STORBRITANNIEN (United Kingdom)


Statsskick:
Monarki.
Yta: 130 279 km².
Huvudstad: London.
Invånarantal: Ca 55 miljoner.
Språk: Engelska.
Religion: Kristendom.
Valuta: Brittiskt pund.
Visumtvång för svenska medborgare: Nej.
Tidsskillnad (svensk vintertid): - 1h.


LONDON CALLING

London är en stad man kan besöka hur många gånger som helst utan att tröttna. London är alltid hett, trendigt, populärt och inne…
Det var dags för ett återbesök och denna gången hade jag med mig min äldste son Caspian. London visade sig vara ett perfekt resmål för en nyfiken och filmtokig tioåring.

Vi reste med Ryanair som på senare år lyckats skaka av sig det mesta av sin fulstämpel som ett av lågprisbolgens värsting. Jag har dock aldrig haft problem då jag rest med Ryanair. Har man inte så stora förväntningar så är det lättare att inte bli besviken. Förvänta dig ingen som helst service utan mer som man reser med långfärdsbuss, men med vingar.


Ryanair, designed by Minions.

Vi flög från Landvetters flygplats till flygplatsen Stansted, den tredje största flygplatsen i Storbritannien. Stansted Airport är belägen 68 kilometer nordost om centrala London.
Det var närmare en timmes kö genom passkontrollen, ha detta i åtanke om du reser med mindre barn.

Man tar sig enklast och snabbast in till centrala London (Liverpool Street Station) med expresståg, Stansted Express avgår var femtonde minut. Restiden tar ungefär 50 minuter. En tur- och returbiljett med Stansted Express kostade
£25.50 (ca 295 kronor) för oss båda. Observera att rabattkortet Oyster Card inte gäller på Stansted Express!

LONDON

London är Europas största stad med sina över tolv miljoner invånare. London är trender, mode och kultur. Om New York är världens huvudstad så är London otvivelaktigt Europas. I London finns fler parker och grönområden än någon annan Europeisk storstad. Hyde Park och Kensington Gardens hänger ihop och tillsammans bildar de stadens gröna lungor.
London toppar år efter år listorna över de populäraste weekendresmålen, och det finns en orsak till detta. London erbjuder sevärdheter och museer i världsklass liksom mysiga pubar och shopping i världsklass. Här finns något för alla endast en och en halv timmes flygresa bort. Det går inte att tröttna på London!
Och oavsett vad du har hört - packa inte ner endast regnkläder, paraply och långärmade tröjor, det regnar inte varje dag…


Typisk gatubild från London.

Vi rullade in i London på kvällen och klev av på den stora tågstationen Liverpool Street Station.
Liverpool Street Station invigdes redan 1874. Under ett flyganfall riktat mot stationen under Första världskriget dog 162 människor på platsen. Liverpool Street Station förekommer som inspelningsplats i bland annat Bridget Jones dagbok (2001), The Elephant Man (1980), Mission: Impossible (1996) och Stormbreaker (2006).


Tågstationen Liverpool Street Station.

Vi befann oss nu i Londons East End. Det var i detta område som världens mest kända seriemördare "Jack the Ripper" (Jack Uppskäraren) härjade 1888. Trots att han endast låg bakom fem mord satte han en hel stad i skräck.
Vi passerade puben Ten Bells Pub där minst två att offren för Jack the Ripper lär ha tillbringat sina sista timmar.


Puben The Ten Bells.

Inte många meter därifrån, på Hanbury Street, ligger den lilla men alltid fullsatta restaurangen Poppies Fish & Chips. Här har man serverat Fish and chips sedan 1952, och vad passar inte bättre för två nyanlända och hungriga resenärer?


Populära Poppies Fish & Chips.

Vi fick vänta en stund på ett ledigt bord. Under tiden vi väntade blev Caspian serverad heta nyfriterade pommes frites i en pappersstrut. Vi blev till slut visade till ett ledigt bord av den trevlige kyparen. Här serveras Fish and chips gjord på tre olika sorters fisk; cod (torsk), haddock (kolja) och halibut (hälleflundra). Varje portion finns som antingen regular eller large och kostar £12.20 (ca 145 kronor) respektive £16.90 (ca 205 kronor).

Jag beställde in varsin Fish and chips, en gjord på torsk och den andra på kolja. Då portionerna är rejält tilltagna räcker det oftast med en regular. Till maten serveras en liten glasburk med ketchup och en annan burk med tartarsås. Maten smakade utmärkt, särskilt med en kall lager. Lugn och fin nu, Caspian drack Fanta...


Fish and chips är en utmärkt start på Londonäventyret!

Notan slutade på £34.70 (knappt 420 kronor). Ett tips om det är fullsatt är att be om take away (är några pund billigare) och avnjuta måltiden utanför istället.

Mätta och belåtna promenerade vi förbi flera av stadens sevärdheter. Vi såg den futuristiska kolossen The Gherkin på håll. Denna skyskrapa heter officiellt “30 St Mary Axe” men alla säger istället Gherkin (Gurkan) på grund av dess form. Arkitekter och designers har hyllat den 180 meter höga byggnaden medan de flesta Londonbor avskyr den som pesten.


Den 180 meter höga skyskrapan The Gherkin.

Den takförsedda viktorianska marknaden Ledenhall Market är Londons äldsta marknad och dess historia sträcker sig tillbaka till 1300-talet. Att promenera omkring i Ledenhall Market är som att komma in i en annan värld, närmare bestämt Harry Potters!


Den vackra Ledenhall Market är Londons äldsta marknad.

Ledenhall Market får i filmen Harry Potter och de vises sten (Harry Potter and the Philosopher's Stone) från 2001 föreställa Diagongränd (Diagon Alley). Om man håller Mugglarögonen öppna så går det faktiskt att hitta ingången till puben "Den läckande kitteln" (The Leaky Cauldron). Puben får i filmen föreställa den hemliga ingången till själva Diagongränd.


Ingången till puben "The Leaky Cauldron".

Ledenhall Market är en vacker och trevlig sevärdhet som är en personlig favorit. Ledenhall Market förekommer som inspelningsplats i bland annat Lara Croft: Tomb Raider från 2001 (där Angelina Jolie åker motorcykel genom marknaden) och i filmen The Imaginarium of Doctor Parnassus från 2009.

En annan sevärdhet vi passerade längs vår promenad var det 62 meter höga Monument (officiellt Monument to the Great Fire of London). Kolumnen byggdes mellan 1671 och 1677 som minne av den stora branden 1666 som ödelade större delen av London. Branden startade bara några stenkast därifrån och rasade i fyra dygn. Branden slukade över 13 200 bostadshus och över 80 kyrkor, däribland St Paulskatedralen. Man räknar med att av stadens 80 000 invånare blev 70 000 bostadslösa efter branden. Antalet dödsoffer är mycket osäkert, vissa källor säger att branden endast krävde ett tiotal dödsoffer medan andra hävdar att dödssiffran kan räknas i tusental.
Högst upp i monumentet finns ett observationsdäck som, efter 311 trappsteg, bjuder på en storslagen vy över London.

Vi spatserade sedan över London Bridge. Denna enkla bro misstas alltför ofta för den betydligt ståtligare Tower Bridge. Dagens London Bridge är en 269 meter lång betongbro och invigdes 1973. Den ersatte den tidigare stenbron från 1830 som såldes 1968 till en amerikan som sedan lät plocka ner bron bit för bit för att sedan frakta den till USA och bygga upp den igen! Den bron står nu i Lake Havasu City i Arizona.

Ett måste när man är i London är att åka tunnelbana. Londons tunnelbana (London Underground, the Tube) var den första i världen och invigdes 1863. Idag består Londons tunnelbanenät av elva linjer med sammanlagt 270 stationer. Barn under elva år åker gratis i Londons kollektivtrafik tillsammans med betalande vuxen.

Ett tips är att i förväg köpa ett så kallat Visitor Oyster Card som gäller på kollektivtrafiken i London. Med detta elektroniska kort förladdar du en summa som sedan dras vid varje resa. Fördelen med ett Visitor Oyster Card är att det blir betydligt billigare än att köpa enkelbiljetter för varje resa. Jag beställde ett Visitor Oyster Card genom Visit Britain (www.visitbritainshop.com). Mitt Visitor Oyster Card London (laddat med £20) kostade sammanlagt 348 kronor inklusive frakt till min hemadress i Sverige.

Från London Bridge Underground Station åkte vi tre stationer på Jubilee Line (Grå) till stationen Canary Wharf.
Den toppmoderna tunnelbanestationen förekommer i flera filmer, bland annat 28 dagar senare och Rogue One: A Star Wars Story där stationen föreställer interiören av Imperiets bas på Carif full med stormtroopers.


Tunnelbanestationen Canary Wharf förekommer i "Rogue One: A Star Wars Story".

Från tunnelbanestationen var det en femminuterspromenad till vårt hotell, Britannia The International Hotel. Hotellet är belägen på halvön Isle of Dogs i området Docklands i östra London. Denna del av Isle of Dogs består av nybyggda skyskrapor och kontorskomplex.

Det stora hotellet består av en modern byggnad med stora glaspartier som är belägen alldeles vid vattnet. Hotellet har 530 rum, tre restauranger, gym och en stor inomhuspool. Hotellet ligger på promenadavstånd till både tunnelbana och högbanan DLR (Docklands Light Railway).


Britannia The International Hotel på halvön Isle of Dogs.

Vi checkade in och fick nyckelkortet till rum 161. Det var en bra bit att gå längs långa och stundtals slitna korridorer. Vårt dubbelrum var enkelt men rent och stort. Dock hade rummet inget fönster, vilket jag ändå blev upplyst av vid bokningen och som gjorde rummet rejält mycket billigare. Badrummet hade förutom WC även badkar. Ett plus var att sängarna var riktigt sköna.


Hotellobbyn, Britannia The International Hotel.

Det fyrstjärniga hotellet profilerar sig som ett av de modernare och bättre hotellet i området men många resenärers omdömen håller långt ifrån med. Hotellet är rent men väldigt slitet på sina ställen. Britannia The International må ha kriterierna för att vara fyrstjärnigt men helhetsintrycket av bland annat de slitna korridorerna drar ner betyget rejält.
Här bor man enbart för läget och inget annat.

Vi vaknade upp till en ny dag. Då vi inte hade något fönster fick vi helt enkelt lita på väderleksrapporten på väderappen i våra mobiler.
Vi klev ut i det vackra men något kyliga vårvädret.

Från tunnelbanestationen Canary Wharf åkte vi tre stationer till London Bridge.
Frukost bestående av kaffe, färskpressad apelsinjuice och varsin baguette köpte vi i en av den brittiska smörgåskedjan Pret A Mangers butiker.


Prisvärd take away-frukost och riktigt gott kaffe.

Frukosten åt vi på en parkbänk längs Queens Walk vid Themsen med perfekt utsikt över Towern och Tower Bridge. Den enkla men välsmakande frukosten och den fantastiska utsikten blev en utmärkt start på dagen.

Den brittiska kryssaren HMS Belfast (C35) från 1939 användes bland annat under andra världskriget. HMS Belfast deltog vid sänkningen av den tyska kryssaren Schanhorst 1943 samt under bombardemanget av Normandie innan landstigningen under Dagen D. HMS Belfast användes även under Koreakriget.
Kryssaren står sedan 1975 förtöjd i Themsen och fungerar idag som fartygsmuseum.


Kryssaren HMS Belfast i Themsen.

Vi promenerade över Tower Bridge, en av världens mest kända och ikoniska broar. Den 244 meter långa klaffbron över floden Themsen invigdes 1894. Bron tog åtta år att bygga och är idag ett av Londons främst turistmål och har blivit en symbol för London. Bron misstas alltför ofta för den betydligt enklare London Bridge.
Det var en speciell känsla att promenera över denna historiska och vackra bro.


Tower Bridge, världens vackraste bro.

Towern (Tower of London) på andra sidan Themsen uppenbarade sig framför oss. Inträdesbiljetter till Towern hade jag köpt online i god tid för vårt besök. Biljetterna kostade £22.70 (ca 270 kronor) för mig och £10.75 (ca 130 kronor) för Caspian.
Vi befann oss vid ingången (i sydvästra hörnet av fästningen) en kvart innan öppning och det var endast ett tjugotal personer framför oss i kön. Stora informationstavlor visar var ingången ligger, det går inte att missa.
Då detta är en av Londons främsta sevärdheter rekommenderar jag att man är där precis vid öppning eller gör besöket två - tre timmar innan stängning.


Towern (Tower of London) vid floden Themsen, London.

Towern (Tower of London/Her Majesty's Royal Palace and Fortress) ligger strategiskt vid Themsens norra strand. Denna kungliga borg har under åren fungerat som fästning, kungligt slott och som fängelse.
Prick klockan 09:00 släpptes vi in efter att först fått visat upp våra förköpta inträdesbiljetter och en säkerhetsvakt kikat i min väska. Vi klev genom Middle Tower och fortsatte över den nu torrlagda vallgraven och sedan genom Byward Tower.


Towern, Londons främsta sevärdhet.

Flera stora svarta korpar rörde sig i området och var bitvis riktigt närgångna. Enligt en gammal tradition skall det alltid finnas minst sex korpar på Towern. Legenden säger att om korparna försvinner från Towern innebär det slutet för White Tower, monarkin och hela riket. Ingen vet när korparna först dök upp på Towern eller om det finns någon som helst sanning i legenden... Idag finns här åtta korpar, alla vingklippta så att de ej kan lämna Towern.
Se upp, korparna är riktigt stora och de kan faktiskt bitas! Jag själv har faktiskt blivit biten i vristen vid ett tidigare besök. Ja, det gjorde ont och ja, det började faktiskt blöda och nej, jag grät inte!


En av de åtta korparna på Towern.

I kasernbyggnaden Waterloo Block finner man Jewel House där Storbritanniens riksregalier och kronjuveler förvaras under sträng bevakning. Då besöket i Jewel House för många är höjdpunkten under besöket på Towern brukar det vara riktigt långa köer. Vi tog oss direkt från entrén till Jewel House och slapp därmed att köa.
För att hantera många besökare samtidigt får man stå på ett rullband som sakta passerar de kungliga kronorna, spiror, riksäpplen, ceremoniella svärd och andra ovärderliga skatter. Fotografering är strängeligen förbjudet här inne!
Caspian tyckte att besöket i Jewel House med alla vackra drottning- och kungakronor var höjdpunkten på hela besöket i Towern.

Säkerheten i Towern är hela tiden påtaglig. Området vaktas och patrulleras av soldater ur Queens Guard. Soldaterna kännetecknas av sina röda uniformsjackor, höga svarta björnskinnsmössor och att de är beväpnade med automatkarbiner.


Queens Guard beväpnad med en
brittisk L85A3 (SA80).

Yeoman Warders (även kallade Beefeaters) bär en annan uniform och är inte beväpnade. Namnet “Beefeaters” tros komma från att dessa soldater/vakter förr fick delar av sin lön utbetald i nötkött. Yeoman Warders fungerar mer som guider trots att de måste ha tjänstgjort minst 20 år i den brittiska armén, och då med goda vitsord.

Huvudbyggnaden mitt på borggården är White Tower och den äldsta byggnaden innanför murarna. White Tower stod klar omkring år 1097 och fungerade som bostad åt kungen och dennes familj. Tornet är 27,4 meter högt och består av murar som varierar mellan 4,6 och 3,3 meter i tjocklek. Namnet White Tower kommer från att väggarna täcktes med vit kalk.


The White Tower, Tower of London.

Idag finner man kyrkan St Johns kapell och livrustkammaren Royal Armouries innanför White Tower. Här finns mängder av blänkande rustningar och sylvassa svärd som får vilken elvaåring som helst att bli fascinerad.


Blänkande rustningar i Royal Armouries.

Här finns världens största rustning som mäter över två meter på höjden och som är upptagen i Guinness rekordbok.

Vi lämnade Towern bakom oss och promenerade sedan tillbaka över Tower Bridge. Solen sken och både Caspian och jag var laddade och förväntansfulla på vad London skulle bjuda på idag.


Caspian i London.

Alldeles öster om Tower Bridge börjar gatan Shad Thames som även gett namn åt området. Vi följde kullerstensgatan ett hundratal meter och fotograferade de vackra gångbroarna som går mellan fasaderna på höga lagerlokaler i tegel. Detta är ett område som många Londonbesökare missar.


Shad Thames med sina vackra gångbroar.

Shad Thames med sina karakteristiska byggnader förekommer i mängder av TV-serier och filmer, bland annat Bridget Jones dagbok (2001), The Elephant Man (1980), En fisk som heter Wanda (1988) och Highlander (1986).

Vi följde Queens Walk längs Themsen hela vägen tillbaka till London Bridge Underground Station och fortsatte sedan till Borough Market. Detta är Londons äldsta och största matmarknad. Borough Market har haft sin nuvarande plats på Three Crown Square sedan 1754. Då marknaden ligger centralt och enkelt nås med kollektivtrafiken är den välbesökt av både Londonbor och turister.


Caspian på Borough Market, London.

Här saluförs närodlade grönsaker, bröd, kött, ostar, fisk- och skaldjur och mängder av delikatesser som ostron, ekologisk cider, bakelser och konfektyrer. Här behöver man inte gå hungrig då det finns mängder av små matstånd och gatukök. Vad sägs om wraps med grillade jätteräkor, saftiga hamburgare, fish and chips, nybryggt finkaffe och doughnuts eller mustiga grytor?


Färsk fisk och skaldjur på Borough Market.

Alldeles i anslutning till Borough Market, på den smala gatan Bedale Street, ligger puben The Globe Tavern. Det är ovanför denna pub som Bridget Jones (Renée Zellweger) lägenhet ligger i filmen Bridget Jones dagbok från 2001.


Bridget Jones lägenhet!

Från Bedale Street har man perfekt vy över skyskrapan The Shard (Shard London Bridge). Med sina 310 meter är The Shard Storbritanniens högsta och en av Europas högsta byggnader. The Shard invigdes 2012 och består av 72 våningar. Den högsta utsiktsplatsen (The View from The Shard) som kan nås för allmänheten ligger på 244 meters höjd.


Skyskrapan "The Shard" tronar över London.

Från Borough Market följde vi Cathedral street och kom fram till det stora segelfartyget The Golden Hinde. Denna fullskaliga kopia av den ursprungliga Golden Hind (från 1577) sjösattes 1973. Fartyget har bland annat seglat jorden runt. När Golden Hinde passerade Japan förekom den i TV-serien Shogun från 1980 med Richard Chamberlain i huvudrollen. Då fick Golden Hinde föreställa det nederländska fartyget Erasmus.

Alldeles väster om The Golden Hinde på den smala tvärgatan Pickfords Lane ligger ruinerna efter 1100-talspalatset Winchester Palace.
Knappt 100 meter västerut passerade vi puben The Anchor Bankside. Denna historiska och berömda pub på adressen 34 Park Street i Bankside hör till områdets äldsta pubar. Här serveras förutom öl även enklare maträtter som hamburgare och fish and chips.
Puben Anchor Tavern förekommer i actionfilmen Mission: Impossible från 1996 (där Tom Cruise och Ving Rhames besöker puben) liksom i komedin Get Him to the Greek från 2010.


Puben The Anchor Bankside.

Vi fortsatte längs Bankside och kom fram till en av restaurangkedjan PizzaExpress restauranger. Denna restaurangkedja grundades i Storbritannien 1965 och består idag av över 470 restauranger över hela världen. Bara i London finns över 30 restauranger.
Kyparen visade oss till ett ledigt fönsterbord med utsikt över Themsen som rann utanför. Jag beställde in deras rektangulära pizza Calabrese med 'Nduja (bredbar italiensk salami gjord på fläskkött och rikligt med chilipeppar), mozzarella, tomat, senapskål, pesto och riven Gran Milanoost.


Calabrese - En pizza med sting!

Caspian valde en American med kryddstark pepperoni, mozzarella och tomat. Till maten drack vi mineralvatten och Cola.
Maten smakade bra och det var rejält med sting i min pizza. Notan slutade på närmare £35 (430 kronor).


Lunchdags i London.

Ett halv spjutkast därifrån ligger Shakespeare's Globe, en rekonstruktion av Shakespeares ursprungliga Globe Theatre. Globe Theatre byggdes 1599 men förstördes under en brand 1613. 1614 återuppbyggdes teatern för att sedan rivas 1644. Dagens Shakespeare's Globe är uppförd drygt 200 meter från Globe Theatres ursprungliga plats och invigdes 1997.


Teatern Shakespeare's Globe, London.

I London ligger sevärdheterna bokstavligen på rad. Nästa stopp på vår egenkomponerade sightseeing var konstmuseet Tate Modern. Inrymt i ett tidigare gigantiskt elkraftverk (Bankside Power Station) ligger nu Storbritanniens nationalmuseum för modern och samtida konst. Tate Modern öppnade år 2000 och här finner man konst från kända konstnärer som Henri Matisse, Mark Rothko, Picasso och Andy Warhol. Inträdet är gratis och även om du inte är det minsta konstintresserad så rekommenderas ett besök i den enorma turbinhallen.


Den enorma turbinhallen, Bankside Power Station.

Har du tid så ta hissen upp till kaféet längst upp. Härifrån har man en av de bästa utsikterna i hela London. Den stora tegelbyggnaden som tidigare var Bankside Power Station förekommer i bland annat TV-serien Red Dwarf och i långfilmerna Children of Men (2006), Judge Dredd (1995) och Richard III (1995).


Konstmuseet Tate Modern.

Från Tate Moderns huvudbyggnad leder den 325 meter långa gångbron Millennium Bridge (London Millennium Footbridge) över Themsen. Bron, med ett spann på 140 meter, förbinder Bankside med City of London.
Kort efter brons öppnande år 2000 upptäckte man att bron gungade oroväckande mycket. Bron stängdes och efter två års modifieringar och ombyggnationer, vilka har kostat mer än den ursprungliga bron, kunde bron åter öppnas för allmänheten. På grund av de tidigare svängningarna fick bron öknamnet “Wobbly Bridge".


Gångbron Millennium Bridge med Sankt Paulskatedralen i bakgrunden.

Denna iögonfallande och futuristiska gångbro förekommer i bland annat Harry Potter och Halvblodsprinsen (2009) då bron kollapsar efter att ha blivit attackerad av dödsätare. I Guardians of the Galaxy (2014) syns bron under stridsscenerna på planeten Xandar.

Bortom Millennium Bridges norra ände tronar den ståtliga katedralen Sankt Paulus upp över hustaken. Sankt Paulusskatedralen (Saint Paul’s Cathedral) är en av Londons mest välkända byggnader och en av stadens mest besökta sevärdheter. Sankt Paulskatedralen byggdes mellan åren 1675 och 1710. Katedralen uppfördes på platsen för en medeltida katedral som förstördes under den stora branden i London 1666.
Trots att London utsattes för enorma bombräder (Blitzen) under andra världskriget klarade sig Sankt Pauluskatedalen i stort sätt oskadd.
1981 ägde vigseln mellan Prins Charles och Diana Spencer rum i katedralen. Här begravdes även Winston Churchill 1965.


Saint Paul's Cathedral.

Old Bailey (Central Criminal Court) är Englands och Wales centrala brottmålsdomstol. Byggnaden har fått sitt namn från att den är uppförd på gatan Old Bailey.
På byggnadens fasad står texten “Defend the children of the poor & punish the wrongdoer”.
Högst upp på toppen av byggnadens kupol står en förgylld staty över fru Justitia. Statyn sprängs i småbitar liksom hela Old Bailey i filmen V för Vendetta (2005).


Central Criminal Court (Old Bailey).

Knappt 200 meter norrut ligger kyrkan Church of St Bartholomew the Great gömd bakom en port. Kyrkan grundades 1123 och inhyste även ett kloster och sjukhus. Kyrkan är uppkallad efter lärjungen Bartolomaios (Bartolomeus).
Kyrkan är lätt att missa men från Old Bailey är det skyltat fram till porten.
Anledningen till vårt besök är att kyrkan används flitigt som inspelningsplats till både filmer och TV-serier.
Church of St Bartholomew the Greats vackra interiör förekommer i följande storfilmer; The End of the Affair (1991), Robin Hood - Prince of Thieves (1991), Fyra bröllop och en begravning (1994), Jude (1996), Shakespeare in Love (1998), Amazing Grace (2006), Elizabeth: The Golden Age (2007), Sherlock Holmes (2009), Snow White and the Huntsman (2012), Muppets: Most Wanted (2014), Avengers: Age of Ultron (2015) och Transformers: The Last Knight (2017).
Inträdet är £5.00 och en extra avgift på £1.50 tas ut för den som önskar fotografera med systemkamera.


Church of St Bartholomew the Great.

Längs vår promenad genom London passerade vi området och byggnadskomplexet Barbican. Mellan åren 1965 och 1976 på ett 140 000m² stort område ödelagt under andra världskriget. Här står Barbican Towers, tre av Londons högsta bostadshus. De tre betonghusen består av 42 våningar (varav 38 ovan mark) och är 123 meter höga. Cromwell Tower stod klar 1973, Lauderdale Tower 1974 och Shakespeare Tower 1976.


Det 123 meter höga Cromwell Tower.

Här ligger även det gigantiska kulturcentret Barbican Centre med konsert- och teaterlokaler, biografer, konstgallerier samt Londons stadsmuseum (Museum of London). Endast 100 meter därifrån finner man skyskrapan CityPoint på adressen 1 Ropemaker Street. Den futuristiska entrén liksom den 127 meter höga skyskrapan förekommer i filmen Ready Player One från 2018 som IOI:s (Innovative Online Industries) högkvarter.


IOI Headquarters, Ready Player One.

500 meter västerut finner man ytterligare en byggnad som syns på film, nämligen Farmiloe Building. På adressen 34-36 Saint John Street ligger denna relativt okända byggnad som faktiskt hör till en av Londons främsta filminspelningsplatser.
Farmiloe Building förekommer i bland annat Batman Begins (2005), Eastern Promises (2007), The Dark Knight (2008), Sherlock Holmes (2009), Inception (2010), Tinker Tailor Soldier Spy (2011) och The Dark Knight Rises (2012).


Farmiloe Building, 34-36 St John St.

Bara ett halvt stenkast därifrån, på 40 Saint John Street, låg baren “JD” som ägdes av självaste Sting i filmen Lock, Stock and Two Smoking Barrels.


Baren "JD" i Lock, Stock and Two Smoking Barrels.

Från tunnelbanestationen Barbican åkte vi två stationer till King’s Cross St Pancras. Därifrån var det ytterligare två stationer på Piccadilly Line (Mörkblå) till Holborn Underground Station. I parken Bloomsbury Square Garden vilade vi fötterna en stund i vårsolen och avnjöt lite brittiskt godis och choklad.

Från parken var det en kort promenad till nästa stora sevärdhet i staden - världsberömda The British Museum.

 

 

 

Fortsättning på min reseskildring