Jodie Foster) och hennes dotter (Kristen Stewart) gömmer sig i ett bepansrat så kallat ”Panic Room” när tre inkräktare tar sig in i deras hus. Filmen ska vara en thriller men den lyckas varken skrämmas eller fängsla publiken. Huset där i stort sätt hela filmen utspelar sig i ligger på 38 West 94th Street, Upper West Side. Interiörerna är dock filmade i studio i Los Angeles.
  • The Professional/Léon (1994): Denna film hör till en av mina absoluta favoritfilmer. Mathilda (Natalie Portman) träffar sin granne yrkesmördaren Léon (Jean Reno) då hennes familj mördas av korrumperade poliser. Lägenhetshotellet där de bor ligger på 71 97th Street i hörnet av Park Avenue i Upper East Side. Interiörerna med den vackra trappan är dock filmade inne i det berömda hotellet Hotel Chelsea. Central Park förekommer i inledningen och då Mathilda övar prickskytte på joggaren i parken.
    I Manhattan Municipal Building har DEA-agenten Stansfield (Gary Oldman) har sitt kontor.
    Chinatown och Little Italy förekommer också i några scener. Mathilda åker Roosevelt Island Tramway.


Manhattan Municipal Building förekommer i kultfilmen "Léon".

  • Ransom (1996): Tom Mullens (Mel Gibson) son kidnappas vid Bethesda Terrace i Central Park. Tom Mullens lägenhet ligger på 1067 Fifth Avenue med utsikt över Central Park och ett stenkast från Guggenheim museet. I filmen står det klart och tydligt nummer 865 över porten men i verkligheten är det nummer 1067.
  • Remember Me (2010): Romantiskt drama med Robert Pattinson, Emelie De Ravin och Pierce Brosnan. Skulpturen Alice in Wonderland i Central Park samt World Trade Center förekommer i filmen.
  • Remo Williams: The Adventure Begins/Remo - Obeväpnad, men farlig (1985): Filmatiseringen av karaktären Remo Williams från Remo-böckerna (The Destroyer Series) av Warren Murphy och Richard Sapir. Polisen Samuel Edward Makins (Fred Ward) fejkade död iscensätts i området mellan Washington Bridge och Brooklyn Bridge i Brooklyn. Sam får sedan namnet Remo Williams. Coney island Boardwalk, pariserhjulet Wonder Wheel och berg- och dalbanan The Cyclone syns i scenen där Remo tränar med Chiun (Joel Grey) i Coney Island. Filmens mest kända scener utspelar sig på självaste Frihetsgudinnan på Liberty Island.
  • Requiem For a Dream (2000): Filmen handlar om fyra personer vars liv och drömmar alltmer förstörs och förtvinar ju längre deras drogmissbruk fortgår. Coney Island Boardwalk där Harry (Jared Leto) och Tyrone (Marlon Wayans) knuffar TV:n framför sig i filmens inledning. Det höga och röda tornet Parachute Jump i Coney Island syns i flera scener. Denna film har blivit hyllad för sitt skådespeleri och snabba och effektfulla klippning men framförallt för sin kraftfulla och stämningsfulla filmmusik.
  • Safe (2012): Luke Wright (Jason Statham) vinner en uppgjord fight vilket gör att medlemmar ur den ryska maffian förlorar stora summor pengar. De dödar Lukes fru och ofödda barn som straff och förvisar honom. En dag får Luke syn på samma personer som mördade hans familj när de förföljer en vettskrämd liten flicka i New Yorks tunnelbana. Luke räddar den lilla flickan Mei (Catherine Chan) som kidnappats av den kinesiska maffian. Mei har memorerat en ovärderlig kod som både den ryska- och kinesiska maffian liksom korrumperade poliser kommer att göra allt för att få tag i. Filmen utspelar sig i New York men är till största delen inspelad i Philadelphia. De inspelningsplatser som förekommer i New York är bland annat Chinatown och Manhattan Bridge där Luke springer på tunnelbanetågets tak. Scenerna från tunnelbanestationerna DeKalb Avenue Station i Brooklyn och Canal Street Station är filmade på Cortlandt Street Station på Lower Manhattan. Hotellet Luke och Mei tar in på och som attackeras av medlemmar ur den kinesiska maffian är inte i filmad i New York vilket det ska föreställa utan är Bellevue Hotel i Philadelphia.
  • Saturday Night Fever (1977): John Travoltas genombrottsfilm. Det är på 86:e gatan i Brooklyn som inledningsscenen är filmad. På samma gata köper Tony pizza på Lenny's Pizza (1969 86th Street, i hörnet av 20th Avenue). Servitirsen på Lenny's är John Travoltas syster Ann Travolta.
  • Scarface (1983): Queensboro Bridge och Tudor City Plaza förekommer i denna nyinspelning med Al Pacino i huvudrollen.
  • Scent of a Woman/En kvinnas doft (1992): Lieutenant Colonel Frank Slade (Al Pacino) och Charlie Simms (Chris O'Donnell) bor på lyxhotellet Waldorf-Astoria på Park Avenue. Manhattan Bridge och Brooklyn Bridge syns i scenen när de stoppas av polisen under testkörningen av en Ferrari Mondial i Brooklyn. Al Pacino vann en välförtjänt Oscar som bästa manliga skådespelare för denna film.
  • Serendipity/Om ödet får bestämma (2001): Romantisk komedi med Kate Beckinsale och John Cusack. Newark Liberty International Airport, Restaurant Serendipity 3, Hotellet Waldorf-Astoria och Wollman Skating Rink. Öppningsscenen sker inne på varuhuset Bloomingdale's.
  • The Siege/Belägringen (1998): I denna actionthriller drabbas New York av flera terrorattacker. Militären sätts in på New Yorks gator och krigslagar träder i kraft. Filmen har flera kända skådespelare som exempelvis Denzel Washington, Annette Bening och Bruce Willis. Flera kända platser och byggnader i New York förekommer i denna film, bland annat stadsdelen Brooklyn, Times Square, Foxwoods Theatre (dåvarande Ford Center for the Performing Arts), Brooklyn Bridge, Wall Street och Madison Square Garden. Den minnesvärda scenen då bussen sprängs är filmad på South 6th Street och Broadway i Williamsburg, Brooklyn.
  • Sleepers (1996): Trappan ner till tunnelbanestationen Astor Place i Lower Manhattan är inspelningsplatsen för filmens tragiska inledningsscen.
  • Sleepless In Seattle/Sömnlös i Seattle (1993): Sam (Tom Hanks) och Annie (Meg Ryan) bestämmer träff på Empire State Buildings observationsdäck. Lobbyn och exteriörer av Empire State Building är riktiga men scenen på observationsdäcket är uppbyggt i en studio. Andra inspelningsplatser i staden är The Plaza Hotel, butiken Tiffany & Co och Rockefeller Center.
  • Smoke (1995): Filmen utspelar sig 1990. I inledningsscenen syns Manhattans skyline med World Trade Centers två tvillingtorn sett från Brooklyn. Williamsburg Bridge, Manhattan Bridge och Brooklyn Bridge syns i samma scen. Augustus 'Auggie' Wren (Harvey Keitel) driver en tobaksaffär i Brooklyn och filmen kretsar kring honom och några av hans kunder och goda vänner.
  • The Smurfs/Smurfarna (2011): Smurfarna kommer till New York! Våra blåa och tre äpplen höga vänner dyker upp i Central Park. Times Square förekommer liksom Saint Patrick's Cathedral på Fifth Avenue och Columbus Circle. Smurfarna letar efter en stjärnkikare på leksaksaffären F.A.O. Schwartz. Slutkampen mellan smurfarna och den elake trollkarlen Gargamel sker på Belvedere Castle i Central Park.
  • The Sorcerer's Apprentice/Trollkarlens lärling (2010): Dave Stutler (Jay Baruchel) är en helt vanlig pojke men allt förändras då han träffar trollkarlen Balthazar Blake (Nicolas Cage). Dave blir Balthazars lärling och tillsammans ska de bekämpa Balthazars ärkefiende Maxim Horvath (Alfred Molina). Filmen bjuder på fantastiska specialeffekter och vackra vyer från New York men blir aldrig särskilt spännande eller särskilt intressant.
    Skolbussen med en ung Dave Stutler (Jake Cherry) åker över Williamsburg Bridge, i samma sekvens syns Empire Street Building på håll. Det är på Chrysler Building som Balthazar väcker en av stålörnarna på fasaden till liv, tunnelbanestationen Marcy Avenue blir Dave jagad av vargar, Charging Bull i Financial District väcks till liv och i Bowling Green Park sker slutstriden mellan Bakthazar och Maxim. I filmen förekommer även Battery Park, New Yorks Chinatown och Times Square.
  • Spider-man (2002): Flatiron Building får föreställa kontorsbyggnaden för the Daily Bugle. Utanför
    New York Public Library berättar Unkle Ben för Peter Parker (Tobey Maguire) om ansvar; “With great power comes great responsibility”. Norman Osborn (Willem Dafoe) bor i en av lägenheterna i Tudor City längs East River. Roosevelt Island Tramway förekommer i en scen.
  • Spider-Man 2 (2004): Peter Parker (Tobey Maguire) blir av med jobbet på Joe's Pizza (233 Bleecker Street i hörnet av Carmine Street).
  • Spider-Man 3 (2007): I denna tredje film med Tobey Maguire som Spindelmannen förekommer Times Square och Bow Bridge i Central Park.
  • Splash (1984): Sjöjungfrun Madison (Daryl Hannah) hamnar på Manhattan. Bloomingdale's, Liberty Island med Frihetsgudinnan och American Museum of Natural History förekommer i denna komedi.
  • Superman/Superman – The Movie (1978): New York får föreställa Metropolis i denna film med den "riktige" Stålmannen, Christopher Reeve. Daily News Building (220 East 42nd Street) får föreställa Stålmannens alter ego Clark Kents arbetsplats the Daily Planet. I andra scener förekommer Grand Central Terminal och Frihetsgudinnan.
  • Superman II/Stålmannen II (1980): Daily News Building på 42nd Street får återigen föreställa tha Daily Planet, Stålmannen kraschar in i Frihetsgudinnan och antennen på toppen av Empire State Building rasar.
  • The Taking of Pelham 1 2 3/Linje 1 2 3 kapad (2009): Onödig nyinspelning av originalet från 1974. Grand Central Terminal, Downtown Manhattan Heliport där Walter Garber (Denzel Washington) tar en helikopter till det kapade tunnelbanetåget. Slutscenen sker på Manhattan Bridge.
  • Taxi Driver (1976): I sin nyfriserade mohikanfrisyr skjuter Robert De Niro senatorn vid Columbus Circle.
  • Teenage Mutant Ninja Turtles (1990): De muterade ninjasköldpaddorna Leonardo, Michelangelo, Raphael och Donatello bor i New Yorks kloaker.
  • Three Days of the Condor/Tre dagar för Condor (1975): Denna thriller kretsar kring CIA-analytikern Joe Turner (Robert Redford) med kodnamnet Condor. När han återvänder till sin arbetsplats efter att ha handlat lunch upptäcker han att alla hans arbetskamrater blivit mördade. Snart är Joe jagad av några hänsynslösa mördare... Max von Sydow spelar en av mördarna. Större delen av filmen utspelar sig i New York och några av inspelningsplatserna är Central Park, Brooklyn Bridge, World Trade Center, Times Square och Guggenheimmuseet.
  • Titanic (1997): Efter Titanics förlisning anländer Rose (Kate Winslet) till New York. Hon blickar upp mot Frihetsgudinnan.
  • Tower Heist (2011): Josh Kovacs (Ben Stiller) är personalchef på ett exklusivt bostadsrättshotell på Manhattan. En dag får Josh och den övriga personal reda på att de blivit grundlurade på deras pensionspengar av finanskungen och hotellägaren Arthur Shaw (Alan Alda) som bor högst upp i skyskrapan. Josh Kovacs och några ur personalen bestämmer sig för att stjäla tillbaka sina pensionspengar och till deras hjälp har de den småkriminelle Slide (Eddie Murphy).
    Trump International Hotel and Tower får föreställa skyskrapan i filmen. Flera av de närliggande platserna som tunnelbanestationen 59th Street – Columbus Circle Subway Station, Columbus Circle, Time Warner Center och Central Park förekommer i filmen. En kort scen är inspelad i Toys “R” Us på Times Square (världens största leksaksaffär).
  • The Usual Suspects/De misstänkta (1995): En film man kan se hur många gånger som helst och med ett slut som både överraskar och får en att le halva dagen… Advokatfirman i filmen är belägen i Flatiron Building. Sedan är resten av filmen filmad i Los Angeles, även polisstationen där de misstänkta radas upp (L.A. City Hall) fast det ska föreställa New York.
  • Wall Street (1987): Oliver Stones film om den unge aktiemäklaren Bud Fox (Charlie Sheen) som anställs av den cyniske affärs- och finansmannen Gordon Gekko (Michael Douglas) som inte drar sig för insideraffärer, svek och smutigt spel. Gordon Gekkos måtto är den berömda frasen: Greed is good! Michael Douglas vann en Oscar som bäste manlige skådespelare för sin gestaltning av Gordon Gekko.
    I filmens inledning ser vi de två tvillingtornen som utgjorde World Trade Center fram till september 2001. I filmen förekommer New York Stock Exchange (Oliver Stone fick tillåtelse att filma i 45 minuter där inne), Frihetsgudinnan, finanskvarteren på Manhattan, Queensboro Bridge där Bud Fox skuggar Sir Larry Wildman (Terence Stamp), Central Park, Tavern on the Green i Central Park och New York Supreme Court Building.
  • Wall Street: Money Never Sleeps (2010): Vi återser Gordon Gekko (Michael Douglas) som släpps ut från fängelse efter att ha dömts för brotten han begick i filmen Wall Street från 1987. Gordon Gekko använder sin blivande svärson Jake Moore (Shia LaBeouf) för att komma i kontakt med sin dotter som sagt upp sin bekanskap med sin far men även för att hämnas på en tidigare affärspartner.
    Jake Moore köper en diamantring på BVLGARI Store på 5th Avenue, Louis Zabel (Frank Langella) begår självmord på tunnelbanestationen 77th Street Station, Gordon Gekko och Jake Moore träffas på Central Park Zoo, välgörenhetsmiddagen sker på Metropolitan Museum of Art. Även finanskvarteren på nedre Manhattan och Battery Park förekommer i filmen.
  • Vanilla Sky (2001): Det öde Times Square är inte fejk eller datoranimation utan filmteamet fick tillåtelse att stänga av Times Square en timma en tidig morgon. Tom Cruises lägenhet ligger i Dakota Building. The Mall i Central Park förekommer i en scen. Vanilla Sky är en av de mest förvirrande filmer som gjorts…
  • The Warriors/Krigarna (1979): Denna kultfilm handlar om ungdomsgänget Warriors. Gänget anklagas för att ha mördat en gängledare vid ett möte i Bronx där alla gängen i området skulle gå samman. Nu måste de försöka ta sig tillbaka till sitt område Coney Island. Med alla andra gäng ute efter dem är chanserna små att de kommer att överleva natten...
    I filmens början förekommer Pariserhjulet Wonder Wheel på nöjesfältet i Coney Island. Tunnelbanestationerna 72nd Street Station och Coney Island – Stillwell Avenue Station förekommer liksom Riverside Park där Swan (Michael Beck), Ajax, Snow och Cowboy jagas av gänget Baseball Furies. Filmen bjuder även på flera scener från Coney Island, Brooklyn.
  • We Own the Night (2007): Bobby Green (Joaquin Phoenix) arbetar på en nattklubb i Brighton Beach, Brooklyn som ägs av gangstern och knarkkungen Vadim Nehzhinski (Alex Veadov). Efter att Bobbys bror Joseph (Mark Wahlberg), som är polis, gör ett tillslag mot nattklubben för att gripa Vadim vägrar Bobby att samarbeta med polisen. Vadim bestämmer sig för att mörda Joseph men attentatet misslyckas. Bobbys och Josephs far, poliskapten Burt Grusinsky (Robert Duvall) blir mördad av Vadims män och Bobby bestämmer sig för att hjälpa polisen att ta fast Vadim genom att själv bli polis. Katz´s Delicatessen och Coney Island är några av filmens inspelningsplatser.
  • What Happens in Vegas (2008): I denna romantiska komedi med Cameron Diaz och Ashton Kutcher förekommer förutom Las Vegas även New York City. Jack Fuller (Ashton Kutcher) har sin lägenhet på Old Fulton Street precis nedanför Brooklyn Bridge. Ett stenkast därifrån ligger den berömda pizzerian Grimaldi's. Empire Fulton Ferry State Park i Brooklyn förekommer liksom Wall Street och New York County Supreme Court Building.
  • When Harry Met Sally.../När Harry träffade Sally... (1989): Sally (Meg Ryan) släpper av Harry (Billy Crystal) framför Washington Square Arch. Sedan har vi den berömda scenen där Sally fejkar en orgasm inför Harry och övriga gäster på Katz's Delicatessen. Även Metropolitan Museum of Art och Bethesda Terrace i Central Park förekommer. Jess & Maries Brownstone där Jess bär ut det fula “hjulbordet” ligger på 32 West 89th Street i hörnet Central Park West.
  • When in Rome (2010): : Beth (Kristen Bell) har gett upp hoppet att finna sin drömprins. När hon träffar Nicholas Beamon (Josh Duhamel) på sin lillasysters bröllopsfest i Rom börjar hon hoppas igen. När hon senare på kvällen plockar upp några mynt ur en förtrollad önskebrunn visar det sig att myntens ägare plötsligt blivit hopplöst förälskade i henne och dessa män följer sedan henne till New York. Frågan hon ställer sig är det magi eller är Nicholas förälskad i henne på riktigt? I When In Rome förekommer kända platser som Guggenheim-museet samt Bow Bridge, Bethesda Terrace och The Mall i Central Park.
  • World Trade Center (2006): Denna film av Oliver Stone skildrar de verkliga händelserna under 11 september-attackerna 2001 mot World Trade Center. De båda poliserna från Port Authority Police Department John McLoughlin (Nicolas Cage) och Will Jimeno (Michael Peña) hamnar under spillrorna av de två tvillingtornen och filmen handlar om deras räddning. Flera av brandmännen i filmen är riktiga brandmän som deltog i räddningsarbetet den 11 september 2001. Washington Bridge, Charging Bull i Wall Street, Liberty Island med Frihetsgudinnan, Empire State Building och Port Authority Bus Terminal är några av New York Citys många landmärken som syns i denna film.

Filmtips inför en resa till Washington, DC:

  • Absolute power/Absolut makt (1997): Inbrottstjuven Luther Whitney (Clint Eastwood) bryter sig in i en miljardärsvilla. Där blir han vittne till en het kärleksstund med miljardärens unga hustru och USA:s president (Gene Hackman). Det hela slutar med att den unga kvinnan dödas och snart är Luther jagad av Secret Service… Vita huset och Watergate Hotel i Washington, DC förekommer i denna thriller.
  • Arlington Road (1999): Michael Faraday (Jeff Bridges) är en historieprofessor som misstänker att hans nya grannar är terrorister och gör allt för att avslöja deras plan. Michael Faraday undervisar på George Washington University i Washington, DC. Kända platser som Kapitolium och The Mall förekommer i filmen liksom J. Edgar Hoover FBI Building. Detta är en spännande och sevärd thriller som förtjänar mer uppmärksamhet än vad den fått. Det överraskande slutet höjer bara filmupplevelsen ytterligare.
  • Captain America: The Winter Soldier/Captain America: Return of the First Avenger (2014):   Efterlängtad uppföljare till Captain America: The First Avenger från 2011. Filmen utspelar sig två år efter händelserna som skildras i filmen The Avengers från 2012. Steve Rogers/Captain America (Chris Evans) arbetar för SHIELD under ledning av Nick Fury (Samuel L. Jackson). Tillsammans med agent Natasha Romanoff/Black Widow (Scarlett Johansson) möter Captain America den till synes ostoppbara lönnmördaren Winter Soldier (Sebastian Stan).
    Flera av filmens scener är inspelade och utspelar sig i huvudstaden Washington, DC. I en scen ser vi Steve Rogers med lätthet jogga förbi Sam Wilson/Falcon (Anthony Mackie) framför Lincoln Memorial och längs med Reflecting Pool i National Mall. SHIELD:s högkvarter har byggts upp på Theodore Roosevelt Island i Potomacfloden alldeles i anslutning till Theodore Roosevelt Bridge.   Steve Rogers (Captain America) besöker National Air and Space Museum i National Mall.
  • Clear And Present Danger/Påtaglig fara (1994): I denna actionladdade thriller återser vi Jack Ryan (Harrison Ford) som utnämns till ställföreträdande underrättelsechef för CIA. Ryans första uppdrag blir att utreda mordet på en av presidentens närmaste vänner vilken har haft hemliga kontakter med en Colombiansk knarkkartell. Jack Ryan sätter mycket på spel när ha n bestämmer sig för att avslöja sanningen. Vita huset och Arlington National Cemetary i Washington, DC förekommer i denna film .
  • Collateral Damage (2002): Brandmannen Gordon Brewers (Arnold Schwarzenegger) fru och son omkommer i en terroristattack utförd av colombianska terrorister. Gordon brewster beslutar sig för att hämnas sin fru och sons död. Union Station i Washington, DC är terroristernas nästa mål för en attack. Även Kapitolium och The Mall i Washington, DC förekommer i filmen.
  • The Double (2011): Den före detta CIA-agenten Paul Shepherdson (Richard Gere) är på jakt efter en rysk lönnmördare som man misstänker har börjat slå till igen efter 20 års uppehåll. Washington Memorial, Vita Huset och The Mall i Washington, DC syns i några av filmens scener. FBI-agent Ben Geary (Topher Grace) har sin arbetsplats i J. Edgar Hoover FBI Building. Paul Sheperdson och Ben Geary färdas med bil över Arlington Memorial Bridge som sträcker sig över Potomacfloden.
  • The Exorcist/Exorcisten (1973): Ansedd av de flesta som världens läskigaste film. Det bruna fyrkantiga tegelhuset som förekommer i filmen ligger på 3600 Prospect Street, Georgetown, Washington, District of Columbia, USA. Den branta stentrappan som fader Karras (Jason Miller) trillar nedför ligger alldeles runt hörnet. På andra sidan gatan ligger baren The Tombs (1226 36th Street NW) som också förekommer i filmen.
  • Forrest Gump (1994): Forrest Gump (Tom Hanks) besöker Washington DC och håller tal framför Lincoln Memorial i National Mall och vadar fram till Jenny i Lincoln Memorial Reflecting Pool.
  • G.I. Joe: The Rise of Cobra (2009): Filmen bygger på actionfigurerna G.I. Joe (Action Force i Europa). Den militära elitstyrkan G.I. Joe får i uppdrag att bekämpa den kriminella organisationen Cobra som hotar att förgöra världen med ett högteknologiskt vapen.
    I filmen förekommer Vita huset i flera scener.
  • G.I. Joe: Retaliation (2013): I denna uppföljare har terroristen Zartan (Arnold Vosloo) tagit över den amerikanske presidentens identitet. Terrororganisationen Cobra har nu alla världens ledare bakom sig och de vänder sig nu mot G.I. Joe och slår ut deras bas. De få överlevarna tar hjälp av organisationens grundare general Joseph ”Joe” Colton (Bruce Willis) för att slå tillbaka och hämnas på Cobra.
    Vita huset dekorerad med svarta och röda Cobra-banderoller förekommer flitigt i filmen.
  • Hamburger Hill (1987): Utspelar sig i Vietnam men är inspelad i Filippinerna. Vietnam Veterans Memorial Wall i Washington, DC förekommer i filmen.
  • Independence Day (1996): Enorma flygande tefat dyker upp ovanför de största av jordens städer. Människorna på jorden blir snart varse att de inte har fredliga avsikter… I en av filmens absolut mest kända scener förstörs Vita huset i Washington, DC.
  • In the Line of Fire/I skottlinjen (1993): Frank Horrigan (Clint Eastwood) är en Secret Service-agent. Han var i tjänst när John F. Kennedy mördades 1963. Att han misslyckades att rädda Kennedy plågar honom fortfarande. En dag dyker en person upp som planerar att döda den sittande presidenten. Frank får nu möjligheten att förhindra ytterligare ett presidentmord. Filmen utspelar sig i Washington, DC och flera scener är inseplade i staden. Några av stadens mest kända landmärken förekommer i filmen som exempelvis Vita huset och The Treasury Building ett stenkast därifrån får i filmen föreställa Secret Services högkvarter. Frank och Secret Service-agenten Lilly Raines (Rene Russo) sitter på trappan till Lincoln Memorial och äter glass.
  • JFK (1991): Distriktsåklagare Jim Garrison (Kevin Costner) upptäcker att det finns mer fakta bakom mordet på president John F. Kennedy än den officiella förklaringen. Filmen regisserades av Oliver Stone och här har han samlat flera kända skådespelare som exempelvis Gary Oldman, Kevin Bacon, Tommy Lee Jones, Joe Pesci, Donald Sutherland och John Candy. Filmen nominerades till hela åtta Oscars varav den vann två. Jim Garrison träffar ”X” (Donald Sutherland) på trapporna till The Lincoln Memorial. De promenerar sedan längs Reflecting Pool där Jim Garrison får värdefull och hemligstämplad information av den mystiske ”X” .
  • Live Free Or Die Hard/Die Hard 4.0 (2007): Vi återser John McClane (Bruce Willis) som denna gång ska stoppa terroristen Thomas Gabriel (Timothy Olyphant) från att göra hela USA bankrutt. I filmen förekommer Kapitolium och The Treasury Building i Washington, DC.
  • Murder at 1600 (1997): Mordutredaren Regis (Wesley Snipes) får i uppdrag att utreda ett mord som skett på adressen 1600 Pennsylvania Avenue vilket är Vita huset i Washington, DC.
  • National Treasure (2004): Arkeologen Ben Gates (Nicolas Cage) är på jakt efter tempelriddarnas skatt som legenden säger att de fann i Jerusalems tempel. Jakten går via Washington, DC till Philadelpia och slutligen New York. I Washington, DC förekommer kända platser som J. Edgar Hoover FBI Building, obelisken Washington Monument, National Archives Building, Lincoln Memorial, kontorskomplexet Watergate och tunnelbanestationen Archives – Navy Memorial Station.
  • Night at the Museum: Battle of the Smithsonian/Natt på museet 2 (2009): Larry Daley (Ben Stiller) återvänder i denna uppföljare. Denna gång måste han ta sig in i the Smithsonian Institution i Washington, DC för att rädda hans vänner Jedediah (Owen Wilson) och Octavius (Steve Coogan) som blivit skickade dit av misstag. I filmen förekommer bland annat Smithsonian Institution i National Mall, Lincoln Memorial, Reflecting Pool, Kapitolium, Air & Space Museum, Smithsonian Castle och Vita Huset i Washington, DC.
  • Olympus Has Fallen (2013): Vita huset (kodnamn ”Olympus”) i Washington attackeras av terrorister ledda av den Nordkoreanske Kang (Rick Yune) och USA:s president Benjamin Asher (Aaron Eckhart) tas som gisslan. Den före detta elitsoldaten och Secret Service-agenten Mike Banning (Gerard Butler) befinner sig i närheten och tar sig in i Vita huset för att frita presidenten... Större delen av filmen utspelar sig i Vita huset på adressen 1600 Pennsylvania Avenue.
    I filmen arbetar Mike Banning på The Treasury Building (finansdepartementet) ett stenkast från Vita huset.
    I en minnesvärd scen öppnar en Lockheed AC-130 ”Hercules” eld mot Vita huset. Flygplanets ena vinge slår i det 169 meter höga Washington Monument vilket rasar samman innan flygplanet kraschar i parken The Ellipse (President's Park South) bakom Vita huset.
    I en scen förekommer Arlington Memorial Bridge där flera militära fordon passerar över bron.
  • Philomena (2013): Filmatisering av Martin Sixsmiths biografi ”The Lost Child of Philomena Lee” från 2009. Philomena Lee (Judi Dench) är en irländsk kvinna som nyligen avslöjat en hemlighet som hon burit i 50 år. Som ogift blir Philomena gravid och förskjutas av sin familj. Philomena får bo i ett kloster där hon föder en son, Anthony. Mot hennes vilja adopteras Anthony bort då han är tre år. Philomena har aldrig glömt bort sin son och beslutar sig för att försöka leta upp honom. Till sin hjälp har hon den arbetslöse journalisten Martin Sixsmith (Steve Coogan). Detta omaka par ger sig ut på en lång resa för att försöka hitta Anthony. Resan går bland annat till USA och Washington, DC.
    I filmen bor Philomena och Martin på hotellet Washington Court Hotel i Washington, DC. I en scen besöker Philomena och Martin The Lincoln Memorial. I en annan scen joggar Martin förbi Smithsonian Institution Building i National Mall.
    Filmen var nominerad till fyra Oscars, däribland för Bästa film, men fick tyvärr vara utan statyett. Detta är en otroligt gripande, sorglig, bra och på sina ställen riktigt rolig film.
  • Salt (2010): Tunnelbanestationen Archives (Archives-Navy Memorial-Penn Quarter) och Vita huset i Washington, DC syns i filmen. Evelyn Salt (Angelina Jolie) tar sig från Washington, DC till New York med buss (BoltBus).
  • The Sentinel/Hotet inifrån (2006): Secret Service-agenten Pete Garrison (Michael Douglas) misstänker att det finns en förrädare inom Secret Service men när han börjar utreda fallet upptäcker han att alla misstankar pekar på honom själv. Pete Garrison luras till Las Palmas Coffe Shop (verklighetens Eye Street Grille på I Street). Landmärken i Washington, DC som förekommer i filmen är bland annat Vita Huset, The Mall, Union Station och The Old Post Office Pavilion på Pennsylvania Avenue.
  • Shooter (2007): Den föredetta militära prickskytten Bob Lee Swagger (Mark Wahlberg) får i uppdrag av FBI att hjälpa dem ta fast en prickskytt som planerar att döda USA:s president. Några få scener i filmen är filmade i Washington, DC. Bland annat ses Bob Lee Swagger promenera över Freedom Plaza i centrala Washington, DC.
  • State of Play (2009): Journalisten Cal McAffrey (Russel Crowe) passerar the Washington Memorial i sin SAAB 900. Cal McAffrey besöker Ben's Chili Bowl. Key Bridge, Kapitolium och Watergate Hotel förekommer i filmen.
  • The Recruit/Uppdraget (2003): James Douglas Clayton (Colin Farrell) blir rekryterad till CIA och får i updrag av sin mentor Walter Burke (Al Pacino) att eliminera en mullvad inom organisationen. Flera scener från Washington, DC, bland annat Union Station.
  • Team America: World Police (2004): Några scener i denna fantastiskt roliga och satiriska dockfilm är filmade i Washington, DC. Bland annat förekommer Vietnam Veterans Memorial Wall och Lincoln Memorial.
  • Transformers – Dark of the Moon (2011): Den tredje filmen om de krigande robotbilarna. Den onde Megatron spränger bort statyn över Abraham Lincoln och sätter sig själv på dennes plats i Lincoln Memorail. Även Reflecting Pond, obelisken och Kapitolium i Washington, DC syns i några scener.
  • True Lies (1994): Harry Tasker (Arnold Schwarzenegger) är en hemlig agent som arbetar för USA:s regering. För sin familj ljuger han och säger att han arbetar inom databranchen. När hans fru (Jamie Lee Curtis) och dotter kidnappas måste Harry avslöja sin verkliga identitet.
    Harry förföljs av två terrorister till köpcentret Georgetown Park i stadsdelen Georgetown. Den efterföljande slagsmålscenen på herrtoaletten i köpcentret är dock inspelad i en studio. I en minnesvärd scen flyr terroristen Salim Abu Aziz på en motorcykel och Harry jagar efter honom genom Franklin Park på en häst! Helen Tasker (Jamie Lee Curtis) träffar Simon (Bill Paxton) i Chinatown där den stora Friendship Archway på H Street tydligt syns i en scen. Harry och Helen Tasker bor i stadsdelen Georgetown i Washington, DC.
  • Wedding Crashers (2005): John (Owen Wilson) och Jeremy (Vince Vaughn) sitter på trappstegen upp till Lincoln Memorial, halsar champagne och blickar ut över Reflecting Pool. Slutscenen är inspelad på Arlington Memorial Bridge och Washington Memorial syns i bakgrunden.
  • White House Down (2013): Vita huset attackeras och ockuperas av en paramilitär grupp. Nu är det upp till polisen John Cale (Channing Tatum) att i det belägrade Vita huset rädda livet på både sin 11-åriga dotter och USA:s president James Sawyer (Jamie Foxx). 
    I filmen förekommer kända landmärken i Washington, DC som Washington Memorial, Reflecting Pool och Lincoln Memorial.
    I en scen sprängs Kapitolium i luften. I filmen ser vi tre UH-60 Black Hawk-helikoptrar med soldater ur Delta Force flyga längs med Potomacfloden. Helikoptrarna passerar sedan under Key Bridge och fortsätter in i staden på låg höjd. Helikoptrarna passerar till och med under "Friendship Archway" på H Street i Chinatown!
    Vita huset förekommer i större delen av filmen men är givetvis inspelad i studio.
    White House Down har i stort sätt samma handling som filmen Olympus Has Fallen som hade premiär fyra månader tidigare på bio i Sverige. Dock är White House Down snäppet bättre....

 

Med reservation för förändringar som skett efter oktober 2011.