USA - Min reseskildring från USA fortsätter...


Från Harlem tog jag mig tillbaka till Columbus Circle, passerade sedan genom Merchant's Gate och befann mig återigen i Central Park. Inte långt ifrån Merchant's gate ligger den vackra stenbron Greyshot Arch. Bron uppfördes 1860 och är byggd i gnejs och sandsten. Det är under Greyshot Arch som Rob och Beth tar skydd från de attackerande monstren i filmen Cloverfield från 2008. Ett tag föreslogs det att filmen skulle heta just Greyshot efter slutscenen under bron men namnet Cloverfield var redan så etablerat bland filmskaparna att de beslutade att behålla det ursprungliga namnet.


Greyshot Arch i Central Park.

Det höll på att skymma och jag fortsatte längs med den breda allén The Central Park Mall som kantas av höga almar. Allén leder till Bethesda Terrace, en tvåvåningsterrass i brun sandsten och med utsikt över Bethesda Fountain och The Lake. Jag passerade den vackert utsmyckade nedre delen av Bethesda Terrace där en man och en kvinna framförde klassiska stycken på fiol och cello. Det var både vackert och stämningsfullt och med den vackra musiken i bakgrunden fortsatte jag mot Bethesda Fountain.


Skickliga musiker under Bethesda Terrace.

Fontänen förekommer bland annat i Ransom (1996) där Tom Mullen's (Mel Gibson) son kidnappas, det storslagna musiknumret "That's How You Know" i Enchanted/Förtrollad (2007), Elf (2003), Ensam Hemma 2 – Vilse i New York (1992) och Friends with Benefits (2011).
Solen hade gått ner bakom skyskraporna och jag lämnade den mörka parken för neonljusen på Times Square.


Bethesda Terrace i Central Park.

På Times Square ligger Toys ”R” Us flaggskepp vilket är världens största leksaksaffär. Leksaksaffären består av tre våningar fördelade på över 10 000 kvadratmeter med allt från actionfigurer, radiostyrda bilar och Transformers till TV-spel, Byggare Bob-figurer och Lego. Några attraktioner i affären är bland annat en enorm mekanisk Tyrannosaurus Rex som rör sig och ryter, ett tvåvånings Barbiehus som man kan promenera omkring i och ett 18 meter högt pariserhjul, inomhus! Detta måste vara himmelriket för varje barn...


Lego är betydligt billigare än i Sverige.

Öppettiderna är verkligen generösa och ett tips är att gå hit på kvällen då köerna i regel är kortare än mitt på dagen. Jag handlade lite julklappar och det är kul att handla när priserna är betydligt lägre än hemma i Sverige. På de större Lego-askarna går det att spara många hundralappar.
Jag fördrev någon timme på Times Square och området runt mitt hotell innan jag återvände till mitt hotellrum.


En mekanisk T-Rex i världens största leksaksaffär, Toys "R" Us Times Square.


Det 18 meter höga pariserhjulet.

Nästa morgon klev jag upp och förberedde mig för nästa destination på min resa, huvudstaden Washington, DC. Jag checkade jag ut från Hotel Carter och med min kära Berghausryggsäck på ryggen promenerade jag mot arenan Madison Square Garden. Madison Square Garden används för ishockeymatcher, basketmatcher och wrestlinggalor men även för konserter. Några kända artister och grupper som uppträtt på Madison Square Garden inkluderar Elvis Presley, Guns N' Roses, The Hives, KISS, Madonna, Metallica, Michael Jackson, The Rolling Stones och U2. Madison Square Garden förekommer även i flera filmer, som exempelvis Godzilla (1998), inledningsscenen från kultfilmen Highlander (1986) och Rocky III (1982).
Mittemot arenan, på hörnet av West 33rd Street och 7th Avenue skulle bussen till Washington, DC avgå ifrån. Bussbolaget jag skulle åka med hette BoltBus och är ett dotterbolag till den amerikanska bussjätten Greyhound Lines. Jag hade köpt bussbiljetten på Internet och betalade 19 dollar per enkelresa (cirka 125 kronor). Bussen var modern med gott om benutrymme, WC längst bak i bussen och gratis wi-fi. Att ta tåget mellan New York och Washington, DC går snabbare men är betydligt dyrare. I vissa fall kostar en enkelbiljett över 100 dollar!

Bussen körde från New York (som ligger i delstaten New York) vidare genom delstaten New Jersey. Bussen fortsatte över Delaware Memorial Bridge som består av två tvillingbroar bredvid varandra som löper över Delawarefloden vilken utgör gränsen mellan delstaterna New Jersey och Delaware. Resten av resan gick längs motorvägen I-95 (Interstate 95). Denna motorväg är den viktigaste transportleden på USA:s östkust. I-95 sträcker sig över 300 mil från Maine i norr till Florida i söder och löper genom femton delstater. Vi passerade delstaten Maryland innan bussen rullade in i Washington, DC...

WASHINGTON, DC

USA:s huvudstad Washington, DC (District of Columbia) är inklämt mellan de båda delstaterna Maryland och Virginia. Bussresan från New York till Washington, DC tog fyra timmar inklusive en kvarts kiss- och matpaus efter halva resan.

USA:s grundandes 1776 och tolv år senare, 1788, bestämde den amerikanska kongressen att man skulle grundlägga landets huvudstad i ett eget distrikt vilket var helt frigjort och som skulle vara neutralt gentemot landets delstater. Distriktet fick namnet District of Columbia. USA:s förste president, George Washington, valde personligen ut ett område mellan Maryland och Virginia som platsen för den nya huvudstaden.

Bussens slutstation var centralstationen Washington Union Station. Den vackra byggnaden i romersk-klassisk stil uppfördes 1907. Man bör inte missa den vackert utsmyckade stationshallen som är en verklig sevärdhet. Det finns flera kaféer och butiker i Union Station. Union Station förekommer bland annat i följande filmer; Along Came a Spider/I spindelns nät (2001), Collateral Damage (2002), Hannibal (2001), The Recruit/Uppdraget (2003), The Sentinel/Hotet inifrån (2006) och Wedding Crashers (2005).


Washington Union Station.

Jag sökte upp en informationsdisk där jag fick en gratiskarta över staden Washington, DC och även en tunnelbanekarta. Jag köpte ett dagskort på tunnelbanan för nio dollar (knappt 60 kronor) och åkte med den röda linjen från Union Station de fyra stationerna till tunnelbanestationen Farragut North. Därifrån var det en kort promenad till mitt hotell Club Quarters på 17th Street NW i Downtown. Hotellet ligger centralt och bara 400 meter från Vita huset och det var läget som fick mig att välja just detta hotell. En natt i ett dubbelrum kostade 1 275 kronor. Jag checkade in och tilldelades rum 801. Rummet var utmärkt och det stora badrummet var mycket fräscht. Jag slängde min stora ryggsäck på sängen och gick ut för att utforska Washington, DC. Jag promenerade söderut och styrde stegen mot Vita huset.


Vita huset ligger på adressen 1600 Pennsylvania Avenue.

Vita huset, som först gick under namnet President's House, uppfördes mellan åren 1792 och 1800. Vita huset är USA:s äldsta offentliga byggnad. USA:s 2:a president John Adams var den förste att bosätta sig i byggnaden. Först 1818 började man kalla byggnaden för ”Vita huset” och sedan dess är namnet officiellt vedertaget.


Det berömda Vita huset i Washington, DC.

Jag passerade några parkerade Secret Service-bilar innan jag kom fram till Vita husets framsida på adressen 1600 Pennsylvania Avenue. Vita huset är faktiskt mindre än det ser ut på TV och film. Utanför det svarta metallstaketet trängdes turister med aktivister och säkerhetspersonal ur Secret Service. Jag tog lite kort genom stängslet men att få se en skymt av president Obama var tydligen obefintlig. På taket såg jag prickskyttar ur Secret Service Countersniper Team. Säkerheten kring Vita huset är enorm och det sägs att det till och med finns luftvärnsmissiler på taket!


Lägg märke till prickskyttarna på taket.


Obligatorisk fotografering framför Vita huset.

Bredvid Vita huset ligger The Treasury Building som inrymmer USA:s finansdepartement. Jag promenerade söderut och passerade genom den lilla parken Sherman Square och fortsatte så jag kunde beskåda Vita husets baksida och stora trädgård. Alldeles söder om Vita huset ligger den stora parken Ellipse (President's Park South).

Jag köpte lite lunch från en försäljningsvagn i anslutning till det enorma grönområdet National Mall. De flesta av stadens sevärdheter är koncentrerade inom National Mall och på gångavstånd från varandra. National Mall är cirka tre kilometer lång från dess östra ände till dess västra.
Det går inte att undgå den enorma fallossymbolen som går under namnet Washington Monument (Washingtonmonumentet). Washington Monument är världens högsta obelisk med sina 169 meter och uppfördes mellan åren 1848-1884. Detta var under en kort period världens högsta byggnad fram till Eiffeltornet i Paris uppfördes 1889. Washington Monument är världens högsta stenbyggnad (till och med 30 meter högre än Cheopspyramiden i Giza, Egypten) och står på Capitol Hill i National Mall.


Washington Monument.


Secret Service-polisbil med Washington Monument i bakgrunden.

I parkens östra ände ligger regeringsbyggnaden Kapitolium (United States Capitol) där den amerikanska kongressen sitter. Uppförandet av Kapitolium påbörjades 1793 och byggnaden var i stort sätt klar då engelsmännen brände ner den 1814. Den enorma kupolen restes mellan 1855 och 1866. Kupolen mäter hela 29 meter i diameter. Inga byggnader får vara högre än Kapitolium (enda undantaget är Washington Monument) vilket gör att Washington, DC inte har några skyskrapor.

Jag fortsatte söderut på 17th Street NW fram till National World War II Memorial, ett minnemärke över de amerikanska soldater och civila som tjänstgjorde i den amerikanska armén under Andra världskriget. Minnesmärket invigdes så sent som 2004.
Jag promenerade längs den 618 meter långa Lincoln Memorial Reflecting Pool som vid mitt besök tyvärr höll på att restaureras och mest påminde om en gigantisk sandlåda. Det är i Reflecting Pool som Forrest Gump (Tom Hanks) och Jenny (Robin Wright) återförenas i filmen Forrest Gump från 1994.


Vy över Reflecting Pool som var under restaurering.

Jag kom fram till marmortemplet som utgör Lincoln Memorial (Lincolnmonumentet) som stod klart 1922. Lincoln memorial inrymmer en jättestaty i marmor föreställande den amerikanske presidenten Abraham Lincoln (1809-1865). Marmorstatyn som föreställer den sittande Abraham Lincoln är 5,8 meter hög.


Marmorstatyn över Abraham Lincoln i Lincoln Memorial.

Nedanför Lincoln Memorial finns en minneplatta där Martin Luther King Jr. (1929-1968) stod då han sa de bevingade orden ”I have a dream” i sitt tal 1963 inför 200 000 åhörare.


"I Have A Dream...".

Lincoln Memorial syns bland annat i filmerna Apornas planet (2001 ), Natt på museet 2 (2011) då statyn av Abraham Lincoln väcks till liv, i Transformers: Dark of the Moon (2011) där Megatron spränger bort statyn föreställande Lincoln och sätter sig själv i marmorstolen och i X-Men: First Class (2011) där Charles Xavier (James McAvoy) och Erik Lensherr/Magneto (Michael Fassbender) sitter på trappan som leder till the Lincoln Memorial och spelar schack.


The Lincoln Memorial i National Mall.

Jag satt en stund på trappan till Lincoln Memorial och vilade fötterna och blickade ut över The Mall. Vädret var strålande och jag kikade på min karta och planerade hur jag skulle lägga upp resten av dagens sightseeing. Några stenkast från Lincoln Memorial ligger Vietnam Veterans Memorial med den välkända Vietnam Veterans Memorial Wall som består av två 75 meter långa spegelblanka svarta väggar bestående av bergarten gabbro. På de tre meter höga väggarna står namnen på de 58 272 amerikaner som antingen dödats eller rapporterats saknade i Vietnamkriget.


Vietnam Veterans Memorial Wall med namnen på 58 272 stupade soldater.

I närheten står bronsskulpturen The Three Soldiers föreställandes tre unga amerikanska soldater i uniform och med full stridsutrustning som var tidstypisk under Vietnamkriget. Skulpturen är gjord av Frederick Hart och den avtäcktes 1984.


Skulpturen Three Soldiers.

Jag fortsatte sedan min sightseeing genom att promenera upp till stadsdelen Foggy Bottom. Jag fotograferade kontorskomplexet Watergate på Virginia Avenue. Kontorskomplexet var scenen för den politiska skandal 1972-74 som fick namnet Watergateaffären och som innebar att president Nixon tvingades avgå. Jag promenerade vidare och passerade George Washington University (GWU). Jag hamnade efter en stund i det pittoreska och historiska området Foggy Bottom Historic District med vackra hus från sent 1870-tal.


Kontorskomplexet Watergate som var skådeplatsen för Watergateskandalen 1972.

Efter en stunds fortsatt promenad befann jag mig i stadsdelen Georgetown. Stadsdelen har blivit Washingtons populäraste bostadsområde och lockar både turister och Washingtonbor. Jag passerade flera vackra och idylliska 1800-talshus och mysiga bostadsområden. Det var bara en dryg vecka kvar till Halloween (som firas 31 oktober) och på de flesta hus syntes Halloweenpynt i form av spindelväv, spökdockor, Jack-o'-lanterns och skelett.


Halloween närmar sig...

Det går ingen tunnelbana till Georgetown utan man får antingen promenera eller åka taxi hit.
Jag hade promenerat omkring en lång stund i Georgetown och kom fram till adressen 3600 Prospect Street. Det bruna tegelhuset fick föreställa den besatta flickan Regans (Linda Blair) hem i den kultförklarade skräckfilmen Exorcisten från 1973. Bara några få meter därifrån ligger den branta stentrappan som också förekommer i filmen och som i folkmun kallas ”The Exorcist Steps”. Trappan leder från Prospect Street ner till M Street. Det är i denna stentrappa som fader Karras (Jason Miller) trillar. Mittemot huset på 3600 Prospect Street ligger baren The Tombs som också förekommer i filmen.


Huset från skräckklassikern Exorcisten från 1973.


Denna trappa förekommer också i Exorcisten.

Jag gick nerför den branta trappan (utan att trilla och bryta nacken) till M Street och fortsatte sedan längs gatan österut. Jag passerade ett litet bageri med en kö som sträckte sig långt ut på gatan och runt hörnet. Bageriet heter Georgetown Cupcake och ligger på hörnet av M Street NW och 33rd Street. En säkerhetsvakt skötte insläppet till bageriet!


Kö till Georgetown Cupcake...

Jag struntade i att handla cupcakes och vinkade istället in en taxi. Mitt skoskav höll på att ta kål på mig så en fortsatt promenad var uteslutet. Det visade sig vara svårare att vinka in en taxi i Georgetown till skillnad från på Manhattan. Efter en stund stannade dock en taxi. Den pakistanske taxichauffören körde över Key Bridge till kyrkogården Arlington. Key Bridge leder över Potomacfloden och nu befann jag mig i delstaten Virginia! Taxichauffören släppte av mig utanför huvudingången till Arlingtonkyrkogården. En vresig vakt sa att det var stängt (jag hade kommit fem minuter efter stängningsdags) och jag fick nöja mig med att ta några kort från utsidan.


Arlington National Cemetery, Virginia.

Arlington National Cemetery är USA:s största militärkyrkogård och den har blivit en av områdets främsta sevärdheter. Här finns över 250 000 gravar och det är här som John F. Kennedy (1917-1963) ligger begravd.
Arlingtonkyrkogården förekommer ibland annat filmerna Clear and Present Danger/Påtaglig fara (1994), JFK (1991) och The Recruit/Uppdraget (2003).

Jag tog tunnelbanan en station från Arlington Cemetery till tunnelbanestationen Pentagon. När jag kom upp till markytan igen hamnade jag utanför försvarshögkvarteret Pentagon och informationsskyltar informerade att det var strängeligen förbjudet att fotografera på området. Det femhörniga försvarshögkvarteret Pentagon stod klart 1943 och är världens största kontorsbyggnad. Här arbetar omkring 25 000 personer, både militärer och civilanställda. Pentagon förstördes delvis i en terroristattack när ett kapat flygplan störtade den 11 september 2001 och dödade 189 personer, varav 125 personer i själva byggnaden.

Jag åkte ytterligare en station till Pentagon City. Denna förort består främst av kontorsbyggnader, gallerior och dyrare bostäder. Jag besökte den gigantiska gallerian Fashion Centre (Pentagon City Mall) med sina 170 butiker, restauranger och kaféer. Jag gick runt i några butiker fram till stängningsdags. Jag åkte med tunnelbanans gula linje tillbaka till Washington, DC och hoppade av på tunnelbanestationen med det långa namnet U Street/African American Civil War Memorial/Cardozo men i vardagligt tal säger man enbart ”U Street Station”.
Alldeles mittemot tunnelbanestation ligger restaurangen Ben's Chili Bowl på U Street. Restaurangen startade 1958 och har blivit ett landmärke i Washington, DC. Ben's Chili Bowl är berömda för sina varmkorvar som går under namnet Chili half-smokes (en kryddstark varmkorv i bröd toppad med stark chili con carne).


Ben's Chili Bowl i Washington, DC.

Jag klev in i den nästintill fullsatta restaurangen och beställde en Chili half-smoke, chili cheese fries (pommes frites dränkta i stark chili con carne och smält ost) och en milkshake. Maten smakade helt okej trots att chili con carnen såg mer ut som någon magsjuk skitit över varmkorven. Notan gick på 15,50 dollar (drygt 105 kronor). Ben's Chili Bowl är känt från filmerna Pelikanfallet (1993) och State of Play (2009) samt att celebriteter som Bill Cosby, Bono och president Barack Obama har besökt restaurangen.


Chili half-smoke, chili cheese fries och Strawberry milkshake.

Solen hade gått ner och jag gjorde ett kort stopp i Chinatown för att ta lite bilder. Chinatown består främst av restauranger och är en relativt liten stadsdel mellan H och I Streets samt 5th och 8th Streets. 1986 restes den stora "Friendship Archway", en kinesisk paifang, över H Street.


Chinatown i Washington, DC.

Jag åkte tillbaka till mitt hotell och promenerade en liten stund i området. Det var mörkt och då kvarteret mestadels bestod av kontorsbyggnader var det nästintill öde. Jag mötte två kvinnor som var ute och rastade sin hund och de sa att jag borde undvika att promenera omkring ensam i området då det inte var säkert kvällstid. Jag gick tillbaka till mitt hotell och kröp sedan ner i den fantastiskt sköna sängen i mitt hotellrum.

Jag unnade mig lite sovmorgon innan jag gav mig ut på Washingtons gator igen. Jag passerade Vita huset igen och fortsatte österut på Pennsylvania Avenue och kom fram till Freedom Plaza (ursprungligen Western Plaza). Freedom Plaza är ett torg som är upphöjt från marknivån. Torget har fått namnet Freedom Plaza för att hedra minnet av Martin Luther King Jr. Nu är Freedom Plaza en populär plats för demonstrationer och protesttåg.

Inte många hundra meter från Freedom Plaza ligger den federala polisen FBI:s högkvarter. J. Edgar Hoover FBI Building stod klar 1975 och byggnaden har fått sitt namn efter den forne FBI-chefen som satt på sin post i otroliga 44 år (1928-1972). FBI (Federal Bureau of Investigation) bekämpar bland annat organiserad brottslighet, terrorism, industrispionage och knarklangning. Det arbetar omkring 8000 personer i byggnaden.


FBI:s huvudkontor i Washington.

Här kan man gå på en av stadens mest populära rundvandringar och man guidas av en riktig FBI-agent. Under rundturen får man exempelvis en inblick i FBI:s historia, se vapen som burits av kända brottslingar, de mest kända brottsfallen som FBI har löst, en genomgång av personerna på FBI:s berömda ”Ten Most Wanted"-lista med de tio mest eftersökta personerna i landet med mera.
J. Edgar Hoover FBI Building ligger på adressen 935 Pennsylvania Avenue, på hörnet av 10th Street.


J. Edgar Hoover FBI Building.

Jag åt frukost på kaféet Au Bon Pain bredvid FBI Building. Det var kul att sitta och gissa hur många av gästerna som var FBI-agenter.

Längre upp på 10th Street ligger Ford's Theatre. Den ursprungliga byggnaden uppfördes 1833 som en baptistkyrka men gjordes om till teater 1861. Ford's Theater är mest känd för att det var här som Abraham Lincoln sköts på långfredagen den 14 april 1865. Dådet utfördes av den då kände skådespelaren John Wilkes Booth som sköt Lincoln, som satt på en balkong, i bakhuvudet på nära håll för att sedan hoppa ner på scenen och utropa "Sic semper tyrannis" (latin för "Så må det alltid gå tyrannerna"). Abraham Lincoln fördes svårt skadad till Petersen House tvärs över gatan där han dog morgonen därpå. Booth lyckades fly, trots att han bröt foten då han hoppade ner på scenen. Booth sköts ihjäl då han skulle gripas tolv dagar senare.
Byggnaden har under åren inrymt både ett armémuseum och varit kontorsbyggnad för att återigen 1970 börja användas som teater. Ford's Theatre är idag ett nationellt minnesmärke.


Ford's Theatre på 10th Street.

Jag gjorde ett besök på The Old Post Office Pavilion (Old Post Office and Clock Tower), snett mittemot J. Edgar Hoover FBI Building på adressen 1100 Pennsylvania Avenue. Denna vackra stenbyggnad uppfördes mellan åren 1892-1899. Byggnadens 96 meter höga klocktorn syns på långt håll och är stadens tredje högsta byggnad.


The Old Post Office Pavilion.

Efter att jag passerat en säkerhetskontroll med metalldetektorbågar och röntgenapparat för min ryggsäck fick jag åka upp i tornet och dess utsiktsplats 82 meter upp. Inträdet är gratis och man bjuds på en fantastisk utsikt över staden och dess omgivningar. På markplan finner man några butiker och flera restauranger.


Storslagen utsikt från The Old Post Office Pavilion.

Efteråt gick jag söderut till National Mall och USA:s nationalmuseum Smithsonian Institution, ett komplex bestående av sammanlagt 19 museer varav flertalet är belägna i just National Mall.
Smithsonian Institution grundades med hjälp av pengar som testamenterades av den brittiske vetenskapsmannen James Smithson (1765-1829). Institutets huvudbyggnad i National Mall stod färdig 1855 och kallas för Smithsonian Castle. I en krypta under byggnaden ligger James Smithson begravd.
I National Mall finner man bland annat National Museum of American Art, National Museum of American History, National Museum of Natural History, National Museum of African Art, National Museum of the American Indian med flera.
Världens näst mest besökta museum (efter Louvren i Paris) är National Air and Space Museum. Museet lockar över åtta miljoner besökare varje år.


National Air and Space Museum i National Mall.

National Air and Space Museum öppnades på nationens 200-årsdag den 4 juli 1976. Museet omfattar det mesta som har med flyg och rymden att göra. Här finns exempelvis kommandomodulen från Apollo 11, månlandaren LM-2 (som aldrig användes), Amelia Earharts knallröda flygplan ”Lockheed Vega 5B” som tog henne över Atlanten 1932, bröderna Wrights flygmaskin ”Flyer” från 1903 som är världens första motordrivna flygplan, en version av spionplanet Lockheed U-2, Charles Lindberghs ”Spirit of Saint Louis” som tog honom från New York till Paris 1927, en bit från månen samt astronauterna Neil Armstrongs och Buzz Aldrins rymddräkter. Dessutom rymmer museet en IMAX-biograf, en souvenirbutik och flera flygsimulatorer.


Innanför entrén till National Air and Space Museum.


Flygplan högt och lågt...

För att få komma in var jag tvungen att passera en säkerhetskontroll och min ryggsäck fick passera en röntgenmaskin. Detta museum är verkligen häftigt med exempelvis riktiga flygplan hängandes i taken och världsberömda flygplan och raketer. Jag besökte de båda våningsplanen och såg allt från tidiga stridsflygplan från första världskriget och propellerplan till månlandare och de senaste obemannade spionplanen som används i modern krigsföring.


Månlandaren LM-2.

National Air and Space Museum förekommer i filmen Night at the Museum: Battle of the Smithsonian från 2009.

Tunnelbanan tog mig sedan tillbaka till Downtown och området runt mitt hotell. Jag åt lunch på Eye Street Grill på I Street (därav namnet Eye). Denna restaurang är mycket populär i området, särskilt kring lunchtid. Man plockar åt sig en tom frigolitlåda (finns i olika storlekar) och fyller den sedan med det man vill ha från buffén. Frigolitlådan vägs sedan vid kassan och vikten avgör priset. Revbensspjällen kan jag rekommendera. Det går även att beställa smörgåsar och hamburgare för den som önskar. Eye Street Grill förekommer i filmen The Sentinel/Hotet inifrån från 2006.


Eye Street Grille på I Street.

Jag passerade genom Farragut Square Park med statyn över amiralen David G. Farragut innan jag återvände till mitt hotellrum för att packa inför tillbakaresan till New York City. Jag åkte tunnelbanan till Union Station där jag hoppade på bussen som tog mig tillbaka till New York. Jag åkte med samma bussbolag (BoltBus) som tog mig från New York till Washington, DC. Det är samma bussbolag som Angelina Jolies rollfigur Evelyn Salt åker med till New York i filmen Salt från 2010.

Bussresan var tråkig men jag fördrev tiden med att kika på film på min surfplatta. Bussen gjorde ett stopp på vägen så att de som vill kunde fylla på eller tömma blåsan. På avstånd såg jag Manhattans upplysta skyline i kvällsmörkret, en fantastisk syn som man aldrig kan tröttna på!

 

Fortsättning på min reseskildring