LONDON - Besöket fortsätter...

I London ligger världsberömda British Museum som hör till ett av världens äldsta museer. I den enorma byggnaden finns över sex och en halv miljon utställningsföremål! The British Museum grundades 1753 men öppnade inte för allmänheten förrän 1759. British Museum är inrymt i en gigantisk byggnad var fasad består av 44 kolonner som var och en är fjorton meter höga.


The British Museum.

Här kan man beskåda kulturhistoriska samlingar och föremål från hela världen. Museets ursprungliga samlingar bygger på läkaren och vetenskapsmannen Sir Hans Sloanes privata föremål vilka han testamenterade till staten. Under museets över två och ett halvt sekel långa existens har samlingarna växt till enorma proportioner. 1887 flyttades museets naturhistoriska samlingar till Natural History Museum i London som idag är världens största och främsta naturhistoriska museum.

Museets hjärta och centrala punkt är det stora inomhustorget Great Court (Queen Elizabeth II Great Court). Great Court invigdes av drottning Elizabeth II år 2000. Great Court har ett glastak på hela 6 100 kvadratmeter!


The Great Court, British Museum.

Det är omöjligt att se alla konstföremål under ett besök, även om man tillbringar en halv dag här. Reser man med barn är ett bra tips att koncentrera sig på några fåtal avdelningar och enbart pricka av de mest kända föremålen.
The British Museum förekommer bland annat i filmerna Mumien - Återkomsten från 2001 och Natt på museet: Gravkammarens hemlighet från 2014. Varken den niohövdade ormen Xiangliu eller Sir Lancelot från ”Natt på museet 3” finns här så det är ingen idé att börja leta.


The British Museum är en skattkammare.

Här finns bland annat en stenstaty (moai) från påskön. Stenstatyn som fått namnet Hoa Hakananai'a togs från Påskön 1868 av besättningen på det engelska fartyget HMS Topaze. Trots sin förhållandevis ringa storlek är detta ett mästerverk och ett av de finaste exemplaren av stenskulpturer från Påskön.


Dum Dum! Give me gum gum!

Här finns mängder av antika statyetter och papyrusrullar och den världsberömda Rosettastenen. Rosettastenen (även Rosettestenen) är en stor granodioritplatta som hittades av franska soldater 1799 vid staden Rosetta i Egypten. Efter fransmännens kapitulation i Egypten 1801 hamnade Rosettastenen i brittisk ägo.
Sedan 1802 är stenen utställd på The British Museum. På Rosettastenen finns en och samma text skriven med tre olika skriftsystem, egyptiska (dels som hieroglyfer men även som demotisk skrift) och antik grekiska skrivet med grekiska bokstäver. Denna inskription fick en avgörande betydelse för att kunna tolka de urgamla egyptiska hieroglyferna. Rosettastenens inskription är från år 196 f.Kr.


Rosettastenen på British Museum, London.

Den egyptiska avdelningen med riktiga mumier (!) är givetvis ett absolut måste. British Museum har världens näst största samling av antikviteter och konstföremål från Egypten. Endast Egyptiska museet i Kairo har fler föremål. Föremålen i den Egyptiska sektionen sträcker sig från yngre stenåldern (ca 10 000 f.Kr.) till 1100-talet e.Kr.


Den egyptiska avdelningen på British Museum.

Bland de mest spännande utställningsföremålen på hela museet är de egyptiska mumierna. Här finns totalt 120 mumier och kistor. Här finns även mumifierade katter!


Mumifierade katter.


Mumie från Egypten, The British Museum.

Att besöka museet är helt gratis. The British Museum håller öppet dagligen från 10:00 - 17:30 (20:30 på fredagar).

Efter besöket på British Museum promenerade vi österut längs Oxford Street. Denna gata är Londons största och mest kända shoppingstråk. Oxford Street sträcker sig hela 1,9 kilometer.
Oxford Street kantas av över 300 butiker från några av världens största klädkedjor och modehus, bland annat Adidas, Dr. Martens, H&M, Massimo Dutti, Marks & Spencer och Urban Outfitters. Längs gatan finner man även Londons näst största varuhus, Selfridges.
Här hittar man också The Disney Store där man garanterat hittar utmärkta presenter och godisbutiken Kingdom of Sweets.

Oxford Street korsas av ytterligare en stor shoppinggata, nämligen Regent Street. Här ligger det exklusiva varuhuset Liberty från 1875.


Regent Street, London.

På adressen Regent Street 188-196 ligger leksaksbutikskedjan Hamleys flaggskeppsbutik. I butiken finns över 50 000 olika sorters leksaker fördelade på hela sju våningsplan (inklusive källarplanet). Butiken på Regent Street är världens största leksaksaffär med sina 5 000 kvadratmeter och har blivit en av Londons mest besökta turistattraktioner.


Legoaskar i oändlighet...

På de olika våningsplanen finner man bland annat Lego, skämtleksaker, mjukisdjur, spel (allt från brädspel och pussel till de senaste TV-spelen), dockor, babyleksaker, radiostyrda leksaker och actionfigurer. Detta är himmelriket för vilket barn som helst, och en och annan förälder…


Londons främsta och gulligaste souvenir!

Flera minuter och många pund senare följde vi sedan Regent Street knappt femtio meter och vidare västerut till den smala parallellgatan Savile Row. Gatan har sedan 1800-talet inhyst Londons mest högklassiska skräddare av exklusiva herrkläder, framförallt skräddarsydda kostymer.
På adressen 11 Savile Row ligger den anrika skräddaren och herrekiperingen H. Huntsman & Sons (mest kända som endast “Huntsman”). Huntsman grundades 1849 av Mr. Henry Huntsman och är idag den mest kända av alla skrädderier längs Savile Row.


H. Huntsman & Sons på Savile Row, London.

Huntsman var inspirationskällan till actionfilmen Kingsman: The Secret Service (2014) och dess uppföljare Kingsman: The Golden Circle (2017). Båda filmerna har flera scener inspelade i själva butiken då Huntsman får föreställa ingången till högkvarteret Kingsman.


Herrekiperingen H. Huntsman & Sons.

En mycket trevlig anställd hälsade oss välkomna i denna vackra och exklusiva herrekipering. Han lät oss fotografera hur mycket vi önskade och visade oss även provrummet som förekommer i en scen i den första filmen.


Provrummet som förekommer i filmen
Kingsman: The Secret Service
.

Filmerna har inneburit enorm gratisreklam för Huntsman och det var kul att få gå runt i den vackra butiken och fotografera. Missa inte den förgyllda skylten som sitter på trappan utanför!


Kingsman Est. 1849.

Mellan Regent Street och Piccadilly Street leder den smala och korta gatan Air Street. Gatan förekommer i inledning av filmen Mission: Impossible - Rouge Nation. Det är här som Ethan Hunt (Tom Cruise) besöker en skivaffär.
I verkligheten finns det ingen skivaffär på adressen 5 Air Street, istället ligger det en kemtvätt på platsen.

Piccadilly Circus är mer än en kass låt med Pernilla Wahlgren. Detta centralt belägna torg är knutpunkt för Regent Street, Piccadilly Street, Shaftesbury Avenue och Coventry Street. Torget är en av Londons mest välkända och populära platser. Torget, som stod klart 1819, är berömt för sina gigantiska reklamskyltar som pryder husfasaderna i området.


Piccadilly Circus, London.

Mitt på Piccadilly Circus står fontänen Shaftesbury Memorial med den grekiska guden Anteros från 1893. Fontänen är en populär samlings- och mötesplats. Namnet Piccadilly kommer från “piccadill” som var en stor veckad krage populär på 1600-talet. Flera affärer specialiserade på just dessa halskragar lär ha funnit i området.

Precis vid fontänen Shaftesbury Memorial ligger den historiska och exklusiva Criterion Restaurant. Restaurangen hör till en av världens mest kända och äldsta restauranger. Restaurang Criterion öppnad redan 1874.
Sedan 2015 serverar restaurangen högklassiga italienska maträtter under namnet Savini at Criterion och priserna är därefter. Här finns även en populär bar.
Restaurangen och dess bar förekommer i den första romanen om Sherlock Holmes, En studie i rött från 1887, av Arthur Conan Doyle. Criterion Restaurant förekommer som inspelningsplats i bland annat A Good Year (2006), The Dark Knight (2008), London Boulevard (2010) och Gambit (2012).


Criterion Restaurant vid Piccadilly Circus.

Vad passar bättre för två hungriga cineaster än temarestaurangen Planet Hollywood?
Från att kedjan bestått av ett 80-tal restauranger finns endast sex Planet Hollywood-restauranger kvar i världen, fyra stycken i USA samt en restaurang i London och en i Paris.


Temarestaurangen Planet Hollywood London.

Här kan man se rekvisita från flera kända filmer samtidigt som man avnjuter en saftig hamburgare eller pizza.


John J. Rambos (Sylvester Stallone)
kniv i Rambo III.


Danny Zuko's (John Travolta) skinnjacka från Grease.

Caspian beställde in en Avocado & Swiss, en hamburgare med skivad avokado toppad med schweizisk ost. Jag valde en Mac Attack, en hamburgare med hickoryrökt bacon toppad med macaroni and cheese. Jag kan rekommenderas deras milkshakes som är riktigt goda.


En Mac Attack Burger för 192 kronor på Planet Hollywood.

Trailers från de senaste Hollywood-filmerna rullade på stora TV-skärmar och på väggarna hängde filmrekvisita som Freddy Kruegers knivförsedda handske från Terror på Elm Street, Sylvester Stallones stora kniv från Rambo III, Arnold Schwarzeneggers skinnjacka som han bar i Terminator 2, John Travoltas skinnjacka från musikalen Grease, Harrison Fords piska från Indiana Jones och det sista korståget och Zed's chopper från Pulp Fiction.


Arnold Schwarzeneggers skinnjacka från
Terminator 2: Judgment Day.


It's not a motorcycle, baby. It's a chopper.

Maten smakade helt okej och Caspian gillade konceptet med all filmrekvisita.
Notan för oss båda slutade på exakt £36 (432 kronor) inklusive en serviceavgift på 12,5 %.  

Vi följde Haymarket Street söderut och svängde sedan öster in på Cockspur Street. Trafalgar Square öppnade upp sig framför oss. Torget, som stod klart 1845, är uppkallat efter slaget vid Trafalgar (1805).
Trafalgar Square är Londons absoluta mittpunkt och härifrån mäts alla avstånd från London till andra platser. Torget pryds av en stor fontän och den 44 meter höga Nelsonkolonnen. Nelsonkolonnen pryds högst upp av en staty föreställande nationalhjälten Horatio Nelson.


Trafalgar Square med konstmuseet National Gallery.

På torgets norra ände står det stora konstmuseet National Gallery. Den palatsliknande byggnaden från 1824 inrymmer målningar av bland andra Giovanni Bellini, Caravaggio, Jan van Eyck, Vincent van Gogh, Michelangelo, Claude Monet, Raphael, Rembrandt, Johannes Vermeer och Leonardo da Vinci.

Vi passerade den otroligt populära puben Sherlock Holmes Pub på Northumberland Street. Här serveras brittisk öl tillsammans med fish & chips. På övervåningen finns en liten utställning om Sherlock Holmes.


Sherlock Holmes Pub på Northumberland Street.

Vår promenad tog oss genom den vackra parken Whitehall Gardens. Flera parkbänkar fanns för den som önskade vila fötterna. Mellan Whitehall Gardens och Trafalgar Square ligger korsningen Whitehall Place och Scotland Place.
Det är här som Trolldomsministeriet (The Ministry of Magic) ligger i filmerna Harry Potter och Fenixorden (2007) och Harry Potter och Dödsrelikerna: Del 1 (2010). Den röda telefonkiosken från filmerna är tyvärr inte längre kvar...


Trolldomsministeriet (The Ministry of Magic).

Hela kvarteret Whitehall rymmer de flesta av stadens regerings- och departementsbyggnader. På tvärgatan Downing Street finner man en av världens mest kända adresser. Det är på 10 Downing Street som den brittiske premiärministern har sin officiella tjänstebostad. Den välkända porten har synts i mängder av nyhetssändningar och filmer men att som turist och besökare i London få en skymt av porten går inte längre. Området är avspärrat och vaktas av tungt beväpnad polis bakom tjocka stålgrindar.


Tungt beväpnad polis på Downing Street.

Bara tvåhundra meter söderut ligger ett av stadens främsta och mest kända landmärken - Westminsterpalatset (Palace of Westminster). Den vackra byggnaden i nygotisk stil uppfördes 1848 efter att den tidigare byggnaden brunnit ner. Westminsterpalatset ligger beläget alldeles vid Themsens västra strand och det är här som Storbritanniens parlament har sitt säte.


Westminsterpalatset (Palace of Westminster).


Westminsterpalatset och Westminster Bridge.

I Westminsterpalatsets 93 meter höga norra torn (Elizabeth Tower) hänger klockan Big Ben. Många benämner felaktigt själva tornet för “Big Ben” men det är själva slagklockan som bär detta smeknamn. Officiellt heter klockan Great Bell of Westminster men alla använder istället namnet “Big Ben”. Den 13,5 ton tunga klockan slog sina första slag 1859.
Mellan 2017 och 2021 genomförs renoveringsarbeten både på själva klocktornet Elizabeth Tower och Big Ben.
Klockan Big Ben syns bland annat i filmerna My Learned Friend (1943), The Thirty Nine Steps (1978) och Shanghai Knights (2003). De fyra gigantiska urtavlorna som pryder var sida av Elizabeth Tower heter Great Clock of Westminster. Timvisarna är 2,7 meter långa och minutvisarna är 4,3 meter.


Det 93 meter höga Elizabeth Tower.

Mittemot Westminsterpalatset (västerut) står kyrkan Westminster Abbey (Collegiate Church of St Peter at Westminster). Denna gotiska kyrkobyggnad är Storbritanniens traditionella krönings- och begravningskyrkan för brittiska kungligheter. Det är inte enbart kungligheter som begravts i Westminster Abbey utan även Charles Darwin, Charles Dickens, Georg Friedrich Händel, Rudyard Kipling, David Livingstone och Isaac Newton. 2018 begravdes den brittiske fysikern, forskaren och vetenskapsmannen Stephen Hawking (1942 - 2018) i Westminster Abbey. Stephen Hawkins vilar i graven bredvid Isaac Newton.


Westminster Abbey.

Vår promenad tog oss åter över floden Themsen. Vi passerade över bron Westminster Bridge. Westminster Bridge öppnade 1862 och mäter 275 meter. Från bron har man utmärkta fotograferingsmöjligheter att få riktigt bra kort på både Westminsterpalatset, Elizabeth Tower och på pariserhjulet London Eye.
Westminster Bridge förekommer i flera filmer. I 28 dagar senare (2002) ser vi huvudpersonen Jim (Cillian Murphy) promenera ensam över bron i ett ödsligt London. I James Bond-filmen Spectre (2015) kraschar Blofelds (Christoph Waltz) helikopter på bron.
Efter terrorattacken som skedde här 22 mars 2017 finns här stora hinder för att förhindra att någon kör bil på gångbanan.


Betonghinder på Westminster Bridge.

Nedanför lejonstatyn i södra änden av Westminster Bridge (på County Hall-sidan) finns dörren som i James Bond-filmen Die Another Day (2002) leder till “Vauxhall Cross station”. Dörren är givetvis låst men kan vara kul att se i verkligheten.


Dörren förekommer i James Bond-filmen Die Another Day.

Endast 100 meter norrut, längs Queen’s Walk står det enorma pariserhjulet “London Eye”. London Eye restes 1999 för att fira millennieskiftet år 2000. På grund av tekniska problem kunde London Eye inte sättas i drift förrän i mars 2000. London Eye var vid invigningen världens högsta pariserhjul (135 meter) men har sedan överträffats av flera betydligt högre pariserhjul runt om i världen. Pariserhjulet har 32 gondoler som vardera tar 25 passagerare. Att åka ett helt varv med London Eye tar ungefär 30 minuter.
På senare år har London Eye drabbats av ekonomiska problem trots att de billigaste biljetterna kostar omkring 300 kronor för vuxna. Coca-Cola har valt att sponsra London Eye, därav namnet Coca-Cola London Eye överallt.


Pariserhjulet London Eye.

Drygt 150 meter österut ligger järnvägsstationen Waterloo Station. Detta är en av Londons mest trafikerade järnvägsstationer. Vi gjorde ett kort besök enbart för att en av de mest briljanta scenerna i actionfilmen Bourne Ultimatum från 2007 utspelar sig just här. Det är här som Jason Bourne (Matt Damon) får skydda reportern Simon Ross (Paddy Considine) mot en grupp vältränade CIA-agenter och en dödlig prickskytt.


Waterloo Station.

Vi tog oss sedan smidigt tillbaka till hotellet och laddade för morgondagens äventyr. Min stegräknare på mobilen visade att vi under dagen hade tillryggalagt sammanlagt 2,9 mil till fots!

Följande morgon klev vi ut i det soliga vårvädret. Återigen visade det sig vara ett smart drag att bo i närheten av tunnelbanan. Från Canary Wharf åkte vi nio stationer till Baker Street Underground Station.
I korsningen Marylebone Road och Baker Street (på adressen 185 Baker Street) ligger banken Lloyds Bank. Det är denna bank som rånas i filmen The Bank Job (2008).


Lloyds Bank på 185 Baker Street.

Drygt 50 meter längre upp på gatan återfinner man en av världens mest kända gatuadresser, nämligen 221B Baker Street. Inklämt mellan 237 och 241 Baker Street ligger Sherlock Holmes Museum, lustigt nog på just adressen 221B Baker Street istället för det logiska 139...

Museet är tillägnat Arthur Conan Doyles fiktive privatdetektiv Sherlock Holmes. I den vackra georgianska byggnaden kan man beskåda Sherlock Holmes och Dr Watsons våning såsom den beskrivs i böckerna om deras äventyr.


Porten till 221B Baker Street.

Från Baker Street Underground Station åkte vi tre stationer till Paddington Underground Station. Järnvägsstationen Paddington Station uppfördes redan 1838. Stora ombyggnationer skedde mellan åren 1906 och 1915.
I böckerna om Björnen Paddington hittas Paddington av familjen Brown på just Paddington Station och får sitt namn efter stationen. Idag finns en staty föreställande Björnen Paddington på stationen. Statyn är belägen under den stora klockan vid spår 1.


Björnen Paddington på Paddington Station.

På stationen finns även en butik som säljer böcker, kläder, skolväskor och andra souvenirer med Björnen Paddington. På Paddington Station köpte vi frukost som vi avnjöt i den stora centralhallen.


Paddington Station.

Då sträckan vi skulle åka med tunnelbanan var stängd fick vi åka buss istället. Kunniga och trevliga anställda från London Underground informerade hur vi på enklaste sätt skulle ta oss vidare och varifrån bussarna avgick ifrån.
Vi hoppade på en av Londons karakteristiska röda dubbeldäckarbussar, även på bussen gällde mitt Oyster Card. När vi närmade oss stadsdelen Notting Hill klev vi av. Det var dags att besöka den populära marknaden längs gatan Portobello Road. Portobello Road Market är en av världens största antikmarknader med över 1 000 försäljare och butiker längs gatan Portobello Road och dess tvärgator. Portobello Road sträcker sig över 900 meter.
På lördagar hålls alla sektioner av marknaden öppen och det är då det är mest besökare. Marknaden håller öppet från 09:00 till 19:00. Förutom antikviteter säljs här second hand-kläder, modekläder, husgeråd, krimskrams samt frukt- och grönt. Man behöver inte gå hungrig då det finns mängder av restauranger, kaféer och försäljningsstånd över hela marknadsområdet.


Portobello Road Market, Notting Hill.

Utanför de små pastellfärgade husen står färsäljningsstånden på rad och här kan man fynda allt från antikviteter till vintagekläder. På adressen 86 Portobello Road ligger antikaffären Alice’s Antiques. Detta är själva sinnebilden av en antikaffär i London - trångt, mörkt och fullt med prylar från golv till tak. Alice’s Antiques öppnade redan 1887 och får föreställa Mr Grubers (Jim Broadbent) antikaffär i filmerna Paddington (2014) och Paddington 2 (2017).


Antikaffären Alice's Antiques på Portobello Road.

I området finns en av Londons mest kända inspelningsplatser. På adressen 280 Westbourne Park Road finner man den blå dörren som leder in till William Thackers (Hugh Grant) lägenhet i filmen Notting Hill (1999).
Dörren som förekommer i filmen är såld och den nuvarande dörren var under flera år svartmålad då den tidigare lägenhetsinnehavaren tröttnade på alla turister som tog kort framför porten. Nu är dörren åter blå och lockar fotograferande turister och filmnördar dygnet runt.


Den blå dörren förekommer i filmen Notting Hill.

Alldeles i närheten på adressen 142 Portobello Road finner man vad som föreställde “The Travel Book Company” där Hugh Grants rollfigur arbetar i filmen Notting Hill. Idag är lokalen en souvenirbutik med det snarlika namnet “The Travel Book Shop”.

Är man i London hör det till att minst en gång åka med de för staden så typiska svarta taxibilarna (London Black Cab). Av Londons över 12 000 taxibilar är majoriteten av modellen TX4. Den dieseldrivna TX4-modellen håller successivt på att bytas ut till den modernare och eldrivna modellen LEVC TX (TX5).


De för staden så berömda taxibilarna.

Taxichauffören körde oss snabbt och smidigt till vår nästa punkt på vår egenkomponerade sightseeing. Chauffören släppte av oss utanför fotbollsstadion Stamford Bridge.
Innan vi släpptes in på Stamford Bridge-komplexet stoppades vi av tre trevliga säkerhetsvakter som snabbt kikade i min väska. Fotbollsstadion Stamford Bridge är Chelsea FC:s hemmaarena och invigdes redan 1877. Efter en enorm ombyggnation på 1990-talet hör stadion till en av Englands finaste och har idag 41 600 sittplatser. Förutom själva fotbollsstadion utgörs området av två lyxhotell, ett museum, klubbshopen Chelsea FC Megastore, Chelsea Health Club & Spa och restauranger.
Trots att vi inte är några större Chelsea-supportrar gjorde vi ändå ett besök i Chelsea FC Megastore så min fotbollstokige son Caspian kunde köpa lite souvenirer.


Chelsea FC Megastore, Stamford Bridge.

I direkt anslutning till Stamford Bridge ligger kyrkogården Brompton Cemetery. Kyrkogården började användas 1840 och idag finns här 35 000 gravstenar och mausoleer i alla tänkbara storlekar. Brompton Cemetery är viloplats till över 200 000 människor.


Brompton Cemetery.

Denna kända, vackra och historiska kyrkogård förekommer som inspelningsplats i otaliga filmer och TV-produktioner. Brompton Cemetery förekommer i bland annat Dom Hemingway (2013), Duvans vingslag (1997), Eastern Promises (2007), Finding Neverland (2004), GoldenEye (1995), Johnny English (2003), Mission: Impossible - Rogue Nation (2015), Sherlock Holmes (2009) och Stormbreaker (2006).

Bland de bitvis slitna gravstenarna och gigantiska och påkostade mausoleerna sprang ekorrar. Parkbänkar är strategiskt utplacerade så man kan vila fötterna om man skulle behöva. Denna kyrkogård är väl värt ett besök även om man inte är en cineast.


Thy Will Be Done...

Från West Brompton Underground Station åkte vi tunnelbana till South Kensington Underground Station (District Line, 3 stationer). Londons Natural History Museum är inrymt i en gigantisk och otroligt vacker palatsliknande byggnad belägen i South Kensington.


London Natural History Museum.


Missa inte statyerna och gargoylerna på museets fasad!

Museet har sitt ursprung i de naturhistoriska samlingar som förvarades på British Museum. När dessa samlingar blev för stora lät man uppföra dagens byggnad. Museet hette ursprungligen British Museum (Natural History) vid sitt öppnande 1881 men sedan 1992 bär museet namnet Natural History Museum.


Hogwarts?

Här finns sammanlagt över 40 miljoner zoologiska och botaniska objekt varav endast ett fåtal är utställda. I museets 28 olika avdelningar kan man bland annat beskåda fossiler, fiskar och reptiler, människans evolution, dinosaurieskelett, mineraler och mängder av uppstoppade djur.

Efter en säkerhetskontroll som bestod i att jag fick visa upp min väska släpptes vi in. Det var som att kliva in i Hogwarts! I museets enorma entréhall (Hintze Hall) hänger ett 25 meter långt blåvalsskelett i taket.


Hintze Hall med ett 25 meter långt blåvalsskelett.

Här finns en genomskärning av ett gigantiskt 1 335 år gammalt amerikansk sekvojaträd (Sequoia sempervirens) som fälldes 1891. Trädet började växa redan år 557!
Höjdpunkten på museet var avdelningen med dinosaurier. London Natural History Museum håller öppet dagligen 10:00 - 17:50. Det är fritt inträde till museet, undantaget vissa utställningar.
I filmen Paddington från 2014 arbetar filmens skurk Millicent Clyde (Nicole Kidman) på London Natural History Museum. Flera scener i filmen utspelar sig på museet.


Tyrannosaurus Rex.

 

 

 

Fortsättningen avslöjar höjdpunkten på vår Londonresa...