TYSKLAND (Bundesrepublik Deutschland/Germany)


Statsskick:
Förbundsrepublik.
Yta: 357 112 km².
Huvudstad: Berlin.
Invånarantal: Ca 82,2 miljoner.
Språk: Tyska.
Religion: Kristendom.
Valuta: Euro.
Visumtvång för svenska medborgare: Nej.
Tidsskillnad (svensk vintertid): Ingen.


TYSKLAND - BERLIN FÜR ALLE

Berlin är vår närmaste metropol och detta närliggande resmål erbjuder mängder av sevärdheter och spännande historia. Hit flyger man nu för under tusenlappen med flera flygbolag. Att det sedan inte är någon tidsskillnad gör staden till ett utmärkt resmål för barnfamiljer. Berlin har lämnat sin mörka och hemska historia långt bakom sig och efter återföreningen 1990 har staden förvandlas till en modern kulturstad som andas framtidstro, kaxighet och coolhet.
Berlin var delat i närmare 40 år och det Sovjetdominerade Östberlin kunde man mest likna vid en polisstat.

Berlin har under åren drabbats av flera krig - första och andra världskrigen avlöstes av det kalla kriget. Efter andra världskrigets slut delades Berlin in i fyra sektioner; den amerikanska, brittiska, franska och sovjetiska. Västtyskland (BRD, Bundesrepublik Deutschland) grundas i maj 1949.
Östtyskland (DDR, Deutsche Demokratische Republik) grundades i oktober 1949.
1961 påbörjas uppförandet av Berlinmuren.


Die Mauer.

9 november 1989 öppnas Berlinmuren och staden skriver än en gång in sig i historieböckerna.
3 oktober 1990 återförenades det tidigare Västtyskland och Östtyskland och Berlin blir officiellt det återförenade Tysklands huvudstad.


Berlin - vår närmaste metropol.

Tillsammans med min femårige son Charlie skulle vi besöka denna spännande storstad. En tidig marsmorgon klev vi upp och jag fick skrapa rutorna på bilen innan vi körde mot Landvetters flygplats. Efter att parkerat på Landvetters parkering styrde vi stegen till säkerhetskontrollen. I säkerhetskontrollen arbetade min tidigare kollega Shahram och denne trevlige och pratglade herre önskade oss en trevlig resa.
Det blev dags att kliva ombord Air Berlins flight 8063 med destination Berlin. Charlie var sprallig och nyfiken och sprang ombord den stora Boeing 737:an.


Air Berlin tar dig smidigt och billigt till Berlin.

Flygtiden ner till Berlin tog ungefär en timme. Vi landade på Berlin-Tegels flygplats (IATA-kod: TXL), den största av Berlins två storflygplatser (den andra är Schönefeld) som i dagsläget är i drift. Den evigt försenade invigningen av Berlin Brandenburgs internationella flygplats, vilken kommer att bli en av Europas största flygplatser, lär dröja ytterligare ett par år. Fram till dess är Tegel Berlins viktigaste flygplats. Berlin-Tegels flygplats är belägen åtta kilometer nordväst om centrala Berlin.


Berlin är en utmärkt stad att besöka med barn.

Man når enklast Berlins centrala delar med buss. På flygplatsen köpte jag ett Berlin CityTourCard från en kiosk.
Berlin CityTourCard gäller antingen för två, tre, fyra, fem eller sex dygn och i en eller två olika zoner (zon AB = Berlin inklusive Berlin-Tegel flygplatsen, zon ABC = Berlin och Potsdam inklusive flygplatsen Schönefeld).
Ett Berlin CityTourCard gäller på Berlins tunnelbana, spårvagnar och bussar. Kortet ger även rabatter till flera av Berlins sevärdheter och museer. Kortet gäller för en person och upp till 3 barn (6 - 14 år).
Jag köpte ett fyradagars Berlin CityTourCard för zon AB för 29,70 euro (ca 280 kronor i mars 2017). Kortet gällde även för min femårige son Charlie. Expressbussarna (JetExpress Bus TXL) in till centrala Berlin avgår utanför terminalbyggnader var 15:e minut. Restiden från Tegel till Berlin tar mellan 30 och 40 minuter.

Jag stämplade min nyinköpta CityTourCard i en biljettmaskin ombord på bussen. Nu behövde jag inte stämpla kortet någon mer gång och giltighetstiden stod nu tryckt på kortet. Både jag och Charlie tittade nyfiket ut genom bussfönstret när vi åkte in i Berlin. Efter nästan exakt 30 minuter var det dags för oss att kliva av på hållplatsen ”Unter den Linden/Friedrichstrasse”.
Från hållplatsen var det mindre än fem minuters promenad till vårt hem de kommande fyra dagarna, The Westin Grand Berlin. I den unika hotellobbyn med dess storslagna trappa visade jag upp min hotellbokning och mitt pass och tilldelades sedan rum 562.
Detta femstjärniga hotell är beläget på Friedrichstrasse och ligger otroligt centralt i stadsdelen Mitte. Från hotellet når man flera av Berlins främsta sevärdheter, Brandenburger Tor når man på exempelvis en tiominuters promenad.


Vårt hotell The Westin Grand Berlin på Friedrichstrasse.

Hotellet öppnade 1987, då under namnet Grand Hotel Berlin. Hotel Westin Grand Berlin har 400 rum och sviter fördelade på sju våningar. Hotellets hjärta är den 30 meter höga lobbyn byggd som en oktogon och med ett stort glastak. Den imponerande trappan har synts i flera filmer och TV-serier.


Hotellets magnifika trappa i lobbyn.

Hotellet förekommer bland annat i Bourne Supremacy med Matt Damon där Pamela Landy (Joan Allen) bor i rum 235. Några scener i den svenska komedin Allt flyter är inspelade på hotellet liksom över ett dussin tyska filmer. Westin Grand Berlin har både restaurang och bar och en välutrustad spaavdelning med gym, solarium, bastu och pool. Vårt eleganta rum var utrustat med två bekväma sängar, TV och ett badrum med både dusch och badkar. Från fönstret hade vi utsikt över både Friedrichstrasse och den stora avenyn Unter den Linden.


The Westin Grand Berlin.

Lunch åt vi på restaurangen Peter Pane, beläget mittemot tågstationen Bahnhof Berlin Friedrichstraße. Restaurangen är trevligt inredd och matsalen var i det närmaste fullsatt. Efter en stund visades vi till ett ledigt fönsterbord med utsikt mot Friedrichstraße. Här skall man äta hamburgare! Jag beställde in en Kindermenü (barnmeny) till Charlie bestående av en enkel hamburgare, en skål pommes frites och mjukglass med gelébjörnar till efterrätt. Själv valde jag en ”Klassik Burger”. Till maten beställde jag in restaurangens egna lemonad. Maten visade sig både vara god och prisvärd. Notan för hela kalaset slutade på 15,40 euro.


Restaurang Peter Pane i Berlin.

På promenadavstånd från restaurangen ligger gatan Albrechtstraße. Missa inte den vackra röda tegelbyggnaden på adressen Albrechtstraße 13/14 där huvudpersonen Lola (Franka Potente) bor i den tyska kultfilmen Lola rennt (Spring Lola) från 1998.


Albrechtstraße 13/14 förekommer i filmen "Spring Lola".

Vi fortsatte över en gångbro över floden Spree och hamnade i den stora stationsbyggnaden Bahnhof Berlin Friedrichstraße. Denna gigantiska stationsbyggnad är en av Berlins största järnvägsstationer och knutpunkt för regionaltåg, pendeltåg (S-Bahn) och tunnelbana (U-Bahn).


Bahnhof Berlin Friedrichstraße.

Järnvägsstationen invigdes 1882. Under Kalla kriget blev stationen en viktig gränsövergång mellan Väst- och Östberlin. Bahnhof Berlin Friedrichstraße förekommer i actionfilmen The Bourne Supremacy från 2004 då huvudpersonen Jason Bourne (Matt Damon) undkommer polisen genom att gömma sig under en gångbro över floden Spree.


Bron som förekommer i "The Bourne Supremacy".

Charlie tyckte det var spännande med alla tågen och med ett Berlin CityTourCard i fickan var det bara at hoppa ombord på första bästa tunnelbanetåg (U-Bahn). Vi klev av på den gigantiska järnvägsstationen Detta är Berlins största centralstation och en av de största stationsbyggnaderna i Europa. Uppskattningsvis 300 000 passagerare rör sig här dagligen. Den imponerande stationsbyggnaden i glas och stål består av fem våningar (varav de flesta under jord) och invigdes 2006.


Den gigantiska järnvägsstationen Berlin Hauptbahnhof.

Från Berlin Haubtbahnhof åkte vi den korta tunnelbanelinjen U55 (i dagsläget består linjen av endast tre stationer) till slutstationen Brandenburger Tor. Charlie tyckte det var spännande att åka tåg under marken och önskade fortsätta en stund till. Vi följde Berlins långa aveny Unter den Linden (”Under lindarna”) västerut. Det var svårt att föreställa sig att det mesta av kvarteret blev bombat till grus under andra världskriget.

Vi passerade Berlins mest berömda lyxhotell Hotel Adlon på adressen Unter den Linden 77. Det ursprungliga Hotel Adlon byggdes 1907 men brann ned till grunden 1945. Sedan 1997 ligger dagens hotell Adlon Kempinski på platsen.
Det var här som Michael Jackson hängde ut sin son ”Blanket” över balkongräcket 2002.
Hotellet förekommer flitigt i filmen Unknown (2011) med Liam Neeson i huvudrollen.


Hotel Adlon, Unter den Linden 77, Berlin.

Vi kom fram till Pariser Platz med Berslins berömda stadsport Brandenburger Tor. Detta är Berlins och kanske Tysklands mest kända byggnadsverk. Brandenburger Tor uppfördes mellan 1788 och 1791 och står som en monumental avslutning på boulevarden Unter den Linden.


Berlins stadsport Brandenburger Tor.

Porten är 26 meter hög och 65,5 meter bred. Porten restes ursprungligen som ett fredsmonument av Fredrik Vilhelm II. När Napoleons trupper år 1806 marscherade in i Berlin togs portens quadriga-staty till Paris som krigsbyte. Statyn återfördes till Berlin att Napoleon besegrats 1814.


Quadriga-statyn på toppen av Brandenburger Tor.

Efter detta blev Brandenburger Tor mer ett monument över segern. Då nazisterna kom till makten 1933 använde de Brandenburger Tor som en symbol för sin makt. Brandenburger Tor var en av ett mycket fåtal byggnader runt Parizer Platz som klarade sig undan de allierades bombanfall under andra världskriget.
1961 stängs porten i och med att Berlinmuren uppförs.
1963 besöker USA:s dåvarande president John F. Kennedy Brandenburger Tor. Hans berömda tal med det världsberömda citatet ”Ich bin ein Berliner” hölls dock inte här utan vid rådhuset i stadsdelen Schöneberg.
1987 höll den amerikanske presidenten Ronald Reagan ett berömt tal på Brandenburger Tor där han uppmanade Sovjets ledare Gorbatjov att riva Berlinmuren med orden "Tear down this wall”.
När Berlinmuren slutligen föll i november 1989 blev Brandenburger Tor symbolen för fred och stadens enande.
1994 höll återigen en amerikansk president tal på Brandenburger Tor, denna gång president Bill Clinton.
Den 1 januari 2002 införde Tyskland euro som valuta och Brandenburger Tor har fått pryda flera av dessa mynt.

Missa inte bankbyggnaden som inrymmer DZ Bank i södra änden av Pariser Platz. Byggnad ser både tråkig och enkel ut från utsidan men dess insida är desto mer inbjudande. Det stora atriumet rymmer en stor konferenssal som mest påminner om en fisk (!), måste ses i verkligheten.


Atriumet i DZ Bank, Berlin.

Drygt 100 meter från Brandenburger Tor ligger Riksdagshuset (Reichstag). Byggnaden uppfördes 1894 för riksdagen i dåvarande Kejsardömet Tyskland. Den 27 februari 1933 drabbades riksdagshuset av en anlagd brand. Kommunisten Marinus van der Lubbe greps för dådet och dömdes till döden. Flera medlemmar i det tyska kommunistpartiet KPD åtalades samtidigt men släpptes fria. Det är oklart vem som var skyldig till branden men detta innebar början på nazisternas maktövertagande i Tyskland.
Röda armén såg byggnaden som en symbol för nazisterna och efter att de intagit Berlin i april 1945 hissades den sovjetiska flaggan över riksdagshusets tak.


Riksdagshuset (Reichstag) i Berlin.

Glaskupolen på taket är en ny konstruktion som blivit en av Berlins största turistattraktioner. Man kan gå upp i kupolen varifrån man har en fantastisk utsikt över Berlin.


Glaskupolen på Reichstag.

Den 1 500 meter långa avenyn Unter den Linden kantas av flera berömda byggnader. Berlins bibliotek Staatsbibliothek zu Berlin är ett av de största biblioteken i Europa. Biblioteket som grundades redan 1661 har en samling av över 11 miljoner böcker varav 200 000 är sällsynta och endast finns i ett fåtal exemplar. Stadsbiblioteket är uppdelat i två byggnader, Hus 1 på Unter den Linden och Hus 2 på Potsdamer Strasse i stadsdelen Tiergarten. Tyvärr fick vi inte tillträde för att besöka den vackra läsesalen då vi saknade lånekort och inte hade tyska ID-kort.
Biblioteket förekommer i filmen Himmel över Berlin där flera scener utspelar sig.


Staatsbibliothek zu Berlin på Unter den Linden.

I detta område i stadsdelen Mitte ligger sevärdheterna bokstavligen på rad;
Humboldtuniversitetet (Humboldt-Universität zu Berlin) är Berlins äldsta och näst största universitet. Universitetet grundades 1809 av Wilhelm von Humboldt. Humboldtuniversitetets huvudbyggnaden ligger längs paradgatan Unter den Linden.  Under åren har storheter och berömda personer som Otto von Bismarck, Albert Einstein, Friedrich Engels, Jacob och Wilhelm Grimm (Bröderna Grimm), Karl Marx och Arthur Schopenhauer undervisat eller studerat här.


Humboldtuniversitetet (Humboldt-Universität zu Berlin).

Mittemot Humboldtuniversitetet ligger torget Bebelplatz. Torget omges på västra sidan av Alte Bibliothek (Gamla biblioteket) i barockstil. Byggnaden stod klar 1780 och uppfördes som kungligt bibliotek.
På andra sidan torget står Berlins stadsopera, Staatsoper Unter den Linden (även Staatsoper Berlin).
Inklämt i torgets sydöstra hörn står Sankta Hedvigskatedralen (Sankt-Hedwigs-Kathedrale) som stod färdig 1773. Under andra världskriget förstördes större delen av kyrkan men återuppfördes mellan åren 1952 och 1963.
Det var på just detta torg, då under namnet Opernplatz, som nazisternas omfattade bokbål skedde i maj 1933. På uppdrag av Hitlers propagandaminister Joseph Goebbels brände SA (Sturmabteilung, även kallade brunskjortor) och nazistiska ungdomsorganisationer över 20 000 böcker, huvudsakligen av judiska författare.

Bredvid Humboldtuniversitetet och längs Unter den Linden ligger det tidigare vakthuset Neue Wache. Byggnaden stod klar 1818. 1969 tändes en evighetslåga inuti Neue Wache samtidigt begravdes en okänd koncentrationslägerfånge och en okänd soldat på platsen.
Mitt i Neue Wache står den sorgliga skulpturen Mutter mit totem Sohn (Mor med död son) av Käthe Kollwitz.
Neue Wache fungerar idag som en minnesplats för de som fallit offer för krig och våldsherravälde.


Mutter mit totem Sohn (Mor med död son) i Neue Wache.

Vi passerade över Schlossbrücke (Slottsbron) och kom fram till ön Spreeinsels norra del som fått namnet Museuminsel (Museumön) då fem av Berlins mest kända museer är belägna här.
Museumsinsel omfattar Altes Museum, Alte Nationalgalerie, Neues Museum, Bode-Museum och Pergamonmuseum. Museumsinsel är sedan 1999 ett världsarv.

På Museuminsel står även Berliner Dom, Berlins gigantiska domkyrka. Kyrkan uppfördes mellan 1894 och 1905 och är idag den största protestantiska kyrkan i Berlin.


Berliner Dom.

På andra sidan Spree ligger Radisson Blu Hotel. Vi gick in i lobbyn för att beskåda det 25 meter höga cylinderformade akvariet AquaDom. Akvariet innehåller över en miljon liter saltvatten och över 1 500 tropiska fiskar fördelade på över 50 olika arter.


AquaDom i Radisson Blu Hotel, Berlin.

AquaDom är huvudattraktionen i SEA LIFE Berlin som ligger granne med hotellet. För en avgift kan man åka hiss genom hela akvariet! Vi nöjde oss att helt gratis beskåda akvariet från lobbyn istället. Även från hotellets hissar har man en perfekt utsikt över akvariet. Charlie tyckte det var spännande med alla färgglada fiskar som sakta och majestätiskt gled omkring ovanför oss.

Efter en kortare promenad kom vi fram till TV-tornet Fehrnsehturm. Tornet var ett Östtyskt skrytbygge och stod klart 1969. Tornet är 368 meter högt och från utsiktsplatsen på 203 meters höjd bjuds man på en otrolig utsikt över Berlin. Biljetter kostar mellan 140 och 175 kronor för vuxna.


Det 368 meter höga Fehrnsehturm syns över stora delar av Berlin.

För att få minst lika bra utsikt men även få med själva TV-tornet på fotona styrde vi istället stegen till hotellet Park Inn Berlin vid Alexanderplatz. Byggnaden är Berlins näst högsta höghus och den största hotellbyggnaden i hela Tyskland. Hotellet öppnade 1970 och har 1 012 hotellrum. Vi tog hissen upp till 37:e våningen och var tvungna att ta trapporna de sista tre våningarna. Det kostade fyra euro för mig i inträde medan Charlie kom in gratis till hotellets Panorama Terrace på 125 meters höjd. Här bjuds man på en storslagen utsikt över Berlin och stadens gigantiska fallos, förlåt, TV-torn.


Storslagen utsikt från Park Inn Berlins Panorama Terrace.


Park Inn Berlin, Alexanderplatz.

Tillbaka på marknivå igen besökte vi det stora torget Alexanderplatz. Torget i stadsdelen Mitte har fått sitt namn efter den ryske tsaren Alexander I. Då Berlin var delat tillhörde Alexanderplatz Östberlin och torget blev en viktig mötesplats. Det var även här de större varuhusen i staden låg. Idag är torget en av Berlins största och viktigaste knutpunkter för kollektivtrafiken. Runt torget hittar man mängder av enorma varuhus och stora internationella butikskedjor.
Missa inte spårvagnarna på linje M4 med texten ”Falkenberg”.


Nästa hållplats Falkenberg. Falkenberg nästa...

På Alexanderplatz står klockan Weltzeituhr (Världstiduret) som visar tiden runt om i hela världen. Weltzeituhr placerades på torget 1969 och är sedan dess en mycket populär mötesplats.
Klockan förekommer bland annat i filmen Bourne Supremacy från 2009 då Jason Bourne (Matt Damon) bestämmer träff med Nicky (Julia Stiles) på Alexanderplatz.


Weltzeituhr på Alexanderplatz.

Från tunnelbanestationen Alexanderplatz åkte vi med linje U2 (Röd) fem stationer till stationen Stadtmitte. Knappt hundra meter söderut ligger en av Berlins främsta och mest kända sevärdhet – Checkpoint Charlie.
Detta är den mest kända av Berlins forna gränsövergångar mellan Väst och Öst och en viktig del av nutidshistorien. Mellan åren 1945 och 1990 skiljde Checkpoint C (”Charlie står” för tredje bokstaven i NATO-alfabetet) Berlins amerikanska och sovjetiska sektor åt.


Informationstavla vid Checkpoint Charlie.

Under åren skedde flera flyktförsök i gränsövergångens absoluta närhet, flera med dödlig utgång. I och med Tysklands återförening 1990 revs gränsövergången. Idag står endast en modell av den ursprungliga baracken kvar.


Charlie vid Checkpoint Charlie.

Checkpoint Charlie är både en historisk och ikonisk plats som förekommer i många filmer. I James Bond-filmen Octopussy från 1983 kör James Bond (Roger Moore) rakt igenom gränsövergången.


Checkpoint Charlie.

Charlie fick välja middagsmat och valet föll på pizza. Den italienska restaurangen Valmonte, ett stenkast från Checkpoint Charlie, låg lägligt längs vår promenad. Kyparna pratade flytande italienska och pizzorna var stenugnsbakade. Jag beställde in ett glas rött vin från Sicilien som visade sig smaka underbart tillsammans med pizzan och den kryddstarka salamin. Notan slutade på 16,70 euro.

Vi promenerade norrut längs med Friedrichstraße. Drygt 200 meter norr om Checkpoint Charlie svängde vi höger in på tvärgatan Charlottenstrasse. Här ligger en skattkammare gömd på Charlottenstrasse 60, nämligen chokladbutiken Rausch Schokoladenhaus. Butiken inrymmer förutom tonvis med sagolikt läcker choklad även ett kafé och en restaurang specificerad på chokladrätter. Här säljs chokladpraliner, tårtor och chokladkakor i alla tänkabara smaker, färger och former.


Chokladbutiken Rausch Schokoladenhaus.

Rausch Schokoladenhaus är ett prefekt ställe att inhandla presenter till nära och kära. I butiken finns modeller av bland annat Titanic, Brandenburger Tor, ett passagerarflygplan, Fehrnsehturm med mera i choklad.

Bara ett par minuters gångväg och hundra meter från vårt hotell ligger ytterligare en chokladbutik. Ritter Sport Colorful ChocoWorld Berlin är bokstavligen fylld från golv till tak med chokladkakor av märket Ritter Sport.


Ritter Sport Colorful ChocoWorld Berlin.

Mittemot vårt hotell på hörnet av Friedrichstraße och Unter den Linden ligger utställningshallen och bilsalongen DRIVE, the Volkswagen Group Forum. Här ställs olika koncept- och premiumbilar ut från Volkswagen AG-koncernens bilpark. Här hittar man exempelvis exklusiva modeller från märken som Audi, Bentley, Bugatti, Ducati, Lamborghini och Porsche.

Då det var tio minuter innan stängningsdags hade vi i stort sätt hela stället för oss själva. Charlie fastnade för en metallicgrå Lamborghini Huracán Spyder.


- Snääälla pappa!

En säljare såg Charlies fascination och lät honom provsitta bilen utan något som helst köptvång. Säljaren startade sedan motorn bara för Charlies skull! Charlie pratade oavbrutet om sportbilen fram till läggdags...


Lycklig C
harlie i en Lamborghini Huracán LP 610-4 Spyder.

Följande morgon vaknade vi upp till en ny dag i denna trevliga och barnvänliga storstad. Charlie tittade på tyska barnprogram på TV:n en stund innan vi klev ut i morgonsolen. Idag skulle vi besöka Europas största äventyrsbad – Tropical Islands Resort, 6 mil utanför Berlin.

På centralstationen Bahnhof Berlin Friedrichstrasse köpte jag ett dagkort för sträckan Berlin – Brand för 17 euro. Charlie åkte återigen gratis då han vid tidpunkten för denna resa var under sex år. Vi åt en stor frukost bestående av panini med lax, yoghurt med frukt och bär, apelsinjuice och kaffe på kaféet Damisch för knappt tio euro för oss båda.


God och prisvärd frukost på Damisch, Bahnhof Berlin Friedrichstrasse.

Det blev dags att kliva ombord regionaltåget till staden Brand. Vi satte oss längst upp i dubbeldäckartåget. Charlie tittade storögt på Berlins förorter som rullade förbi utanför fönstret. En kvinnlig konduktör stämplade min biljett. Sedan plockade hon upp en låtsats biljett som hon stämplade och räckte över till Charlie. En kul och uppskattad gest! Efter knappt 50 minuters tågresa var vi framme i den lilla orten Brand. Alldeles i anslutning till den lilla stationsbyggnaden stod en av Tropical Islands gratisbussar och väntade in oss. Bussresan från järnvägsstationen till den gigantiska kupolen som inrymmer Tropical Islands tog inte mer än åtta minuter.


Det går inte att missa den enorma kupolen från tågfönstret.

Tropical Islands består av ett 66 000 m² stort tropiskt semesterparadis inrymt i en av världens största kupolbyggnader. Kupolen ligger på en tidigare militär flygbas. Kupolen (360 meter lång, 220 meter bred och 106 meter hög) var tänkt att fungera som hangar för gigantiska luftskepp och stod klar år 2000. Två år senare gick företaget i konkurs och inga luftskepp hade hunnit tillverkas. Istället förvandlades hangaren till ett tropiskt äventyrsbad.


Tropical Islands Resort - 360 meter långt och 106 meter högt!

Under kupolens tak finner man flera sandstränder, tempererade pooler, enormt lekland, restauranger, butiker och glassbarer. Det finns även palmer, vattenfall och flamingos!
I kupolen är det 26 grader i luften och 32 grader i vattnet, året runt! Tropical Islands slog upp sina portar 2004. Inträdet ligger på hela 42 euro för vuxna och 33 euro för barn mellan 6 och 14. Barn under sex år kommer in gratis.
Det går att hitta billigare biljetter om man förbokar och väljer specifika datum för sitt besök. I och med att jag förköpte min biljett betalade jag 36 euro för oss båda.


Flera uppvärmda pooler får plats i den gigantiska kupolen.

Samtidigt som hettan slog emot våra ansiktet var det svårt att ta till sig hur enorm denna kupol verkligen är. Efter att ha släppts in i den gigantiska kupolen och uppvisat min biljett fick jag ett elektroniskt armband som fungerade som skåpsnyckel i omklädningsrummen. Även allt man handlar på Tropical Islands Resort registreras på armbandet och slutsumman betalas antingen kontant eller med kort i speciella betalningsautomater vid utgången. Priserna på mat, dryck och aktiviteter på Tropical Islands Resort är skyhöga och har man dålig koll så kan slutsumman bli en tråkig överraskning.
Omklädningsrummen med skåp är enorma men det finns inga separata avdelningar för damer och herrar. Många tyska besökare verkade inte ha några som helst problem att hänga, svänga och dingla med diverse kroppsdelar helt öppet. Vi mötte många nakna män- och kvinnokroppar innan vi till sist kom fram till vårt skåp... Däremot finns låsbara små omklädningshytter för den som vill byta om ifred. Duscharna och toaletterna är dock separata för män och kvinnor.

Charlie sprang fram till sandstranden som omgav en av de mindre poolerna. Bekväma solstolar var utplacerade längs poolområdet. Vi badade en lång stund i det varma vattnet.


Charlie i Tropical Islands Resort.

Vi passerade några butiker innan vi kom fram till ett stort lekland med klätterställningar, bollhav, rutschkanor, gungor och elbilar. Charlie befann sig i himmelriket.

Utomhusdelen Tropical Islands AMAZONIA med sina utomhuspooler var stängd då det var lågsäsong. Istället fortsatte vi till den långa sandstranden och den stora poolen med ett piratskepp!


Tropical Islands - Europas största äventyrsbad.

I anslutning till den stora poolen fanns även en grund pool med rutschkanor för de yngsta besökarna. Flera restauranger med uteserveringar och stora planteringar med palmer låg i anslutning till den finkorniga sandstranden och man glömde snart bort att man faktiskt befann sig inomhus.


Detta konstgjorda tropiska paradis är så nära filmen Truman Show man kan komma!

Vi åt lunch på en av de många restaurangerna i kupolen. Räkna med riktigt höga priser och inga större kulinariska överraskningar. Jag åt currywurst med pommes frites och Charlie valde pizza och en Capri Sonne. Charlies apelsindryck kostade sexton kronor medan jag fick betala arton kronor för en plastmugg kranvatten!
Vi spenderade sedan en stund med att bada och äta glass. Vi hann även med en promenad genom regnskogen där vi såg flamingos och vattensköldpaddor! Charlie var kanonnöjd med vårt besök. Timmarna flög undan och det blev dags att återvända till Berlin. I informationen finns tiderna då skyttelbussarna tillbaka till tågstationen avgår.

Efter en timmes bekväm tågfärd var vi tillbaka i Berlin. Vi tog oss till Bahnhof Tempelhof.
Vi handlade med oss matsäck i en kiosk på stationen och promenerade ut på den långa startbanan som tillhörde den gamla flygplatsen Tempelhof.


Flygplatsen Tempelhofs tidigare landningsbana.

Idag består flygfältet av ett parkområde på 300 hektar. Detta är idag Berlins största parkområde och har fått namnet Tempelhof Freiheit. I vårsolen åt vi våran medhavda matsäck och tittade på folk som promenerade, cyklade, åkte inlines och flög med drake i denna urbana grönskande oas.


Tempelhof Freiheit i Berlin.

Berlin-Tempelhofs flygplats började uppföras 1923 på en tidigare militär exercisplats.
1926 grundades det tyska flygbolaget Lufthansa här.
Först 1941 stod den enorma flygplatsbyggnaden klar. Byggnaden är uppförd i tidstypisk arkitektur och var tänkt att passa in i den av Hitler planerade ”Världshuvudstaden Germania”.
Under Berlinblockaden (1948 – 1949) var Tempelhof den viktigaste flygplatsen då främst amerikanska flyg landade och lämnade förnödenheter till Västberlin.

Berlin Tempelhof förekommer som inspelningsplats för flera storfilmer, exempelvis Atomic Blonde (2017), Equilibrium/Cubic (2002), The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 (2014), The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 (2015) och Spionernas bro (2015).

Vi fortsatte längs med den långa fasaden och kom fram till huvudingången vid Örntorget (Eagle Square). Idag finns endast huvudet kvar efter den 4,60 meter höga örnstaty som stod på toppen av byggnaden mellan åren 1940 – 1962.


Vy över Örntorget (Eagle Square).


Tempelhofs huvudbyggnad.

 

 

 

Fortsättning på min reseskildring